TURVATAKUU - Lue lisää

Käytännön tietoa Keniasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Keniaan. Sivuilla on tietoa esim. viisumista, valuutasta ja rokotuksista.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit aina ottaa meihin yhteyttä. Tutustu myös kaikkiin Safareihimme Keniassa.

Käytännön tietoa Keniasta
Käytännön tietoa Keniasta

Käytännön tietoa Keniasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Keniaan. Sivuilla on tietoa esim. viisumista, valuutasta ja rokotuksista.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit aina ottaa meihin yhteyttä. Tutustu myös kaikkiin Safareihimme Keniassa.

ILMASTO

Paras matka-aika

Keniassa safarimatkailu on mahdollista ympäri vuoden.

Tammikuu, helmikuu ja maaliskuu
Kaikki kolme kuukautta ovat hyviä safarikuukausia. Pieni sadekausi on juuri päättynyt, ja voit nähdä runsaasti Euroopasta tulleita muuttolintuja. Ruoho ei ole vielä niin korkeaa, että eläimiä olisi vaikea nähdä. Sinulla on myös hyvät mahdollisuudet nähdä suuria norsulaumoja.

Huhtikuu ja toukokuun ensimmäinen puolisko
Normaalisti tähän aikaan on ”iso” sadekausi. Sateet tulevat voimakkaina kuuroina, jotka kuitenkin useimmiten kestävät vain pari tuntia kerrallaan. Ne virkistävät luontoa, ja raskaat pilvet saavat taivaan näyttämään todella dramaattiselta!

Toukokuun jälkimmäinen puolisko ja kesäkuu
Nämä ovat erityisen hyviä safarikuukausia. Ison sadekauden jälkeen luonto on rehevää. Kesäkuun lopussa suuret seepralaumat alkavat saapua Tansaniasta Masai Maran suojelualueelle suuren eläinvaelluksen etuvartiona ja kasvavan ruohon houkuttelemina.

Heinäkuu, elokuu, syyskuu ja lokakuun ensimmäinen puolisko
Isot gnuuantilooppilaumat alkavat saapua etelästä. Ne aloittavat paluumatkansa Tansaniaan syys-lokakuussa.

Marraskuu ja joulukuu
Rauha laskeutuu savannille. Normaalisti tähän aikaan on pieni sadekausi, joka virkistää luonnon gnuuantilooppien jäljiltä. Ruoho alkaa kasvaa ja norsut palaavat takaisin laitumilleen.

Säätilastot
Tammi
Helmi
Maalis
Huhti
Touko
Kesä
Heinä
Elo
Syys
Loka
Marras
Joulu
Sademäärä (mm)
58
50
92
242
190
39
18
24
31
61
150
108
Sademäärä/päivä
4
4
8
15
13
5
3
4
4
7
14
9
Päivälämpötila
26
27
27
25
24
23
22
23
25
26
24
24
Yölämpötila
11
11
12
13
12
10
9
9
10
11
13
12
Aurinkotunteja
288
266
267
204
189
159
130
127
180
226
198
257
TÄRKEÄÄ TIETOA MATKASTASI

Passi ja viisumi

Matkalla tarvitset luonnollisesti passin. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta Keniaan saapumisen jälkeen, ja passissa on oltava vähintään yksi tyhjä sivu.

Keniaan ei tarvita viisumia.

Sinun on kuitenkin haettava sähköistä matkustuslupaa (eTA), joka oikeuttaa maahantuloon. Matkustuslupaa haetaan täältä: https://www.etakenya.go.ke/.

eTA:n hinta on 35 USD, ja se maksetaan luottokortilla.

Kaikkien matkustajien on haettava eTA-lupaa – myös lasten. Jos matkustatte perheen kesken ja lapset ovat alle 18-vuotiaita, voi olla hyvä hakea eTA-lupaa perheenä, jolloin teidän tarvitsee täyttää vain yksi hakemus koko perheelle.

Matkustuslupaa on haettava viimeistään kolme päivää ennen lähtöpäivää, ja sitä voi hakea aikaisintaan kolme kuukautta ennen lähtöpäivää. Hakemuksen käsittelyyn ja vastauksen saamiseen menee noin kolme päivää.

eTA-luvan hakemista varten tarvitset seuraavat:

  • Voimassa oleva passi
  • Passikuva tai passikuvan kaltainen ”selfie”
  • Yhteystiedot
  • Matkustustiedot: lennon numero, matkapäivät ja matkasuunnitelma
  • Keltainen kortti todisteena keltakuumerokotuksesta, jos tarpeen
  • Luottokortti

Matkustuslupa lähetetään sinulle sähköpostitse. Tulosta lupa ja ota se mukaan matkalle, sillä se on esitettävä passin kanssa Keniaan saapumisen yhteydessä.

Jos sinulla on ongelmia tai kysyttävää eTA-luvasta, lähetä kysymyksesi osoitteeseen: support@etakenya.go.ke tai ota yhteyttä Kenian suurlähetystöön Tukholmassa.

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ulkoministeriön kotisivuilta.

Jos olet varannut Kenian-matkan, johon kuuluu rantaloma Sansibarilla (Tansania), tarvitset suomen kansalaisena viisumin Tansaniaan. Käytännön tietoa Tansaniasta -sivulta löydät ajankohtaiset tiedot viisumin hakemisesta Tansaniaan.

Matkustusasiakirjat

Lataa ennen lähtöä sovelluksemme täältä. Sovelluksesta löydät matkustusasiakirjasi sekä TourCompassin ja paikallisten kumppaneidemme yhteystiedot.

Suosittelemme, että lataat puhelimeesi WhatsApp-sovelluksen ja lisäät siihen yhteistyökumppanimme puhelinnumeron. Sovelluksella voit lähettää maksutta viestejä ja soittaa, kun käytössäsi on WiFi-yhteys.

Rokotukset

Suosittelemme, että tarkistat rokotuksia koskevat tiedot erikoislääkäriltä, omalääkäriltä tai viralliselta rokoteklinikalta. Lisätietoa matkoilla tarvittavista rokotuksista löydät täältä.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin jos matkustat matkakohteeseen jonkin sellaisen maan kautta, jossa esiintyy keltakuumetta. Joissain maissa sinun on esitettävä todistus keltakuumerokotuksesta maahan saapumisen yhteydessä. Pidä tätä varten aina rokotustodistus mukanasi käsimatkatavaroissa.

 

Keniaan saapuvilta ei tällä hetkellä edellytetä koronarokotusta.

Huomaa, että matkalla on välilaskuja, ja näillä lentokentillä koronaa koskevat säännöt voivat olla erilaiset kuin matkakohteessasi. On sinun vastuullasi ottaa selvää voimassa olevista säännöistä ennen matkan alkamista.

Jos sinulla on kysyttävää, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä ne muodostavat osan TourCompassin valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

Matkavakuutukset

Suosittelemme, että hankit unelmiesi matkalle kattavan matkavakuutuksen. Lisäturvaksi kannattaa hankkia myös peruutusvakuutus. Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

ENNEN MATKAA

Valuutta, hintataso ja juomarahat

Kenian rahayksikkö on Kenian šillinki (KES).

Suosittelemme, että vaihdat šillinkejä lentokentällä tai nostat käteistä automaatista heti saavuttuasi Keniaan.

Keniassa maksuvälineinä käyvät myös Yhdysvaltain dollari (yleisimmin käytetty valuutta), euro ja Englannin punta. Varmista, että käyttämäsi dollarin setelit ovat uusia (päiväys aikaisintaan 2009) ja että ne ovat ”siistejä” (ei liian ryppyisiä). Muussa tapauksessa kaupat/hotellit eivät välttämättä ota niitä vastaan.

Pidä mukanasi pienempiä seteleitä (1–5 dollarin seteleitä). Voit nostaa rahaa pankkiautomaateista Visa- ja Mastercard-korteilla, ja joissain paikoissa luottokortit käyvät myös maksuvälineinä.

Juomarahat

Keniassa on tapana antaa oppaille, tarjoilijoille ja muille palveluhenkilökunnan edustajille juomarahaa. Anna juomaraha henkilökohtaisesti ja varmista, että lompakossasi on aina pieniä seteleitä juomarahoja varten. On tietenkin sinun päätettävissäsi, kuinka paljon haluat antaa.

Alla ovat ohjeelliset määrät:

  • 10–15 USD/henki/päivä oppaalle
  • 2 USD matkatavaroitasi kuljettavalle kantajalle
  • 10 % baareissa ja ravintoloissa
  • 2 USD/päivä kerrossiivoojalle

Suosittelemme, että annat juomarahan oppaalle/kuljettajalle matkan päätteeksi – ja mieluiten suljetussa kirjekuoressa.

Ruoka ja allergiat

Suurimmassa osassa matkakohteitamme on mahdollista ottaa huomioon allergiat, allergiaa aiheuttavat aineet tai ruokatottumukset, mutta on tärkeää, että ilmoitat niistä meille matkavarauksen yhteydessä.

Puhelin, WiFi ja sähkö

Useimmat hotellit ja lodget saavat sähkönsä omista generaattoreistaan. Jännite on 240 volttia ja pistokkeet ovat kolmipinnisiä eli erilaisia kuin meillä – muista siis pakata mukaan adapteri. Huomaa, että sähköä ei aina ole saatavilla riittävästi esimerkiksi hiustenkuivaajan käyttöön.

Voit tarkistaa sivustomme hotellikuvauksista, onko majoituspaikassasi WiFi. Huomaa, että yhteys voi joskus olla epävakaa.

Pakkauslista

Pakkaa aina kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, rokotustodistus, luottokortit, rahat, vakuutusasiakirjat, matka-asiakirjat, kannettava tietokone ja matkapuhelin sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Suosittelemme, että käytät safarimatkoilla pehmeitä matkalaukkuja. Pehmeiden laukkujen pakkaaminen safariautoon on huomattavasti helpompaa kuin kovien matkalaukkujen. Erityisesti hard case -laukut vievät paljon tilaa safariautossa. Vältä siis kovakuorisia matkalaukkuja.

Suosittelemme pakkaamaan safariretkiä varten kevyitä, väritykseltään vaaleita vaatteita. Vältä mahdollisuuksien mukaan kirkkaita värejä safarilla. Ota mukaan myös parit pitkät housut ja pitkähihaisia paitoja, jotka suojaavat hyttysiltä auringonlaskun jälkeen ja tarvittaessa myös auringon paahteelta päiväsaikaan. Vältä paljain jaloin oleskelua iltaisin hyttysten takia.

On myös hyvä idea pakata laukkuun pieni taskulamppu ja ylimääräiset paristot sähkökatkosten varalta.

Huomaa, että tavallisten, ruokakaupoista tuttujen muovikassien käyttö, tuonti ja tuotanto on kiellettyä Keniassa. Suosittelemme siksi, että vältät muovipussien käyttöä pakatessasi matkatavaroitasi. Käytä niiden sijasta kangaskasseja tai muusta vedenpitävästä materiaalista valmistettuja kasseja.

Kasvituotteiden tuominen EU:hun

Matkustajat eivät saa tuoda EU:n ulkopuolelta kasveja, siemeniä, hedelmiä tai muita kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Nämä säännöt koskevat myös pieniä kasvi- ja kasvituotemääriä.

Lue lisää säännöistä täällä.

Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

LENTOMATKA

Lentoliput

Lentoliput ovat nykyään sähköisiä (e-lippu), joten emme lähetä sinulle fyysistä lentolippua.

On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta, koska varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos nimesi on korjattava, ota meihin yhteyttä välittömästi. Huomaa, että lentoyhtiö voi veloittaa maksun nimen muuttamisesta.

Istumapaikan varaaminen

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lentokoneessa lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on erityisiä toiveita istumapaikoista lentokoneessa, voit tehdä paikkavarauksen lentoyhtiön verkkosivustolla tai sovelluksessa. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat maksun istumapaikan varaamisesta.

Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti paikan voi varata heti matkan varaamisen jälkeen ja viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

Lähtöselvitys

Lähtöselvityksessä tarvitset passin ja varausnumeron, joka löytyy matkasuunnitelmastasi.

Suosittelemme, että lataat lentoyhtiön sovelluksen puhelimeesi. Voit tehdä lähtöselvityksen itse sovelluksessa, tavallisesti 24–48 tuntia ennen matkan alkamista. Sovelluksen avulla pysyt myös ajan tasalla mahdollisista lentomuutoksista ja muista tärkeistä lentoasi koskevista tiedoista.

Huomaa, että lentoajat ovat voineet muuttua alkuperäisestä matkasuunnitelmasta, jonka sait varauksen yhteydessä. Tarkka lähtöaika löytyy aina lentoyhtiön sovelluksesta tai lentoyhtiön kotisivuilta.

Lentokentällä

Suosittelemme, että saavut lentokentälle lähtöselvitystä varten viimeistään 2 tuntia ennen lennon lähtöä. Viimeisimmät päivitykset löydät lentoyhtiön kotisivuilta, joten kannattaa pitää sitä silmällä.

Matkatavarat

Käytämme matkoillamme useita eri lentoyhtiöitä. Käsimatkatavaroita ja ruumaan meneviä matkatavaroita koskevat ajantasaiset säännöt löytyvät aina kyseisen lentoyhtiön kotisivuilta tai sovelluksesta.

Jos lennät Kenian sisäisillä lennoilla, huomioithan, että ruumaan menevät matkatavarat saavat painaa enintään 15-20 kg ja käsimatkatavarat enintään 5 kg. Huomaa, että trolley-tyyppisiä lentolaukkuja ei yleensä hyväksytä käsimatkatavaraksi, koska istuinten yläpuolella olevissa matkatavarasäilöissä ei ole niille riittävästi tilaa.

Jos kuljetat Keniaan saapuessasi esimerkiksi käsimatkatavaroita näkyvästi muovipussissa, voit joutua luovuttamaan kassin viranomaisille. Tämä koskee myös esimerkiksi tax free -kaupasta saatuja kasseja.

Myöhästyneet matkatavarat

Jos matkatavarasi viivästyvät, käänny henkilökunnan puoleen lentokentän matkalaukkualueella ja ilmoita matkatavarasi myöhästyneiksi.

Huomaa, että tarvitset PIR-raportin (Property Irregularity Report) täyttämiseen matkatavaroista saamasi kuitin.

Huomaa myös, että et saa poistua matkatavara-alueelta ennen kuin olet täyttänyt raportin.

Jos matkatavarasi ovat myöhässä, ota yhteyttä yhteistyökumppaniin, joka huolehtii siitä, että opas/kuljettaja odottaa sinua.

 

Lennon viivästyminen tai peruuntuminen

Jos lentovaraukseesi tulee muutoksia ennen lähtöä, otamme sinuun yhteyttä ja ilmoitamme asiasta.

Jos lentosi myöhästyy lähtöselvityksen jälkeen, lentoyhtiö on vastuussa lentosi uudelleenvarauksesta. Lentoyhtiö tekee tavallisesti varauksen seuraavalle mahdolliselle lennolle ja huolehtii tarpeen mukaan myös majoituksesta ja aterioista.

Yhteistyökumppanimme tarkistaa mahdolliset saapumisaikojen muutokset ja on sinua vastassa kentällä, vaikka lentosi myöhästyisi.

Jos lentoyhtiö varaa sinulle kokonaan toisen lentoyhtiön lennon tai lentonumerosi vaihtuu alkuperäisen lennon myöhästymisen vuoksi, soita TourCompassin hätänumeroon, jotta voimme ilmoittaa muutoksesta yhteistyökumppanillemme.

MATKAKOHTEESSA

Passintarkastus ja tulli

Passintarkastus:

Kun saavut perille lopulliseen matkakohteeseen, kuljet ensin läpi passintarkastuksen. Tässä yhteydessä tarkistetaan passi, mahdollinen maahantulokaavake ja viisumi. Monissa kohteissa otetaan myös sormenjäljet ja valokuva kasvoista biometristä tunnistusta varten. Sinulle voidaan myös esittää kysymyksiä matkasuunnitelmistasi ja majoituspaikkasi osoitteesta.

Sinun on täytettävä maahantulo- ja maastapoistumiskaavakkeet. Muista kuulakärkikynä! Kohtaan, jossa kysytään osoitetta Keniassa, täytetään ensimmäisen majoituspaikan eli ensimmäisen hotellin tai lodgen osoite.

 

Tulli:
Kun olet päässyt passintarkastuksesta ja saanut matkalaukkusi, kuljet vielä tullin läpi. Jos sinulla ei ole tullattavaa, kulje kohdasta ”nothing to declare”. Jos sinulla on tullattavaa, on erittäin tärkeää, että kuljet kohdasta ”declare”. On sinun vastuullasi tarkistaa kyseisen maan tullisäännöt.

Ennen lentokentältä poistumista kaikki matkatavarasi läpivalaistaan – myös käsimatkatavarat. Tämä on täysin normaali menettely Keniassa.

Saapuminen

Saavuttuasi kentälle tapaat oppaan/kuljettajan, jonka tunnistat TourCompass-kyltistä.

Opas odottaa usein heti tuloaulan ulkopuolella erityisellä oppaille tarkoitetulla alueella. Tässä vaiheessa on joskus odotettava hetki, kunnes kaikki matkalle osallistujat ovat saapuneet.

Jos et heti löydä opastasi Nairobissa, siirry odottamaan Paul’s Cafe -kahvilaan (terminaali 1 A – KLM ja Ethiopa Airlines) tai Costa Cafe -kahvilaan (terminaali 1 E – Emirates, British Airways, Lufthansa ja Turkish Airlines).

 

Jos et jostain syystä löydä opasta/kuljettajaa kentältä, pyydämme sinua soittamaan yhteistyökumppanimme hätänumeroon, joka löytyy matka-asiakirjoista.

Sisään- ja uloskirjautuminen hotelleissa

Hotellien sisäänkirjautuminen on yleensä klo 14.00, eikä huoneesi välttämättä ole käytettävissä ennen tätä. Jos haluat varhaisen sisääänkirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija rekisteröi yleensä luottokorttisi ja mahdollisesti veloittaa kortilta takuusumman. Tämä ei ole lisämaksu, vaan hotellien yleinen tapa varmistaa maksu esimerkiksi minibaarin tai vastaavien palvelujen käytöstä. Kun kirjaudut ulos, summa palautetaan kokonaisuudessaan automaattisesti, jos et ole käyttänyt maksullisia palveluja.

On tavallista, että hotellissa otetaan valokopio passistasi. Joissain kohteissa viranomaiset edellyttävät tätä.

Uloskirjautuminen on tavallisesti klo 10.00. Jos lähdet kohteesta vasta iltapäivällä tai illalla, voit jättää matkatavarasi säilytykseen hotellille lähtöön asti. Jos haluat mieluummin myöhäisen uloskirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Matkat ja kuljetukset

Ajoetäisyydet

Nairobi – Amboseli: n. 250 km, n. 4–5 tuntia

Nairobi – Samburu: n. 320 km, n. 6 tuntia

Nairobi – Naivashajärvi: n. 110 km, n. 3 tuntia

Samburu – Naivashajärvi: n. 340 km, n. 6–7 tuntia

Amboseli – Naivashajärvi: n. 350 km, n. 6–7 tuntia

Naivashajärvi – Masai Mara: n. 250 km, n. 4–6 tuntia

Masai Mara – Nairobi: n. 265 km, n. 6–7 tuntia

Mombasa – Tsavo: n. 120 km, n. 3 tuntia

Tsavo – Amboseli: n. 290 km, n. 4 tuntia

Amboseli – Tsavo: n. 110 km, n. 2 tuntia

Tsavo – Mombasa: n. 280 km, n. 5–6 tuntia

Huomaa, että kaikki etäisyydet ja ajat ovat suuntaa-antavia ja riippuvat sää- ja tieolosuhteista. Huomaa myös, että teiden kuntoa Keniassa ei voi verrata eurooppalaisiin tiestandardeihin.

 

Safari nelivetoisissa Land Cruisereissa

Olemme yhdessä kenialaisen yhteistyökumppanimme kanssa investoineet uusiin nelivetoisiin Land Cruisereihin tarjotaksemme asiakkaillemme parhaan mahdollisen safarielämyksen TourCompassin omissa autoissa.

Useimmat safariautot on varustettu pistorasioilla, joten voit helposti ladata matkapuhelimesi tai kamerasi ajon aikana (muista adapteri). Kaikissa autoissa on WiFi-valmius, mutta yhteys toimii vain signaalin ollessa riittävän vahva – kerro kuljettajallesi, jos haluat käyttää WiFi-yhteyttä. Kaikissa autoissa on myös kiikareita.

Autossa on avattava katto, minkä ansiosta eläimiä ja luontoa on helpompi tarkkailla. Yhdessä Land Cruiserissa on tilaa 5-7 henkilölle.

Lisämaksusta voit saada käyttöösi myös yksityisen Land Cruiserin. Ota meihin yhteyttä, jos olet kiinnostunut tästä vaihtoehdosta.

Ennakoimattomien olosuhteiden, kuten huonon sään, suljettujen teiden tai muiden vastaavien syiden vuoksi joskus voi olla tarpeen muuttaa kiertoajelujen ja nähtävyyksien järjestystä päiväohjelmassa.

 

Tarvitsetko apua matkallasi?

Palvelunumeromme päivystää 24 tuntia vuorokaudessa, joten saat meihin aina yhteyden siltä varalta, että matkan varrella sattuu jotain odottamatonta. Lisäksi saat matkakohteessa olevien yhteistyökumppaneittemme puhelinnumerot ja hätäpuhelinnumerot. Joissain tapauksissa asia voidaan esimerkiksi aikaerosta johtuen hoitaa nopeammin soittamalla suoraan yhteistyökumppanille, kuten retken tai kuljetuksen alkamisen myöhästyessä yli 15 minuuttia.

MATKAN JÄLKEEN

Ruusut ja risut/yhteydenotot

Tyytyväiset asiakkaat ovat meille tärkeitä, ja siksi toivomme, että annat meille palautetta matkastasi kotiin palattuasi. Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@tourcompass.fi tai soita numeroon: 09 424 15 833

 

Afrikka
Iida Egelund Väänänen
Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15