TURVATAKUU - Lue lisää
09 424 15 833
Avoinna tänään 10 - 15 | Aukioloajat
KotiBlogiKaikki Kilimanjarosta

Kaikki Kilimanjarosta

20.08.2018  |  päivitetty: 19.07.2023
Näytä kaikki

Kilimanjaro-vuori horisontissa

Haaveiletko kiipeämisestä Kilimanjarolle?

Alta löydät lisätietoa ja vinkkejä, jotka on tarkoitettu juuri sinulle, joka haaveilet vielä joskus seisovasi Afrikan korkeimmalla huipulla.

Missä Kilimanjaro sijaitsee?

Tansanian kartta

Kilimanjaro-vuori sijaitsee Tansaniassa samannimisessä kansallispuistossa. Kilimanjaron kansallispuisto sijaitsee Moshin kaupungin pohjoispuolella Tansanian pohjoisosassa.

Kilimanjaron korkein huippu on 5895 metriä merenpinnan yläpuolella, mikä tekee siitä Afrikan korkeimman vuoren. Vuori on myös maailman korkein vapaasti seisova vuori.

Mikä reitti kannattaa valita?

Kilimanjarolle kiipeäminen muistuttaa enemmän vaeltamista. Sinun ei tarvitse kavuta ylös jyrkkiä vuorenseinämiä kuten muille vuorille kiivettäessä.

TourCompassin matkoilla voit valita reitin Kilimanjaron huipulle viidestä eri vaihtoehdosta.

Nousu ja laskeutuminen tapahtuvat eri reittejä pitkin, minkä lisäksi reitit vaihtelevat pituudeltaan, kestoltaan ja vaikeustasoltaan. Reitti kannattaa siis valita sen mukaan, mitä matkaltasi toivot.

Yleiskuva kaikista matkoista löytyy täältä, ja alla on lyhyt kuvaus kaikista reiteistä.

Machame-reitti:

  • Matka alkaa vuoren eteläpuolelta ja laskeutuminen tapahtuu Mweka-reittiä pitkin
  • Yksi kauneimmista ja suosituimmista reiteistä
  • Keskiverto-korkea onnistumisprosentti

Marangu-reitti:

  • Matka alkaa vuoren eteläpuolelta ja laskeutuminen tapahtuu samaa reittiä pitkin (Marangu)
  • Lyhyin reitti, joka ei ole maisemallisesti yhtä mielenkiintoinen, koska ja laskeutuminen tapahtuvat samaa reittiä pitkin
  • Normaalisti alhainen onnistumisprosentti. Olemme kuitenkin lisänneet matkaan yhden sopeutumispäivän, mikä nostaa onnistumisprosenttia.

Lemosho-reitti:

  • Matka alkaa vuoren länsipuolelta ja laskeutuminen tapahtuu Mweka-reittiä pitkin
  • Yksi pisimmistä, kauneimmista ja uusimmista reiteistä huipulle
  • Onnistumisprosentti on suuri, koska sopeutumiseen on hyvät mahdollisuudet.

Shira-reitti:

  • Matka alkaa vuoren länsipuolelta ja laskeutuminen tapahtuu Mweka-reittiä pitkin
  • Muistuttaa Lemosho-reittiä, mutta reitin alku on vaativampi.
  • Alhaisempi onnistumisprosentti kuin Lemosho-reitillä, koska lähtöpiste sijaitsee korkeammalla.

Rongai-reitti:

  • Matka alkaa vuoren pohjoispuolelta Kenian rajan tuntumasta ja laskeutuminen tapahtuu Marangu-reittiä pitkin
  • Helpompi kuin Machame ja hienommat näköalat kuin Marangu-reitillä
  • Kun lisätään yksi sopeutumispäivä, onnistumisprosentti nousee keskiverroksi-korkeaksi loivan maaston ja paremman sopeutumisen ansiosta

Kuinka kauan vaellus kestää?

Jos valitset TourCompassin matkan, vaellus kestää 6–8 päivää. Machame-, Shira- ja Marangu-reitit (viimeksi mainittu sis. sopeutumispäivän) kestävät 6 päivää, Rongai-reitti (sis. sopeutumispäivän) kestää 7 päivää ja Lemosho-reitti kestää 8 päivää.

Marangu- ja Rongai-reitit sisältävät sopeutumispäivän, mikä lisää turvallisuutta ja antaa paremmat mahdollisuudet päästä huipulle asti. Muille reiteille on mahdollista lisätä vapaaehtoinen sopeutumispäivä.

Voivatko lapset osallistua?

Kilimanjaron huipulle nouseminen on kielletty alle 12-vuotiailta lapsilta. Suosittelemme lisäksi, että alle 15-vuotiaiden lasten kanssa nousua harkitaan tarkkaan.

Vaikka vaellusreitit itsessään eivät ole teknisesti haastavia, näin korkealle nousemisessa on aina vuoristotaudin riski – joka koskee myös aikuisia.

Jos haluat ottaa lapset mukaan:

  • Varmista lääkäriltä, että nouseminen on turvallista lapsillesi.
  • Valmistaudu tulevaan koitokseen lasten kanssa niin psyykkisesti kuin fyysisestikin.
  • Ota yhteys matkaneuvojaamme, niin voimme yhdessä suunnitella reitin (mukaan lukien mahdollisen sopeutumispäivän), joka sopii parhaiten juuri teidän perheellenne.

Milloin on paras aika kiivetä Kilimanjarolle?

Vaellus Kilimanjarolla

Kilimanjarolle on mahdollista kiivetä ympäri vuoden.

Säässä ei juurikaan tapahdu suuria vaihteluita, ja lämpötilat ovat leutoja läpi vuoden. Kilimanjaron huipulla lämpötila voi kuitenkin vuodenajasta riippuen laskea jopa -29 asteeseen.

Varsinainen sadekausi on maalis-toukokuussa. Sadekausi voi tarkoittaa raskaita pilviä ja rankkasateita alemmilla rinteillä ja lumisateita lähempänä huippua. Toisaalta sadekausi tietää vuorelle myös vähemmän vierailijoita.

Jos haluat todella ainutlaatuisen elämyksen, ajoita matkasi täydenkuun aikaan. Afrikan korkeimman huipun saavuttaminen täysikuun loisteessa on nimittäin ikimuistoinen kokemus.

Katso, mitkä ovat parhaat ajat kiivetä Kilimanjarolle, milloin Kilimanjarolla vallitsee sadekausi ja kuiva kausi, mille päiville täysikuu ajoittuu ja paljon muuta.

Miten Kilimanjarolle kiipeäminen tapahtuu?

Valitsemasi reitin mukaan vaellus alkaa joko vuoren etelä-, länsi- tai pohjoispuolelta.

Mukanasi kulkevat oppaiden lisäksi kokki, joka valmistaa ateriat, sekä kantajat, jotka huolehtivat varusteista ja teltoista. Kantajat kulkevat edeltä, jolloin teltat ja varusteet ovat jo paikallaan siinä vaiheessa, kun saavut eri leireille.

Ne, jotka jaksavat nousta aivan huipulle asti, saavat kokea kaikki neljä vuodenaikaa ja viisi erilaista kasvillisuusvyöhykettä, mukaan lukien viljellyn vyöhykkeen, sademetsän, kalliomaiseman, vuoristoaavikon ja vulkaniitin ja sekä tietenkin korkeimman huipun lumen ja jään.

Miten nousun aikana yövytään?

Telttaleiri Kilimanjarolla

Nousun aikana yövytään leireissä.

Yöpyminen tapahtuu tavallisesti kahden hengen teltoissa. Marangu-reitillä on mahdollista yöpyä myös alkeellisissa makuusalien tapaisissa vaellusmajoissa.

Teltat on varustettu ohuilla makuualustoilla. Halutessasi voit ottaa mukaan oman makuualustan lisäeristykseksi.

Mitä nousun aikana syödään?

Mitä Kilimanjarolla syödään

Vaelluksella on mukana oma kokki, joka valmistaa päivän ateriat.

Aamiainen koostuu tavallisesti teestä ja kahvista, leivästä, puurosta, kananmunista ja hedelmistä jne. Lounaalla tarjoillaan tavallisesti esimerkiksi voileipiä ja hedelmiä ja päivälliseksi voi olla esimerkiksi keittoa ja leipää tai muhennosta.

Aamiaisen, lounaan ja päivällisen lisäksi on hyvä varata mukaan omia välipaloja, jotka auttavat pitämään energiatasoja yllä vaelluksen aikana.

Miten nousun aikana käydään WC:ssä?

WC Barufu base camp -leirissä

Huipulle noustessa yöpyminen tapahtuu leireillä, joissa on alkeelliset WC:t.

On myös mahdollista ostaa oma WC-teltta. Se on nimensä mukaisesti pieni, kannettava WC-istuin, joka sijoitetaan pienen teltan sisälle. Tämä saattaa kuulostaa melko ylelliseltä varusteelta, mutta olosuhteet huomioon ottaen se voi kuitenkin olla kannattava sijoitus, jos haluat retkellesi hieman lisämukavuutta.

Leirien välillä tarpeilla käyminen tapahtuu luonnon helmassa. Muista varata mukaan WC-paperia sekä pussi käytetyille papereille.

Voinko sairastua vuoristotautiin?

Lyhyesti sanottuna kyllä.

Vuoristotautiin voi sairastua kuka tahansa, riippumatta siitä, kuinka hyvässä kunnossa olet.

Oireita ovat päänsärky, haluttomuus, huimaus, unettomuus, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus.

Tämän tyyppiset vuoristotaudin oireet menevät tavallisesti ohi yhdessä yössä tai viettämällä yksi lisäpäivä samassa korkeudessa (sopeutumispäivä). Jos oireet pahenevat (esiintyy esim. oksentelua, kävelyvaikeuksia, tasapainohäiriöitä ja kuivaa yskää), on tärkeää palata alemmas.

Oppaamme tuntevat oireet hyvin ja osaavat arvioida, milloin jatkaminen on mahdollista ja milloin oireet ovat niin vakavia, että laskeutuminen alemmas on ainoa vaihtoehto. Jos näin tapahtuu, yksi oppaista palaa aina takaisin kanssasi.

Akklimatisaatio

Akklimatisaatio eli sopeutuminen on avain vuoristotaudin välttämiseen.

Akklimatisaatio on prosessi, jossa keho hitaan nousun aikana sopeutuu muuttuneeseen korkeuteen ja vähentyneeseen hapen määrään.

Nyrkkisääntö on, että on nukuttava 300-500 metriä korkeammalla kuin edellisenä päivänä. Näin saavutetaan hyvä akklimatisaatio. Tämä on haastavaa Kilimanjarolla, jossa eri leirit sijaitsevat 800-1000 korkeusmetrin päässä toisistaan.

Tärkeimmät ohjeet ovat:

  • Pole pole, jota voit kuulla oppaiden usein toistavan. Se tarkoittaa ”ota rauhallisesti”, ja liikarasituksen välttäminen onkin olennaisen tärkeää.
  • Juo paljon nestettä, vähintään 3 litraa päivässä. Kuivuminen lisää vuoristotaudin riskiä.
  • Milloin mahdollista, kannattaa ”nousta korkealle ja nukkua matalalla” esim. varaamalla erityinen sopeutumispäivä, joka kuuluu vakiona joihinkin reitteihin.

Voinko käyttää kännykkää?

Joitain poikkeuksia lukuun ottamatta matkapuhelinyhteyden muodostaminen on mahdollista, eli voit lähettää tekstiviestejä tai soittaa kotiin. Facebookiin jne. pääsemiseen tarvittavaa datayhteyttä ei toisaalta välttämättä ole.

On kuitenkin varmaa, että vuoren rinteiltä ei löydy pistorasioita! Jos siis pelkäät akun tyhjenemistä, voi olla hyvä idea ottaa mukaan powerbank-tyyppinen varavirtalähde. Pidä mielessä, että akku tyhjenee kylmissä lämpötiloissa nopeammin. Kannattaa siis säilyttää kameran akkua ja puhelinta päivän aikana mahdollisimman lähellä kehoa ja yön aikana makuupussin lämmössä.

Millaiset ovat oppaiden ja kantajien työolot ja -ehdot?

Ammattitaitoiset oppaat ja kantajat ovat erittäin tärkeässä roolissa huipulle pääsemisessä. Myös tästä syystä meille on tärkeää, että oppaiden ja kantajien työolosuhteet ja -ehdot ovat asianmukaiset.

Noudatamme kaikkia palkkausta ja työolosuhteita koskevia vakiintuneita käytäntöjä ja ohjeita (mukaan lukien ruoka, majoitus, palkkataso ja yleinen hyvinvointi). Tämän lisäksi paikallinen yhteistyökumppanimme on Kilimanjaro Association of Tour Operators (KIATO) -järjestön jäsen ja perustava jäsen Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS) -järjestössä, joka työskentelee jatkuvasti oppaiden ja kantajien työehtojen ja -olosuhteiden edistämiseksi.

Miten Kilimanjarolle kiipeämiseen valmistaudutaan?

Tarvitsenko rokotuksia?

Ehkä.

Ota yhteys omaan lääkäriisi, erikoislääkäriin tai rokotus- tai matkailuklinikkaan, jotka tietävät voimassa olevat suositukset Kilimanjarolle suuntautuvalle matkalle tarvittavien rokotusten suhteen. He voivat antaa myös malariaa ja malarialääkitystä koskevia ohjeita.

Millaisia vaatteita ja varusteita tarvitsen?

Kilimanjaro pukeutuminen

Hyvät vaelluskengät ovat välttämättömät onnistuneen vaelluksen varmistamiseksi.

Huolehdi, että vaelluskengät eivät ole liian kevyet eivätkä liian raskaat. Niiden tulisi olla lämpimät, vedenpitävät ja mieluiten nilkkaa tukevat. Lisäksi olisi hyvä olla säärystimet, jotka voidaan kiinnittää vaelluskenkiin. Ja tärkein kaikista: Jalkineet kannattaa ”ajaa sisään” hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Edellä mainittujen lisäksi tarvitset myös lämpimille ja kylmille alueille sopivat vaellussukat. Esimerkiksi villasukat kylmille alueille ja lisäksi kosteutta siirtävät liner-sukat (joita käytetään alussukkina).

Pakkauslistamme Kilimanjarolle sisältää lisätietoa siitä, mitä reissuun kannattaa ottaa mukaan.

Tarvitseeko minun treenata matkaa varten?

Sinun ei tarvitse olla huippukunnossa selvitäksesi vaelluksesta Kilimanjaron huipulle.

On kuitenkin hyvä idea valmistautua kiipeämiseen sekä fyysisesti että henkisesti.

Voit kiivetä Kilimanjarolle, jos olet terve ja suhteellisen hyvässä fyysisessä kunnossa. Suosittelemme kuitenkin, että treenaat kuntoasi nousua varten ja että käyt lääkärintarkastuksessa omalla lääkärilläsi ennen matkalle lähtöä.

Päivittäinen kulku on 4-20 km, ja vaellat 3-7 tuntia per päivä (ja vielä pidempään laskeutumispäivinä). Sinun tulee siis olla hyvässä peruskunnossa.

Kannattaa myös valmistautua henkisesti. Viimeisen osuuden taistelu huipulle vaatii päättäväisyyttä ja kestävyyttä, varsinkin jos elimistösi kärsii vuoristotaudista.

Olen valmis! Mitä seuraavaksi?

Kyltti Uhuru peakilla

Afrikan korkeimmalla huipulla seisominen on ikimuistoinen elämys. Jos olet valmis ottamaan haasteen vastaan, tutustu Kilimanjaron-matkoihimme ja valitse reittisi.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä matkaneuvojiimme.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi