TURVATAKUU - Lue lisää

Käytännön tietoa Mauritiuksesta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Mauritiukselle. Sivuilla on tietoa esim. valuutasta ja rokotuksista.

Valikoimaamme kuuluu tällä hetkellä yksi valmismatka, johon sisältyy matka Mauritiukselle.

Käytännön tietoa Mauritiuksesta
Käytännön tietoa Mauritiuksesta

Käytännön tietoa Mauritiuksesta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Mauritiukselle. Sivuilla on tietoa esim. valuutasta ja rokotuksista.

Valikoimaamme kuuluu tällä hetkellä yksi valmismatka, johon sisältyy matka Mauritiukselle.

ILMASTO
Paras matka-aika

Mauritiuksen saarivaltio sijaitsee Intian valtameren kaakkoisosassa. Saarella vallitsee trooppinen ilmasto, joten sää on tavallisesti lämmin ja aurinkoinen ja taivas pilvetön lähes ympäri vuoden.

Saarivaltion sijainti eteläisellä pallonpuoliskolla tarkoittaa, että Mauritiuksella vuodenajat, eli kesä ja talvi, ovat päinvastaiset kuin Euroopassa. Vuodenaikojen väliset erot ovat hyvin pieniä, joten Mauritius on erinomainen rantalomakohde läpi vuoden.

Kesä alkaa Mauritiuksella marraskuussa ja päättyy huhtikuussa.

Kesäkuukausina lämpötilat ovat korkeimmillaan, mutta ilmankosteus on suuri ja sateita saadaan enemmän kuin muina aikoina vuodesta. Sateet ovat tyypillisesti pari tuntia kestäviä rankkasateita, joita voi joskus säestää ukkonen.

Kesä on erinomaista aikaa auringonotolle ja sukellus- ja snorklausretkille, etenkin lokakuun ja joulukuun välisenä aikana, jolloin vesi on kirkkaimmillaan ja näkyvyys parhaimmillaan.

Tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana Mauritiuksella voi esiintyä voimakkaita myrskyjä ja sykloneja, jolloin myös sateet ovat kovempia kuin tavallisesti. Tilastojen mukaan syklonit osuvat saarelle kuitenkin vain joka 5. vuosi.

Talvi alkaa Mauritiuksella toukokuussa ja päättyy lokakuussa.

Talven lämpötilat ovat kesään verrattuna aavistuksen alhaisempia. Koska myös ilmankosteus on alhaisempi, ulkona on mukavampi liikkua ja harrastaa. Lämpötilat ovat kuitenkin edelleen riittävän korkeita auringonottoon ja uimiseen.

Heinä- ja elokuussa kaakosta puhaltava pasaatituuli voi vaikuttaa säihin Mauritiuksen itä- ja kaakkoisosissa.

Mauritiuksen säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 29 29 29 28 26 25 24 24 25 26 27 29
Keskim. alin lämpötila 22 22 22 21 19 17 16 16 17 18 19 21
Sademäärä mm 227 240 158 129 67 60 53 51 39 38 58 171
Meriveden keskilämpötila 27 28 27 27 26 25 24 23 23 24 25 27
TÄRKEÄÄ TIETOA MATKASTASI
Passi ja viisumi

Matkustamiseen tarvitset luonnollisesti passin.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse Mauritiukselle viisumia, jos matka kestää enintään 90 päivää.

Saapuessasi Mauritiukselle passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta oleskelusi päätyttyä.
Lisäksi sinulla tulee jo maahan saapuessasi olla paluulippu kotiin tai matkalippu Mauritiukselta johonkin muuhun maahan.

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ulkoministeriön kotisivuilta.

Sinun on täytettävä maahantulokaavake löytyy täältä: https://safemauritius.govmu.org/. Kaavake on tulostettava ja esitettävä Mauritiukselle saapumisen yhteydessä.

Matkustusasiakirjat

Ennen lähtöä lähetämme sinulle matkaa koskevia asiakirjoja, jotka sisältävät tärkeitä tietoja. Suosittelemme tulostamaan ja ottamaan nämä asiakirjat mukaan matkallesi. Saat muun muassa matkasuunnitelmasi ja matkakohteessa olevien paikallisten yhteistyökumppaniemme puhelinnumerot, jotta voit ottaa heihin yhteyttä, jos tarvitset apua matkan varrella.

Suosittelemme, että lataat puhelimeesi WhatsApp-sovelluksen ja lisäät siihen yhteistyökumppanimme puhelinnumeron. Sovelluksella voit lähettää maksutta viestejä ja soittaa, kun käytössäsi on WiFi-yhteys.

Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit lukea lisää matkoilla tarvittavista rokotuksista osoitteessa Matkailijan terveysoppaasta.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin, jos matkustat maahan jonkin toisen Afrikan maan kautta.

 

Mauritiukselle saapuvilta ei tällä hetkellä edellytetä koronarokotusta.

Huomaa, että matkalla on välilaskuja, ja näillä lentokentillä koronaa koskevat säännöt voivat olla erilaiset kuin matkakohteessasi. On sinun vastuullasi ottaa selvää voimassa olevista säännöistä ennen matkan alkamista.

Jos sinulla on kysyttävää, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Matkavakuutukset

Suosittelemme, että hankit unelmiesi matkalle kattavan matkavakuutuksen. Lisäturvaksi kannattaa hankkia myös peruutusvakuutus. Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä ne muodostavat osan TourCompassin valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

ENNEN MATKAA
Valuutta, hintataso ja juomarahat

Mauritiuksen rahayksikkö on Mauritiuksen rupia (MUR).

Visa, Mastercard ja Diners käyvät useimmissa paikoissa. Voit vaihtaa rupioita lentokentällä, pankeissa ja hotelleissa sekä nostaa niitä pankkiautomaateista.

Ravintoloissa ja hotelleissa laskuun sisällytetään tavallisesti 10 prosentin palvelumaksu. Siksi mauritiuslaiset eivät tavallisesti odota saavansa erillistä juomarahaa. Jos saat lomasi aikana poikkeuksellisen hyvää palvelua, voit tietenkin palkita sen juomarahalla.

Ruoka ja allergiat

Suurimmassa osassa matkakohteitamme on mahdollista ottaa huomioon allergiat, allergiaa aiheuttavat aineet tai ruokatottumukset, mutta on tärkeää, että ilmoitat niistä meille matkavarauksen yhteydessä.

Puhelin, WiFi ja sähkö

Voit tarkistaa sivustomme hotellikuvauksista, onko majoituspaikassasi WiFi. Huomaa, että yhteys voi joskus olla epävakaa.

 

Tupakointi

Tupakointia koskevat säännöt ovat Mauritiuksella varsin tiukat, ja tupakointi onkin kiellettyä kaikilla julkisilla paikoilla.

Pakkauslista

Pakkaa aina kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, rokotustodistus, lentoliput, luottokortit, rahat, vakuutusasiakirjat, kannettava tietokone ja matkapuhelin sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Useimmissa Mauritiuksen ravintoloissa ja ruokapaikoissa on noudatettava pukukoodia.
Muista siis pakata mukaan siistit kesävaatteet iltamenoja varten. Miehillä tämä tarkoittaa pitkiä housuja. Rantasandaalit ja uima-asut eivät useimmiten ole sallittuja ravintoloissa.

Kasvituotteiden tuominen EU:hun

Matkustajat eivät saa tuoda EU:n ulkopuolelta kasveja, siemeniä, hedelmiä tai muita kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Säännöt koskevat myös pieniä kasvi- ja kasvituotemääriä.

Lue lisää säännöistä täällä.

Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

LENTOMATKA
Lentoliput

Lentoliput ovat nykyään sähköisiä (e-lippu), joten emme lähetä sinulle fyysistä lentolippua.

On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta, koska varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos nimesi on korjattava, ota meihin yhteyttä välittömästi. Huomaa, että lentoyhtiö voi veloittaa maksun nimen muuttamisesta.

 

Istumapaikan varaaminen

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lentokoneessa lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on erityisiä toiveita istumapaikoista lentokoneessa, voit tehdä paikkavarauksen lentoyhtiön verkkosivustolla tai sovelluksessa. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat maksun istumapaikan varaamisesta.

Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti paikan voi varata heti matkan varaamisen jälkeen ja viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

Lähtöselvitys

Lähtöselvityksessä tarvitset passin ja varausnumeron, joka löytyy matkasuunnitelmastasi.

Suosittelemme, että lataat lentoyhtiön sovelluksen puhelimeesi. Voit tehdä lähtöselvityksen itse sovelluksessa, tavallisesti 24–48 tuntia ennen matkan alkamista. Sovelluksen avulla pysyt myös ajan tasalla mahdollisista lentomuutoksista ja muista tärkeistä lentoasi koskevista tiedoista.

Huomaa, että lentoajat ovat voineet muuttua alkuperäisestä matkasuunnitelmasta, jonka sait varauksen yhteydessä. Tarkka lähtöaika löytyy aina lentoyhtiön sovelluksesta tai lentoyhtiön kotisivuilta.

Lentokentällä

Suosittelemme, että saavut lentokentälle lähtöselvitystä varten viimeistään 2 tuntia ennen lennon lähtöä. Viimeisimmät päivitykset löydät lentoyhtiön kotisivuilta, joten kannattaa pitää sitä silmällä.

Matkatavarat

Käytämme matkoillamme useita eri lentoyhtiöitä. Käsimatkatavaroita ja ruumaan meneviä matkatavaroita koskevat ajantasaiset säännöt löytyvät aina kyseisen lentoyhtiön kotisivuilta tai sovelluksesta.

Jos lennät O. R. Tambon lentokentän kautta Johannesburgissa, ota huomioon, että ruumaan menevissä matkalaukuissa on oltava vähintään yksi tasainen sivu, eikä matkatavaroissa saa olla pitkiä irtonaisia hihnoja (kuten esim. repuissa). Jos käytät matkalaukkuna esim. pyöreää putkikassia tai pitkillä hihnoilla/remmeillä varustettua reppua, se on käärittävä lentoasemalla olevassa ”baggage wrapping service” -palvelussa ennen kuin se voidaan luovuttaa koneen ruumaan.

Jos lennät Johannesburgin kautta, ota huomioon, että sinun on joissain tapauksissa noudettava itse matkatavarasi matkalaukkuhihnalta Johannesburgin lentokentällä. Tämän jälkeen sinun on kuljettava tullin läpi matkalaukkusi kanssa ja luovutettava laukkusi normaaliin tapaan lähtöselvitystiskillä. Tarkista lähtöselvityksessä, onko laukuista huolehdittava itse vai lähetetäänkö matkatavarasi suoraan lopulliseen määränpäähän asti.

Myöhästyneet matkatavarat

Jos matkatavarasi viivästyvät, käänny henkilökunnan puoleen lentokentän matkalaukkualueella ja ilmoita matkatavarasi myöhästyneiksi.

Huomaa, että tarvitset PIR-raportin (Property Irregularity Report) täyttämiseen matkatavaroista saamasi kuitin.

Huomaa myös, että et saa poistua matkatavara-alueelta ennen kuin olet täyttänyt raportin.

Jos matkatavarasi ovat myöhässä, ota yhteyttä yhteistyökumppaniin, joka huolehtii siitä, että opas/kuljettaja odottaa sinua.

Lennon viivästyminen tai peruuntuminen

Jos lentovaraukseesi tulee muutoksia ennen lähtöä, otamme sinuun yhteyttä ja ilmoitamme asiasta.

Jos lentosi myöhästyy lähtöselvityksen jälkeen, lentoyhtiö on vastuussa lentosi uudelleenvarauksesta. Lentoyhtiö tekee tavallisesti varauksen seuraavalle mahdolliselle lennolle ja huolehtii tarpeen mukaan myös majoituksesta ja aterioista.

Yhteistyökumppanimme tarkistaa mahdolliset saapumisaikojen muutokset ja on sinua vastassa kentällä, vaikka lentosi myöhästyisi.

Jos lentoyhtiö varaa sinulle kokonaan toisen lentoyhtiön lennon tai lentonumerosi vaihtuu alkuperäisen lennon myöhästymisen vuoksi, soita TourCompassin hätänumeroon, jotta voimme ilmoittaa muutoksesta yhteistyökumppanillemme.

 

MATKAKOHTEESSA
Passintarkastus ja tulli

Passintarkastus:

Kun saavut perille lopulliseen matkakohteeseen, kuljet ensin läpi passintarkastuksen. Tässä yhteydessä tarkistetaan passi, mahdollinen maahantulokaavake ja viisumi. Monissa kohteissa otetaan myös sormenjäljet ja valokuva kasvoista biometristä tunnistusta varten. Sinulle voidaan myös esittää kysymyksiä matkasuunnitelmistasi ja majoituspaikkasi osoitteesta.

 

Tulli:
Kun olet päässyt passintarkastuksesta ja saanut matkalaukkusi, kuljet vielä tullin läpi. Jos sinulla ei ole tullattavaa, kulje kohdasta ”nothing to declare”. Jos sinulla on tullattavaa, on erittäin tärkeää, että kuljet kohdasta ”declare”. On sinun vastuullasi tarkistaa kyseisen maan tullisäännöt.

Saapuminen

Lentokentän tuloaulassa sinua on vastassa opas/kuljettaja, jonka tunnistat TourCompass-kyltistä. Hän huolehtii siitä, että pääset turvallisesti majoituspaikkaasi.

Jos et jostain syystä löydä opasta/kuljettajaa kentältä, pyydämme sinua soittamaan yhteistyökumppanimme hätänumeroon, joka löytyy matka-asiakirjoista.

Siirry Mauritiuksen lentokentällä palvelutiskille nro 7, josta on kuljetus hotellille.

Sisään- ja uloskirjautuminen hotellissa

Hotellien sisäänkirjautuminen on yleensä klo 14.00, eikä huoneesi välttämättä ole käytettävissä ennen tätä. Jos haluat varhaisen sisääänkirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija rekisteröi yleensä luottokorttisi ja mahdollisesti veloittaa kortilta takuusumman. Tämä ei ole lisämaksu, vaan hotellien yleinen tapa varmistaa maksu esimerkiksi minibaarin tai vastaavien palvelujen käytöstä. Kun kirjaudut ulos, summa palautetaan kokonaisuudessaan automaattisesti, jos et ole käyttänyt maksullisia palveluja.

On tavallista, että hotellissa otetaan valokopio passistasi. Joissain kohteissa viranomaiset edellyttävät tätä.

Uloskirjautuminen on tavallisesti klo 10.00. Jos lähdet kohteesta vasta iltapäivällä tai illalla, voit jättää matkatavarasi säilytykseen hotellille lähtöön asti. Jos haluat mieluummin myöhäisen uloskirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Matkat ja kuljetukset

Ennakoimattomien olosuhteiden, kuten huonon sään, suljettujen teiden tai muiden vastaavien syiden vuoksi joskus voi olla tarpeen muuttaa kiertoajelujen ja nähtävyyksien järjestystä päiväohjelmassa.

Tarvitsetko apua matkallasi?

Palvelunumeromme päivystää 24 tuntia vuorokaudessa, joten saat meihin aina yhteyden siltä varalta, että matkan varrella sattuu jotain odottamatonta. Lisäksi saat matkakohteessa olevien yhteistyökumppaneittemme puhelinnumerot ja hätäpuhelinnumerot. Joissain tapauksissa asia voidaan esimerkiksi aikaerosta johtuen hoitaa nopeammin soittamalla suoraan yhteistyökumppanille, kuten retken tai kuljetuksen alkamisen myöhästyessä yli 15 minuuttia.

MATKAN JÄLKEEN
Ruusut ja risut/yhteydenotot

Tyytyväiset asiakkaat ovat meille tärkeitä, ja siksi toivomme, että annat meille palautetta matkastasi kotiin palattuasi. Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@tourcompass.fi tai soita numeroon: 09 424 15 833.

 

Afrikka
Iida Egelund Väänänen
Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15