TURVATAKUU - Lue lisää

Vaellus Kilimanjarolla

Kiipeä Afrikan korkeimmalle vuorelle Kilimanjaron-matkoillamme.

Tarjoamme kiipeilymatkoja viittä eri reittiä pitkin. Yhdistä seikkailusi jännittävään safarimatkaan tai rentouttavaan rantalomaan.

Tutustu alla kaikkiin matkoihimme Kilimanjarolle.

Jos sinulla on kysyttävää, matkailuneuvojamme palvelevat numerossa 09 424 15 833.

Kilimanjaro
Kilimanjaro
KotiAfrikkaKilimanjaro

Vaellus Kilimanjarolla

Kiipeä Afrikan korkeimmalle vuorelle Kilimanjaron-matkoillamme.

Tarjoamme kiipeilymatkoja viittä eri reittiä pitkin. Yhdistä seikkailusi jännittävään safarimatkaan tai rentouttavaan rantalomaan.

Tutustu alla kaikkiin matkoihimme Kilimanjarolle.

Jos sinulla on kysyttävää, matkailuneuvojamme palvelevat numerossa 09 424 15 833.

KotiAfrikkaKilimanjaro
Tutustu matkoihimme Kilimanjarolle

Matkat Kilimanjarolle

Lähde kanssamme Kilimanjarolle ja kiipeä Afrikan korkeimman vuoren huipulle! Valitse yksi viidestä reitistä, joista jokainen tarjoaa omanlaisensa haasteen – ja huikean seikkailun.

Kaikkia Kilimanjaron matkojamme voi pidentää safarilla Tansaniassa, rantalomalla Sansibarilla tai safarin ja Sansibarin yhdistelmällä.

Alla voit lukea lisää Kilimanjarosta ja tarjoamistamme mahdollisuuksista vuoren valloittamiseen.

Afrikan korkein vuori

Kilimanjaro sijaitsee Itä-Afrikassa Tansaniassa, lähellä Kenian rajaa. Kilimanjaro on maailman korkein vapaasti seisova vuori.

Vuori kohoaa 4065 metriä tansanialaisen tasangon yläpuolelle, joka itsessään on jo 1830 metrin korkeudella merenpinnasta. Vuoren huippu on siis yhteensä 5895 metriä merenpinnan yläpuolella, mikä tekee Kilimanjarosta Afrikan korkeimman vuoren.

Kilimanjaro koostuu kolmesta sammuneesta tulivuoresta: Kibo, jonka korkein huippu Uhuru on 5895 metriä merenpinnan yläpuolella, Mawenzi, jonka korkeus on 5149 metriä ja Shira, jonka huippu on 3962 metrin korkeudessa.

Viisi reittiä Kilimanjaron huipulle

Kilimanjaro on houkutellut seikkailuhenkisiä vuorikiipeilijöitä jo yli sadan vuoden ajan. Ensimmäiset yritykset vuoren valloittamiseksi tehtiin 1800-luvun loppupuolella, mutta tuohon aikaan ei vielä ollut vakiintuneita reittejä.

Tänä päivänä valinnanvaraa riittää, ja matkoillamme voit nousta vuorelle peräti viiden eri reitin kautta. Kaikki reitit vievät Uhuru Peakille, joka on 5895 metrin korkeudessa sijaitseva Kilimanjaron korkein huippu.

Reitit eroavat toisistaan niin haastavuudeltaan ja pituudeltaan kuin kiipeämiseen kuluvien päivien määrältä.

Alla voit lukea lisää eri reiteistä ja niiden eroavaisuuksista.

  • 2 reittiä alkaa etelästä: Machame ja Marangu
  • 2 reittiä alkaa lännestä: Lemosho ja Shira
  • 1 reitti alkaa pohjoisesta: Rongai

Machame-reitti – lempinimeltään Whiskey Route

Machame-reitti alkaa eteläsuunnasta, ja sitä pidetään yhtenä kauneimmista reiteistä. Machame-reittiä pitkin kiipeävien onnistumisprosentti on korkea, etenkin silloin, kun yksi päivä käytetään sopeutumiseen ja 6 päivää itse nousemiseen.

Reitin uskotaan saaneen liikanimensä ”Viskireitti” siitä, että reitillä kuljetaan kohti huippua rauhallisella nopeudella – eli samaan tahtiin kuin silloin, kun nautitaan lasillinen hyvää viskiä.

Laskeutuminen tapahtuu Mweka-reittiä pitkin.

Marangu-reitti – lempinimeltään Coca Cola Route

Marangu-reitti on helpoin ja lyhyin reitti Kilimanjaron huipulle, ja siksi se on myös hyvin suosittu.

Vaikka Marangu-reittiä pidetään helpoimpana, sitä pitkin nousevien onnistumisprosentti on kaikkein matalin, mikä johtuu huipulle nousemisen nopeasta tahdista. Tästä syystä Afrikkasafarin matkoihin sisältyy aina sopeutumispäivä, jolloin mahdollisuudet huipun saavuttamiseen ovat paremmat.

Marangu on reiteistä ainoa, jonka varrella nukutaan vuoristomajoissa telttojen sijaan.

Reitti tunnetaan myös liikanimellä ”Coca-Cola-reitti”, koska matkan varrella on mahdollisuus ostaa virvoitusjuomia ja välipaloja. Marangua pidetään maisemallisesti vaatimattomimpana reittinä, sillä nousu ja laskeutuminen tapahtuvat samaa reittiä pitkin.

Rongai-reitti

Rongai-reitin lähtöpaikka on vuoren koillispuolella, lähellä Kenian rajaa. Reitti tarjoaa paremmat näköalat kuin Marangu ja on helpompi kuin Machame.

Ensimmäiset neljä päivää reitti kulkee erittäin kauniin koskemattoman luonnon läpi, ja matkan aikana on hyvät mahdollisuudet nähdä Afrikan legendaarisia villieläimiä. Rongai-reitti on lisäksi vähemmän käytetty muihin reitteihin verrattuna. Reitti on pitkään suhteellisen tasainen ja onnistumisprosentti on erittäin korkea.

Kilimanjaron pohjoispuoli on yleensä kuivempi kuin eteläpuoli, minkä vuoksi Rongai-reitti on paras reitti sadekaudella. Rongai-reitiltä on usein hieno näköala Kilimanjaron huipulle, mikä on harvinaisempaa eteläpuolella.

Laskeutuminen tapahtuu Marangu-reittiä pitkin.

Lemosho-reitti

Lemosho-reitti on yksi pidemmistä reiteistä ja kaikista reiteistä myös se, jolla onnistuminen on todennäköisintä. Tämä johtuu siitä, että Lemosho-reitti tarjoaa hyvät mahdollisuudet sopeutumiseen.

Lemosho-reittiä pidetään myös kauneimpana reittinä, koska sen varrella pääset kokemaan sekä koskemattoman luonnon että ainutlaatuiset näköalat Kilimanjaron länsirinteiden hätkähdyttävien kanjonien yli.

Ensimmäisen parin päivän aikana voit myös nähdä isompia savannin eläimiä, kuten antilooppeja, puhveleita ja silloin tällöin myös norsuja. Matka vie yli Shiran tasangon, joka on yksi maailman suurimmista ylänkötasangoista.

Laskeutuminen tapahtuu Mweka-reittiä pitkin.

Shira-reitti

Shira-reitti on lähes tismalleen samanlainen kuin Lemosho, mutta yhdellä tärkeällä erolla: lähtöpiste on reippaasti korkeammalla. Haastavammasta alkupisteestä johtuen onnistumisprosentti Shira-reitillä on matalampi.

Shira-reitin lähtöpiste on myös niin korkealla, että eläimiä ei todennäköisesti pääse näkemään. Toisaalta reitin varrella maisemat ovat monipuolisia: sademetsää, kanervanummea ja ylänköaavikkoa.

Laskeutuminen tapahtuu Mweka-reittiä pitkin.

Varaudu vuoristotautiin

Vaikka Kilimanjarolle kiipeäminen itsessään ei ole kovin haasteellista, vuoristotaudin riski on olemassa, jos kehon ei anneta tottua korkeuseroon nousun aikana.

Sekä kiipeämisnopeus että sopeutuminen on otettava huomioon vuoristotaudin ehkäisemiseksi.

Nousunopeus

Pole-pole. Tämän lauseen kiipeilijä kulkee matkan varrella monta kertaa niin oppailta kuin kantajilta.

Sanonta on swahilia ja tarkoittaa ”ota iisisti”. Kilimanjarolle noustaessa onkin tärkeää ottaa rennosti ja kulkea riittävän hitaasti. Näin voit varmistaa, että voimasi riittävät huipulle asti.

Sopeutuminen

Sopeutuminen eli akklimaatio on toinen tärkeä tekijä huipun saavuttamisen kannalta. Sopeutuminen varmistaa, että keho ehti tottua alhaisempaan ilman happipitoisuuteen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että aamupäivän aikana noustaan monta korkeusmetriä, mutta iltapäivällä palataan takaisin lähtöpisteeseen tai sen lähelle. Periaate on ”kiipeä korkealle, nuku matalalla”. Tällä tavoin keho tottuu pikkuhiljaa korkeudessa oleskeluun, ja huipun saavuttamisen todennäköisyys paranee.

Moniin matkoihimme sisältyy ylimääräinen sopeutumispäivä. Tämän lisäksi voit halutessasi lisätä ylimääräisen päivän sopeutumista varten matkaa varatessasi.

Kantajat, majoitus ja ateriat

Matkoillamme kantajat huolehtivat kaikkien varusteiden kantamisesta, myös teltan. Kantajat pakkaavat joka aamu teltan ja muut varusteet ja kulkevat edeltä seuraavalle yöpymispaikalle, jossa he jälleen pystyttävät teltan.

Yöpyminen tapahtuu aina teltoissa, paitsi Marangu-reitillä, jossa majoitutaan alkeellisissa vuoristomajoissa.

Kokki valmistaa ateriat, ja aamu aloitetaan aina tukevalla aamiaisella, joka antaa energiaa päivän koitokseen. Lounas on päivästä riippuen eväspaketti tai lämmin ateria, joka odottaa valmiina leirissä. Illallinen tarjoillaan ruokailuteltassa tai viltin päällä ulkona.

Sää Kilimanjarolla

Pasaatituulilla on voimakas vaikutus Kilimanjaron ilmastoon.

Kaakkoinen pasaatituuli tuo Intian valtamereltä runsaasti kosteutta, mikä näkyy sateena tai lumena Kilimanjaron rinteillä. Koillispasaati puolestaan on kuiva mutta voimakas.

Maalis-, huhti- ja toukokuu ovat vuoren kosteimmat kuukaudet. Alarinteillä saadaan paljon sadetta, ylempänä taas lunta. Ylärinteillä ilma on kirkas ja tuulinen.
Kesäkuusta lokakuuhun on tavallisesti kuivaa ja selkeää.
Myös marraskuu tuo sateita, ei tosin yhtä paljon kuin maalis-toukokuussa.
Puurajan yläpuolella sataa usein lunta joulukuusta toukokuuhun, ja etenkin yöaikaan lämpötila voi laskea pakkasen puolelle.

Otollisimmat kuukaudet Kilimanjarolle kiipeämiselle ovat tammi- ja helmikuu sekä kuukaudet kesäkuusta lokakuuhun. Kilimanjarolle on tietenkin mahdollista nousta ympäri vuoden, kunhan varustaudut siihen, että sää voi vaihdella. Vaihtelu voi olla hyvinkin suurta vuodesta toiseen. Siksi on tärkeää huolehtia riittävästä varustuksesta riippumatta siitä, mihin vuodenaikaan kiipeät Kilimanjarolle.

Pitääkö Kilimanjarolle noustakseen olla vuorikiipeilijä?

Sinun ei tarvitse olla vuorikiipeilijä noustaksesi Kilimanjarolle.

Toisin kuin useimpien muiden vuorten kohdalla, Kilimanjaron huipun saavuttamiseen ei tarvita erityisiä vuorikiipeilyvarusteita.

On kuitenkin tärkeää, että olet riittävän hyvässä fyysisessä kunnossa ja että vaatteesi ja muut varusteesi kestävät kylmää, tuulta ja sadetta, joita tulet kokemaan etenkin puurajan yläpuolella.

Ennen kaikkea sinulla on oltava riittävästi tahtoa, intoa ja päättäväisyyttä tämän majesteettisen vuoren valloittamiseen.

Onko sinulla kysyttävää?

Olemme koonneet käytännön tietoa Kilimanjarosta sivulle ”Käytännön tietoa”. Täällä löydät lisätietoa säästä, kasvillisuusvyöhykkeistä, vuoristotaudista ja matkatavaroista ja monesta muusta matkaan liittyvästä asiasta.

Olet myös aina tervetullut ottamaan yhteyttä matkailuneuvojiimme, jotka ovat valmiina vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi Kilimanjarolle kiipeämisestä, yhdistelmämahdollisuuksista ja elämysmatkoistamme.

Haluamme tarjota sinulle elämäsi matkan!

TourCompass – Turistista matkalaiseksi

Arvostelut
Matkakertomuksia
Lisätietoja: Kilimanjaro
Artikkeleita kohteesta Kilimanjaro
Miten matka varataan?
Näin varaat unelmiesi matkan meiltä TourCompass

Valitse unelmamatkasi kotisivuiltamme

Voit tutustua kaikkien matkojemme yksityiskohtaiseen päiväohjelmaan ja katsella upeita kuvia ja videoita sivustollamme. Voit lukea lisää majoituksesta, yhdistelmämahdollisuuksista ja kaikista käytännön asioista – ja nähdä hinnat ja lähtöpäivät seuraavien 18 kuukauden ajalta.

Onko sinulla kysyttävää tai erityistoiveita?

Olet aina tervetullut soittamaan tai lähettämään sähköpostia. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi, kuuntelemme toiveitasi ja annamme sinulle rehellisiä ja asiantuntevia neuvoja ja vinkkejä, jotka perustuvat monien vuosien kokemukseen Afrikan, Aasian, Latinalaisen Amerikan ja Oseanian matkaelämysten järjestämisestä.

Pyydä sitomaton tarjous

Lähetämme sinulle yksityiskohtaisen tarjouksen valitsemastasi matkasta. Voit tallentaa, tulostaa tai jakaa tarjouksen matkakumppaniesi kanssa. Kun päätät varata matkan, voit tehdä sen helposti suoraan tarjouksessa olevasta linkistä.

TUTKIA
Tutustu kaikkiin mahtaviin matkakohteisiimme
Afrikka
Iida Egelund Väänänen
Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15
MIKSI MATKUSTAA TOURCOMPASSIN KANSSA?
Miksi asiakkaat valitsevat meidät

Aikasi on arvokasta. Erikoistuneet matka-asiantuntijamme tarjoavat yksilöllistä ja huomaavaista palvelua, joka takaa mukavuutesi ja turvallisuutesi koko matkasi ajan. Aina varaushetkestä kotiinpaluuseen asti hoidamme jokaisen yksityiskohdan äärimmäisen huolellisesti.

Tarjoamme laajan valikoiman kohteita. Niistä jokaisella on oma ainutlaatuinen tarinansa, joka on paikallisten kulttuurien, kiehtovan luonnon ja luonnonkauneuden muokkaama.

Matka- ja maa-asiantuntijamme ovat suunnitelleet matkamme laajojen tutkimustensa ja omien kokemustensa perusteella. Jokainen matka on suunniteltu esittelemään kunkin kohteen parasta tarjontaa.

TourCompassin matkoilla voit olla varma, että matkasi on turvallisissa käsissä. Olemme Tanskan matkatakuurahaston jäsen. Siksi voit olla matkustajana varma siitä, että matkasi korvataan, mikäli matkanjärjestäjä menee konkurssiin.