TURVATAKUU - Lue lisää

Käytännön tietoa Ugandasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Ugandaan. Sivuilla on tietoa esim. viisumista, valuutasta ja rokotuksista.

Käytännön tietoa Ugandasta
Käytännön tietoa Ugandasta

Käytännön tietoa Ugandasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Ugandaan. Sivuilla on tietoa esim. viisumista, valuutasta ja rokotuksista.

ILMASTO
Paras matka-aika

Uganda on ympärivuotinen matkakohde. Maa sijaitsee lähellä päiväntasaajaa korkealla merenpinnan yläpuolella, mikä tarkoittaa, että lämpötilat ovat melko vakaita ympäri vuoden.

Patikkaretket vuoristossa ja gorilla-tracking ovat mahdollisia ympäri vuoden, mutta aktiviteetit ovat haastavampia sadekausina (syys-marraskuussa ja maalis-toukokuussa). Sadekausia ei kuitenkaan ole syytä pelätä, sillä aurinko paistaa silloinkin usein ja sateet osuvat pääasiassa yöaikaan ja aamun varhaisiin tunteihin.

Säätilastot
Tammi
Helmi
Maalis
Huhti
Touko
Kesä
Heinä
Elo
Syys
Loka
Marras
Joulu
Päivälämpötila
27
27
27
26
26
25
25
25
26
26
26
26
Yölämpötila
17
17
18
18
18
17
16
16
16
17
17
17
Sademäärä mm
89
72
160
198
206
93
61
69
110
117
141
112
TÄRKEÄÄ TIETOA MATKASTASI
Passi ja viisumi

Matkustamiseen tarvitset luonnollisesti passin.

Suomen kansalaiset tarvitsevat voimassa olevan viisumin Ugandaan.

Etukäteishyväksyntää viisumille haetaan verkossa osoitteessa https://visas.immigration.go.ug/. Hyväksyntä on tulostettava ja otettava mukaan Ugandaan. Huomaa, että itse viisumia haetaan vasta Ugandaan saapumisen yhteydessä. Viisumi maksaa 50 USD/henki.

Etukäteishyväksynnän saaminen voi kestää jopa 7 päivää, joten suosittelemme sen hakemista hyvissä ajoin. Jos et saa vastausta 7 päivän sisällä, suosittelemme ottamaan yhteyttä Ugandan suurlähetystöön, joka voi myös myöntää viisumin.

 • Passin on oltava voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen
  • Passissa on oltava riittävästi tilaa maahantulo- ja maastapoistumisleimaa varten
  • Sinun on täytettävä maahantulo- ja maastapoistumiskortti

Viisumiin ja passiin liittyviä sääntöjä voidaan muuttaa lyhyellä varoitusajalla. Siksi suosittelemme, että tarkistat voimassa olevat säännöt ulkoministeriön kotisivuilta.

Matkustusasiakirjat

Ennen lähtöä lähetämme sinulle matkaa koskevia asiakirjoja, jotka sisältävät tärkeitä tietoja. Suosittelemme tulostamaan ja ottamaan nämä asiakirjat mukaan matkallesi. Saat muun muassa matkasuunnitelmasi ja matkakohteessa olevien paikallisten yhteistyökumppaniemme puhelinnumerot, jotta voit ottaa heihin yhteyttä, jos tarvitset apua matkan varrella.

Suosittelemme, että lataat puhelimeesi WhatsApp-sovelluksen ja lisäät siihen yhteistyökumppanimme puhelinnumeron. Sovelluksella voit lähettää maksutta viestejä ja soittaa, kun käytössäsi on WiFi-yhteys.

Rokotukset

Suosittelemme, että tarkistat rokotuksia koskevat tiedot erikoislääkäriltä, omalääkäriltä tai viralliselta rokoteklinikalta. Voit lukea lisää matkoilla tarvittavista rokotuksista osoitteessa Matkailijan terveysoppaasta.

Huomaa, että Ugandaan saapuessasi sinulla on oltava todistus keltakuumerokotuksesta. Pidä tätä varten aina tulostettu rokotustodistus mukanasi käsimatkatavaroissa.

 

Ugandaan saapuvilta ei tällä hetkellä edellytetä koronarokotusta. Nämä säännöt voivat kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla. On sinun vastuullasi ottaa selvää voimassa olevista säännöistä ennen matkan alkamista.

Huomaa, että matkalla Ugandaan ja takaisin on välilaskuja, ja näillä lentokentillä koronaa koskevat säännöt voivat olla erilaiset. On sinun vastuullasi ottaa asiasta selvää ennen matkan alkamista.

Jos sinulla on kysyttävää, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä ne muodostavat osan TourCompassin valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

Matkavakuutukset

Suosittelemme, että hankit unelmiesi matkalle kattavan matkavakuutuksen. Lisäturvaksi kannattaa hankkia myös peruutusvakuutus.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivullemme, mistä löydät lisätietoja vakuutuksia koskevista suosituksistamme.

ENNEN MATKAA
Valuutta, hintataso ja juomarahat

Ugandassa käytetään paikallisena valuuttana Yhdysvaltain dollaria, mutta myös eurot ja Englannin punnat käyvät maksuvälineinä. Varmista, että sinulla on aina mukanasi pieniä seteleitä (1–5 dollarin seteleitä), sillä niitä käytetään yleisesti maksuvälineenä toreilla ja markkinoilla, juomarahoina ja vastaavissa tilanteissa, klikkaa tästä.

Juomarahat

Ugandassa on tapana antaa oppaille, kuljettajille ja kantajille juomarahaa. Juomarahaa odotetaan, mutta on luonnollisesti täysin sinun päätettävissäsi, kuinka paljon haluat antaa.

Alla ovat ohjeelliset määrät:

 • 15 USD/henki kantajille simpanssi- ja gorillaretkillä
 • 20 USD/henki pääoppaalle simpanssi- ja gorillaretkillä
 • 5 USD/henki oppaalle muilla retkillä
 • 10 USD/henki/päivä kuljettajalle
 • 1–2 USD/matkalaukku matkatavaroitasi kuljettavalle kantajalle
 • 10 % baareissa ja ravintoloissa (ei kuitenkaan hotelleissa, joissa ateriat kuuluvat majoitukseen)
 • 2 USD/päivä kerrossiivoojalle

Suosittelemme, että annat juomarahan oppaalle/kuljettajalle matkan päätteeksi – ja mieluiten suljetussa kirjekuoressa.

Ruoka ja allergiat

Suurimmassa osassa matkakohteitamme on mahdollista ottaa huomioon allergiat, allergiaa aiheuttavat aineet tai ruokatottumukset, mutta on tärkeää, että ilmoitat niistä meille matkavarauksen yhteydessä.

Puhelin, WiFi ja sähkö

Useimmat hotellit ja lodget tuottavat sähkönsä omilla generaattoreillaan, jotka tavallisesti sammutetaan keskiyön tienoilla. Jännite on 240 volttia ja pistokkeet ovat kolmipinnisiä eli erilaisia kuin meillä – muista siis pakata mukaan adapteri. Huomaa, että sähköä ei aina ole saatavilla riittävästi esimerkiksi hiustenkuivaajan käyttöön.

Voit tarkistaa sivustomme hotellikuvauksista, onko majoituspaikassasi WiFi. Huomaa, että yhteys voi joskus olla epävakaa.

Pakkauslista

Pakkaa aina kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, rokotustodistus, luottokortit, rahat, vakuutusasiakirjat, matka-asiakirjat, kannettava tietokone ja matkapuhelin sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Suosittelemme, että käytät safarimatkoilla pehmeitä matkalaukkuja. Pehmeiden laukkujen pakkaaminen safariautoon on huomattavasti helpompaa kuin kovien matkalaukkujen. Erityisesti hard case -laukut vievät paljon tilaa safariautossa. Vältä siis kovakuorisia matkalaukkuja.

Suosittelemme pakkaamaan safariretkiä varten kevyitä, väritykseltään vaaleita vaatteita. Vältä mahdollisuuksien mukaan kirkkaita värejä safarilla. Ota mukaan myös parit pitkät housut ja pitkähihaisia paitoja, jotka suojaavat hyttysiltä auringonlaskun jälkeen ja tarvittaessa myös auringon paahteelta päiväsaikaan. Vältä paljain jaloin oleskelua iltaisin hyttysten takia.

On myös hyvä idea pakata laukkuun pieni taskulamppu ja ylimääräiset paristot sähkökatkosten varalta.

Kun lähdet jäljittämään gorilloja Ugandassa, suosittelemme kerrospukeutumista, sillä lämpötilat voivat vaihdella päivän mittaan. Jalkineiksi kannattaa valita vedenpitävät vaelluskengät, joita on mukava käyttää useita tunteja kerrallaan ja jotka pitävät hyvin jyrkässäkin rinnemaastossa. Vedenpitävät käsineet ja kevyt sadetakki, jotka suojaavat käsiä ja käsivarsia teräviltä oksilta, on myös hyvä ottaa mukaan.

Huomaa, että tavallisten, ruokakaupoista tuttujen muovikassien käyttö, tuonti ja tuotanto on kiellettyä Ugandassa. Suosittelemme siksi, että vältät muovipussien käyttöä pakatessasi matkatavaroitasi. Käytä niiden sijasta kangaskasseja tai muusta vedenpitävästä materiaalista valmistettuja kasseja.

Kasvituotteiden tuominen EU:hun

Matkustajat eivät saa tuoda EU:n ulkopuolelta kasveja, siemeniä, hedelmiä tai muita kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Nämä säännöt koskevat myös pieniä kasvi- ja kasvituotemääriä.

Lue lisää säännöistä täällä.

Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

LENTOMATKA
Lentoliput

Lentoliput ovat nykyään sähköisiä (e-lippu), joten emme lähetä sinulle fyysistä lentolippua.

On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta, koska varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos nimesi on korjattava, ota meihin yhteyttä välittömästi. Huomaa, että lentoyhtiö voi veloittaa maksun nimen muuttamisesta.

Istumapaikan varaaminen

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lentokoneessa lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on erityisiä toiveita istumapaikoista lentokoneessa, voit tehdä paikkavarauksen lentoyhtiön verkkosivustolla tai sovelluksessa. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat maksun istumapaikan varaamisesta.

Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti paikan voi varata heti matkan varaamisen jälkeen ja viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

Lähtöselvitys

Lähtöselvityksessä tarvitset passin ja varausnumeron, joka löytyy matkasuunnitelmastasi.

Suosittelemme, että lataat lentoyhtiön sovelluksen puhelimeesi. Voit tehdä lähtöselvityksen itse sovelluksessa, tavallisesti 24–48 tuntia ennen matkan alkamista. Sovelluksen avulla pysyt myös ajan tasalla mahdollisista lentomuutoksista ja muista tärkeistä lentoasi koskevista tiedoista.

Huomaa, että lentoajat ovat voineet muuttua alkuperäisestä matkasuunnitelmasta, jonka sait varauksen yhteydessä. Tarkka lähtöaika löytyy aina lentoyhtiön sovelluksesta tai lentoyhtiön kotisivuilta.

Lentokentällä

Suosittelemme, että saavut lentokentälle lähtöselvitystä varten viimeistään 2 tuntia ennen lennon lähtöä. Viimeisimmät päivitykset löydät lentoyhtiön kotisivuilta, joten kannattaa pitää sitä silmällä.

Matkatavarat

Käytämme matkoillamme useita eri lentoyhtiöitä. Käsimatkatavaroita ja ruumaan meneviä matkatavaroita koskevat ajantasaiset säännöt löytyvät aina kyseisen lentoyhtiön kotisivuilta tai sovelluksesta.

Jos kuljetat Ugandaan saapuessasi esimerkiksi käsimatkatavaroita näkyvästi muovipussissa, voit joutua luovuttamaan kassin viranomaisille. Tämä koskee myös tax free -kaupasta saatuja kasseja.

Myöhästyneet matkatavarat

Jos matkatavarasi viivästyvät, käänny henkilökunnan puoleen lentokentän matkalaukkualueella ja ilmoita matkatavarasi myöhästyneiksi.

Huomaa, että tarvitset PIR-raportin (Property Irregularity Report) täyttämiseen matkatavaroista saamasi kuitin.

Huomaa myös, että et saa poistua matkatavara-alueelta ennen kuin olet täyttänyt raportin.

Jos matkatavarasi ovat myöhässä, ota yhteyttä yhteistyökumppaniin, joka huolehtii siitä, että opas/kuljettaja odottaa sinua.

Lennon viivästyminen tai peruuntuminen

Jos lentovaraukseesi tulee muutoksia ennen lähtöä, otamme sinuun yhteyttä ja ilmoitamme asiasta.

Jos lentosi myöhästyy lähtöselvityksen jälkeen, lentoyhtiö on vastuussa lentosi uudelleenvarauksesta. Lentoyhtiö tekee tavallisesti varauksen seuraavalle mahdolliselle lennolle ja huolehtii tarpeen mukaan myös majoituksesta ja aterioista.

Yhteistyökumppanimme tarkistaa mahdolliset saapumisaikojen muutokset ja on sinua vastassa kentällä, vaikka lentosi myöhästyisi.

Jos lentoyhtiö varaa sinulle kokonaan toisen lentoyhtiön lennon tai lentonumerosi vaihtuu alkuperäisen lennon myöhästymisen vuoksi, soita TourCompassin hätänumeroon, jotta voimme ilmoittaa muutoksesta yhteistyökumppanillemme.

MATKAKOHTEESSA
Passintarkastus ja tulli

Passintarkastus:

Kun saavut perille lopulliseen matkakohteeseen, kuljet ensin läpi passintarkastuksen. Tässä yhteydessä tarkistetaan passi, mahdollinen maahantulokaavake ja viisumi. Monissa kohteissa otetaan myös sormenjäljet ja valokuva kasvoista biometristä tunnistusta varten. Sinulle voidaan myös esittää kysymyksiä matkasuunnitelmistasi ja majoituspaikkasi osoitteesta.

Sinun on täytettävä maahantulo- ja maastapoistumiskaavakkeet – muista kuulakärkikynä! Kohtaan, jossa kysytään osoitetta Ugandassa, kirjoitetaan ensimmäisen majoituspaikan eli ensimmäisen hotellin tai lodgen osoite.

 

Tulli:
Kun olet saanut matkalaukkusi, kuljet seuraavaksi tullin läpi. Jos sinulla ei ole mitään tullattavaa, kulje kohdasta ”nothing to declare”. Jos sinulla on jotain tullattavaa, on tärkeää, että kuljet kohdasta ”declare”.

Muista, että on sinun vastuullasi ottaa selvää maan tullisäännöistä ennen matkustamista.

Saapuminen

Lentokentän tuloaulassa sinua on vastassa opas/kuljettaja, jonka tunnistat TourCompass-kyltistä. Hän huolehtii siitä, että pääset turvallisesti majoituspaikkaasi.

Jos et jostain syystä löydä opasta/kuljettajaa kentältä, pyydämme sinua soittamaan yhteistyökumppanimme hätänumeroon, joka löytyy matka-asiakirjoista.

Sisään- ja uloskirjautuminen hotelleissa

Hotellien sisäänkirjautuminen on yleensä klo 14.00, eikä huoneesi välttämättä ole käytettävissä ennen tätä. Jos haluat varhaisen sisääänkirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija rekisteröi yleensä luottokorttisi ja mahdollisesti veloittaa kortilta takuusumman. Tämä ei ole lisämaksu, vaan hotellien yleinen tapa varmistaa maksu esimerkiksi minibaarin tai vastaavien palvelujen käytöstä. Kun kirjaudut ulos, summa palautetaan kokonaisuudessaan automaattisesti, jos et ole käyttänyt maksullisia palveluja.

On tavallista, että hotellissa otetaan valokopio passistasi. Joissain kohteissa viranomaiset edellyttävät tätä.

Uloskirjautuminen on tavallisesti klo 11.00. Jos lähdet kohteesta vasta iltapäivällä tai illalla, voit jättää matkatavarasi säilytykseen hotellille lähtöön asti. Jos haluat mieluummin myöhäisen uloskirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Matkat ja kuljetukset

Safarilla ajetaan nelivetoisissa safariautoissa. Kaikissa autoissa on mahdollisuus avata katto safarin aikana. Yhdessä autossa on tilaa 7 henkilölle.

Gorilla Tracking

Vuorigorillat ovat villieläimiä, jotka liikkuvat luonnossa vapaasti. Siksi ei ole mahdollista taata, että gorilloja on näkyvissä juuri määrättynä päivänä. Todennäköisyys gorillojen näkemiselle on kuitenkin erittäin suuri.

Huomaa, että Gorilla permit -lupia ei ole mahdollista käyttää muina päivinä kuin mitä lupaan on merkitty. Lupamaksua ei myöskään palauteta, vaikka et näkisikään gorilloja.

Jos sairastut, et voi osallistua gorillaretkelle. Oppaat päättävät viime kädessä, oletko riittävän terve osallistuaksesi retkelle. Gorilla permit-, majoitus- tai ateriakustannuksia ei myöskään palauteta sairastapauksessa.

Suosittelemme, että teet varauksen jo hyvissä ajoin ennen lähtöä, niin saat gorillajäljitykseen tarvittavan luvan varmemmin.

Lupa sisältyy hintaan ja on voimassa ainoastaan sinä päivänä, joka on matkaohjelmassa varattu gorillajäljitysretkelle.

Gorilla Trackingiin osallistuvien on oltava vähintään 15-vuotiaita.

Ota huomioon, että retki voi olla fyysisesti vaativa. Gorillojen jäljillä patikoidaan 1–9 tuntia Gorillojen kanssa pääset viettämään tästä ajasta noin 1 tunnin.

Mukaan kannattaa ottaa pieni päiväreppu, jossa on vettä, eväitä, vaihtovaatteita, passi ja taskulamppu. Retken alussa on mahdollista palkata kantaja, joka kantaa reppuasi puolestasi ja auttaa sinua vaikeimmilla osuuksilla.

Ennakoimattomien olosuhteiden, kuten huonon sään, suljettujen teiden tai muiden vastaavien syiden vuoksi joskus voi olla tarpeen muuttaa kiertoajelujen ja nähtävyyksien järjestystä päiväohjelmassa.

Tarvitsetko apua matkallasi?

Palvelunumeromme päivystää 24 tuntia vuorokaudessa, joten saat meihin aina yhteyden siltä varalta, että matkan varrella sattuu jotain odottamatonta. Lisäksi saat matkakohteessa olevien yhteistyökumppaneittemme puhelinnumerot ja hätäpuhelinnumerot. Joissain tapauksissa asia voidaan esimerkiksi aikaerosta johtuen hoitaa nopeammin soittamalla suoraan yhteistyökumppanille, kuten retken tai kuljetuksen alkamisen myöhästyessä yli 15 minuuttia.

MATKAN JÄLKEEN
Ruusut ja risut/yhteydenotot

Tyytyväiset asiakkaat ovat meille tärkeitä, ja siksi toivomme, että annat meille palautetta matkastasi kotiin palattuasi. Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@tourcompass.fi tai soita numeroon: 09 424 15 833.

 

Afrikka
Iida Egelund Väänänen
Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15