TURVATAKUU - Lue lisää

Käytännön tietoa Sansibarista

Näille sivuille olemme koonneet tärkeää tietoa matkustamisesta Sansibarille. Sivuilta löytyy tietoa mm. säästä, viisumeista ja rokotuksista.

Käytännön tietoa Sansibarista
Käytännön tietoa Sansibarista

Käytännön tietoa Sansibarista

Näille sivuille olemme koonneet tärkeää tietoa matkustamisesta Sansibarille. Sivuilta löytyy tietoa mm. säästä, viisumeista ja rokotuksista.

ILMASTO

Paras matka-aika

Sansibar sijaitsee aivan päiväntasaajan tuntumassa, joten saarella on lämmintä ympäri vuoden. Aurinko paistaa keskimäärin 7–8 tuntia joka päivä. Sansibarilla on lämpimintä silloin kun Suomessa on talvi. Kesän kuumuutta lieventävät mereltä tulevat lempeät tuulet. Itärannikolla vuoroveden vaikutus on suuri. Sadekausi on maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin sekä marraskuusta joulukuuhun.

Säätilastot
Tammi
Helmi
Maalis
Huhti
Touko
Kesä
Heinä
Elo
Syys
Loka
Marras
Joulu
Keskilämpötila
28
28
28
27
25
25
24
25
25
26
27
27
Sademäärä keskimäärin mm
89
56
153
401
255
68
48
47
50
97
226
194
Yölämpötila
25
25
24
23
22
20
19
19
19
21
22
24

 

Veden lämpötila
Tammi
Helmi
Maalis
Huhti
Touko
Kesä
Heinä
Elo
Syys
Loka
Marras
Joulu
Keskilämpötila
27
28
27
27
26
25
24
24
24
25
25
26

Sansibarilla vuorovesi on olennainen osa luontoa. Erityisesti Sansibarin itärannikolla voit kokea tämän kiehtovan luonnonilmiön. Nousuveden aikaan vesi ulottuu aivan hotellin edessä olevalle suojavyöhykkeelle, ja laskuveden aikaan on mahdollista kävellä merenpohjaa pitkin jopa 500–800 metriä rannasta merelle päin ja nähdä Sansibarin kauniit hiekkarannat kaikessa loistossaan.

Nousu- ja laskuveden välillä olevan noin 12 tunnin aikana voit uida upeassa Intian valtameressä. Jos olet onnekas ja laskuvesi osuu ilta-aikaan, hotellit järjestävät säännöllisesti illallisia ulkona rannalla. Ateria avoimen taivaan alla on yksinkertaisesti unohtumaton elämys!

Pohjoisrannikolla vuorovedet ovat myös voimakkaita, mutta eivät aivan samalla tasolla kuin itärannikolla. Siellä on tyydyttävä vähemmän vaikuttavaan, mutta kuitenkin mielenkiintoiseen näkyyn. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vesi syvenee rannoilla nopeasti, mikä on syytä pitää mielessä uimaretkillä – etenkin lasten kanssa. Myös pohjoisrannikon rannat tarjoavat ihania uintikokemuksia.

TÄRKEÄÄ TIETOA MATKASTASI

Passi ja viisumi

Matkustamiseen tarvitset luonnollisesti passin.

Suomen kansalaiset tarvitsevat voimassa olevan viisumin Tansaniaan. Viisumihakemus täytetään verkossa. Linkki hakemuslomakkeeseen: https://visa.immigration.go.tz/

Ennen viisumin hakemista suosittelemme, että käyt hakemusoppaan huolellisesti läpi kohta kohdalta. Hakemusopas löytyy täältä.

Varaa seuraavat asiat valmiiksi ennen hakemusprosessin aloittamista:

  • Passi
  • Digitaalinen passikuva. Passikuvan on oltava jpg- tai png-tiedostomuodossa ja se saa olla kooltaan enint. 300 kB
  • Kopio passista. Kopion on oltava jpg- tai png-tiedostomuodossa ja se saa olla kooltaan enint. 300 kB
  • Kopio matkasuunnitelmasta (käytä hotellin nimeä ja osoitetta. Jos majoitut useammassa kuin yhdessä hotellissa, kirjoita vain ensimmäisen hotellin nimi ja osoite)

Haettava viisumi on nimeltään ”ordinary visa (single entry visa)”.

Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen maastapoistumispäivästä lukien. Passissa on oltava 2 tyhjää sivua maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten.

Viisumihakemuksen käsittely voi kestää jopa 14 päivää. Suosittelemme, että tarkistat hakemuksesi tilanteen yllä olevalla sivustolla usein, koska et välttämättä saa sähköpostitse tietoa hyväksytystä viisumista. Kun viisumisi on hyväksytty, tulosta viisumi ja ota se mukaasi Tansaniaan.

Voit myös hakea viisumia vasta Tansaniaan saapuessasi, mutta suosittelemme hankkimaan viisumin etukäteen, jolloin säästyt lentokentällä jonottelulta.

Viisumin hinta on 50 USD riippumatta siitä, haetko viisumia verkossa tai vasta Tansaniaan saavuttuasi.

Lapsilla, jotka matkustavat yksin tai muun aikuisen kuin vanhempansa kanssa, on oltava mukanaan vanhemman/vanhempien allekirjoittama suostumus sekä lapsen syntymätodistus (englanniksi).

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ulkoministeriön kotisivuilta.

Suosittelemme, että tarkistat edellä mainitut viisumia koskevat säännöt ennen matkaa, sillä säännöt voivat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Voit ottaa yhteyttä Tansanian suurlähetystöön Tukholmassa.

Jos matka on yhdistelmämatka, jonka aikana käydään sekä Tansaniassa että Keniassa, tarvitset Suomen kansalaisena viisumin sekä Tansaniaan että Keniaan. Käytännön tietoa -sivulta löydät ajankohtaiset tiedot viisumin hakemisesta Keniaan.

Matkustusasiakirjat

Lataa ennen lähtöä sovelluksemme täältä. Sovelluksesta löydät matkustusasiakirjasi sekä TourCompassin ja paikallisten kumppaneidemme yhteystiedot.

Suosittelemme, että lataat puhelimeesi WhatsApp-sovelluksen ja lisäät siihen yhteistyökumppanimme puhelinnumeron. Sovelluksella voit lähettää maksutta viestejä ja soittaa, kun käytössäsi on WiFi-yhteys.

Rokotukset

Suosittelemme, että tarkistat rokotuksia koskevat tiedot erikoislääkäriltä, omalääkäriltä tai viralliselta rokoteklinikalta. Lisätietoa matkoilla tarvittavista rokotuksista löydät täältä.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin jos matkustat matkakohteeseen jonkin sellaisen maan kautta, jossa esiintyy keltakuumetta. Joissain maissa sinun on esitettävä todistus keltakuumerokotuksesta maahan saapumisen yhteydessä. Pidä tätä varten aina rokotustodistus mukanasi käsimatkatavaroissa.

HUOMAA! Päästäksesi Tansaniaan sinulla on oltava mukanasi tulostettu rokotustodistus.

Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä ne muodostavat osan TourCompassin valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

Matkavakuutukset

Suosittelemme, että hankit unelmiesi matkalle kattavan matkavakuutuksen. Lisäturvaksi kannattaa hankkia myös peruutusvakuutus. Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

ENNEN MATKAA

Valuutta, hintataso ja juomarahat

Tansanian rahayksikkö on Tansanian šillinki (TZS).

Tansanian valuuttaa ei saa tuoda maahan eikä viedä maasta. Siksi suosittelemme, että vaihdat šillinkejä lentokentällä tai nostat käteistä automaatista heti saavuttuasi Tansaniaan.

Myös Yhdysvaltain dollarit käyvät maksuvälineenä Tansaniassa. Varmista, että saat rahaa vaihtaessasi myös pieniä seteleitä (1–5 dollarin seteleitä), sillä niitä käytetään yleisesti maksuvälineenä toreilla, juomarahoina ja vastaavissa tilanteissa. Pankkiautomaateista voit nostaa rahaa Visa- ja Mastercard-korteilla, ja joissain paikoissa luottokortit käyvät myös maksuvälineinä.

Huomaa, että Sansibarin hotellit veloittavat hotelliveron, joka on 5 USD/henki/päivä. Summa maksetaan uloskirjautumisen yhteydessä.

Juomarahat

Tansanian tapojen mukaista on antaa oppaille, tarjoilijoille ja muille palveluhenkilöille juomarahaa.
Juomarahaa siis odotetaan, mutta on tietenkin sinun päätettävissäsi, kuinka paljon haluat antaa.

Alla ovat ohjeelliset määrät:

  • 10-15 USD/henki/päivä oppaalle
  • 2 USD matkatavaroitasi kuljettavalle kantajalle
  • 10 % baareissa ja ravintoloissa
  • 2 USD/päivä kerrossiivoojalle

Suosittelemme, että annat juomarahan oppaalle/kuljettajalle matkan päätteeksi – ja mieluiten suljetussa kirjekuoressa.

Ruoka ja allergiat

Suurimmassa osassa matkakohteitamme on mahdollista ottaa huomioon allergiat, allergiaa aiheuttavat aineet tai ruokatottumukset, mutta on tärkeää, että ilmoitat niistä meille matkavarauksen yhteydessä.

 

Puhelin, WiFi ja sähkö

Useimmat hotellit ja lodget tuottavat sähkönsä omilla generaattoreillaan, jotka tavallisesti sammutetaan keskiyön tienoilla. Muista siis ottaa mukaan pieni taskulamppu. Jännite on 240 V ja tavallisissa pistorasioissa käytetään kolmipinnisiä pistokkeita.

Voit tarkistaa sivustomme hotellikuvauksista, onko majoituspaikassasi WiFi. Huomaa, että yhteys voi joskus olla epävakaa.

Pakkauslista

Pakkaa aina kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, rokotustodistus, luottokortit, rahat, vakuutusasiakirjat, matka-asiakirjat, kannettava tietokone ja matkapuhelin sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Suosittelemme, että käytät safarimatkoilla pehmeitä matkalaukkuja. Pehmeiden laukkujen pakkaaminen safariautoon on huomattavasti helpompaa kuin kovien matkalaukkujen. Erityisesti hard case -laukut vievät paljon tilaa safariautossa. Vältä siis kovakuorisia matkalaukkuja.

Ota mukaan vaaleita kesävaatteita, pitkiä housuja ja pitkähihaisia paitoja, jotka suojaavat hyttysiltä auringonlaskun jälkeen ja tarvittaessa myös auringon paahteelta päiväsaikaan. Vältä paljain jaloin oleskelua iltaisin hyttysten takia.

Useimmissa huoneissa on hyönteisverkot (tai niissä käytetään hyttyssuihketta), mutta kannattaa silti ottaa mukaan oma hyttyskarkote ja kutinaa lievittävä voide.

Jos liikut hotellialueen ulkopuolella, suosittelemme pukeutumaan peittävämmin. Hyvin lyhyet shortsit/hameet, topit yms. voivat aiheuttaa pahennusta ja pahimmassa tapauksessa voivat johtaa jopa sakkoihin.

Huomaa, että tavallisten, ruokakaupoista tuttujen muovikassien käyttö, tuonti ja tuotanto on kiellettyä Tansaniassa. Suosittelemme siksi, että vältät muovipussien käyttöä pakatessasi matkatavaroitasi. Käytä niiden sijasta kangaskasseja tai muusta vedenpitävästä materiaalista valmistettuja kasseja.

Kasvituotteiden tuominen EU:hun

Matkustajat eivät saa tuoda EU:n ulkopuolelta kasveja, siemeniä, hedelmiä tai muita kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Säännöt koskevat myös pieniä kasvi- ja kasvituotemääriä.

Lue lisää säännöistä täällä.

Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

LENTOMATKA

Lentoliput

Lentoliput ovat nykyään sähköisiä (e-lippu), joten emme lähetä sinulle fyysistä lentolippua.

On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta, koska varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos nimesi on korjattava, ota meihin yhteyttä välittömästi. Huomaa, että lentoyhtiö voi veloittaa maksun nimen muuttamisesta.

Istumapaikan varaaminen

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lentokoneessa lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on erityisiä toiveita istumapaikoista lentokoneessa, voit tehdä paikkavarauksen lentoyhtiön verkkosivustolla tai sovelluksessa. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat maksun istumapaikan varaamisesta.

Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti paikan voi varata heti matkan varaamisen jälkeen ja viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

Lähtöselvitys

Lähtöselvityksessä tarvitset passin ja varausnumeron, joka löytyy matkasuunnitelmastasi.

Suosittelemme, että lataat lentoyhtiön sovelluksen puhelimeesi. Voit tehdä lähtöselvityksen itse sovelluksessa, tavallisesti 24–48 tuntia ennen matkan alkamista. Sovelluksen avulla pysyt myös ajan tasalla mahdollisista lentomuutoksista ja muista tärkeistä lentoasi koskevista tiedoista.

Huomaa, että lentoajat ovat voineet muuttua alkuperäisestä matkasuunnitelmasta, jonka sait varauksen yhteydessä. Tarkka lähtöaika löytyy aina lentoyhtiön sovelluksesta tai lentoyhtiön kotisivuilta.

Lentokentällä

Suosittelemme, että saavut lentokentälle lähtöselvitystä varten viimeistään 2 tuntia ennen lennon lähtöä. Viimeisimmät päivitykset löydät lentoyhtiön kotisivuilta, joten kannattaa pitää sitä silmällä.

 

Matkatavarat

Käytämme matkoillamme useita eri lentoyhtiöitä. Käsimatkatavaroita ja ruumaan meneviä matkatavaroita koskevat ajantasaiset säännöt löytyvät aina kyseisen lentoyhtiön kotisivuilta tai sovelluksesta.

Jos ohjelmasi sisältää kotimaan lentoja, niiden matkatavarasäännöt voivat poiketa ulkomaanlennostasi. Lisämatkatavaroista voi yleensä maksaa paikallisesti.

Huomaa, että kotimaan lentojen lähtöselvitykseen ei saa ottaa mukaan kovia matkalaukkuja. Matkalaukkusi tulisi olla valmistettu pehmeästä materiaalista, joka on helpompi pakata. Paikallisille kotimaan lennoille ei myöskään saa ottaa pyörällisiä matkalaukkuja käsimatkatavaroihin.

Jos kuljetat Sansibarille saapuessasi esimerkiksi käsimatkatavaroita näkyvästi muovipussissa, voit joutua luovuttamaan kassin viranomaisille. Tämä koskee myös tax free -kaupasta saatuja kasseja.

Myöhästyneet matkatavarat

Jos matkatavarasi viivästyvät, käänny henkilökunnan puoleen lentokentän matkalaukkualueella ja ilmoita matkatavarasi myöhästyneiksi.

Huomaa, että tarvitset PIR-raportin (Property Irregularity Report) täyttämiseen matkatavaroista saamasi kuitin.

Huomaa myös, että et saa poistua matkatavara-alueelta ennen kuin olet täyttänyt raportin.

Jos matkatavarasi ovat myöhässä, ota yhteyttä yhteistyökumppaniin, joka huolehtii siitä, että opas/kuljettaja odottaa sinua.

Lennon viivästyminen tai peruuntuminen

Jos lentovaraukseesi tulee muutoksia ennen lähtöä, otamme sinuun yhteyttä ja ilmoitamme asiasta.

Jos lentosi myöhästyy lähtöselvityksen jälkeen, lentoyhtiö on vastuussa lentosi uudelleenvarauksesta. Lentoyhtiö tekee tavallisesti varauksen seuraavalle mahdolliselle lennolle ja huolehtii tarpeen mukaan myös majoituksesta ja aterioista.

Yhteistyökumppanimme tarkistaa mahdolliset saapumisaikojen muutokset ja on sinua vastassa kentällä, vaikka lentosi myöhästyisi.

Jos lentoyhtiö varaa sinulle kokonaan toisen lentoyhtiön lennon tai lentonumerosi vaihtuu alkuperäisen lennon myöhästymisen vuoksi, soita TourCompassin hätänumeroon, jotta voimme ilmoittaa muutoksesta yhteistyökumppanillemme.

MATKAKOHTEESSA

Passintarkastus ja tulli

Passintarkastus:

Kun saavut perille lopulliseen matkakohteeseen, kuljet ensin läpi passintarkastuksen. Tässä yhteydessä tarkistetaan passi, mahdollinen maahantulokaavake ja viisumi. Monissa kohteissa otetaan myös sormenjäljet ja valokuva kasvoista biometristä tunnistusta varten. Sinulle voidaan myös esittää kysymyksiä matkasuunnitelmistasi ja majoituspaikkasi osoitteesta.

 

Tulli:
Kun olet päässyt passintarkastuksesta ja saanut matkalaukkusi, kuljet vielä tullin läpi. Jos sinulla ei ole tullattavaa, kulje kohdasta ”nothing to declare”. Jos sinulla on tullattavaa, on erittäin tärkeää, että kuljet kohdasta ”declare”. On sinun vastuullasi tarkistaa kyseisen maan tullisäännöt.

Matkakohteeseen saavuttuasi sinun on kuljettava passintarkastuksen läpi. Viranomaiset tarkistavat passin, mahdollisen viisumin ja mahdolliset muut maahantuloon liittyvät asiakirjat. Sinulle voidaan myös esittää kysymyksiä matkasuunnitelmistasi ja majoituspaikkasi osoitteesta. Joskus voidaan ottaa myös valokuva ja sormenjäljet.

Tansaniassa sinun on täytettävä maahantulo- ja maastapoistumiskaavakkeet.

Kohtaan, jossa kysytään osoitetta Tansaniassa, kirjoitetaan ensimmäisen yöpymispaikan eli ensimmäisen hotellin tai lodgen osoite.

Saapuminen

Lentokentän tuloaulassa sinua on vastassa opas/kuljettaja, jonka tunnistat TourCompass-kyltistä. Hän huolehtii siitä, että pääset turvallisesti majoituspaikkaasi.

Jos et jostain syystä löydä opasta/kuljettajaa kentältä, pyydämme sinua soittamaan yhteistyökumppanimme hätänumeroon, joka löytyy matka-asiakirjoista.

Sisään- ja uloskirjautuminen hotellissa

Hotellien sisäänkirjautuminen on yleensä klo 14.00, eikä huoneesi välttämättä ole käytettävissä ennen tätä. Jos haluat varhaisen sisääänkirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija rekisteröi yleensä luottokorttisi ja mahdollisesti veloittaa kortilta takuusumman. Tämä ei ole lisämaksu, vaan hotellien yleinen tapa varmistaa maksu esimerkiksi minibaarin tai vastaavien palvelujen käytöstä. Kun kirjaudut ulos, summa palautetaan kokonaisuudessaan automaattisesti, jos et ole käyttänyt maksullisia palveluja.

On tavallista, että hotellissa otetaan valokopio passistasi. Joissain kohteissa viranomaiset edellyttävät tätä.

Uloskirjautuminen on tavallisesti klo 10.00. Jos lähdet kohteesta vasta iltapäivällä tai illalla, voit jättää matkatavarasi säilytykseen hotellille lähtöön asti. Jos haluat mieluummin myöhäisen uloskirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Huomaa, että Sansibarin hotellit veloittavat hotelliveron, joka on 5 USD/henki/päivä. Summa maksetaan uloskirjautumisen yhteydessä.

Matkat ja kuljetukset

Ennakoimattomien olosuhteiden, kuten huonon sään, suljettujen teiden tai muiden vastaavien syiden vuoksi joskus voi olla tarpeen muuttaa kiertoajelujen ja nähtävyyksien järjestystä päiväohjelmassa.

 

Tarvitsetko apua matkallasi?

Palvelunumeromme päivystää 24 tuntia vuorokaudessa, joten saat meihin aina yhteyden siltä varalta, että matkan varrella sattuu jotain odottamatonta. Lisäksi saat matkakohteessa olevien yhteistyökumppaneittemme puhelinnumerot ja hätäpuhelinnumerot. Joissain tapauksissa asia voidaan esimerkiksi aikaerosta johtuen hoitaa nopeammin soittamalla suoraan yhteistyökumppanille, kuten retken tai kuljetuksen alkamisen myöhästyessä yli 15 minuuttia.

MATKAN JÄLKEEN

Ruusut ja risut/yhteydenotot

Tyytyväiset asiakkaat ovat meille tärkeitä, ja siksi toivomme, että annat meille palautetta matkastasi kotiin palattuasi. Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@tourcompass.fi tai soita numeroon: 09 424 15 833.

 

Afrikka
Iida Egelund Väänänen
Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15