TURVATAKUU - Lue lisää
KotiAfrikka-blogi10 kiehtovaa suurkaupunkia Aasiassa

10 kiehtovaa suurkaupunkia Aasiassa

10.02.2019
Näytä kaikki

Tokyo

Aasiassa on monta kiehtovaa suurkaupunkia, jotka tarjoavat kaikkea nykyaikaisista shoppailumahdollisuuksista perinteisiin kulttuurielämyksiin.

Aasian vanhat kaupungit, joista monet on perustettu jo satoja vuosia sitten, muuttuvat ja kehittyvät edelleen jatkuvasti. Turisteille ne tarjoavat siksi sekä nykyaikaisia elämyksiä että kiehtovia historiallisia nähtävyyksiä, kuten kauniisti koristeltuja temppeleitä.

Aasian suurkaupungeista löytyy kaikkea, mitä toivoa saattaa.

Tutustu 10 kiehtovaan aasialaiseen suurkaupunkiin alla.

Bangkok, Thaimaa

Bangkok

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa on peräti 9,2 miljoonaa asukasta, mikä tekee siitä maan väkirikkaimman kaupungin – ja itse asiassa Bangkokia pitääkin kotinaan jopa 13 prosenttia koko maan väestöstä. Kaupunki on kasvanut merkittävästi 1980-luvulta alkaen, ja tänä päivänä se koostuu 50 eri alueesta, jotka jakaantuvat edelleen 169 pienempään kaupunginosaan.

Bangkokin voimakas kasvu näkyy kaupunkikuvassa selkeästi. Satoja vuosia sitten pystytettyjen temppeleiden lisäksi rakennuskantaan kuuluu nykyään nimittäin myös moderneja pilvenpiirtäjiä, joiden rakentamisessa ei ole säästelty lasia tai terästä. Juuri tämä kiehtova yhdistelmä historiaa ja nykyaikaa tekee kaupungista ainutlaatuisen.

Etenkin Bangkokin monet uskomattoman kauniit ja kiehtovat historialliset monumentit ja temppelit ovat näkemisen arvoisia. Yksi esimerkki on loistelias Suuri palatsi, joka toimi Thaimaan kuningasperheen kotina 150 vuoden ajan vuodesta 1782 alkaen. Tänä päivänä kuninkaallinen palatsi on avoinna yleisölle, joten voit vierailla palatsialueen kuuluisassa kultaisessa pagodissa ja sen kauniissa temppeleissä. Näistä tärkein on Wat Phra Kaeo (smaragdibuddhan temppeli), jossa säilytetään yhdestä jadelohkareesta veistettyä smaragdibuddhaa.

Chatuchak-viikonloppumarkkinat ovat Bangkokin ja kenties koko maailman suurimmat markkinat. Kauppojen tekemistä varten on pystytetty yli 8000 kojua, joissa myydään kaikkea maan ja taivaan väliltä. Jos haluat hankkia kauniita huiveja tuliaiseksi, ostaa syömäpuikkoja thai-teemapäivällisiä varten tai maistella paikallista jäätelöä, Chatuchak on oikea paikka.

Peking, Kiina

Peking

Kiinan pääkaupunki Peking sijaitsee maan pohjoisosassa.

Peking on perustettu lähes 3000 vuotta sitten, mikä tekee siitä yhden maailman vanhimmista kaupungeista. Peking on toiminut satojen vuosien ajan valtakeskittymänä, josta käsin koko Kiinaa on hallittu välillä enemmän ja välillä vähemmän rautaisin ottein. Ajan myötä kaupunki on tunnettu usealla eri nimellä, joista nykyinen eli Peking on jo kuudestoista.

Tänä päivänä Peking on massiivinen miljoonakaupunki, jonka 22 miljoonasta asukkaasta peräti 11 % kantaa sukunimeä Wang.

Koska Pekingin historia on pitkä, kaupungissa on myös paljon mielenkiintoista kulttuuriperintöä ja historiallisia nähtävyyksiä, joihin tutustumisessa kuluu nopeasti tunti jos toinenkin. Pekingissä ja sen lähistöllä sijaitsee peräti seitsemän UNESCO:n maailmanperintökohdetta, kuten Kiinan muuri, Kesäpalatsi ja Kielletty kaupunki, joka on maailman suurin palatsi.

Yhteistä monilla kiinalaisille monumenteille on niiden uskomattoman valtava koko! Kiinan muuri ulottuu peräti 8852 kilometrin matkan maan halki, Kiellettyyn kaupunkiin kuuluu jopa 970 rakennusta ja yli 8700 huonetta, ja Kesäpalatsin alueella on 3000 eri rakennusta, siltaa ja tornia.

Tokio, Japani

Tokio

Tokio on Japanin pääkaupunki, jonka keskenään hyvin erinäköiset kaupunginosat tarjoavat valtavan valikoiman ainutlaatuisia nähtävyyksiä.

Suurkaupungin infrastruktuuri on nähtävyys jo itsessään, ja toimivat liikenneyhteydet ovatkin tärkeitä, kun Tokion 9,36 miljoonan asukkaan on päästävä liikkumaan sujuvasti paikasta toiseen. Shinjukun rautatieasema on Tokion vilkkain asema. 3,6 miljoonaa ihmistä kulkee aseman läpi joka päivä, mikä tekee siitä myös yhden koko maailman vilkkaimmista rautatieasemista.

Tokio jakautuu 23 eri erillisalueeseen eli käytännössä kaupunginosaan, joista jokaisessa vallitsee aivan omanlaisensa tunnelma.

Asakusan kaupunginosa on todellinen must-see. Sen merkittävin nähtävyys on 1300-vuotias Sensō-jin buddhalainen temppeli. Uenon erillisalue taas tunnetaan hienoista museoistaan, mutta sen tärkein vetonaula on kuitenkin Uenon puisto ja sen eläintarha. Japani tunnetaan kaikkialla maailmassa myös jokavuotisesta kirsikankukkasesongista, ja Uenon puisto verhoutuukin joka kevät hempeisiin vaaleanpunaisen sävyihin kirsikoiden kukkiessa.

Tokio on myös jokaisen shoppailijan, kulttuurinnälkäisen ja viihteen suurkuluttajan mekka! Jos pidät kaupoissa kiertelystä, Ginzan kaupunginosasta löydät suurimman muotitalojen ja elektroniikkaliikkeiden keskittymän. Aamuvirkkujen kannattaa suunnata Ginzassa Tsukijin kalamarkkinoille, jotka ovat maailman suurimmat. Kalleimmat torilla myytävät kalat voivat maksaa tuhansia euroja!

Hồ Chí Minhin kaupunki, Vietnam

Ho Chi Minhhin

Vielä 1500-luvulla Hồ Chí Minhin kaupunki oli pikkuinen satamakaupunki, jonka nimi oli Prey Nokor ja joka oli itse asiassa osa Kambodžaa. Tänä päivänä Hồ Chí Minhin kaupunki on paisunut 8,2 miljoonan asukkaan suurkaupungiksi, joka on myös koko Vietnamin suurin kaupunki.

Kun vierailet Hồ Chí Minhin kaupungissa ensimmäisen kerran, liikenteen vilkkaus voi tuntua hämmentävältä, eikä syyttä. Joka päivä noin 1,5 miljoonaa moottoripyörää sukkuloi suurkaupungin kaduilla. Moottoripyöriä on peräti 25 kertaa enemmän kuin autoja.

Historia on jättänyt jälkensä urbaaniin kaupunkikuvaan, ja tänä päivänä Hồ Chí Minhin kaupungin arkkitehtuurissa näkyvät niin ranskalaiset siirtomaa-ajan rakennukset kuin teräksestä ja lasista rakennetut pilvenpiirtäjät.

Vietnamin historia Ranskan siirtomaana 1800-luvulla on vaikuttanut kaupungin arkkitehtuuriin erityisen paljon. Tunnetuin tuolta ajalta peräisin oleva rakennus on vanha postitoimisto Saigon Central Post Office, jonka on suunnitellut Pariisissa sijaitsevasta tornistaan tunnettu Gustave Eiffel. Postitoimisto on huomattavan kaunis rakennus, ja se kuuluu siksi myös monen turistin matkaohjelmaan.

Muutaman tunnin ajomatkan päässä Hồ Chí Minhin kaupungista sijaitsevat maanalaiset Củ Chi -tunnelit, jotka Vietkongin sissit rakensivat Vietnamin sodan aikana. Tunnelijärjestelmään kuului komentokeskuksia, majoituspaikkoja, kouluja ja koulutustiloja. Tunneleita käytettiin sodan aikana myös yllätyshyökkäyksiin amerikkalaisia joukkoja vastaan.

Vietnam on kuuluisa myös ruokakulttuuristaan. Vietnamilaiset suosivat erityisesti kaupungin pieniä katuruokapaikkoja, joiden sanotaan kuuluvan maailman parhaimpien joukkoon. Vaikka lämpötilat voivat olla korkeita, kuuma tee on monen paikallisen suosikkijuoma. Kaikkialla on teehuoneita, joiden omistajat tavallisesti kertovat asiakkaalle mielellään eri teelaaduista ja niiden vaikutuksista.

Phnom Penh, Kambodža

Phnom Penh

Kambodžan pääkaupunki Phnom Penh sijaitsee Mekongjoen varrella. Kaupunki perustettiin jo vuonna 1372, mutta pääkaupungiksi se nousi vasta vuonna 1865.

Hyvän käsityksen Phnom Penhin synkästä menneisyydestä saat Tuol Sleng -museossa. Museo kertoo kansanmurhasta, joka johti 17000 ihmisen kuolemaan Choeung Ekin kuoleman kentillä Punakhmerien ollessa vallassa 1975-1979.

Tänä päivänä pääkaupunkiin matkustavat saavat kuitenkin nauttia sen ainutlaatuisen viehättävästä tunnelmasta. Phnom Penhissä nimittäin kauniit ranskalaiset siirtomaahuvilat seisovat vieri vieressä loisteliaitten buddhalaistemppelien kanssa. Yksi hienoimmista on hopeapagodi, jonka lattia on katettu 5000 hopealaatalla, joista temppeli on saanut nimensäkin. Temppelissä säilytetään myös kultaista, peräti 90 kg painoista Buddhan patsasta.

Kambodžan kansallismuseo on maan suurin museo ja ehdottomasti visiitin arvoinen. Punaisesta hiekkakivestä valmistettu rakennus itsessään on uskomattoman kaunis esimerkki khmer-arkkitehtuurista. Iltaisin kannattaa suunnata vilkkaalle Phsar Thmeyn torille, josta voit ostaa lähes mitä tahansa koruista vaatteisiin ja matkamuistoista tuoreeseen kalaan ja äyriäisiin.

Kioto, Japani

Kioto

Kioto oli Japanin pääkaupunki 1000 vuoden ajan, ja tänä päivänä se tunnetaan edelleen japanilaisen kulttuurin keskuksena.

Kaupungissa on yli 1600 buddhalaistemppeliä ja peräti 17 UNESCO:n maailmanperintökohdetta. Kaiken kaikkiaan Kiotossa sijaitsee jopa 20 % Japanin kansallisaarteista.

Yksi mielenkiintoisimmista on Fushimi-Inari Taishan pyhäkkö, joka perustettiin jo vuonna 711. Temppeliin kuljetaan vaikuttavien Torii-porttien eli japanilaisten temppeliporttien läpi. Porttikuja vaikuttaa yhtenäiseltä, mutta koostuu tosiasiassa lukemattomista pienemmistä porteista, jotka on pystytetty vieri viereen. Porttikujan alta kulkevaa polkua pitkin käveleminen on ainutlaatuinen kokemus.

Vaikka temppelien historiallinen merkitys on suuri, yksi Kioton suosituimmista nähtävyyksistä on kuitenkin bambulehto. Bambulehdon vihreät piikkisuorat bambupuut nousevat kohti taivasta vieri vieressä niin, että niiden latvat näyttävät ulottuvan aina taivaankanteen saakka. Bambumetsä ei taatusti muistuta mitään aiemmin näkemääsi metsää, ja siksi se onkin yksi koko Japanin kuuluisimmista nähtävyyksistä.

Kioto tunnetaan myös monista kauniista puutarhoistaan, jotka usein ympäröivät japanilaisia temppeleitä.

Hanoi, Vietnam

Hanoi

Hanoi ei ole Vietnamin suurin kaupunki, mutta siitä huolimatta se on ollut maan pääkaupunkina jo vuodesta 1010.

Tänä päivänä Hanoita kutsuu kotikaupungikseen peräti 7,7 miljoonaa ihmistä.

Aikojen saatossa Hanoi on ollut myös Ranskan siirtomaavallan alaisena, tosin Vietnamin entinen kommunistijohtaja Ho Tši Minh vapautti kaupungin ranskalaisilta vuonna 1954. Aika Ranskan siirtomaana näkyy edelleen Hanoin kaupunkikuvassa. Ranskalaisia siirtomaarakennuksia voit nähdä luonnollisesti etenkin ranskalaisessa kaupunginosassa, joka tarjoaa myös valtavasti shoppailumahdollisuuksia ja erilaisia luksusliikkeitä.

Hanoin vanha kaupunginosa on peräisin 1300-luvulta, ja sillä on aina ollut rooli tärkeänä kauppapaikkana. Vanha kaupunki tarjoaa monia mielenkiintoisia elämyksiä. Yksi tällainen on esimerkiksi Đồng Xuân Market, joka on Hanoin suurin tori. Vanhan kaupungin kadut ovat täynnä pikku kauppoja, joissa myydään kaikkea leluista silkkisolmioihin. Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös vaikuttava Saint Joseph’s Cathedral, joka on saanut vaikutteita Pariisin Notre Damesta.

Vanhankaupungin lähellä sijaitseva Hoàn Kiếm -järvi on niin turistien kuin paikallistenkin suosiossa, ja etenkin viimeksi mainitut viettävät järven rannoilla mielellään aikaa rentoutuen tai taiji-liikkeitä harjoitellen. Järven keskellä olevalle saarelle pääsee viehättävää puusiltaa pitkin. Saarella sijaitseva Ngoc Son -temppelin pagodi on rakennettu 1200-luvulla.

Shanghai, Kiina

Shanghai

Shanghai sijaitsee Jangtsejoen suulla Itä-Kiinan meren rannikolla. 25 miljoonan asukkaan Shanghai on Kiinan suurin kaupunki ja samalla myös yksi koko maailman suurimmista kaupungeista.

Yksi kaupungin vetonauloista on leppoisalle kävelyretkelle kutsuva rantabulevardi, 1,5 kilometrin pituinen ”the Bund”. Bulevardin varrella voit pysähtyä ihastelemaan kauniita historiallisia rakennuksia, jotka edustavat monia arkkitehtonisia suuntauksia. Bundista avautuu myös paras näköala Shanghain kuuluisaan siluettiin, joka on yksi maailman vaikuttavimmista.

Kaupungin ranskalaisessa korttelissa tuntuu siltä, kuin olisi hetkeksi astunut ulos suurkaupungin vilskeestä ja suoraan aivan toisen pikkukaupungin tunnelmallisille kaduille. Korttelille ovat ominaisia pienet liikkeet ja sievät huvilat. Katujen varsille istutetut puut on tuotu kaupunkiin jo 1900-luvun alussa.

Shanghain vanhassa kaupungissa (南市) voit saada hyvän käsityksen siitä, miltä historiallinen Kiina on aikoinaan näyttänyt. Vaikka vanhojen rakennusten välissä kohoaa siellä täällä nykyaikaisempia taloja, kaupunginosaa luonnehtivat edelleen vanhat viehättävät temppelit. Vapaa-ajanviettoon kuuluu täällä perinteisesti teekupillisen nauttiminen jossain vanhan kaupungin monista kauniista teehuoneista.

Chiang Mai, Thaimaa

Chiang Mai

Viehättävä Chiang Mai sijaitsee Pohjois-Thaimaassa ja tarjoaa runsaasti erilaisia kulttuurielämyksiä. Vuonna 1296 perustettu Chiang Mai on Thaimaan toiseksi suurin kaupunki.

Chiang Maissa on yli 300 temppeliä, enemmän kuin missään muussa thaimaalaisessa kaupungissa. Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu 1300-luvulta peräisin oleva Wat Phrathat Doi Suthepin temppeli, joka on yksi Thaimaan kauneimmista ja pyhimmistä temppeleistä. Temppelialueen keskellä kohoaa 24 metriä korkea kullattu pagodi.

Iltaisin Chiang Maissa harrastetaan erityisesti shoppailua. Kaupungissa on useita iltatoreja, joilla on kaupan kaikkea thaimaalaisista käsitöistä matkamuistoihin ja elintarvikkeisiin. Lisäksi aivan Chiang Main ulkopuolella on useita ostoskeskuksia.

Osaka, Japani

Osaka

Osaka on Japanin kolmanneksi suurin kaupunki, joka tarjoaa huippumoderneja liikekeskuksia, viehättäviä puistoja ja vilauksen ”vanhaa” Japania.

Kaupungin keskusta jaetaan kahteen alueeseen, pohjoiseen Kitaan ja eteläiseen Minamiin. Kita on Osakan taloudellinen keskus, jossa sijaitsee paljon erilaisia yrityksiä, ravintoloita ja hotelleja. Minamissa sinua puolestaan odottaa mahtava valikoima mielenkiintoisia ravintoloita ja lukemattomien neonvalojen koristama kaupunkikuva. Minamin Midōsuji-kadulla sijaitsee myös Osakan shoppailukeskus.

Dōtonbori on puolestaan kaupungin viihdekeskus. Neonvalojen loisteessa liikkuvat väkijoukot suorastaan vetävät mukaansa viihtymään! Lähde esimerkiksi kävelylle Dōtonborin kanavan varrelle, josta löytyy hyvä valikoima tasokkaita ravintoloita. Illan tullen tunnelma muuttuu vielä eloisammaksi, kun lukemattomat neonkyltit syttyvät.

Jos haluat pitää hieman taukoa hengästyttävästä suurkaupunkielämästä, kannattaa suunnata johonkin Osakan monista kauniista puistoista. Joka maaliskuu kirsikankukkien aikaan puistot muuttuvat kuin pieniksi vaaleanpunaisiksi pisteiksi Osakan urbaanissa maisemassa. Yksi suurimmista on Tennōjin puisto, jonka nähtävyyksiin kuuluvat myös eläintarha ja museo.

Jos pidät huikeista panoraamanäköaloista, älä missaa visiittiä 170 metriä korkeaan Umeda Sky Buildingiin.

Osakan perinteikkäämmästä tunnelmasta voit nauttia Hozenji Yokocho Alleyssa, jonka varrella on useita perinteisiä japanilaisia ravintoloita ja kauppoja. Hozenji Yokochon aluetta pidetään myös yhtenä kaupungin kauneimmista.

Koe Aasian suurkaupungit näillä matkoilla:

Aasian suurkaupungeissa pääset kokemaan kiehtovan yhdistelmän ikivanhoja perinteitä ja modernia elämää.

Aasialaiset miljoonakaupungit tarjoavat kaikki nykyaikaisen suurkaupungin mukavuudet, minkä lisäksi voit nauttia vanhojen kaupunginosien tunnelmasta ja ihailla monia kauniita historiallisia temppeleitä. Etenkin siirtomaahistoriastaan tunnetuissa maissa pääset myös kokemaan mielenkiintoisen kontrastin aasialaisen ja eurooppalaisen kulttuurin välillä.

Jokaisella kaupungilla on oma ainutlaatuinen ilmeensä, joka on muodostunut kunkin kaupungin pitkän ja vaiherikkaan historian tuloksena. Minkä tahansa Aasian suurkaupungeista valitsetkin, voit odottaa toinen toistaan vaikuttavampia elämyksiä, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

TourCompass – Pääse vielä lähemmäs!

Käytämme evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Voit kieltää evästeiden käytön klikkaamalla tästä. Tässä tapauksessa käytämme vain yhtä evästettä muistamaan, että olet kieltänyt evästeiden käytön.

Lue lisää täällä.