TURVATAKUU - Lue lisää

Käytännön tietoa Perusta

Käytännön tietoa Perusta
Käytännön tietoa Perusta

Käytännön tietoa Perusta

ILMASTO
Paras aika matkustaa

Peru sijaitsee päiväntasaajan tuntumassa, mutta sijainnistaan huolimatta maan ilmasto ei ole tyypillinen trooppinen ilmasto. Muun muassa Andien vuoristolla on merkittävä vaikutus Perun säihin. Maa jakautuu kolmeen erilaiseen ilmastovyöhykkeeseen.

Rannikko:
Rannikkokaistale on kuivaa aavikkoa, jolle ovat tyypillisiä kohtuullisen alhaiset lämpötilat, vähäiset sateet ja suuri ilmankosteus – pohjoisen lämpimämpiä ja kosteampia alueita lukuun ottamatta. Kesät (joulu-huhtikuu) ovat täällä kuumia, ja parhaimmillaan elohopea voi nousta jopa 35 asteeseen.

Andit:
Andeilla vallitsee viileä vuoristoilmasto, mikä tarkoittaa, että kesällä sataa usein. Lämpötilat laskevat ja ilmankosteus vähenee sitä mukaa, mitä korkeammalle tullaan. Sadekausi kestää marraskuusta maaliskuuhun, ja sateet tulevat tavallisesti lyhyinä kuuroina.

Amazon:
Amazonin sademetsälle ovat ominaisia rankkasateet ja korkeat lämpötilat ympäri vuoden, lukuun ottamatta aivan eteläisintä osaa, missä talvet ovat kylmiä ja sateet kausittaisia. Tällä alueella sateita on vähiten huhtikuun ja lokakuun välisenä aikana.

Useimmat matkailijat lähtevät reissuun huhtikuun ja lokakuun välisenä aikana, jolloin Andeilla ja Amazonilla säät ovat kaikkein kuivimpia ja selkeimpiä.

 

Liman säätilasto:

TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 26 27 27 25 22 19 18 18 19 20 22 24
Keskim. alin lämpötila 19 19 19 17 16 14 14 14 14 14 15 17
Sademäärä, mm 1 0 1 0 2 4 5 6 5 2 1 1

 

Cuscon säätilasto:

TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 20 21 21 22 21 21 21 21 22 22 23 21
Keskim. alin lämpötila 7 7 7 4 2 1 -1 1 4 6 6  7
Sademäärä, mm 163 150 109 51 15 5 5 10 25 66 76 137

 

Puerto Maldonadon säätilasto:

TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 31 31 31 31 30 29 30 32 33 33 32 32
Keskim. alin lämpötila 23 23 23 22 20 19 19 19 21 22 23  23
Sademäärä, mm 345 335 275 155 105 60 55 65 100 165 235 280

 

TÄRKEÄÄ TIETOA MATKASTASI
Passi ja viisumi

Suomen kansalaisena sinulla on oltava voimassa oleva Suomen passi. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Peruun, jos matka kestää alle 90 päivää.

Huomaa: on sinun vastuullasi tarkistaa, tarvitsetko viisumin matkan varrella oleville vaihtolentokentille.

Seuraavat säännöt koskevat Yhdysvaltojen kautta matkustavia Suomen kansalaisia:

Voidaksesi matkustaa Yhdysvaltojen kautta sinun on haettava elektronista matkustuslupaa, joka tunnetaan lyhenteellä ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Ilman tätä lupaa et voi tehdä lähtöselvitystä lähtökentällä. Matkustuslupaa on haettava hyvissä ajoin, mutta viimeistään 72 tuntia ennen lentosi lähtöä Yhdysvaltoihin. Kaikilla matkustajilla iästä riippumatta on oltava matkustuslupa. Voit hakea ESTA-lupaa tästä linkistä: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Hakemuksen tekemiseen tarvitaan passi, matkasuunnitelma, luottokortti ja sähköpostiosoite.

Matkustuslupa liitetään passiisi sähköisesti, ja se on voimassa 2 vuotta tai passin voimassaolon päättymiseen asti (sen mukaan kumpi näistä tapahtuu aiemmin). Suosittelemme, että tulostat ja otat mukaasi fyysisen kopion ESTA-luvasta.

Jos hankit uuden passin, sinun on haettava ESTA-lupaa uudelleen.

Huomaa, että sinun on otettava yhteyttä Yhdysvaltain suurlähetystöön ja haettava viisumia, jos olet matkustanut seuraaviin maihin:

 • Kuuba 12.1.2021 jälkeen
 • Pohjois-Korea, Iran, Irak, Sudan, Syyria, Libya, Somalia tai Jemen 1.3.2011 jälkeen

Samaa sääntöä sovelletaan, jos sinulla on näiden maiden kaksoiskansalaisuus.

Lisätietoja ESTA-hakemuksen tekemisestä ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin on osoitteessa: https://esta.cbp.dhs.gov/faq?lang=en.

Voit myös ottaa yhteyttä puhelimitse: +1-202-325-8000

 

Seuraavat säännöt koskevat Kanadan kautta matkustavia Suomen kansalaisia:

Voidaksesi matkustaa Kanadan kautta sinun on haettava elektronista matkustuslupaa, joka tunnetaan lyhenteellä eTA (Electronic Travel Authorization). Ilman tätä lupaa et voi tehdä lähtöselvitystä lähtökentällä. Matkustuslupaa on haettava hyvissä ajoin, ja kaikilla matkustajilla iästä riippumatta on oltava matkustuslupa. Voit hakea eTA-lupaa ja tarkistaa luvan hinnan tästä linkistä: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.aspHakemuksen tekemiseen tarvitaan passi, matkasuunnitelma, luottokortti ja sähköpostiosoite.

Matkustuslupa liitetään passiisi sähköisesti, ja se on voimassa 5 vuotta tai passin voimassaolon päättymiseen asti (sen mukaan kumpi näistä tapahtuu aiemmin). Suosittelemme, että tulostat ja otat mukaasi fyysisen kopion eTA-luvasta.

Jos hankit uuden passin, sinun on haettava eTA-lupaa uudelleen.

Matkustusasiakirjat

Ennen lähtöä lähetämme sinulle matkasuunnitelman, joka sisältää lentotiedot ja paikallisten yhteistyökumppaneittemme puhelinnumerot siltä varalta, että matkan aikana ilmenee kysymyksiä.

Peruun saapumisen yhteydessä saat infokirjeen, joka sisältää QR-koodin. Kun skannaat tämän koodin puhelimellasi, saat näkyviin matkasuunnitelmasi, mukaan lukien ennalta varattujen retkien ja kuljetusten alkamisajat. Kun hotellissasi on WiFi, on tärkeää, että lataat nämä asiakirjat puhelimeesi, jotta ne ovat käytettävissä myös silloin kun Wi-Fi-yhteyttä ei ole.
Löydät myös mielenkiintoista tietoa matkakohteesta ja yhteistyökumppaneidemme kestävyyshankkeista sekä palautelomakkeen, joka auttaa varmistamaan korkeatasoisen palvelun Perun-matkoillamme.

Suosittelemme, että lataat puhelimeesi WhatsApp-sovelluksen ja lisäät siihen yhteistyökumppanimme puhelinnumeron. Sovelluksella voit lähettää maksutta viestejä ja soittaa, kun käytössäsi on WiFi-yhteys.

Rokotukset

Suosittelemme, että tarkistat rokotuksia koskevat tiedot erikoislääkäriltä, omalääkäriltä tai viralliselta rokoteklinikalta. Lisätietoa matkoilla tarvittavista rokotuksista löydät täältä.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin jos matkustat matkakohteeseen jonkin sellaisen maan kautta, jossa esiintyy keltakuumetta. Joissain maissa sinun on esitettävä todistus keltakuumerokotuksesta maahan saapumisen yhteydessä. Pidä tätä varten aina rokotustodistus mukanasi käsimatkatavaroissa.

 

Covid-19

Peruun saapuvilta ei tällä hetkellä edellytetä koronarokotusta. Nämä säännöt voivat kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla. On sinun vastuullasi ottaa selvää voimassa olevista säännöistä ennen matkan alkamista.

Huomaa, että matkalla Peruun ja takaisin on välilaskuja, ja näillä lentokentillä koronaa koskevat säännöt voivat olla erilaiset kuin Perussa. On sinun vastuullasi ottaa asiasta selvää ennen matkan alkamista.

Joissain paikoissa, kuten terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, voi edelleen olla maskipakko. Voit kysyä voimassa olevista säännöistä omalta oppaaltasi tai hotellihenkilökunnalta.

Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä ne muodostavat osan TourCompassin valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

Matkavakuutukset

Suosittelemme, että hankit unelmiesi matkalle kattavan matkavakuutuksen. Lisäturvaksi kannattaa hankkia myös peruutusvakuutus.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivullemme, mistä löydät lisätietoja vakuutuksia koskevista suosituksistamme.

ENNEN MATKAA
Valuutta, hintataso ja juomarahat

Perun rahayksikkö on sol (PEN). Valuuttakurssin voit tarkistaa täältä. Suosittelemme, että tuot mukanasi sekä luottokortin että jonkin verran Yhdysvaltain dollareita (USD) käteisenä.

Luottokortit käyvät maksuvälineenä useimmissa hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa, ja kaupungeissa ja lentokentillä on paljon käteisautomaatteja (ATM). Toisinaan luottokortilla maksamisesta voidaan veloittaa lisämaksu. Suosittelemme, että pidät aina mukanasi jonkin verran käteistä rahaa joko soleina tai Yhdysvaltain dollareina.

Voit vaihtaa Yhdysvaltain dollareita (USD) rahanvaihtopisteissä lentokentillä ja isommissa kaupungeissa. Myös hotellit voivat usein vaihtaa dollareita soleiksi, mutta niiden vaihtokurssi ei ole kovin hyvä.

 

Lisätietoa maan hintatasosta löydät täältä.

Juomarahan antaminen on Latinalaisen Amerikan maissa yleistä, mutta vapaaehtoista. On täysin sinusta itsestäsi kiinni, kuinka paljon haluat antaa tippiä.

Alla olevat summat ovat ohjeellisia:

 • Ravintolat: Enintään 10 % laskun loppusummasta
 • Opas: n. 5 USD/henki/retki
 • Kuljettaja retkillä: n. 2–3 USD/henki/retki
 • Kerrossiivooja: 1 USD/huone/yö
 • Pikkolo: 1 USD/matkalaukku

Juomarahojen ohjeelliset määrät on annettu Yhdysvaltain dollareissa, mutta paikan päällä juomarahana voidaan käyttää myös paikallista valuuttaa.

Vaellusmatkoilla on tapana antaa juomarahaa oppaalle, kokeille ja kantajille kiitoksena avusta. Alla ovat ohjeelliset summat.

Huomaa, että alla olevilla summilla tarkoitetaan koko ryhmän yhteenlaskettuja juomarahoja, jolloin yksittäisen osallistujan osuus on luonnollisesti pienempi. Suosittelemme, että ryhmä kerää yhdessä juomarahat kaikilta osallistujilta ja myös antaa ne yhdessä.

Juomarahat 4 päivän inkavaelluksella:
Vaelluksen 3. päivänä illallisen jälkeen kokki ja kantajat pitävät pienen läksiäistilaisuuden, sillä he eivät jatka matkaa Machu Picchuun seuraavana aamuna. Juomarahat annetaan kokille ja kantajille tämän tilaisuuden jälkeen.

 • 80 sol/kantaja. Kantajien määrä vaihtelee ryhmän koosta riippuen.
 • 100 sol/kokki.
 • 120 sol/opas. Tämä summa voidaan antaa oppaalle viimeisenä päivänä Machu Picchun opastetun kierroksen jälkeen.

Juomarahat 4 päivän Salkantay-vaelluksella:
Vaelluksen 2. päivänä illallisen jälkeen kokki ja kantajat pitävät pienen läksiäistilaisuuden, sillä he eivät jatka matkaa seuraavana aamuna. Juomarahat annetaan kokille ja kantajille tämän tilaisuuden jälkeen.

 • 60 sol/kantaja. Kantajien määrä vaihtelee ryhmän koosta riippuen.
 • 80 sol/kokki.
 • 120 sol/opas. Tämä summa voidaan antaa oppaalle viimeisenä päivänä Machu Picchun opastetun kierroksen jälkeen.

Juomarahat 2 päivän inkavaelluksella:

 • 60 sol/opas. Tämä summa voidaan antaa oppaalle viimeisenä päivänä Machu Picchun opastetun kierroksen jälkeen.
Ruoka ja allergiat

Suurimmassa osassa matkakohteitamme on mahdollista ottaa huomioon allergiat, allergiaa aiheuttavat aineet tai ruokatottumukset, mutta on tärkeää, että ilmoitat niistä meille matkavarauksen yhteydessä.

Puhelin, WiFi ja sähkö

Puhelin ja WiFi:

Datan käyttö ja verkkovierailu eli roaming ulkomailla on kallista, jos ne eivät sisälly matkapuhelinliittymääsi. Voit tiedustella omalta puhelinyhtiöltäsi, mitkä palvelut kuuluvat sopimukseesi ja millaisia eri palveluiden hinnat ovat matkakohteissasi.

Jos matkapuhelinliittymääsi ei sisälly ulkomailla käytettävää dataa ja roamingia, suosittelemme hyödyntämään ilmaisia WiFi-palveluja esimerkiksi hotelleissa tai ravintoloissa. WiFin yli voit soittaa tai tekstata kotiväelle maksutta käyttämällä erilaisia viestipalveluja, kuten Facetimea, Messengeriä tai WhatsAppia.

Jos haluat pysyä verkossa koko matkan ajan, edullisin ratkaisu on hankkia paikallinen SIM-kortti ja datapaketti heti Peruun saavuttuasi.

Sähkö:

Perussa jännite on 220 V. Pistorasioiden muoto voi vaihdella maan sisällä. Siksi suosittelemme ottamaan mukaan multiadapterin, jotta saat varmasti sähkölaitteesi ladattua.

Pakkauslista

Pakkaa aina kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, rokotustodistus, luottokortit, rahat, vakuutusasiakirjat, matka-asiakirjat, kannettava tietokone ja matkapuhelin sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Vaellus Perussa:

Jos olet lähdössä vaellusmatkalle Peruun, voit ladata pakkauslistamme PDF-asiakirjana alta.
Päivää ennen vaelluksen alkua järjestetään Cuscossa lyhyt infotilaisuus, jossa saat tarvittaessa vastauksia vaellusta ja pakkauslistaa koskeviin kysymyksiin. Tarkka ajankohta ilmoitetaan Cuscoon saapumisen yhteydessä.

4 päivän inkavaelluksella kantajat kuljettavat leirivarusteet, ruoan ja enintään 6 kg henkilökohtaisia matkatavaroita jokaista osallistujaa kohti. Kantajan kantamat henkilökohtaiset matkatavarat pakataan erilliseen laukkuun, jonka saat Perussa.

4 päivän Salkantayvaelluksella kuormahevoset kuljettavat leirivarusteet, ruoan ja enintään 6 kg henkilökohtaisia matkatavaroita jokaista osallistujaa kohti ensimmäiset kaksi päivää. Kolmantena päivänä matkatavarasi viedään junaan, ja saat ne takaisin ennen matkan viimeistä osuutta Aguas Calientesiin. Kuormahevosten kantamat henkilökohtaiset matkatavarat pakataan erilliseen laukkuun, jonka saat Perussa.

Molemmilla vaelluksilla kannat itse oman päiväreppusi. Suosittelemme enintään n. 30 litran reppua, jossa on lantiovyö ja sadesuojus.

Lataa PDF-pakkauslista täältä.

2 päivän inkavaelluksella ei ole kantajia, joten sinun on itse kannettava omat tavarasi päivärepussa. Suosittelemme enintään n. 30 litran reppua, jossa on lantiovyö ja sadesuojus.

Lataa PDF-pakkauslista täältä.

 

Peru pyrkii vähentämään kertakäyttömuovin käyttöä:

Perussa on tullut voimaan laki, jonka tarkoituksena on rajoittaa kertakäyttömuovin käyttöä maan kansallispuistoissa.

Tämä tarkoittaa, että kertakäyttömuovista valmistettuja tuotteita, kuten muovikasseja, muovipulloja, pillejä ym. ei enää saa tuoda museoihin, kansallispuistoihin tai maailmanperintökohteisiin (kuten Machu Picchu ja Amazon).

Suosittelemme, että vältät muovipussien käyttöä koko matkan ajan. Käytä muovipussien sijasta kangaspusseja tai muita vesitiiviistä materiaalista valmistettuja kasseja ja pusseja jo pakatessasi matkatavaroita matkaa varten. Ota mukaan myös juomapullo, jonka voi täyttää uudelleen.

Kasvituotteiden tuominen EU:hun

Matkustajat eivät saa tuoda EU:n ulkopuolelta kasveja, siemeniä, hedelmiä tai muita kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Nämä säännöt koskevat myös pieniä kasvi- ja kasvituotemääriä.

Lue lisää säännöistä täällä.

Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

LENTOMATKA
Lentoliput

Useimpien lentoyhtiöiden lentoliput ovat nykyään sähköisiä (e-lippu).

On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta, koska varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos nimesi on korjattava, ota meihin yhteyttä välittömästi. Huomaa, että lentoyhtiö voi veloittaa maksun nimen muuttamisesta.

Istumapaikan varaaminen

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lentokoneessa lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on erityisiä toiveita istumapaikoista lentokoneessa, voit tehdä paikkavarauksen lentoyhtiön verkkosivustolla tai sovelluksessa. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat maksun istumapaikan varaamisesta.

Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti paikan voi varata heti matkan varaamisen jälkeen ja viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

Lähtöselvitys

Lähtöselvityksessä tarvitset passin ja varausnumeron, joka löytyy matkasuunnitelmastasi.

Suosittelemme, että lataat lentoyhtiön sovelluksen puhelimeesi. Voit tehdä lähtöselvityksen itse sovelluksessa, tavallisesti 24–48 tuntia ennen matkan alkamista. Sovelluksen avulla pysyt myös ajan tasalla mahdollisista lentomuutoksista ja muista tärkeistä lentoasi koskevista tiedoista.

Huomaa, että lentoajat ovat voineet muuttua alkuperäisestä matkasuunnitelmasta, jonka sait varauksen yhteydessä. Tarkka lähtöaika löytyy aina lentoyhtiön sovelluksesta tai lentoyhtiön kotisivuilta.

Lentokentällä

Suosittelemme, että saavut lentokentälle lähtöselvitystä varten viimeistään 2 tuntia ennen lennon lähtöä. Viimeisimmät päivitykset löydät lentoyhtiön kotisivuilta, joten kannattaa pitää sitä silmällä.

Matkatavarat

Käytämme matkoillamme useita eri lentoyhtiöitä. Käsimatkatavaroita ja ruumaan meneviä matkatavaroita koskevat ajantasaiset säännöt löytyvät aina kyseisen lentoyhtiön kotisivuilta tai sovelluksesta.

Jos matkaohjelmaan kuuluu yksi tai useampi sisäinen lento, ota huomioon, että matkatavaroiden sallittu määrä voi olla eri kuin lennollasi Atlantin yli. Yleensä matkatavararaja on mahdollista ylittää, kunhan maksat ylimenevistä kiloista lisämaksun paikan päällä.

HUOMAA! Lisätietoa Macchu Picchun junan matkatavararajoituksista on kohdassa ”Matkat ja kuljetukset”

Myöhästyneet matkatavarat

Jos matkatavarasi viivästyvät, käänny henkilökunnan puoleen lentokentän matkalaukkualueella ja ilmoita matkatavarasi myöhästyneiksi.

Huomaa, että tarvitset PIR-raportin (Property Irregularity Report) täyttämiseen matkatavaroista saamasi kuitin.

Huomaa myös, että et saa poistua matkatavara-alueelta ennen kuin olet täyttänyt raportin.

Jos matkatavarasi ovat myöhässä, ota yhteyttä yhteistyökumppaniin, joka huolehtii siitä, että opas/kuljettaja odottaa sinua.

Lennon viivästyminen tai peruuntuminen

Jos lentovaraukseesi tulee muutoksia ennen lähtöä, otamme sinuun yhteyttä ja ilmoitamme asiasta.

Jos lentosi myöhästyy lähtöselvityksen jälkeen, lentoyhtiö on vastuussa lentosi uudelleenvarauksesta. Lentoyhtiö tekee tavallisesti varauksen seuraavalle mahdolliselle lennolle ja huolehtii tarpeen mukaan myös majoituksesta ja aterioista.

Yhteistyökumppanimme tarkistaa mahdolliset saapumisaikojen muutokset ja on sinua vastassa kentällä, vaikka lentosi myöhästyisi.

Jos lentoyhtiö varaa sinulle kokonaan toisen lentoyhtiön lennon tai lentonumerosi vaihtuu alkuperäisen lennon myöhästymisen vuoksi, soita TourCompassin hätänumeroon, jotta voimme ilmoittaa muutoksesta yhteistyökumppanillemme.

MATKAKOHTEESSA
Passintarkastus ja tulli

Passintarkastus:

Kun saavut perille lopulliseen matkakohteeseen, kuljet ensin läpi passintarkastuksen. Tässä yhteydessä tarkistetaan passi, mahdollinen maahantulokaavake ja viisumi. Monissa kohteissa otetaan myös sormenjäljet ja valokuva kasvoista biometristä tunnistusta varten. Sinulle voidaan myös esittää kysymyksiä matkasuunnitelmistasi ja majoituspaikkasi osoitteesta.

 

Tulli:

Kun olet päässyt passintarkastuksesta ja saanut matkalaukkusi, kuljet vielä tullin läpi. Jos sinulla ei ole tullattavaa, kulje kohdasta ”nothing to declare”. Jos sinulla on tullattavaa, on erittäin tärkeää, että kuljet kohdasta ”declare”. On sinun vastuullasi tarkistaa kyseisen maan tullisäännöt.

Saapuminen

Saavuttuasi kentälle tapaat oppaan/kuljettajan, jonka tunnistat TourCompass-kyltistä.

Jos et jostain syystä löydä opasta/kuljettajaa kentältä, pyydämme sinua soittamaan paikallisen yhteistyökumppanimme hätänumeroon, joka löytyy matka-asiakirjoista.

Sisään- ja uloskirjautuminen hotellissa

Hotellin sisäänkirjautuminen on yleensä aikaisintaan klo 14.00, eikä huoneesi välttämättä ole käytettävissä ennen tätä. Jos haluat varhaisen sisääänkirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija rekisteröi yleensä luottokorttisi ja mahdollisesti veloittaa kortilta takuusumman. Tämä ei ole lisämaksu, vaan hotellien yleinen tapa varmistaa maksu esimerkiksi minibaarin tai vastaavien palvelujen käytöstä. Kun kirjaudut ulos, summa palautetaan kokonaisuudessaan automaattisesti, jos et ole käyttänyt maksullisia palveluja.

On tavallista, että hotellissa otetaan valokopio passistasi. Joissain kohteissa viranomaiset edellyttävät tätä.

Uloskirjautuminen on tavallisesti klo 10.00. Jos lähdet kohteesta vasta iltapäivällä tai illalla, voit jättää matkatavarasi säilytykseen hotellille lähtöön asti. Jos haluat myöhäisen uloskirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä

Cuscossa voit jättää matkatavarat säilytykseen hotelliisi, kun lähdet Macchu Picchun opastetulle kierrokselle tai vaellukselle, jonka aikana tarvitset vain pienemmän repun.

Matkat ja kuljetukset

Ennakoimattomien olosuhteiden, kuten huonon sään, suljettujen teiden tai muiden vastaavien syiden vuoksi joskus voi olla tarpeen muuttaa kiertoajelujen ja nähtävyyksien järjestystä päiväohjelmassa.

 

Vierailut Machu Picchussa

Machu Picchu on Perun tunnetuin inkaraunio. Muinaiskaupunki houkuttelee paljon turisteja joka vuosi (jopa 5 600 kävijää päivässä), joten alueelle siirrytään ryhmissä eri aikaan. Lähtöjä on päivän mittaan yhdeksän, jotta voidaan välttyä turhalta jonottamiselta ja odottelulta.

Opas ilmoittaa vierailuajankohdan edellisenä päivänä. Vierailuajankohta on tavallisesti aamulla klo. 6.00–8.00 välisenä aikana, paitsi jos nämä ajat on myyty loppuun. Jos vaellat Machu Picchuun inkapolkua pitkin, saavut perille Aurinkoportille auringonnousun aikaan.

Tammikuussa 2019 voimaan tulleiden sääntöjen mukaan alueella saa oleskella korkeintaan 4 tuntia kerrallaan. Opastettu kierros kestää 2 tuntia, jonka jälkeen sinulla on 2 tuntia aikaa tutustua raunioihin omin neuvoin.

Jos kiipeät Huayana Picchu -vuorelle (lisäretki), tämä tapahtuu ennen Machu Picchun opastettua kierrosta. Retki Huayana Picchulle on varattava jo kiertomatkan varaamisen yhteydessä (jos varaat retken myöhemmin, hinta on kaksinkertainen). Huomaa, että paikkoja on rajattu määrä, sillä Huayana Picchulle päästetään vain 400 kiipeäjää päivässä.

Machu Picchun sisäänpääsystä ja vierailuajankohdista vastaa Perun kulttuuriministeriö (Ministerio de Cultura de Perú), ja säännöt voivat muuttua koska tahansa ilman ennakkovaroitusta.

Ota aina passi mukaan, kun vierailet Machu Picchussa.

Huomaa: Jos olet varannut meiltä matkan Peruun ja lähettänyt matkaa varatessasi kopion vanhasta passistasi, mutta saanut ennen matkan alkua uuden passin, on tärkeää, että otat mukaasi Machu Picchuun sekä uuden passisi että vanhan passisi (tai kopion vanhasta passistasi).

 

Kuljetukset Machu Picchuun ja takaisin

Kuljetus Cuscon ja Aguas Calientesin välillä tapahtuu minibussilla ja junalla. Sesongista riippuen siirryt ensin minibussilla Cuscosta joko Ollantaytamboon tai Poroyyn ja sitten junalla Aguas Calientesiin. Sama koskee paluumatkaa. Matka Cuscosta Aguas Calientesiin kestää n. 5–6 tuntia. Oppaasi ilmoittaa lähtöajankohdan edellisenä päivänä.

Huomaa, että junassa Cuscosta Aguas Calientesiin henkilökohtainen käsimatkatavara saa painaa korkeintaan 5 kg, ja laukun koko saa olla korkeintaan 157 cm (korkeus + pituus + leveys). Inkavaelluksella ja Salkantay-vaelluksella olleille sallitaan muutama ylimääräinen kilo. Laukku saa silloinkin olla kooltaan korkeintaan 157 cm. Loput matkatavarat jätetään säilytykseen Cuscon hotelliin.

Kuljetus Aguas Calientesista Machu Picchuun tapahtuu bussilla. Busseja lähtee 10 minuutin välein klo. 5.30 alkaen.

 

Vuoristotauti

Kiertomatkoillamme Perussa näet kauniit Andit, mutta se tarkoittaa myös sitä, että vietät paljon aikaa tavallista korkeammalla! Päiväohjelmassa on ilmoitettu eri päivien korkeusmetrit.

Blogissamme voit lukea lisää vuoristotaudista.

Tarvitsetko apua matkallasi?

Palvelunumeromme päivystää 24 tuntia vuorokaudessa, joten saat meihin aina yhteyden siltä varalta, että matkan varrella sattuu jotain odottamatonta. Lisäksi saat matkakohteessa olevien yhteistyökumppaneittemme puhelinnumerot ja hätäpuhelinnumerot. Joissain tapauksissa asia voidaan esimerkiksi aikaerosta johtuen hoitaa nopeammin soittamalla suoraan yhteistyökumppanille, kuten retken tai kuljetuksen alkamisen myöhästyessä yli 15 minuuttia.

MATKAN JÄLKEEN
Ruusut ja risut/yhteydenotot

Tyytyväiset asiakkaat ovat meille tärkeitä, ja siksi toivomme, että annat meille palautetta matkastasi kotiin palattuasi. Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@tourcompass.fi tai soita numeroon: 09 424 15 833.

 

Latinalainen Amerikka
Iida Egelund Väänänen
Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15