TURVATAKUU - Lue lisää

Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin mm. rokotuksista, säästä ja viisumista, kun aiot matkustaa safarimatkalle Etelä-Afrikkaan. Jos et löydä vastausta täältä, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta
Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta

Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin mm. rokotuksista, säästä ja viisumista, kun aiot matkustaa safarimatkalle Etelä-Afrikkaan. Jos et löydä vastausta täältä, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

ILMASTO
Paras matka-aika

Etelä-Afrikan sijainti eteläisellä pallonpuoliskolla tarkoittaa, että vuodenajat ovat päinvastaiset kuin Suomessa. Etelä-Afrikassa on siis kesä silloin, kun meillä Suomessa on talvi, ja päinvastoin.

Etelä-Afrikan kesä (marraskuusta helmikuuhun)
Näiden kuukausien aikana Etelä-Afrikassa on sekä kesä että (Krugerin kansallispuiston osalta) sadekausi. Säät vaihtelevat selkeästä sateiseen ja takaisin, mutta enimmäkseen kesä tarjoaa auringonpaistetta ja korkeita lämpötiloja. Auringonpaisteen ja sateen yhdistelmä tarkoittaa, että maisemat ovat uskomattoman vehreitä ja luonto kukoistaa. Lämmin ilma ja korkea ilmankosteus voivat aiheuttaa myös voimakkaita rankkasateita.

Marraskuun lopusta alkaen Etelä-Afrikan safaripuistot vilisevät suloisia eläinpoikasia. Lintuharrastajille otollisimmat hetket ovat puolestaan joulukuun ja helmikuun välisenä aikana, jolloin voit bongata lukemattomia mielenkiintoisia lajeja eri kansallispuistoissa.

Etelä-Afrikan syksy (maaliskuusta toukokuuhun)
Syksylle ovat tyypillisiä aurinkoiset päivät, miellyttävät lämpötilat ja vähäisemmät sateet. Illat, yöt ja aamut voivat olla hieman viileämpiä tähän vuodenaikaan.

Maisemat ovat edelleen reheviä. Joissa ja lammissa on paljon vettä, mikä tietenkin houkuttelee paikalle janoisia eläimiä. Kansallispuistoissa on vähemmän ruuhkaa, ja tähän aikaan voit päästä kokemaan todella ainutlaatuisia eläinelämyksiä.

Etelä-Afrikan talvi (kesäkuusta elokuuhun)
Talvella päivät ovat leutoja ja aurinkoisia ja lämpötilat miellyttävän lämpimiä, mutta illat ja yöt ovat vastaavasti suhteellisen viileitä. Maan pohjoisosissa ei sada käytännössä lainkaan. Etelässä sateita saadaan enemmän, ja toisinaan päivät voivat tuntua samanlaisilta kuin harmaat syyspäivät Euroopassa.

Sateiden vähäisyyden takia luonto ei ole yhtä vehreää kuin muina aikoina vuodesta, ja esimerkiksi puissa on vähemmän lehtiä. Tämä tarkoittaa, että harvojen juomapaikkojen ympärille kerääntyvät ja pensaissa piileskelevät eläimet on helpompi havaita. Kaikkien ”Big Five” -eläinten näkemiseen on talvella parhaat mahdollisuudet. Rannikkoseuduilla voit puolestaan nähdä isoja valasparvia.

Etelä-Afrikan kevät (syyskuusta lokakuuhun)
Keväällä päivät alkavat olla mukavan lämpimiä ja aurinkoisia, mutta sateet ovat edelleen kohtalaisen vähäisiä. Elohopea kohoaa tasaiseen tahtiin, ja kauden loppupuolella keskipäivällä voi olla jo erittäin kuuma.

Maisema on edelleen paljas, joten eläinten liikkeitä on helppo seurata. Eläimet kerääntyvät suurin joukoin sellaisille juomapaikoille, joissa vielä on vettä. Valaat hakeutuvat poikimaan Etelä-Afrikan rannikkoseuduille, joten kevät on valassafarien huippusesonkia.

Kevät on myös parasta aikaa matkustaa Kapkaupunkiin. Sateita saadaan kohtalaisesti, ja kukoistavat luonnonkukat tekevät rannikon maisemista kauniin värikkäitä.

Nelspruitin säätilasto (Krugerin kansallispuisto): TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 29 29 28 27 25 23 23 25 27 27 27 28
Keskim. alin lämpötila 19 19 18 14 10 6 6 9 12 14 17 18
Sademäärä mm 127 108 90 51 15 9 10 10 26 75 115 131
Johannesburgin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Keskim. alin lämpötila 15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Sademäärä mm 125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Kapkaupungin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Keskim. alin lämpötila 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Sademäärä mm 15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Port Elizabethin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 25 25 25 23 22 20 20 20 20 21 22 24
Keskim. alin lämpötila 18 18 17 14 12 9 9 10 11 13 15 16
Sademäärä mm 36 40 54 58 59 62 47 64 62 59 49 34
TÄRKEÄÄ TIETOA MATKASTASI
Passi ja viisumi

Matkustamiseen tarvitset luonnollisesti passin.

Suomen kansalaisille myönnetään Etelä-Afrikkaan saapumisen yhteydessä viisumi, joka oikeuttaa enintään 90 päivän oleskeluun maassa. Passin on oltava voimassa vähintään 30 päivää maasta poistumisen jälkeen, ja passissa on oltava vähintään kaksi tyhjää sivua. Huomaa, että jatkopassia tai väliaikaista passia ei hyväksytä passina Etelä-Afrikkaan matkustettaessa.

Jos matkasi on yhdistelmämatka, johon kuuluu Etelä-Afrikan lisäksi vierailu jossain muista matkakohteistamme, sinun on otettava huomioon myös näiden maiden viisumisäännöt.

Lue lisää uusista maahantulomääräyksistä täällä.

Suosittelemme, että tarkistat aina ajankohtaiset viisumisäännöt ulkoministeriön kotisivuilta.

Matkustusasiakirjat

Ennen lähtöä lähetämme sinulle matkaa koskevia asiakirjoja, jotka sisältävät tärkeitä tietoja. Suosittelemme tulostamaan ja ottamaan nämä asiakirjat mukaan matkallesi. Saat muun muassa matkasuunnitelmasi ja matkakohteessa olevien paikallisten yhteistyökumppaniemme puhelinnumerot, jotta voit ottaa heihin yhteyttä, jos tarvitset apua matkan varrella.

On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos nimesi on korjattava, ota meihin yhteyttä välittömästi.

Suosittelemme, että lataat puhelimeesi WhatsApp-sovelluksen ja lisäät siihen yhteistyökumppanimme puhelinnumeron. Sovelluksella voit lähettää maksutta viestejä ja soittaa, kun käytössäsi on WiFi-yhteys.

Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit lukea lisää matkoilla tarvittavista rokotuksista osoitteessa, klikkaa tästä.

 

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin, jos matkustat maahan jonkin toisen Afrikan maan kautta.

Huomaa, että matkalla on välilaskuja, ja näillä lentokentillä koronaa koskevat säännöt voivat olla erilaiset kuin matkakohteessasi. On sinun vastuullasi ottaa selvää voimassa olevista säännöistä ennen matkan alkamista.

Jos sinulla on kysyttävää, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä ne muodostavat osan TourCompassin valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

Matkavakuutukset

Suosittelemme, että hankit unelmiesi matkalle kattavan matkavakuutuksen. Lisäturvaksi kannattaa hankkia myös peruutusvakuutus. Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

ENNEN MATKAA
Valuutta, hintataso ja juomarahat

Etelä-Afrikan rahayksikkö on randi (ZAR).

Visa, Mastercard ja Diners käyvät useimmissa paikoissa. Voit vaihtaa randeja lentokentällä, pankeissa ja hotelleissa sekä nostaa käteistä pankkiautomaateista.

 

Juomarahat

Etelä-Afrikassa juomarahat ovat osa palvelualan työntekijöiden palkkaa. Siksi pikkolot, tarjoilijat, kerrossiivoojat ja oppaat odottavat saavansa juomarahaa.

Juomarahojen antaminen on tietenkin vapaaehtoista, ja voit itse päättää, kuinka paljon juomarahaa haluat antaa.

Seuraavat summat ovat tyypillisiä:

  • Opas/kuljettaja: 100–150 randia kokopäiväretkestä kahta yhdessä matkustavaa henkilöä kohti
  • Tarjoilija: 10–30 randia tai 10 % laskusta
  • Kerrossiivoojat: 10–20 randia/päivä

Majoituspaikan henkilökunnalle juomarahat annetaan käteisenä. Ravintoloissa/baareissa voit lisätä juomarahat laskuun.

 

Ruoka ja allergiat

Suurimmassa osassa matkakohteitamme on mahdollista ottaa huomioon allergiat, allergiaa aiheuttavat aineet tai ruokatottumukset, mutta on tärkeää, että ilmoitat niistä meille matkavarauksen yhteydessä.

 

Puhelin, WiFi ja sähkö

Jännite on 220 volttia ja pistokkeet ovat kolmipinnisiä eli erilaisia kuin meillä Suomessa. Muista siis pakata mukaan adapteri!

Voit tarkistaa sivustomme hotellikuvauksista, onko majoituspaikassasi WiFi. Huomaa, että yhteys voi joskus olla epävakaa.

Pakkauslista

Pakkaa aina kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, rokotustodistus, luottokortit, rahat, vakuutusasiakirjat, matka-asiakirjat, kannettava tietokone ja matkapuhelin sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Suosittelemme pakkaamaan safariretkiä varten kevyitä, väritykseltään vaaleita vaatteita. Vältä mahdollisuuksien mukaan kirkkaita värejä safarilla. Ota mukaan myös parit pitkät housut ja pitkähihaisia paitoja, jotka suojaavat hyttysiltä auringonlaskun jälkeen ja tarvittaessa myös auringon paahteelta päiväsaikaan. Vältä paljain jaloin oleskelua iltaisin hyttysten takia.

On myös hyvä idea pakata laukkuun pieni taskulamppu ja ylimääräiset paristot sähkökatkosten varalta.

Kasvituotteiden tuominen EU:hun

Matkustajat eivät saa tuoda EU:n ulkopuolelta kasveja, siemeniä, hedelmiä tai muita kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Nämä säännöt koskevat myös pieniä kasvi- ja kasvituotemääriä.

Lue lisää säännöistä täällä.

Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

LENTOMATKA
Lentoliput

Lentoliput ovat nykyään sähköisiä (e-lippu), joten emme lähetä sinulle fyysistä lentolippua.

On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta, koska varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos nimesi on korjattava, ota meihin yhteyttä välittömästi. Huomaa, että lentoyhtiö voi veloittaa maksun nimen muuttamisesta.

Istumapaikan varaaminen

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lentokoneessa lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on erityisiä toiveita istumapaikoista lentokoneessa, voit tehdä paikkavarauksen lentoyhtiön verkkosivustolla tai sovelluksessa. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat maksun istumapaikan varaamisesta.

Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti paikan voi varata heti matkan varaamisen jälkeen ja viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

Lähtöselvitys

Lähtöselvityksessä tarvitset passin ja varausnumeron, joka löytyy matkasuunnitelmastasi.

Suosittelemme, että lataat lentoyhtiön sovelluksen puhelimeesi. Voit tehdä lähtöselvityksen itse sovelluksessa, tavallisesti 24–48 tuntia ennen matkan alkamista. Sovelluksen avulla pysyt myös ajan tasalla mahdollisista lentomuutoksista ja muista tärkeistä lentoasi koskevista tiedoista.

Huomaa, että lentoajat ovat voineet muuttua alkuperäisestä matkasuunnitelmasta, jonka sait varauksen yhteydessä. Tarkka lähtöaika löytyy aina lentoyhtiön sovelluksesta tai lentoyhtiön kotisivuilta.

Lentokentällä

Suosittelemme, että saavut lentokentälle lähtöselvitystä varten viimeistään 2 tuntia ennen lennon lähtöä. Viimeisimmät päivitykset löydät lentoyhtiön kotisivuilta, joten kannattaa pitää sitä silmällä.

Matkatavarat

Käytämme matkoillamme useita eri lentoyhtiöitä. Käsimatkatavaroita ja ruumaan meneviä matkatavaroita koskevat ajantasaiset säännöt löytyvät aina kyseisen lentoyhtiön kotisivuilta tai sovelluksesta.

Jos lennät O. R. Tambon lentokentän kautta Johannesburgissa, ota huomioon, että ruumaan menevissä matkalaukuissa on oltava vähintään yksi tasainen sivu, eikä matkatavaroissa saa olla pitkiä irtonaisia hihnoja (kuten esim. repuissa). Jos käytät matkalaukkuna esim. pyöreää putkikassia tai pitkillä hihnoilla/remmeillä varustettua reppua, se on käärittävä lentoasemalla olevassa ”baggage wrapping service” -palvelussa ennen kuin se voidaan luovuttaa koneen ruumaan.

Jos lennät sisäisellä lennolla Etelä-Afrikassa Johannesburgin kautta, ota huomioon, että sinun on noudettava itse matkatavarasi matkalaukkuhihnalta Johannesburgin lentokentällä. Tämän jälkeen sinun on kuljettava tullin läpi matkalaukkusi kanssa ja luovutettava laukkusi normaaliin tapaan lähtöselvitystiskillä kotimaan terminaalissa.

 

Myöhästyneet matkatavarat

Jos matkatavarasi viivästyvät, käänny henkilökunnan puoleen lentokentän matkalaukkualueella ja ilmoita matkatavarasi myöhästyneiksi.

Huomaa, että tarvitset PIR-raportin (Property Irregularity Report) täyttämiseen matkatavaroista saamasi kuitin.

Huomaa myös, että et saa poistua matkatavara-alueelta ennen kuin olet täyttänyt raportin.

Jos matkatavarasi ovat myöhässä, ota yhteyttä yhteistyökumppaniin, joka huolehtii siitä, että opas/kuljettaja odottaa sinua.

Lennon viivästyminen tai peruuntuminen

Jos lentovaraukseesi tulee muutoksia ennen lähtöä, otamme sinuun yhteyttä ja ilmoitamme asiasta.

Jos lentosi myöhästyy lähtöselvityksen jälkeen, lentoyhtiö on vastuussa lentosi uudelleenvarauksesta. Lentoyhtiö tekee tavallisesti varauksen seuraavalle mahdolliselle lennolle ja huolehtii tarpeen mukaan myös majoituksesta ja aterioista.

Yhteistyökumppanimme tarkistaa mahdolliset saapumisaikojen muutokset ja on sinua vastassa kentällä, vaikka lentosi myöhästyisi.

Jos lentoyhtiö varaa sinulle kokonaan toisen lentoyhtiön lennon tai lentonumerosi vaihtuu alkuperäisen lennon myöhästymisen vuoksi, soita TourCompassin hätänumeroon, jotta voimme ilmoittaa muutoksesta yhteistyökumppanillemme.

MATKAKOHTEESSA
Passintarkastus ja tulli

Passintarkastus:

Kun saavut perille lopulliseen matkakohteeseen, kuljet ensin läpi passintarkastuksen. Tässä yhteydessä tarkistetaan passi, mahdollinen maahantulokaavake ja viisumi. Monissa kohteissa otetaan myös sormenjäljet ja valokuva kasvoista biometristä tunnistusta varten. Sinulle voidaan myös esittää kysymyksiä matkasuunnitelmistasi ja majoituspaikkasi osoitteesta.

 

Tulli:
Kun olet päässyt passintarkastuksesta ja saanut matkalaukkusi, kuljet vielä tullin läpi. Jos sinulla ei ole tullattavaa, kulje kohdasta ”nothing to declare”. Jos sinulla on tullattavaa, on erittäin tärkeää, että kuljet kohdasta ”declare”. On sinun vastuullasi tarkistaa kyseisen maan tullisäännöt.

Saapuminen

Lentokentän tuloaulassa sinua on vastassa opas/kuljettaja, jonka tunnistat TourCompass-kyltistä. Hän huolehtii siitä, että pääset turvallisesti majoituspaikkaasi.

Tässä vaiheessa on joskus odotettava hetki, kunnes kaikki matkalle osallistujat ovat saapuneet. Siinä tapauksessa voit odottaa lentokentän kahvilassa, jossa voit nauttia vaikka kupin kahvia tai virvoitusjuoman.

Jos et jostain syystä löydä opasta/kuljettajaa kentältä, pyydämme sinua soittamaan yhteistyökumppanimme hätänumeroon, joka löytyy matka-asiakirjoista.

Jos matkustat Johannesburgiin päivälennolla, joka saapuu perille illalla, majoitut ensimmäisen yön City Lodge Hotel at OR Tambo International Airport. Hotelli sijaitsee vain 5 minuutin kävelymatkan päässä lentokentältä, ja pääset perille helposti vain seuraamalla opasteita.

Kun olet noutanut matkatavarasi ja poistunut tuloaulasta, kierrä vastaanottoalue (jossa ihmiset ottavat vastaan ​​saapuvia matkustajia) ja jatka suoraan eteenpäin – kohti tuloaulan uloskäyntiä ja pysäköintialuetta.

Älä poistu tuloaulasta kokonaan, vaan nouse kerrosta ylemmäksi ja kävele pysäköintipaikkojen yli kulkevaa kävelysiltaa pitkin.

Seuraa sitten selkeitä opasteita City Lodgeen/Intercontinental Hoteliin.

Sisään- ja uloskirjautuminen hotellissa

Hotellien sisäänkirjautuminen on yleensä klo 14.00, eikä huoneesi välttämättä ole käytettävissä ennen tätä. Jos haluat varhaisen sisääänkirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija rekisteröi yleensä luottokorttisi ja mahdollisesti veloittaa kortilta takuusumman. Tämä ei ole lisämaksu, vaan hotellien yleinen tapa varmistaa maksu esimerkiksi minibaarin tai vastaavien palvelujen käytöstä. Kun kirjaudut ulos, summa palautetaan kokonaisuudessaan automaattisesti, jos et ole käyttänyt maksullisia palveluja.

On tavallista, että hotellissa otetaan valokopio passistasi. Joissain kohteissa viranomaiset edellyttävät tätä.

Uloskirjautuminen on tavallisesti klo 10.00. Jos lähdet kohteesta vasta iltapäivällä tai illalla, voit jättää matkatavarasi säilytykseen hotellille lähtöön asti. Jos haluat mieluummin myöhäisen uloskirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Etelä-Afrikkaan matkustavalta peritään turistivero. Tämä summa ei sisälly pakettimatkan hintaan, ja se on maksettava osana huonelaskua uloskirjautumisen yhteydessä. Pidätämme oikeuden veromuutoksiin

 

Matkat ja kuljetukset

Ennakoimattomien olosuhteiden, kuten huonon sään, suljettujen teiden tai muiden vastaavien syiden vuoksi joskus voi olla tarpeen muuttaa kiertoajelujen ja nähtävyyksien järjestystä päiväohjelmassa.

Safariajelut tehdään avokattoisissa ajoneuvoissa.

Kaikki muut kuljetukset tapahtuvat ilmastoiduissa minibusseissa.

Lapset safarilla Etelä-Afrikassa

Safarimatkamme ovat erittäin lapsiystävällisiä. Afrikkalaisen savannin eläimet ovat kiehtovia myös lasten mielestä, ja lapset ovat tervetulleita kaikille safareillemme.

Turvallisuussyistä alaikäraja kävelysafarille (bushwalk) oppaan kanssa on kuitenkin 12 vuotta. Avoimessa ajoneuvossa ajettavalle iltasafarille ikäraja on 6 vuotta.

Ajoetäisyydet Etelä-Afrikassa (liikenteestä ja muista paikallisista olosuhteista riippuen)

  • Johannesburg International Airport – Kruger Gate: n. 5,5 tuntia
  • Johannesburgin kansainvälinen lentoasema – Nkambeni: n. 4,5 tuntia
  • Kruger Gate – Kruger Mpumalanga International Airport: n. 1 tunti
  • Nkambeni – Kruger Mpumalanga International Airport: n. 1,5 tuntia

 

Tarvitsetko apua matkallasi?

Palvelunumeromme päivystää 24 tuntia vuorokaudessa, joten saat meihin aina yhteyden siltä varalta, että matkan varrella sattuu jotain odottamatonta. Lisäksi saat matkakohteessa olevien yhteistyökumppaneittemme puhelinnumerot ja hätäpuhelinnumerot. Joissain tapauksissa asia voidaan esimerkiksi aikaerosta johtuen hoitaa nopeammin soittamalla suoraan yhteistyökumppanille, kuten retken tai kuljetuksen alkamisen myöhästyessä yli 15 minuuttia.

MATKAN JÄLKEEN
Ruusut ja risut/yhteydenotot

Tyytyväiset asiakkaat ovat meille tärkeitä, ja siksi toivomme, että annat meille palautetta matkastasi kotiin palattuasi. Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@tourcompass.fi tai soita numeroon: 09 424 15 833.

Afrikka
Iida Egelund Väänänen
Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15