TURVATAKUU - Lue lisää

Käytännön tietoa Japanista

Käytännön tietoa Japanista
Käytännön tietoa Japanista

Käytännön tietoa Japanista

ILMASTO

Paras matka-aika

Kuten Suomessakin, myös Japanissa on neljä vuodenaikaa, ja vuodenajat osuvat myös samaan aikaan. Japanilaiset ovat ylpeitä neljästä vuodenajastaan, ja yllättävän suuri osa japanilaisista uskoo vuodenaikojen vaihtelun olevan juuri Japanissa esiintyvä ainutlaatuinen ilmiö. Suurimmassa osassa Japania vallitsee lauhkea ilmasto.

Japanin neljä vuodenaikaa:

  • Kevät kestää maaliskuusta toukokuuhun ja on yksi parhaista vuodenajoista matkustaa Japaniin. Lämpötilat ovat miellyttäviä, tukalimmat helteet ovat vasta edessä, ja sateet ovat vähäisiä. Maalis-huhtikuuhun osuu myös kolme viikkoa kestävä kirsikankukinta. Kirsikankukan eli sakuran kukkimista kutsutaan hanamiksi, ja se on japanilaisille tärkeä juhla. Voit lukea lisää oppaastamme Japanin kirsikankukkajuhlaan. Keväällä päivälämpötilat vaihtelevat 10-20 asteen välillä, joten vaikka joinain päivinä takki voit tulla tarpeeseen, lämpimimpinä päivinä ulkona voi liikkua paitahihasillaan. Keväällä voi silloin tällöin esiintyä sadekuuroja.
  • Kesä alkaa kesäkuusta ja kestää elokuuhun. Kesäkuukaudet ovat Japanissa vuoden kuumimpia ja kosteimpia. Etenkin heinä- ja elokuussa elohopea nousee korkealle ja ilmankosteus on suuri, kun taas sadekausi (tsuyu) alkaa jo kesäkuussa. Sadekauden pituus ja intensiteetti vaihtelee vuodesta toiseen. Kesällä päivälämpötilat vaihtelevat yleensä 20-25 ja 32 asteen välillä, eivätkä 30-35 asteen helteetkään ole epätavallisia. Taifuunisesonki kestää toukokuusta syyskuuhun. Taifuunien riski on suurimmillaan elokuussa, tosin pääasiassa maan eteläosissa.
  • Syksy kestää syyskuusta marraskuuhun. Syksyllä lämpötilat ovat miellyttäviä, ja kesälle tyypillinen korkea ilmankosteus laskee merkittävästi. Päivälämpötilat liikkuvat vuoden loppua kohti tultaessa 15 ja 25 asteen välillä. Vaahterapuut verhoutuvat upeisiin ruskan sävyihin, mikä antaa maisemalle aivan omanlaisensa ja todella upean ilmeen muihin vuodenaikoihin verrattuna.
  • Talvi kestää joulukuusta helmikuuhun ja tuo tullessaan kylmät pakkassäät ja paksun lumipeitteen etenkin Japanin Alpeille ja pohjoisessa sijaitsevalle Hokkaidon saarelle. Vastaavasti lähempänä Tyyntä valtamerta sijaitsevat kaupungit, kuten Tokio, Kioto, Osaka ja Hiroshima, saavat nauttia lumisateista vain harvoin. Päivälämpötilat pysyttelevät 10 asteen molemmin puolin, mutta öisin elohopea laskee usein pakkasen puolelle.

Japani on pitkä maa, joka ulottuu pohjoisesta kauas etelään ja idästä pitkälle länteen. Tästä syystä myös tyypilliset säät ovat hyvin erilaisia eri kaupungeissa, kuten alla olevasta säätilastosta voi nähdä.

Tokion säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 8 9 12 17 21 24 28 29 26 20 15 11
Keskim. alin lämpötila 2 2 5 10 14 18 22 23 20 15 9 4
Sademäärä mm 43 58 94 119 132 182 128 147 181 158 84 44
Kioton säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 8 9 13 19 24 27 31 33 28 22 17 11
Keskim. alin lämpötila 1 2 4 9 14 19 23 24 20 13 8 3
Sademäärä mm 50 80 120 130 160 240 230 130 220 100 80 50
Osakan säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 9 9 13 19 24 28 31 33 29 23 17 12
Keskim. alin lämpötila 3 3 6 11 16 20 24 25 21 15 10 5
Sademäärä mm 50 70 110 130 150 230 140 90 170 110 70 30
Hiroshiman säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 10 11 14 20 24 27 31 32 29 23 17 12
Keskim. alin lämpötila 2 2 5 10 15 19 24 25 21 14 8 4
Sademäärä mm 45 67 124 142 178 147 259 111 170 88 68 41
Kanazawan säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 7 7 11 17 22 25 29 31 27 21 16 10
Keskim. alin lämpötila 1 1 3 8 13 18 22 24 20 13 8 3
Sademäärä mm 270 172 159 137 155 185 232 139 225 177 265 282
TÄRKEÄÄ TIETOA MATKASTASI

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisena sinulla on oltava voimassa oleva Suomen passi. Passin on oltava voimassa koko matkan ajan.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Japaniin.

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ulkoministeriön kotisivuilta.

Matkustusasiakirjat

Ennen lähtöä lähetämme sinulle asiakirjan, joka sisältää TourCompassin yhteystiedot, Japanissa sijaitsevan paikallisen yhteistyökumppanimme yhteystiedot sekä matkasuunnitelmasi. Muista ottaa nämä mukaan matkalle.

Suosittelemme, että lataat puhelimeesi WhatsApp-sovelluksen ja lisäät siihen yhteistyökumppanimme puhelinnumeron. Sovelluksella voit lähettää maksutta viestejä ja soittaa, kun käytössäsi on WiFi-yhteys.

Rokotukset

Suosittelemme, että tarkistat rokotuksia koskevat tiedot erikoislääkäriltä, omalääkäriltä tai viralliselta rokoteklinikalta. Löydät lisätietoja matkoilla tarvittavista rokotuksista myös osoitteesta Matkailijan terveysoppaasta.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin jos matkustat maahan jonkin sellaisen maan kautta, jossa esiintyy keltakuumetta. Joissain maissa sinun on esitettävä todistus keltakuumerokotuksesta maahan saapumisen yhteydessä. Pidä tätä varten aina rokotustodistus mukanasi käsimatkatavaroissa.

Covid-19

Japaniin saapuvilta ei tällä hetkellä edellytetä koronarokotusta. Nämä säännöt voivat kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla. On sinun vastuullasi ottaa selvää voimassa olevista säännöistä ennen matkan alkamista.

Huomaa, että matkalla Japaniin ja takaisin on välilaskuja, ja näillä lentokentillä koronaa koskevat säännöt voivat olla erilaiset kuin Japanissa. On sinun vastuullasi ottaa asiasta selvää ennen matkan alkamista.

Jos sinulla on kysyttävää, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä ne muodostavat osan TourCompassin valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

Matkavakuutukset

Suosittelemme, että hankit unelmiesi matkalle kattavan matkavakuutuksen. Lisäturvaksi kannattaa hankkia myös peruutusvakuutus.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivullemme, mistä löydät lisätietoja vakuutuksia koskevista suosituksistamme.

ENNEN MATKAA

Valuutta, hintataso ja juomarahat

Japanin rahayksikkö on jeni (JPY). Japanin jenin kurssin voit tarkistaa täältä.

Japanilaiset käyttävät mieluiten käteistä. Suosittelemme, että vaihdat rahaa ennen Japaniin matkustamista.

Visa ja Mastercard eivät käy useimmissa paikoissa. Voit maksaa luottokortilla oikeastaan vain isojen kaupunkien kansainvälisissä liikkeissä.

Pankkiautomaatteja on paljon, mutta niistä voi nostaa rahaa vain japanilaisilla korteilla. Jos haluat nostaa rahaa kansainvälisellä luottokortilla, voit tehdä sen Lawson- tai 7-Eleven-kioskeissa, joiden pankkiautomaateissa käyvät myös kansainväliset kortit. Lawson- ja 7-Eleven-kioskeja on käytännössä kaikissa kaupungeissa.

Jos sinulla on mukanasi Yhdysvaltain dollareita ja euroja, voit vaihtaa rahaa myös turisti-infoissa, joista useimmissa on valuutanvaihtoautomaatti.

Juomarahan antaminen ei kuulu tapoihin Japanissa. Jos jätät juomarahaa ravintolan pöydälle, tarjoilija voi juosta perääsi ja palauttaa ”unohtuneet” rahasi. Japanissa on tapana antaa tippien sijasta pieniä, kauniisti pakattuja lahjoja. Jos haluat ilahduttaa opasta tai kerrossiivoojaa, voit ostaa pienen symbolisen lahjan, kuten leivoksen tai japanilaisia makeisia kauniissa pakkauksessa ja kirjoittaa pienen kortin kiitoksena hyvästä palvelusta. Muista kuitenkin, että lahjassa tärkeintä on ajatus, ei sen koko.

Ruoka ja allergiat

Suurimmassa osassa matkakohteitamme on mahdollista ottaa huomioon allergiat, allergiaa aiheuttavat aineet tai ruokatottumukset, mutta on tärkeää, että ilmoitat niistä meille matkavarauksen yhteydessä.

Puhelin, WiFi ja sähkö

Puhelin ja WiFi:

Datan käyttö ja verkkovierailu eli roaming ulkomailla on kallista, jos ne eivät sisälly matkapuhelinliittymääsi. Voit tiedustella omalta puhelinyhtiöltäsi, mitkä palvelut kuuluvat sopimukseesi ja millaisia eri palveluiden hinnat ovat ulkomailla.

Jos matkapuhelinliittymääsi ei sisälly ulkomailla käytettävää dataa ja roamingia, suosittelemme hyödyntämään WiFi-palveluja esimerkiksi hotelleissa tai ravintoloissa. Ilmaisen WiFin kautta voit soittaa tai tekstata kotiväelle maksutta käyttämällä erilaisia viestipalveluja, kuten Facetimea, Messengeriä tai WhatsAppia. Voit myös ostaa paikallisen SIM-kortin ja datapaketin saavuttuasi maahan.

Sähkö:

Japanissa jännite on 100 V. Suosittelemme pakkaamaan mukaan adapterin, sillä japanilaisissa pistokkeissa on kaksi litteää pinniä.

Pakkauslista

Pakkaa aina kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, rokotustodistus, luottokortit, rahat, vakuutusasiakirjat, matka-asiakirjat, kannettava tietokone ja matkapuhelin sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Kasvituotteiden tuominen EU:hun

Matkustajat eivät saa tuoda EU:n ulkopuolelta kasveja, siemeniä, hedelmiä tai muita kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Nämä säännöt koskevat myös pieniä kasvi- ja kasvituotemääriä.

Lue lisää säännöistä täällä.

Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

LENTOMATKA

Lentoliput

Useimpien lentoyhtiöiden lentoliput ovat elektronisia (e-lippu).

On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta, koska varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos nimesi on korjattava, ota meihin yhteyttä välittömästi. Huomaa, että lentoyhtiö voi veloittaa maksun nimen muuttamisesta.

Istumapaikan varaaminen

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lentokoneessa lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on erityisiä toiveita istumapaikoista lentokoneessa, voit tehdä paikkavarauksen lentoyhtiön verkkosivustolla tai sovelluksessa. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat maksun istumapaikan varaamisesta.

Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti paikan voi varata heti matkan varaamisen jälkeen ja viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

Lähtöselvitys

Lähtöselvityksessä tarvitset passin ja varausnumeron, joka löytyy matkasuunnitelmastasi.

Suosittelemme, että lataat lentoyhtiön sovelluksen puhelimeesi. Voit tehdä lähtöselvityksen itse sovelluksessa, tavallisesti 24–48 tuntia ennen matkan alkamista. Sovelluksen avulla pysyt myös ajan tasalla mahdollisista lentomuutoksista ja muista tärkeistä lentoasi koskevista tiedoista.

Huomaa, että lentoajat ovat voineet muuttua alkuperäisestä matkasuunnitelmasta, jonka sait varauksen yhteydessä. Tarkka lähtöaika löytyy aina lentoyhtiön sovelluksesta tai lentoyhtiön kotisivuilta.

Lentokentällä

Suosittelemme, että saavut lentokentälle lähtöselvitystä varten viimeistään 2 tuntia ennen lennon lähtöä. Viimeisimmät päivitykset löydät lentoyhtiön kotisivuilta, joten kannattaa pitää sitä silmällä.

Matkatavarat

Käytämme matkoillamme useita eri lentoyhtiöitä. Käsimatkatavaroita ja ruumaan meneviä matkatavaroita koskevat ajantasaiset säännöt löytyvät aina kyseisen lentoyhtiön kotisivuilta tai sovelluksesta.

Myöhästyneet matkatavarat

Jos matkatavarasi viivästyvät, käänny henkilökunnan puoleen lentokentän matkalaukkualueella ja ilmoita matkatavarasi myöhästyneiksi.

Huomaa, että tarvitset PIR-raportin (Property Irregularity Report) täyttämiseen matkatavaroista saamasi kuitin.

Huomaa myös, että et saa poistua matkatavara-alueelta ennen kuin olet täyttänyt raportin.

Jos matkatavarasi ovat myöhässä, ota yhteyttä yhteistyökumppaniin, joka huolehtii siitä, että opas/kuljettaja odottaa sinua.

Lennon viivästyminen tai peruuntuminen

Jos lentovaraukseesi tulee muutoksia ennen lähtöä, otamme sinuun yhteyttä ja ilmoitamme asiasta.

Jos lentosi myöhästyy lähtöselvityksen jälkeen, lentoyhtiö on vastuussa lentosi uudelleenvarauksesta. Lentoyhtiö tekee tavallisesti varauksen seuraavalle mahdolliselle lennolle ja huolehtii tarpeen mukaan myös majoituksesta ja aterioista.

Yhteistyökumppanimme tarkistaa mahdolliset saapumisaikojen muutokset ja on sinua vastassa kentällä, vaikka lentosi myöhästyisi.

Jos lentoyhtiö varaa sinulle toisen lennon alkuperäisen lennon myöhästymisen tai peruuntumisen takia sen jälkeen, kun olet saapunut lentokentälle, ota meihin yhteyttä soittamalla TourCompassin hätänumeroon.

MATKAKOHTEESSA

Passintarkastus ja tulli

Passintarkastus:

Kun saavut perille lopulliseen matkakohteeseen, kuljet ensin läpi passintarkastuksen. Tässä yhteydessä tarkistetaan passi, mahdollinen maahantulokaavake ja viisumi. Monissa kohteissa otetaan myös sormenjäljet ja valokuva kasvoista biometristä tunnistusta varten. Sinulle voidaan myös esittää kysymyksiä matkasuunnitelmistasi ja majoituspaikkasi osoitteesta.

 

Tulli:
Kun olet päässyt passintarkastuksesta ja saanut matkalaukkusi, kuljet vielä tullin läpi. Jos sinulla ei ole tullattavaa, kulje kohdasta ”nothing to declare”. Jos sinulla on tullattavaa, on erittäin tärkeää, että kuljet kohdasta ”declare”. On sinun vastuullasi tarkistaa kyseisen maan tullisäännöt.

Saapuminen

Japaniin saapumisen yhteydessä ohjelma on seuraava:

Kioto ja Tokyo – Japanin sydän ja aivot: Tuloaulassa sinua on vastassa opas, jonka tunnistat nimelläsi merkitystä kyltistä. Hän saattaa sinut bussille, jolla matkustat Kiotossa sijaitsevaan hotelliisi. Jos et vastoin odotuksia löydä opastasi, suuntaa terminaaliin 1F ja etsi South Yasaka Kanku Shuttle -tiski. Jos laskeutumisesta tuloaulaan siirtymiseen kuluu yli 60 minuuttia, soita yhteistyökumppanimme hätäpuhelinnumeroon, jotta he voivat järjestää sinulle uuden kuljetuksen.

Japanin kohokohdat: Tuloaulassa sinua on vastassa opas, jonka tunnistat nimelläsi merkitystä kyltistä. Hän saattaa sinut bussille, jolla matkustat Osakassa sijaitsevaan hotelliisi. Jos et vastoin odotuksia löydä opastasi, suuntaa terminaaliin 1F ja etsi South Yasaka Kanku Shuttle -tiski. Jos laskeutumisesta tuloaulaan siirtymiseen kuluu yli 60 minuuttia, soita yhteistyökumppanimme hätäpuhelinnumeroon, jotta he voivat järjestää sinulle uuden kuljetuksen.

Japanin parhaat: Tuloaulassa sinua on vastassa kuljettaja, jonka tunnistat nimelläsi merkitystä kyltistä. Hän saattaa sinut bussille, jolla matkustat Tokiossa sijaitsevaan hotelliisi.

Sisään- ja uloskirjautuminen hotellissa

Hotellien sisäänkirjautuminen on yleensä klo 14.00, eikä huoneesi välttämättä ole käytettävissä ennen tätä. Jos haluat varhaisen sisääänkirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija rekisteröi yleensä luottokorttisi ja mahdollisesti veloittaa kortilta takuusumman. Tämä ei ole lisämaksu, vaan hotellien yleinen tapa varmistaa maksu esimerkiksi minibaarin tai vastaavien palvelujen käytöstä. Kun kirjaudut ulos, summa palautetaan kokonaisuudessaan automaattisesti, jos et ole käyttänyt maksullisia palveluja.

On tavallista, että hotellissa otetaan valokopio passistasi. Joissain kohteissa viranomaiset edellyttävät tätä.

Uloskirjautuminen on tavallisesti klo 10.00. Jos lähdet kohteesta vasta iltapäivällä tai illalla, voit jättää matkatavarasi säilytykseen hotellille lähtöön asti. Jos haluat mieluummin myöhäisen uloskirjautumisen, voit varata sen lisämaksusta jo matkan varaamisen yhteydessä.

Matkat ja kuljetukset

Matkamme Japaniin ovat yksilöllisiä kiertomatkoja, joihin sisältyvät retket tapahtuvat 1–14 hengen kansainvälisissä ryhmissä. Ryhmät koostuvat vain TourCompassin asiakkaista.
Useimmilla lisäretkillä on mukana vain TourCompassin asiakkaita, mutta joillain lisäretkillä voi olla mukana myös muita kuin TourCompassin asiakkaita. Tämä käy ilmi retkikuvauksesta.

Ennakoimattomien olosuhteiden, kuten huonon sään, suljettujen teiden tai muiden vastaavien syiden vuoksi joskus voi olla tarpeen muuttaa kiertoajelujen ja nähtävyyksien järjestystä päiväohjelmassa.

 

Matkakortti/IC Card

Vuoden 2024 aikana Japani alkaa asteittain luopua fyysisistä matkakorteista, joita kutsutaan IC-korteiksi. Niiden sijasta otetaan käyttöön sähköiset kortit, joita varten on ladattava oma sovelluksensa.

Voit ladata sovelluksen hakemalla sitä sovelluskaupasta nimellä ”Suica” tai käyttää alla olevia linkkejä sen mukaan, onko puhelimesi Apple vai Android:

iOS: https://apps.apple.com/us/app/suica/id1156875272

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobilesuica.msb.android&hl=en_US&pli=1

Huomaathan, että olemme varanneet riittävästi fyysisiä IC-kortteja kaikkia vuoden 2024 “Japanin kohokohdat” ja “Kioto & Tokio – Japanin sydän ja aivot” -matkoja varten. Jos olet lähdössä ”Japanin parhaat” -matkalle, suosittelemme lataamaan sovelluksen, koska voit käyttää sitä matkustamiseen junalla, metrolla ja busseilla ym. tutustuessasi kohteisiin omatoimisesti. Sovelluksen hankkiminen ei ole pakollista, vaan vain suositus. Matkakorttia voi käyttää myös kaupoissa ja automaateissa ostosten maksamiseen.

Suosittelemme, että lataat sovelluksen jo kotona ennen matkaa. Perillä kohteessa oppaasi voi tarvittaessa näyttää, miten kortti toimii ja miten kortille voi ladata rahaa.

Fyysiset matkakortit poistuvat kokonaan käytöstä vuonna 2025.

Tarvitsetko apua matkallasi?

Palvelunumeromme päivystää 24 tuntia vuorokaudessa, joten saat meihin aina yhteyden siltä varalta, että matkan varrella sattuu jotain odottamatonta. Lisäksi saat matkakohteessa olevien yhteistyökumppaneittemme puhelinnumerot ja hätäpuhelinnumerot. Joissain tapauksissa asia voidaan esimerkiksi aikaerosta johtuen hoitaa nopeammin soittamalla suoraan yhteistyökumppanille, kuten retken tai kuljetuksen alkamisen myöhästyessä yli 15 minuuttia.

MATKAN JÄLKEEN

Ruusut ja risut/yhteydenotot

Tyytyväiset asiakkaat ovat meille tärkeitä, ja siksi toivomme, että annat meille palautetta matkastasi kotiin palattuasi. Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@tourcompass.fi tai soita numeroon: 09 424 15 833.

Aasia
Iida Egelund Väänänen
Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15