TURVATAKUU - Lue lisää

Käytännön tietoa Kilimanjarosta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat Kilimanjarolle kiipeämistä. Sivuilla on tietoa esim. säästä, viisumista ja tärkeistä matkatavaroista.

Käytännön tietoa Kilimanjarosta
Käytännön tietoa Kilimanjarosta

Käytännön tietoa Kilimanjarosta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat Kilimanjarolle kiipeämistä. Sivuilla on tietoa esim. säästä, viisumista ja tärkeistä matkatavaroista.

ILMASTO

Paras matka-aika

Kilimanjaron sää on ei juuri vaihtele, minkä vuoksi vuorelle nouseminen on mahdollista ympäri vuoden.

Tammikuusta maaliskuuhun
Sää on lauhkea eikä taivaalla ole juurikaan pilviä aamulla ja iltapäivällä, joten nämä kuukaudet ovat erityisen otollisia vuorelle kiipeämiseen. Päivän mittaan voi toki olla jonkin verran sadekuuroja ja huipulla puolestaan lunta.

Maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin
Tämä on varsinaisen sadekauden aika. Kilimanjarolle nousijoille tämä tarkoittaa, että raskaat pilvet peittävät näkyvyyden, alavilla mailla voi olla rankkasateita ja huipulla voi olla lunta.

Kesäkuu, heinäkuu ja elokuu
Näinä kuukausina voi olla kylmä, mutta näkyvyys on tavallisesti erittäin hyvä.

Syyskuu ja lokakuu
Lämpötilat alkavat nousta, mikä tarkoittaa, että vuoren alempia rinteitä peittää usein sumukerros, joka kuitenkin huipulle noustessa jää taakse.

Marraskuu ja joulukuu
Näihin aikoihin näkyvyys on tavallisesti täydellinen öisin ja aamuisin, mutta päiväsaikaan saadaan lyhyitä sadekuuroja. Myös ukonilmat ovat tavallisia tähän vuodenaikaan.

Kilimanjaron juurella sijaitsevan Moshi-kylän säätilastot. Moshi sijaitsee 915 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kuukausi Alhaisin lämpöt. (C) Korkein lämpöt. (C) Keskilämpöt. (C) Ilmankosteus % Sademäärä mm.
Tammi 18 33 25,5 58 36
Helmi 18 33 25,5 57 51
Maalis 19 32 25,5 63 119
Huhti 19 29 24 73 350
Touko 18 26 22 77 236
Kesä 16 25 20,5 72 38
Heinä 15 25 20 69 25
Elo 15 26 20,5 66 18
Syys 15 28 21,5 61 15
Loka 16 31 23,5 57 25
Marras 18 31 24,5 57 63
Joulu 18 32 25 60 53

Jos suunnittelet Kilimanjarolle nousemista, kannattaa ajoittaa vaellus täydenkuun aikaan. On ikimuistoinen kokemus kiivetä Afrikan katolle täydenkuun loisteessa ilman muita valonlähteitä. LINKKI TÄYSIKUUKALENTERIIN.

Kasvillisuusvyöhykkeet
Matkallasi Kilimanjaron huipulle pääset kokemaan kaikki neljä vuodenaikaa ja 5 eri kasvillisuusvyöhykettä. Nousun aikana kokemasi lämpötilat vaihtelevat sen mukaan, minkä vyöhykkeen kohdalla milloinkin olet. Ensimmäinen kasvillisuusvyöhyke koostuu viljelysmaasta, asutuista alueista ja aukeista ruohotasangoista, ja siellä keskilämpötila on 21–27 astetta. Mitä korkeammalle nouset, sitä enemmän lämpötila laskee, ja myös kasvillisuus muuttuu korkeuden mukana. Kilimanjaron huipun nimi on Uhuru Peak, ja siellä lämpötilat vaihtelevat -18 ja -26 välillä.

Kasvillisuusvyöhykkeet Kilimanjaron juurelta huipulle: 
Vyöhyke 1 
(800 m – 1800 m)
Ensimmäinen vyöhyke koostuu viljellystä maaseudusta, jonka vuosittainen sademäärä on vuoristoalueen suurin. Tärkein viljelyskasvi on kahvi, ja alueella tuotetaankin joitain Afrikan parhaista kahvilaaduista.
Vyöhyke 2 
(1800 m – 2800 m)
Tämä on Kilimanjaron metsävyöhyke. Vyöhykkeen mielenkiintoiset viidakot tekevät taatusti vaikutuksen. Täällä pääset näkemään esimerkiksi puita, jotka ovat todennäköisesti korkeampia kuin mitkään aiemmin näkemäsi.
Vyöhyke 3 
(2800 m – 4000 m)
Tällä kallioisella alueella kasvaa kanervaa ja ruohoa. Täällä olet kirjaimellisesti pilvien korkeudella. Lämpötila voi nousta keskipäivällä yli 40 asteen ja pudota yöllä lähelle nollaa.
Vyöhyke 4 
(4000 m – 5000 m)
Tämä on Kilimanjaron kuuluisa ylänköaavikko. Lukemattomat pienet ja isot vulkaaniset kivet tekevät maisemasta dramaattisen ja pysäyttävän.  Ne ovat jäänne vuosia sitten purkautuneesta tulivuoresta. Lämpötila voi täälläkin vaihdella +40 asteen ja nollan välillä yhden ja saman vuorokauden aikana.
Vyöhyke 5 
(5000 m – 5895 m)
Tämä on vuoren huippu. Lumi, jää, miinusasteet ja vaikuttavat jäätiköt hallitsevat tätä vuoren osaa, ja tänne pääseminen on todellakin ikimuistoinen kokemus. Huipulta voit ihailla maisemaa Afrikan katolta äärettömään horisonttiin.
TÄRKEÄÄ TIETOA MATKASTASI

Passi ja viisumi

Matkustamiseen tarvitset luonnollisesti passin.

Suomen kansalaiset tarvitsevat voimassa olevan viisumin Tansaniaan. Viisumihakemus täytetään verkossa. Linkki hakemuslomakkeeseen: https://visa.immigration.go.tz/

Ennen viisumin hakemista suosittelemme, että käyt hakemusoppaan huolellisesti läpi kohta kohdalta. Hakemusopas löytyy täältä.

Varaa seuraavat asiat valmiiksi ennen hakemusprosessin aloittamista:

 • Passi
 • Digitaalinen passikuva. Passikuvan on oltava jpg- tai png-tiedostomuodossa ja se saa olla kooltaan enint. 300 kB
 • Kopio passista. Kopion on oltava jpg- tai png-tiedostomuodossa ja se saa olla kooltaan enint. 300 kB
 • Kopio matkasuunnitelmasta (käytä hotellin nimeä ja osoitetta. Jos majoitut useammassa kuin yhdessä hotellissa, kirjoita vain ensimmäisen hotellin nimi ja osoite)

Haettava viisumi on nimeltään ”ordinary visa (single entry visa)”.

Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen maastapoistumispäivästä lukien. Passissa on oltava 2 tyhjää sivua maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten.

Viisumihakemuksen käsittely voi kestää jopa 14 päivää. Suosittelemme, että tarkistat hakemuksesi tilanteen yllä olevalla sivustolla usein, koska et välttämättä saa sähköpostitse tietoa hyväksytystä viisumista. Kun viisumisi on hyväksytty, tulosta viisumi ja ota se mukaasi Tansaniaan.

Voit myös hakea viisumia vasta Tansaniaan saapuessasi, mutta suosittelemme hankkimaan viisumin etukäteen, jolloin säästyt lentokentällä jonottelulta.

Viisumin hinta on 50 USD riippumatta siitä, haetko viisumia verkossa tai vasta Tansaniaan saavuttuasi.

Lapsilla, jotka matkustavat yksin tai muun aikuisen kuin vanhempansa kanssa, on oltava mukanaan vanhemman/vanhempien allekirjoittama suostumus sekä lapsen syntymätodistus (englanniksi).

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ulkoministeriön kotisivuilta.

Suosittelemme, että tarkistat edellä mainitut viisumia koskevat säännöt ennen matkaa, sillä säännöt voivat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Voit ottaa yhteyttä Tansanian suurlähetystöön Tukholmassa.

Jos olet varannut yhdistelmämatkan Tansaniaan ja Keniaan, tarvitset Suomen kansalaisena viisumin Tansaniaan ja eTA-viisumi Keniaan. Lue Keniaa koskevasta käytännön tiedosta, miten haet eTA-viisumia Keniaan.

Matkustusasiakirjat

Ennen lähtöä lähetämme sinulle matkaa koskevia asiakirjoja, jotka sisältävät tärkeitä tietoja. Suosittelemme tulostamaan ja ottamaan nämä asiakirjat mukaan matkallesi. Saat muun muassa matkasuunnitelmasi ja matkakohteessa olevien paikallisten yhteistyökumppaniemme puhelinnumerot, jotta voit ottaa heihin yhteyttä, jos tarvitset apua matkan varrella.

Suosittelemme, että lataat puhelimeesi WhatsApp-sovelluksen ja lisäät siihen yhteistyökumppanimme puhelinnumeron. Sovelluksella voit lähettää maksutta viestejä ja soittaa, kun käytössäsi on WiFi-yhteys.

Rokotukset

Suosittelemme, että tarkistat rokotuksia koskevat tiedot erikoislääkäriltä, omalääkäriltä tai viralliselta rokoteklinikalta. Lisätietoa matkoilla tarvittavista rokotuksista löydät täältä.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin jos matkustat matkakohteeseen jonkin sellaisen maan kautta, jossa esiintyy keltakuumetta. Joissain maissa sinun on esitettävä todistus keltakuumerokotuksesta maahan saapumisen yhteydessä. Pidä tätä varten aina rokotustodistus mukanasi käsimatkatavaroissa.

HUOMAA! Päästäksesi Tansaniaan sinulla on oltava mukanasi tulostettu rokotustodistus.

 

Tansaniaan saapuvilta ei tällä hetkellä edellytetä koronarokotusta.

Huomaa, että matkalla on välilaskuja, ja näillä lentokentillä koronaa koskevat säännöt voivat olla erilaiset kuin matkakohteessasi. On sinun vastuullasi ottaa selvää voimassa olevista säännöistä ennen matkan alkamista.

Jos sinulla on kysyttävää, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä ne muodostavat osan TourCompassin valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

Matkavakuutukset

Suosittelemme, että hankit unelmiesi matkalle kattavan matkavakuutuksen. Lisäturvaksi kannattaa hankkia myös peruutusvakuutus. Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

ENNEN MATKAA

Valuutta, hintataso ja juomarahat

Tansanian rahayksikkö on Tansanian šillinki (TZS).

Tansanian valuuttaa ei saa tuoda maahan eikä viedä maasta. Siksi suosittelemme, että vaihdat šillinkejä lentokentällä tai nostat käteistä automaatista heti saavuttuasi Tansaniaan.

Myös Yhdysvaltain dollarit käyvät maksuvälineenä Tansaniassa. Varmista, että sinulla on pieniä seteleitä (1–5 dollaria), sillä niitä käytetään yleisesti maksuvälineenä toreilla ja markkinoilla, juomarahoina ja vastaavissa tilanteissa. Pankkiautomaateista voit nostaa rahaa Visa- ja Mastercard-korteilla, ja joissain paikoissa luottokortit käyvät myös maksuvälineinä

 

Juomarahat:

Tansaniassa tapoihin kuuluu antaa oppaille, tarjoilijoille ja muille palveluhenkilöille juomarahaa.
Juomarahaa odotetaan, mutta on tietenkin sinun päätettävissäsi, kuinka paljon haluat antaa.
Anna juomaraha henkilökohtaisesti ja varmista, että lompakossasi on aina pieniä seteleitä juomarahoja varten.

Alla ovat ohjeelliset määrät:

 • 10-15 USD/henki/päivä oppaalle
 • 2 USD matkatavaroitasi kuljettavalle kantajalle
 • 10 % baareissa ja ravintoloissa
 • 2 USD/päivä kerrossiivoojalle

Olemme tehneet sopimuksen, jonka mukaan asiakkaamme maksavat juomarahan oppaille ja kantajille kiinteänä summana, joka on 250 USD/henki. Tämä koskee Kilimanjaron kaikkia reittejä.

Juomaraha pannaan kirjekuoreen ja jätetään Springlands Hotelin vastaanottoon. Kirjoita kuoren päälle osoitteeksi Nur, Joram, Linda tai Frank. He huolehtivat juomarahojen jakamisesta oppaiden ja kantajien kesken.

Ruoka ja allergiat

Suurimmassa osassa matkakohteitamme on mahdollista ottaa huomioon allergiat, allergiaa aiheuttavat aineet tai ruokatottumukset, mutta on tärkeää, että ilmoitat niistä meille matkavarauksen yhteydessä.

Puhelin, WiFi ja sähkö

Kilimanjarolla ei ole sähköä, joten muista ottaa mukaan varaparistoja ja/tai varavirtalähde, jolla voit ladata kamerasi.

Siellä täällä saatat saada myös WiFi-yhteyden, mutta sen varaan ei voi laskea.

Pakkauslista

Pakkaa aina kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, rokotustodistus, luottokortit, rahat, vakuutusasiakirjat, matka-asiakirjat, kannettava tietokone ja matkapuhelin sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Huomaa, että tavallisten, ruokakaupoista tuttujen muovikassien käyttö, tuonti ja tuotanto on kiellettyä Tansaniassa. Suosittelemme siksi, että vältät muovipussien käyttöä pakatessasi matkatavaroitasi. Käytä niiden sijasta kangaskasseja tai muusta vedenpitävästä materiaalista valmistettuja kasseja.

Sinun on kannettava oma päiväreppusi/rinkkasi. Tässä repussa kannat sellaisia tavaroita, joita voit tarvita päivän aikana ennen leirille saapumista. On tietenkin yksilöllistä, mitä tavaroita tarvitset päivän mittaan. Suosittelemme kuitenkin, että pakkaat mukaan ainakin vesipullon, jotain syötävää, pienen ensiapupakkauksen, aurinkovoiteen, kameran, käsineet, huivin, hatun ja lämmintä päällepantavaa.

Kantajat tuovat muut henkilökohtaiset matkatavarasi yöpymispaikoille. Sinun on pakattava nämä tavarat omaan pehmeään laukkuun, rinkkaan tai vastaavaan, jota kantaja voi kantaa päänsä päällä. Päiväsaikaan sinulla ei ole pääsyä näihin matkatavaroihin.

Kantajan kantama laukku tai rinkka saa painaa enintään 15 kg. Jos painoa on liikaa, sinun on maksettava 10 dollarin lisämaksu laukkua kohti kultakin päivältä.

Jotta henkilökohtaisten matkatavaroiden pakkaaminen olisi helpompaa kiipeämisen aikana ja jotta matkatavarat olisivat suojassa lialta, kosteudelta ja mahdolliselta sateelta, suosittelemme, että ostat laukun suojaksi hieman paksumman muovisäkin ennen lähtöä. Näitä muovisäkkejä on myynnissä Springlands Hotelissa.

Huomioithan, että sekä matkatavaroiden että makuupussin on mahduttava laukkuun tai rinkkaan, jonka luovutat kantajille. Vaihtoehtoisesti voit pakata sekä matkalaukkusi että makuupussisi Springlands Hotelista ostettavaan muovisäkkiin.

Voit jättää ylimääräiset matkatavarasi Springlands Hotelin maksuttomaan säilytykseen. Rahat ja muut arvoesineet voit jättää tallelokeroon Springlands Hoteliin. Säilytys maksaa 1 dollarin päivää kohti.

Sen lisäksi, mitä normaalisti otat mukaan lomamatkoille, suosittelemme, että pakkaat Kilimanjarolle kiipeämistä varten seuraavat tavarat:

 • Housuja, T-paitoja/lyhythihaisia paitoja
 • Pitkähihaisia paitoja tai puseroita vaelluksen ajaksi ja rentoutumiseen illalla
 • Pitkälahkeiset ja pitkähihaiset alusvaatteet
 • Fleece- tai villapusero
 • Fleecehousut
 • Anorakki tai hiihtotakki
 • Sadevaatteet (housut ja takki) sademetsään ja lumisille alueille
 • Käsineet (vedenpitävät)
 • Lämmin myssy, joka peittää mahdollisimman suuren osan päästä, poskista ja niskasta – mieluusti balaclava eli kommandopipo
 • Käsi- ja jalkalämmittimet (kemiallisella reaktiolla toimivat)
 • Vaelluskengät
 • Urheilukengät tai sandaalit illaksi
 • Säärystimet. Suosittelemme säärystimiä, jotka voidaan kiinnittää vaelluskenkiin
 • Vesipullot (mahd. Camelbak-juomasäiliö). Vesipullo täytetään joka aamu puhtaalla keitetyllä vedellä. Jos haluat puhdistaa juomavetesi perusteellisemmin, voit ottaa mukaan oman vedensuodattimesi tai puhdistustabletitEnergiapatukoita ja -juomia, pikkupurtavaa, suklaata ja vastaavia
 • Vaellussauvat
 • Otsalamppu tai taskulamppu
 • Paristoja. Muista varata mukaan vähintään yksi lisäparistosetti kullekin paristoilla toimivalle laitteelle, sillä kylmässä säässä paristot kuluvat nopeammin
 • Adapteri
 • Varavirtalähde
 • WC-paperia ja pussi käytetylle WC-paperille – kaikki vaelluksen aikana kertyvät roskat on kuljetettava itse pois vuorelta
 • Pieni pyyhe + saippua
 • Ensiaputarvikkeet

Haluatko pakkauslistan Kilimanjarolle PDF-muotoisena tarkistuslistana? Lataa se täältä.

Osa tarvikkeista on mahdollista lainata Springlands Hotelista, joka tarjoaa vuokralle ison valikoiman käytettyjä varusteita.

 

Vuokravarusteiden hinnat (ohjeelliset)

Varuste Hinta/henki
Mont Bell -makuupussi (-25…35 astetta) 40 $
Reppu 12 $
Urheilukassi 10 $
Muovisäkki (matkatavaroiden säilytystä varten)   4 $
Vaellussauvat 12 $
Säärystimet   8 $
Käsineet   8 $
Pusero   5 $
Pitkät alusvaatteet   5 $
Sadetakki 12 $
Sadehousut 12 $
Vaelluskengät   9 $
Fleecehousut   6 $
Talvitakki 12 $
Balaclava   6 $
Hattu tai kaulahuivi   6 $
Poncho 18 $

Kasvituotteiden tuominen EU:hun

Matkustajat eivät saa tuoda EU:hun ulkopuolelta kasveja, siemeniä, hedelmiä tai muita kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Nämä säännöt koskevat myös pieniä kasvi- ja kasvituotemääriä.

Lue lisää säännöistä täällä.

Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

LENTOMATKA

Lentoliput

Lentoliput ovat nykyään sähköisiä (e-lippu), joten emme lähetä sinulle fyysistä lentolippua.

On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta, koska varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos nimesi on korjattava, ota meihin yhteyttä välittömästi. Huomaa, että lentoyhtiö voi veloittaa maksun nimen muuttamisesta.

Istumapaikan varaaminen

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lentokoneessa lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on erityisiä toiveita istumapaikoista lentokoneessa, voit tehdä paikkavarauksen lentoyhtiön verkkosivustolla tai sovelluksessa. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat maksun istumapaikan varaamisesta.

Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti paikan voi varata heti matkan varaamisen jälkeen ja viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

Lähtöselvitys

Lähtöselvityksessä tarvitset passin ja varausnumeron, joka löytyy matkasuunnitelmastasi.

Suosittelemme, että lataat lentoyhtiön sovelluksen puhelimeesi. Voit tehdä lähtöselvityksen itse sovelluksessa, tavallisesti 24–48 tuntia ennen matkan alkamista. Sovelluksen avulla pysyt myös ajan tasalla mahdollisista lentomuutoksista ja muista tärkeistä lentoasi koskevista tiedoista.

Huomaa, että lentoajat ovat voineet muuttua alkuperäisestä matkasuunnitelmasta, jonka sait varauksen yhteydessä. Tarkka lähtöaika löytyy aina lentoyhtiön sovelluksesta tai lentoyhtiön kotisivuilta.

Lentokentällä

Suosittelemme, että saavut lentokentälle lähtöselvitystä varten viimeistään 2 tuntia ennen lennon lähtöä. Viimeisimmät päivitykset löydät lentoyhtiön kotisivuilta, joten kannattaa pitää sitä silmällä.

Matkatavarat

Käytämme matkoillamme useita eri lentoyhtiöitä. Käsimatkatavaroita ja ruumaan meneviä matkatavaroita koskevat ajantasaiset säännöt löytyvät aina kyseisen lentoyhtiön kotisivuilta tai sovelluksesta.

Jos lennät Tansanian sisäisillä lennoilla, huomioithan, että ruumaan menevät matkatavarat saavat painaa enintään 15-20 kg ja käsimatkatavarat enintään 5 kg. Huomaa, että trolley-tyyppisiä lentolaukkuja ei yleensä hyväksytä käsimatkatavaraksi, koska istuinten yläpuolella olevissa matkatavarasäilöissä ei ole niille riittävästi tilaa.

Jos kuljetat saapuessasi esim. käsimatkatavaroita näkyvästi muovikassissa, voit joutua luovuttamaan kassin viranomaisille. Tämä koskee myös esimerkiksi tax free -kaupasta saatuja kasseja.

Myöhästyneet matkatavarat

Jos matkatavarasi viivästyvät, käänny henkilökunnan puoleen lentokentän matkalaukkualueella ja ilmoita matkatavarasi myöhästyneiksi.

Huomaa, että tarvitset PIR-raportin (Property Irregularity Report) täyttämiseen matkatavaroista saamasi kuitin.

Huomaa myös, että et saa poistua matkatavara-alueelta ennen kuin olet täyttänyt raportin.

Jos matkatavarasi ovat myöhässä, ota yhteyttä yhteistyökumppaniin, joka huolehtii siitä, että opas/kuljettaja odottaa sinua.

 

Lennon viivästyminen tai peruuntuminen

Jos lentovaraukseesi tulee muutoksia ennen lähtöä, otamme sinuun yhteyttä ja ilmoitamme asiasta.

Jos lentosi myöhästyy lähtöselvityksen jälkeen, lentoyhtiö on vastuussa lentosi uudelleenvarauksesta. Lentoyhtiö tekee tavallisesti varauksen seuraavalle mahdolliselle lennolle ja huolehtii tarpeen mukaan myös majoituksesta ja aterioista.

Yhteistyökumppanimme tarkistaa mahdolliset saapumisaikojen muutokset ja on sinua vastassa kentällä, vaikka lentosi myöhästyisi.

Jos lentoyhtiö varaa sinulle kokonaan toisen lentoyhtiön lennon tai lentonumerosi vaihtuu alkuperäisen lennon myöhästymisen vuoksi, soita TourCompassin hätänumeroon, jotta voimme ilmoittaa muutoksesta yhteistyökumppanillemme.

MATKAKOHTEESSA

Passintarkastus ja tulli

Passintarkastus:

Kun saavut perille lopulliseen matkakohteeseen, kuljet ensin läpi passintarkastuksen. Tässä yhteydessä tarkistetaan passi, mahdollinen maahantulokaavake ja viisumi. Monissa kohteissa otetaan myös sormenjäljet ja valokuva kasvoista biometristä tunnistusta varten. Sinulle voidaan myös esittää kysymyksiä matkasuunnitelmistasi ja majoituspaikkasi osoitteesta.

Sinun on täytettävä maahantulo- ja maastapoistumiskaavakkeet. Muista kuulakärkikynä!

Kohtaan, jossa kysytään osoitetta Tansaniassa, kirjoitetaan ensimmäisen yöpymispaikan eli ensimmäisen hotellin tai lodgen osoite.

 

Tulli:
Kun olet päässyt passintarkastuksesta ja saanut matkalaukkusi, kuljet vielä tullin läpi. Jos sinulla ei ole tullattavaa, kulje kohdasta ”nothing to declare”. Jos sinulla on tullattavaa, on erittäin tärkeää, että kuljet kohdasta ”declare”. On sinun vastuullasi tarkistaa kyseisen maan tullisäännöt.

Saapuminen

Lentokentän tuloaulassa sinua on vastassa opas/kuljettaja, jonka tunnistat TourCompass-kyltistä. Hän huolehtii siitä, että pääset turvallisesti majoituspaikkaasi.

Jos et jostain syystä löydä opasta/kuljettajaa kentältä, pyydämme sinua soittamaan yhteistyökumppanimme hätänumeroon, joka löytyy matka-asiakirjoista.

Sisään- ja uloskirjautuminen hotelleissa

Hotellien sisäänkirjautuminen on yleensä klo 14.00, eikä huoneesi välttämättä ole käytettävissä ennen tätä. Jos haluat varhaisen sisääänkirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija rekisteröi yleensä luottokorttisi ja mahdollisesti veloittaa kortilta takuusumman. Tämä ei ole lisämaksu, vaan hotellien yleinen tapa varmistaa maksu esimerkiksi minibaarin tai vastaavien palvelujen käytöstä. Kun kirjaudut ulos, summa palautetaan kokonaisuudessaan automaattisesti, jos et ole käyttänyt maksullisia palveluja.

On tavallista, että hotellissa otetaan valokopio passistasi. Joissain kohteissa viranomaiset edellyttävät tätä.

Uloskirjautuminen on tavallisesti klo 10.00. Jos lähdet kohteesta vasta iltapäivällä tai illalla, voit jättää matkatavarasi säilytykseen hotellille lähtöön asti. Jos haluat mieluummin myöhäisen uloskirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Jos pidennät matkaasi rantalomalla Sansibarilla, ota huomioon, että Sansibarin hotellit veloittavat hotelliveron, joka on 5 USD/henki/päivä. Summa maksetaan uloskirjautumisen yhteydessä.

Majoitus Kilimanjarolla

Kilimanjarolla yövytään valitusta reitistä riippuen joko teltoissa tai vuoristomajoissa.

Machame-, Shira-, Rongai- ja Lemosho-reiteillä teltta ja vaahtomuovipatja sisältyvät hintaan. Kantajat pystyttävät teltan. Voit halutessasi tuoda oman makuualustan käytettäväksi vaahtomuovipatjan kanssa, jos kaipaat hieman lisämukavuutta. Voit myös tuoda oman ilmapatjan. Suosittelemme käyttämään makuualustaa, joka toimii eristeenä kylmää maata vasten.

Sinun on tuotava joko oma makuupussi tai vuokrattava makuupussi hotellista ennen kiipeämistä. Suosittelemme makuupussia, joka on suunniteltu käytettäväksi -25 asteen lämpötilassa.

Leirissä on yhteiskäytössä oleva alkeellinen WC. Myös oman WC-teltan vuokraaminen on mahdollista. WC-teltan vuokra: 100 USD.

Marangu-reitillä yövytään yksinkertaisissa vuoristomajoissa, joissa on kerrossängyt ja vaahtomuovipatjat. Myös tälle reitille sinun on tuotava oma lämmin makuupussi.

Matkat ja kuljetukset

Yleistä Kilimanjarolle kiipeämisestä

Voit kiivetä Kilimanjarolle, jos olet terve ja suhteellisen hyvässä fyysisessä kunnossa. Suosittelemme kuitenkin, että treenaat kuntoasi nousua varten ja että käyt lääkärintarkastuksessa omalla lääkärilläsi ennen matkalle lähtöä.

Kun varaat meiltä matkan Kilimanjarolle, kiipeäminen vuorelle tapahtuu kansainvälisessä ryhmässä. Samassa ryhmässä on 1–8 henkeä. Jokaisella ryhmällä on mukana omat oppaat, apuoppaat, kantajat ja kokit.

Jos matkustatte isommalla joukolla, johon kuuluu yli 8 henkeä, voidaan kiipeäminen luonnollisesti järjestää niin, että kaikki ovat yhdessä ryhmässä. Ota meihin yhteyttä tai mainitse asiasta kommenttikentässä, kun pyydät tarjouksen Kilimanjaron-matkasta.

Virallinen vähimmäisikä Kilimanjarolle kiipeämiseen on 12 vuotta. Suosittelemme kuitenkin, että harkitset tarkkaan ennen kuin päätät kiivetä vuorelle alle 15-vuotiaan lapsen kanssa. Yläikärajaa ei ole.

 

Vuoristotauti

Vuoristotauti on tila, joka voi ilmetä noustessasi korkealle, missä ilma on ohuempaa kuin mihin olet tottunut. Mitä nopeammin nouset, sitä suurempi on riskisi sairastua vuoristotautiin.

Vuoristotautiin voi sairastua kuka tahansa peruskunnosta riippumatta.

Oireita ovat päänsärky, huimaus, unettomuus, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus.

Tämän tyyppiset vuoristotaudin ”lievät” oireet menevät tavallisesti ohi yhdessä yössä tai viettämällä yhden ylimääräisen päivän samassa korkeudessa (sopeutumispäivä). Jos oireet pahenevat (esiintyy esim. oksentelua, kävelyvaikeuksia, tasapainohäiriöitä ja kuivaa yskää), on tärkeää laskeutua alemmas. Jos et tee niin, tila voi pahimmassa tapauksessa muuttua hengenvaaralliseksi.

Oppaamme ovat asiantuntijoita oireiden havaitsemisessa ja osaavat arvioida, milloin jatkaminen on mahdollista ja milloin oireet ovat niin vakavia, että laskeutuminen alemmas on ainoa vaihtoehto. Tarvittaessa joku oppaista saattaa sinut alas, ja tässä tapauksessa on tärkeää, että kuuntelet häntä ja noudatat hänen ohjeitaan.

Kilimanjaro ei ole kiipeilijälle teknisesti erityisen haastava vuori, mutta suurten korkeuserojen vuoksi vuoristotauti on todellinen riski. Siksi akklimatisaatio on niin tärkeää.

Akklimatisaatio eli sopeutuminen tarkoittaa, että keho hitaan nousun aikana sopeutuu muuttuneeseen korkeuteen ja vähentyneeseen hapen määrään.

Tätä varten sinun tulisi nukkua aina korkeintaan 300-500 metriä korkeammalla kuin edellisenä yönä. Tämä on haastavaa Kilimanjarolla, jossa eri leirit sijaitsevat 800–1 000 korkeusmetrin päässä toisistaan. Joihinkin reitteihin kuuluu samasta syystä ylimääräinen sopeutumispäivä, joka parantaa mahdollisuuksiasi päästä huipulle ilman vuoristotautia.

Tärkeimmät neuvot vuoristotaudin välttämiseen ovat:

 • Pole pole – Ota rauhallisesti äläkä rasita itseäsi liikaa.
 • Juo vähintään 3 litraa nestettä päivässä. Kuivuminen lisää vuoristotaudin riskiä.
 • Jos mahdollista, kiipeä korkealle ja nuku matalalla – tämä helpottaa sopeutumista.

 

Oppaiden ja kantajien työolosuhteet Kilimanjarolla

Ammattitaitoiset oppaat ja kantajat ovat erittäin tärkeässä roolissa Afrikan korkeimman vuoren huipulle pääsemisessä. Myös tästä syystä meille on tärkeää, että oppaiden ja kantajien työolosuhteet ja -ehdot ovat asianmukaiset.

On olemassa useita eri järjestöjä, joiden tehtävänä on varmistaa, että kantajilla on asianmukaiset työolosuhteet. Yksittäiset matkanjärjestäjät valitsevat itse, minkä järjestön kanssa he tekevät yhteistyötä. Suurimpia järjestöjä ovat Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project ja Mount Kilimanjaro Porters Society.

Tansanialainen yhteistyökumppanimme on KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators -järjestön ja Mount Kilimanjaro Porters Society -järjestön jäsen. MKPS on yksi Tansanian vanhimmista ja suurimmista kantajien ammattijärjestöistä. Tämä tarkoittaa, että kaikki Kilimanjarolla käyttämämme kantajat ovat MKPS:n jäseniä.

MKPS on kantajien itsensä perustama riippumaton järjestö, jonka tavoitteena on parantaa oppaiden ja kantajien työehtoja ja -oloja.

Tansanian lain mukaisesti Kilimanjaron kantajat saavat vähintään minimipalkan, ja MKPS:n jäsenyys varmistaa, että kantajan saama todellinen palkkio on suurempi kuin minimipalkka. MKPS:n ansiosta kaikki kantajat saavat myös päivittäin kolme ateriaa, asianmukaiset vaatteet (takit, kengät, käsineet ym.), teltat, makuupussit, makuualustat jne. Lisäksi järjestö on sopinut yksittäisen kantajan kantamuksen enimmäispainosta ja järjestänyt kaikille kantajille sairausvakuutuksen. Kantajat saavat myös ensiapukoulutusta, englannin kielen opetusta ja opastusta esim. pankkitilin avaamiseen. MKPS:n kantajat puolestaan sitoutuvat keräämään roskia Kilimanjaron reittien varsilta kaksi kertaa vuodessa. MKPS on sataprosenttisesti tansanialainen järjestö.

Koska MKPS on kansalaisjärjestö, se rahoittaa toimintansa pääasiassa lahjoituksin, mutta se pyörittää Moshissa myös muun muassa autopesulaa, jonka voitot käytetään järjestön hyväksi.

Juomarahoja koskevat sääntömme on neuvoteltu yhdessä MKPS:n kanssa. Juomaraha on luonnollinen osa palkkaa Tansaniassa – se kuuluu kulttuuriin samaan tapaan kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Kantajamme (ja oppaamme!) saavat siis palkkaa JA juomarahaa, ja jotta rahat jaettaisiin tasapuolisesti, olemme laatineet juomarahoja koskevat sääntömme yhteistyössä MKPS:n kanssa.

Olemme tehneet sopimuksen, jonka mukaan asiakkaamme maksavat juomarahan oppaille ja kantajille kiinteänä summana, joka on 250 USD/asiakas. Tämä koskee kaikkia reittejä Kilimanjarolle.

Juomaraha pannaan kirjekuoreen ja jätetään Springlands Hotelin vastaanottoon. Kirjoita kuoreen osoitteeksi Nur, Joram, Linda tai Frank, jotka huolehtivat juomarahojen jakamisesta oppaiden ja kantajien kesken.

Juomarahoja koskevat ohjeemme on laadittu yhdessä yhteistyökumppanimme ja MKPS:n kanssa. Noudatamme myös kaikkia palkkausta ja työolosuhteita koskevia vakiintuneita käytäntöjä ja ohjeita (mukaan lukien ruoka, majoitus, palkkataso ja yleinen hyvinvointi).

Tarvitsetko apua matkallasi?

Palvelunumeromme päivystää 24 tuntia vuorokaudessa, joten saat meihin aina yhteyden siltä varalta, että matkan varrella sattuu jotain odottamatonta. Lisäksi saat matkakohteessa olevien yhteistyökumppaneittemme puhelinnumerot ja hätäpuhelinnumerot. Joissain tapauksissa asia voidaan esimerkiksi aikaerosta johtuen hoitaa nopeammin soittamalla suoraan yhteistyökumppanille, kuten retken tai kuljetuksen alkamisen myöhästyessä yli 15 minuuttia.

MATKAN JÄLKEEN

Ruusut ja risut/yhteydenotot

Tyytyväiset asiakkaat ovat meille tärkeitä, ja siksi toivomme, että annat meille palautetta matkastasi kotiin palattuasi. Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@tourcompass.fi tai soita numeroon: 09 424 15 833.

 

Afrikka
Iida Egelund Väänänen
Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15