TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiTästä syystä kannattaa matkustaa matalasesongin aikana

Tästä syystä kannattaa matkustaa matalasesongin aikana

25.06.2023
Näytä kaikki

Tyhjä hiekkaranta matalasesongin aikaan

Matkailun korkeasesongille ovat tunnusomaisia isot ihmislaumat, korkeat hinnat, täydet hotellit ja loppuunmyydyt matkat.

Jos haluat kokea unohtumattomia elämyksiä pienemmällä budjetilla, kannattaa harkita matkustamista matalasesongin aikana.

Tässä blogissa kerromme matalasesongin eduista ja vinkkaamme hyviä matkakohteita Afrikassa, Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Australiassa.

Mitä ovat matkailun korkeasesonki ja matalasesonki?

Matalasesongiksi kutsutaan tiettyä ajanjaksoa vuodessa, jolloin kävijöitä on vähemmän ja matkojen kysyntä tiettyyn kohteeseen on vähäisempää. Tämä johtuu usein kohdemaan säästä, kuten sadekaudesta.

Vastaavasti korkeasesonki ajoittuu usein niihin vuodenaikoihin, jolloin matkakohteessa on paras sää.

Poikkeuksen muodostavat kuitenkin loma-ajat. Esimerkiksi monissa kohteissamme joulu ja uusivuosi ovat korkeasesonkia, sillä monet haluavat matkustaa joululomalla, jolloin matkojen kysyntä luonnollisesti kasvaa.

Matalasesonkiin osuvien matkojen edut

Dramaattisia sadepilviä maiseman yllä Serengetissä Tansaniassa

Vaikka useimmat matkustavat mieluummin sesonkiaikana, koska silloin on tyypillisesti lämpimintä tai vähäsateisinta, myös matalasesongin aikana matkustamisessa on omat etunsa.

Esimerkiksi nämä ovat 5 hyvää syytä matkustaa matalasesongin aikana:

  • Vältät kaikkein ruuhkaisimmat ajankohdat. Koska muita vierailijoita on vähemmän hiljaisen sesongin aikana, sinulla on enemmän tilaa koluta suosittuja nähtävyyksiä ja kiinnostavia käyntikohteita omassa rauhassasi.
  • Hyödyt alhaisemmista hinnoista korkeasesongin ulkopuolella. Lentolippujen hinnat vaihtelevat paljon kysynnän mukaan. Tämän vuoksi matkatoimistot voivat usein tarjota alhaisempia hintoja matalasesongin aikana, minkä ansiosta voit vuorostasi venyttää käyttörahakassaasi, korottaa huonetasoja tai varata retkiä kohteisiin, jotka korkeasesongin aikaan menisivät yli budjettisi.
  • Nautit leudommista säistä. Unohda tukahduttava kuumuus ja nauti miellyttävistä lämpötiloista, jotka tekevät patikkaretkistä, nähtävyyksien kiertelystä ja muista ulkoilma-aktiviteeteista huomattavasti mukavampia.
  • Saat parempia valokuvia. Halusitpa sitten ottaa selfien kuuluisan maamerkin edessä tai ikuistaa kauniin panoraamamaiseman, voit luoda kuvankauniita muistoja ilman huolta kameran eteen yllättäen tupsahtavista häiriötekijöistä.
  • Voit kokea luonnon muodonmuutoksen. Monien matkakohteiden maisemat ovat upeita myös huippusesongin ulkopuolella, ja voi olla hieno kokemus nähdä, miten luonnon muuttuminen vuodenaikojen mukana muuttaa näkymiä. Matalasesongilla pääset ihastelemaan esimerikiksi sateiden jälkeistä vehreyttä sadekaudella tai ruskan viehättäviä sävyjä syksyllä.

Minne matkustaa matalasesongin aikana?

Jos haluat matkustaa matalasesongin aikana, seuraava tehtävä on selvittää, mikä matkakohde sopisi sinulle parhaiten.

Voit kokea mahtavia matkaelämyksiä huippusesongin ulkopuolella monissa maissa. Seuraavassa esittelemme kokoelman matkakohteita, jotka sopivat mainiosti matkailuun matalasesongin aikana.

1) Kenia ja Tansania (maaliskuu-toukokuu)

Kaksi leijonaa makaa vierekkäin sateessa

Sadekaudella on huono maine, mutta huhti-toukokuu on itse asiassa loistavaa aikaa vierailla sekä Keniassa että Tansaniassa.

Sateet tulevat nimittäin yleensä lyhyinä kuuroina ja osuvat tavallisesti iltapäivään ja iltaan, joten ne eivät vaikuta safariisi aiemmin päivällä. Muita matkailijoita on vähemmän, eli pääset tutustumaan eläimiin pitkälti omassa rauhassasi. Keniassa ja Tansaniassa voit myös napata sadekaudella todella upeita valokuvia dramaattisista pilvistä ja värikkäästä taivaasta.

Katso Kenian ja Tansanian kiertueemme alta:

2) Japani (syyskuu)

Nuoria naisia pukeutuneina perinteiseen japanilaiseen Yukataan Daigo-jin temppelissä syksyllä

Kun puhutaan kiertomatkasta Japanissa, monille tulevat ensimmäisenä mieleen kevään kukkivat kirsikkapuut.

Japanin syksy voi kuitenkin olla aivan yhtä kiehtova kokemus. Maaseutualueet muuttuvat värikkääksi lehtimatoksi, ja ruskan punaiset, oranssit ja keltaiset sävyt värjäävät maisemat lumoavan värikkäiksi (ilmiö tunnetaan Japanissa nimellä Koyo). Vaikka syksystä on tullut koko ajan suositumpi matkailukausi, turisteja ei silti ole läheskään yhtä paljon kuin Sakuran aikaan, jolloin kukoistavat kirsikkapuut houkuttelevat vierailijoita maahan.

Tutustu Japanin-matkoihimme alla:

3) Australia (kesäkuu-elokuu)

Panoraamanäköala Bondi Beachillä, sininen taivas ja meri, Australian Sydney talvella

Talvi eli kesäkuun ja elokuun välinen aika on yleisesti ottaen matalasesonkia Australiassa. Mutta Australian talvi on loistavaa aikaa matkustaa ”down underiin”!

Vaikka sää on tähän aikaan vuodesta tyypillisesti viileä ja pilvinen, Australian itärannikolla on kuitenkin paljon aurinkoisia ja lämpimiä päiviä. Esimerkiksi Brisbanessa keskilämpötila liikkuu 11 ja 21 asteen välillä, joten ilmat muistuttavat paljon eurooppalaisia kevätsäitä.

Voit siis nauttia viehättävistä hiekkarannoista ilman, että sinun tarvitsisi kilpailla muiden matkailijoiden parhaista paikoista auringonvarjojen alla.

Tutustu Australian-matkoihimme alla:

4) Bali (lokakuu-maaliskuu)

Ulun Danu Beratan -temppeli Bratanjärvellä Balilla

Balin matalasesonki lokakuusta maaliskuuhun on myös sateisinta aikaa saarella.

Tänä aikana hinnat ovat alhaisempia ja ihmisiä on vähemmän, ja vaikka talvi on vuoden sateisinta aikaa, myös aurinkoisia päiviä riittää mukavasti. Jos haluat ennen kaikkea tutustua Balin kulttuurinähtävyyksiin ja temppeleihin, sadekuurot eivät välttämättä ole esteenä. Kuvittele, miltä tuntuisi kierrellä kuuluisia nähtävyyksiä omaan tahtiisi ja uppoutua kokemukseen täysillä, ilman ruuhkia ja hälinää!

Maaliskuussa ja huhtikuussa sataa yleensä vähemmän, joten jos haluat nauttia huippusesongin ulkopuolisen matkan eduista ja niiden lisäksi myös hyvästä säästä, nämä kuukaudet ovat parasta aikaa matkustaa.

Tutustu Balin-matkoihimme alla:

5) Brasilia ja Argentiina (syyskuu-marraskuu)

Panoraamanäköala Iguassun putouksilla Argentiinassa

Voit rastittaa kaksi kohdetta lusikkalistaltasi vierailemalla Brasiliassa ja Pohjois-Argentiinassa matalasesongin aikana.

Matkustaminen huippusesongin ulkopuolella tarjoaa sinulle tilaisuuden kokea Rio de Janeiro rennommissa tunnelmissa verrattuna ruuhkaisimpaan aikaan. Ja kun väkeä on vähemmän, voit nauttia täysillä Buenos Airesista uppoutumalla kaupungin jännittävään historiaan ja kiertelemällä värikkäitä kaupunginosia. Leudommat lämpötilat tekevät myös kaupungilla kävelemisestä paljon miellyttävämpää.

Luonnonkauniit Iguassun putoukset ovat aistien juhlaa sadekaudella. Silloin putoukset ovat suurimmillaan ja kauneimmillaan, joten maisemat ovat äärimmäisen vaikuttavia.

Katso Brasilian ja Argentiinan kiertueemme alta:

6) Costa Rica (syyskuu-lokakuu)

Savegrejoki Manuel Antoniossa Costa Ricassa

Vaikka syys- ja lokakuu kuuluvat sateisimpiin kuukausiin, Costa Rican sadekaudella on oma taikansa.

Sateet elvyttävät sademetsän ja muuttavat sen vehreäksi keitaaksi. Joissa ja vesiputouksissa virtaa enemmän vettä, mikä tuo lisää jännitystä esimerkiksi koskenlaskuun. Ja jos haluat nähdä erityisesti kilpikonnia, toukokuusta marraskuuhun voit päästä todistamaan upeaa spektaakkelia, kun vihreät merikilpikonnat kerääntyvät Tortugueron kansallispuiston rannoille munimaan.

Tutustu Costa Rican -matkoihimme alla:

7) Vietnam (huhtikuu-kesäkuu ja syyskuu-lokakuu)

Ho Chi Minhin mausoleumi Hanoissa

Vietnamin matalasesongit ovat huhtikuusta kesäkuuhun ja syyskuusta lokakuuhun.

Näinä aikoina on odotettavissa kauniita ja aurinkoisia päiviä, mutta myös sadekuuroja silloin tällöin. Jos pienet sateet eivät haittaa, voit välttää isoimmat ihmisjoukot matkustamalla Vietnamiin näiden välikausien aikana. Voit etsiä suojaa pahimmalta kaatosateelta kiehtovista museoista ja viihtyisistä kahviloista tai Hanoin ja Ho Chi Minh Cityn kaltaisten suurten, kosmopoliittisten kaupunkien kaupoista.

Tutustu Vietnamin-matkoihimme alla:

TourCompass – Turistista matkalaiseksi