TURVATAKUU - Lue lisää
09 424 15 833
Avoinna tänään 10 - 16 | Aukioloajat
19 päivää

Kiinan parhaat

Haluatko kokea Kiinan parhaat palat yhdessä matkassa? Näe 8 UNESCO-kohdetta, ihaile upeita maisemia, vieraile suloisten pandojen luona ja nauti suurkaupunkielämän sykkeestä.

Kiinan parhaat
Kiinan parhaat
19 päivää
KotiAasiaKiinaKiinan parhaat

Kiinan parhaat

Haluatko kokea Kiinan parhaat palat yhdessä matkassa? Näe 8 UNESCO-kohdetta, ihaile upeita maisemia, vieraile suloisten pandojen luona ja nauti suurkaupunkielämän sykkeestä.

KotiAasiaKiinaKiinan parhaat
Mitä hintaan sisältyy?
Matkaan sisältyy
  • Lento Suomesta* Pekingiin ja takaisin kotiin Shanghaista
  • Lentokenttäkuljetukset kiinaa puhuvan kuljettajan kanssa
  • Junamatka luotijunalla: Peking – Luoyang – Xi’an – Chengdu – Guilin
  • Sisäinen lento Guilinista Shanghaihin
  • 17 yötä neljän tähden hotelleissa
  • 17 x aamiainen (3.-19. päivä)
  • Paikallinen englantia puhuva opas ja kiinaa puhuva kuljettaja retkillä
  • Retkillä kuljetus on julkisilla liikennevälineillä ja ilmastoidulla autolla tai minibussilla
  • Kaikki mainitut kuljetukset ja retket kansainvälisessä 2-14 hengen ryhmässä, TourCompass-matkatoimistoperheen asiakkaiden kanssa
  • Ympärivuorokautinen puhelinpalvelu koko matkan ajan (englanninkielinen)
  • Lähtötakuu – Hinta on voimassa, kun osallistujia on vähintään 2. Kysy lisää hinnoista, jos matkustat yksin

Kattava retkipaketti:

  • Kaupunkikierros Pekingissä: Taivaallisen rauhan aukio, Kielletty kaupunki ja Jingshanin kukkula
  • Kiinan muuri
  • Shaolinin temppeli
  • Longmenin luolat
  • Xi’anin muslimikortteli
  • Terrakotta-armeija ja Iso villihanhipagodi
  • Chengdu Giant Panda Base
  • Kaupunkikierros Chengdussa: vierailu paikallisilla markkinoilla, Wenshun temppelissä ja Kuanzhai Alleyssa
  • Opastettu kierros Shanghaissa, ml. The Bund, Shanghai Tower ja Yuyuan-puutarha
  • Sisäänpääsymaksut matkaohjelmaan kuuluviin nähtävyyksiin

*Lennot lähtevät Helsingistä. Lisämaksusta on mahdollisuus lentää myös muilta lentokentiltä – saatavuuden mukaan. Jätä kommentti pyytäessäsi tarjousta tai soita meille, niin tarkistamme saatavuuden ja hinnat.

MATKA LYHYESTI

Tämä matka vie sinut Kiinan upeimpien nähtävyyksien luo. Vierailet peräti kahdeksassa UNESCO-kohteessa, minkä lisäksi voit varata mielenkiintoisia lisäretkiä muihin kohteisiin.

Matka alkaa Pekingin keisarillisesta pääkaupungista, jossa käydään ihmettelemässä valtavaa Taivaallisen rauhan aukiota. Aukion pohjoispäässä paksujen punaisten muurien takana kohoaa Kielletty kaupunki, joka on itse asiassa mahtava keisarillinen palatsi. Kielletyn kaupungin pohjoispuolella sijaitsevalta Jingshanin kukkulalta avautuu selkeällä säällä huikea näköala yli palatsin ja ruuhkaisen suurkaupungin.

Pekingin kiehtovien nähtävyyksien jälkeen otetaan kurssi kohti Luoyangia, joka on Kiinan entinen pääkaupunki. Täällä vieraillaan kuuluisassa Shaolin-temppelissä, joka tunnetaan kiinalaisista kamppailulajeista. Seuraavana päivänä matka jatkuu kohti Longmenin luolia, jotka kuuluvat Kiinan buddhalaisen luolataiteen vaikuttavimpiin edustajiin.

Seuraava kohde on sekin yksi Kiinan vanhoista pääkaupungeista. Xi’an oli kukoistuskaudellaan muinaisen silkkitien itäinen päätepiste, mikä teki siitä todellisen kulttuurien ja uskontojen sulatusuunin. Kaupunkikierroksella tutustutaan Xi’anin muslimikortteliin ja viehättävään moskeijaan, maistellaan katukeittiöiden herkkuja ja nautitaan vilkkaan basaarin tuoksuista ja tunnelmasta. Xi’anissa käydessä on luonnollisesti nähtävä myös maailmankuulu ja uskomattoman vaikuttava Terrakotta-armeija, joka on todella ikimuistoinen elämys.

Pääset lähelle suloisia pandoja Chengdussa sijaitsevassa Giant Panda Basessa, joka on pandoihin erikoistunut jalostus- ja tutkimuskeskus. Keskuksessa tehdään paljon työtä pandakannan kasvattamiseksi, ja keskuksessa eläville pandoille pyritään varmistamaan mahdollisimman luonnonmukaiset elinolosuhteet. Pandakeskuksen ensimmäiset asukkaat olivat kaksi heiveröistä pandanpoikasta, ja nykyään täällä asuu jo 176 tervettä ja pontevaa pandaa.

Mitä pidemmälle etelään ja länteen matka vie, sitä raikkaammalta ilma tuntuu. Tämän huomaat viimeistään Yangshuossa, jonka kiehtovan kauniit maisemat tekevät vaikutuksen kehen tahansa. Korkealle kohoavat epäsymmetriset karstivuoret peilautuvat Li- ja Yalongjokien tyynestä pinnasta. Maisema on niin ainutlaatuisen kaunis, että se on ikuistettu 20 yuanin seteliin.

Matkan viimeinen etappi on Shanghai, Kiinan suurin ja upein kaupunki. Hyvää matkaa!

Miksi valita tämä matka?

  • Kattava kiertomatka, jonka aikana sukellat syvälle Kiinan historiaan ja kulttuuriin, tapaat suloisia pandoja ja näet Etelä-Kiinan kauneimmat maisemat
  • Vieraile UNESCO-kohteissa, kuten Kiinan muurilla, Longmenin luolissa, Kielletyssä kaupungissa ja Terrakottasotureiden luona ja tutustu Xi’anin Suuren villihanhipagodin nimen historiaan
  • Nauti luonnonrauhasta ja raittiista ilmasta Yangshuossa ja lumoudu kuvankauniista maisemista, joita hallitsevat kalkkikivivuoret, riisipellot ja hitaasti virtaavat joet
  • Tunne kutina vatsanpohjassasi Kiinan korkeimman pilvenpiirtäjän huipulla, nauti upeista näköaloista yli kontrastien miljoonakaupungin ja tapaa Chengdun kömpelönsuloiset pandat

Matkamme sisältää aina:

  • Kaikki lennot (kansainväliset ja sisäiset)
  • Kaikki majoitukset
  • Kaikki ohjelman mukaiset retket ja aktiviteetit
  • 24/7 puhelinpalvelu – Olemme tukenasi koko matkan ajan
Yksityiskohtainen päiväohjelma
Päivä 1: Lähtö valitulta lentokentältä

Tänään on edessä lento valitulta lentokentältä kohti Kiinaa. Matkalla on välilasku/välilaskuja.

Päivä 2: Saapuminen Pekingiin

Laskeudut Pekingin kansainväliselle lentokentälle, kuljet maahantulotarkistuksen läpi ja noudat matkalaukkusi. Tuloaulassa sinua on vastassa opas, jonka tunnistat nimeäsi kantavasta kyltistä. Ajomatkalla hotellille opas käy läpi matkaohjelman ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin, Opas kertoo sinulle Kiinasta ja antaa vinkkejä siitä, miten matkailijan tulisi maassa toimia ja mitä kannattaa ottaa huomioon. Perillä Pekingin keskustassa sijaitsevassa hotellissa on vuorossa lyhyt kävelykierros, jonka aikana tutustutaan hotellin lähiympäristöön.

Illalla kannattaa suunnata paikalliseen ravintolaan ja maistella paikallisia erikoisuuksia, kuten rapeaa Pekingin ankkaa, joka on perinteinen pekingiläinen ruokalaji. Ankan annetaan kuivua useamman päivän ajan ennen kypsentämistä, mikä tekee nahasta erityisen rapean. Rapea ankanliha leikataan suupaloiksi pöydässä ja tarjoillaan ohuiden pannukakkujen, kevätsipulin ja herkullisen hoisin-kastikkeen kanssa.

Päivä 3: Kaupunkikierros Pekingissä

Aamiaisen jälkeen opas noutaa sinut hotelliltasi.

Mielenkiintoisella kaupunkikierroksella käydään katsomassa monia Pekingin tärkeimpiä nähtävyyksiä, joten kannattaa varustautua mukavilla kengillä.

Ensimmäisenä suunnataan 840 metriä pitkälle Dashilan ostoskadulle, joka sijaitsee Taivaallisen rauhan aukion eteläpuolella. Dashila perustettiin jo Ming-dynastian aikaan yli 600 vuotta sitten, mutta sen kukoistuskausi alkoi varsinaisesti vasta Qing-dynastian aikaan. Ming- ja Qing-dynastioiden aikainen perinteinen rakennustyyli päätettiin säilyttää, kun katu kunnostettiin perinpohjaisesti juuri ennen vuoden 2008 kesäolympialaisia. Yksi Dashilan tunnusmerkeistä on kadun pohjoispäässä oleva punakeltainen vanhanaikainen raitiovaunu. Dashilalta jatketaan Pekingin kuuluisimmalle kokoontumispaikalle eli Taivaallisen rauhan aukiolle.

Ming- ja Qing-dynastioiden aikaan keisarillisten ministeriöiden toimistot sijaitsivat täällä. Ne vaurioituivat pahasti boksarikapinan yhteydessä, ja kun rauniot lopulta hävitettiin, jäljelle jäi laaja aukio, jolle annettiin nimeksi Taivaallisen rauhan aukio eli Tian’anmen. Nimi tulee Taivaallisen rauhan portista (Tiananmen), joka toimii sisäänkäyntinä aukion pohjoispäässä sijaitsevaan Kiellettyyn kaupunkiin.

Aukio on kooltaan peräti 440000 m2, ja sinne sanotaan mahtuvan kerralla miljoona ihmistä. Valtavan kokoinen aukio ei ole vain Kiinan suurin, vaan myös maailman suurin kaupungin keskustassa sijaitseva aukio.

Taivaallisen rauhan aukiota ympäröivät monet tärkeät ja historialliset rakennukset ja monumentit. Aukion pohjoislaidalla sijaitsee Kielletty kaupunki, etelän suunnassa voit nähdä Maon mausoleumin ja idässä taas Kiinan historian ja Kiinan vallankumouksen museot. Aukion länsipuolella sijaitsee Suuri kansanpalatsi, jossa kokoontuu Kiinan kansankongressi. Keskellä aukiota kohoaa 38 metriä korkea Kansan sankareiden muistomerkki.

Monet tuntevat aukion myös vuoden 1987 opiskelijamielenosoituksista, jotka kukistettiin hallituksen toimesta.

Voit kierrellä aukiota itseksesi jonkin aikaa, minkä jälkeen jatkamme matkaa paksujen punaisten muurien takana sijaitsevaan Kiellettyyn kaupunkiin. Keisari Zhu Di rakennutti mahtavan keisarillisen palatsin 1400-luvulla siirrettyään pääkaupungin Nanjingista Pekingiin.

Zhu Di oli onnistunut ajamaan edellisen keisarin pakosalle ja nimeämään itsensä keisariksi keisarin paikalle. Hän ei kuitenkaan ollut Nanjingissa kovinkaan pidetty henkilö, ja siksi hän päättikin siirtää pääkaupungin pohjoisemmaksi paikkaan, jonka hän nimesi ”pohjoiseksi pääkaupungiksi” eli ”Pekingiksi”. Pelkkä uusi pääkaupunki ei kuitenkaan riittänyt Zhu Dille, vaan hän halusi myös rakennuttaa loisteliaan palatsin, joka symboloisi Kiinan asemaa maailman valtakeskuksena. Palatsin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1406, ja se valmistui vuonna 1420. Kymmenmetristen muurien ja vallihaudan ympäröimässä palatsissaan Zhu Di saattoi elää ja hallita maataan turvassa.

Palatsikompleksi koostui kaikkiaan 999 rakennuksesta, joissa oli yhteensä 9999,5 huonetta ja pinta-alaa peräti 720.000 m2. Legendan mukaan huoneiden määrä oli juuri 9999,5 siksi, että taivaassa uskottiin olevan 10000 huonetta, eikä keisarin – ”Taivaan pojan” – sopinut yrittää rakentaa taivasta suurempaa palatsia.

Palatsia alettiin kutsua Kielletyksi kaupungiksi, koska vain keisariperheellä, virkamiehillä, palvelijoilla, vartijoilla ja aatelisilla oli lupa astua sen muurien sisäpuolelle. Palatsi ehti toimi 24 keisarin kotina aina siihen asti, kun viimeinen keisari Pu Yi karkotettiin Kielletystä kaupungista vuonna 1924. Jo seuraavana vuonna Kielletystä kaupungista tuli julkinen museo. Kielletty kaupunki on ollut UNESCO:n maailmanperintöluettelossa jo vuodesta 1987, ja se on tänä päivänä yksi Kiinan tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Kielletystä kaupungista matka jatkuu Jingshanin puistoon ja sen kuuluisalle kukkulalle, joka rakennettiin Kielletyn kaupungin tieltä kaivetusta maasta. Virkamiehet käyttivät aikoinaan kukkulan huipulla olevaa paviljonkia kokoontumis- ja turvapaikkana. Jingshanin kukkula on 46 metriä korkea ja siten koko Pekingin korkein kohta. Huipulle noustaan puiden varjossa kulkevia kiviportaita pitkin. Selkeällä säällä täältä avautuu upea näköala yli Kielletyn kaupungin ja sitä ympäröivän vilkkaan metropolin.

Tämän jälkeen opas saattaa sinut takaisin hotellille, jonne kuljetaan metrolla.

Päivä 4: Peking

Päivä on vapaata aikaa, jonka voit käyttää Pekingiin tutustumiseen.

Jos pidät shoppailusta, suuntaa suositulle Xidan Street -ostoskadulle, joka sijaitsee aivan Taivaallisen rauhan aukion lähellä. Täältä löytyy niin trendikkäitä vaate- ja urheiluvälinekauppoja kuin isoimpien muotitalojen liikkeitä.

Voit myös käydä katsomassa muita Pekingin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Pekingin kaupungilla on ollut merkittävä rooli Kiinan historiassa, eikä missään muualla maassa ole yhtä paljon kulttuuriaarteita ja nähtävyyksiä yhdessä paikassa kuin tässä 22 miljoonan asukkaan kaupungissa.

Päivä 5: Kiinan muuri

Aamiaisen jälkeen kuljettaja ajaa sinut ja oppaasi hotellilta Kiinan muurille, joka sijaitsee Pekingin pohjoispuolella. Kiinan muuri on jaettu eri alueisiin, joista tänään vierailemme Mutianyussa, jossa on hieman hiljaisempaa vähäisemmän turistimäärän ansiosta.

Kuljettaja jättää sinut ja oppaasi Mutianyun muurin juurella sijaitsevalle parkkipaikalle, josta on lyhyt kävelymatka muurin huipulle vievälle köysiradalle. Muurin laelta avautuu henkeäsalpaavan vaikuttava näköala vuorenrinteen muotoja myötäillen kiemurtelevalle muurille.

Muurilla on aikaa tutustua ympäristöön itsenäisesti ja nauttia myös matkan varrella hankitut eväät.

Kiinan muuri on vaikuttava puolustusrakennelma, joka kiemurtelee läpi Kiinan koillisosien aina Gobin autiomaasta Pekingin itäpuolella sijaitsevalle Keltaisellemerelle asti. Kiinan muuri ei kuitenkaan ole yksi pitkä muuri, vaan se koostuu useista eripituisista muureista. Ensimmäiset niistä rakennettiin jo 700 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shi Huang yhdisti ja laajensi muuria vuodesta 221 eaa. puolustaakseen maataan pohjoisesta tulevia, eteläisiä pelto- ja laidunmaita havittelevia paimentolaisia vastaan. Myöhemmin Kiinan muuria jatkettiin ja vahvistettiin historian saatossa useaan otteeseen, viimeisen kerran 1500-luvulla Ming-dynastian aikana.

Muurin tarkasta pituudesta ei vielä tänä päivänäkään ole yksimielisyyttä. Koska muuri koostuu sekä vanhoista että uusista osista ja on osittain raunioitunut, sen mittaaminen on hankalaa. Kiinan kielellä muurin nimi on ”Wànli chángchéng”, mikä tarkoittaa ”10000 lin pituista muuria”. Li on vanha kiinalainen mittayksikkö, ja 10000 litä vastaa jotakuinkin 5000 kilometriä. Arkeologisissa kaivauksissa on kuitenkin selvinnyt, että muurin todellinen pituus on noin 6000 kilometriä.

Huomaat pian, että muurin leveys ja korkeus vaihtelee paljon. Useimmissa kohdissa muuri on korkeudeltaan 7-8 metriä ja leveydeltään 3-6 metriä. Huomaa, että muuri on osittain hyvin jyrkkä, ja joissain kohdissa muurilla olevat askelmat voivat olla jopa polvenkorkuisia. Tämä koskee erityisesti vartiotorneja, joita käytettiin tähystyspaikkoina ja joista lähetettiin vihollisista varoittavia savumerkkejä eteenpäin.

Vietettyäsi muurilla muutaman tunnin palaat alas köysirataa pitkin ja saat autokyydin takaisin hotellillesi Pekingissä.

Hotellille palattuasi suosittelemme, että käyt ostamassa jotain juotavaa ja pientä purtavaa seuraavan päivän junamatkaa varten.

Päivä 6: Peking – Luoyang – Shaolinin temppeli

Aamiaisen jälkeen saat kyydin hotelliltasi Pekingin rautatieasemalle, josta alkaa junamatka luotijunalla kohti Luoyangia. Koska juna lähtee varhain aamulla, et ehdi nauttia aamiaista hotellilla. Saat aamiaisen mukaasi eväspakettina. Luoyangiin saavutaan n. 4 tunnin kuluttua.

Opas ja kuljettaja noutavat sinut Luoyangin asemalta, josta matkustatte Shaolinin temppeliin, joka sijaitsee Songshan -vuorilla n. 60 km Luoyangista itään. Intialainen munkki Batuo perusti Shaolin-temppelin vuonna 495. 32 vuotta myöhemmin intialainen munkki Damo saapui temppeliin opettamaan zen-buddhisimia, ja Shaolinin temppeliä pidetäänkin kiinalaisen zen-buddhismin syntypaikkana. Myöhemmin temppeli tuli maailmankuuluksi kiinalaisista kamppailulajeista, joiden harjoitukset aloitettiin legendan mukaan vastapainoksi hiljaiselle ja rauhalliselle mietiskelylle. Tänä päivänä luostaria ympäröivät monet kamppailulajeja opettavat koulut, jotka houkuttavat oppilaikseen niin kiinalaisia kuin ulkomaalaisia. Kouluissa opetettavia lajeja ovat mm. qigong, hong quan, kung fu ja taiji.

Temppelin lisäksi vieraillaan myös lähistöllä sijaitsevassa kuuluisassa Pagodimetsässä, jonka 240 pientä pagodia on rakennettu kuolleiden munkkien muistoksi. Vuonna 2010 Shaolinin temppeli ja Pagodimetsä valittiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

Seuraavaksi palataan takaisin Luoyangiin, joka on toiminut maan pääkaupunkina yhteensä satojen vuosien ajan, tosin useampaan otteeseen. Ensimmäisen kerran Luoyang oli pääkaupunkina vuonna 770 eaa. ja viimeisen kerran vuonna 937 jaa., jolloin pääkaupunki siirrettiin Kaifengiin. Tähän päättyi Luoyangin suuruuden aika, ja se lakastui vain 20000 asukkaan pikkukaupungiksi, jollaisena se säilyi vielä pitkälle 1900-luvulle asti. 1950-luvulta alkaen Luoyang on kuitenkin kasvanut uudelleen, ja tänä päivänä asukkaita on jo yli 1,5 miljoonaa.

Hyvin harva asia Luoyangissa muistuttaa kaupungin menneisyydestä hallinnollisena keskuksena. Lijing-portin itäpuolella sijaitsevan historiallisen kaupunginosan markkinoilla, kapeilla kujilla ja vanhoissa siheyuan-taloissa voit kuitenkin vielä aistia muinaisen Kiinan kiehtovan tunnelman.

Kaupungin suurimpiin vetonauloihin kuuluvat Longmenin luolasto, jossa vieraillaan aamupäivän aikana, sekä 15.-25. huhtikuuta järjestettävä pionifestivaali, joka on yksi vuoden merkittävimpiä juhlia. Sadat tuhannet värikkäät pionit, paraatit, musiikki ja viihde houkuttelevat silloin paikalle vierailijoita kaikkialta maailmasta.

Majoitus:
Päivä 7: Luoyang – Longmenin luolat – Puolipäiväretki Xi’anissa

Aamiaisen ja uloskirjautumisen jälkeen lähdetään kuljettajan ja oppaan johdolla tutustumaan Longmenin luoliin. Kauniilla paikalla Yi-joen varrella sijaitseva Longmenin luolasto on yksi vaikuttavimmista buddhalaisen luolataiteen edustajista Kiinassa.

Luolataiteen perustajana pidetään pohjoisen Wei-dynastiaa. Luolataiteen kukoistuskausi kesti aina vuoteen 900, jolloin Tang-dynastia oli vallassa. Vuosien kuluessa jokivarren 1345 luolaan kaiverrettiin ja hakattiin lähes 100000 Buddhan patsasta, bodhisattvaa, lootuksenkukkaa ja muita hahmoja. Tänä päivänä patsaskokoelma on itseoikeutetusti UNESCO:n maailmanperintökohde. Yli tuhat kulunutta vuotta on jättänyt jälkensä veistoksiin, mutta monet niistä ovat edelleen varsin hyvin säilyneitä.

Tällä retkellä vierailemme luolista tärkeimmissä. Näistä tärkein on Esi-isien luola, joka veistettiin Tang-dynastian aikana vuonna 672-675. Esi-isien luola on luolista suurin ja vaikuttavin. Yksi luolan merkittävimmistä patsaista on 17-metrinen Buddha, jonka korvalehdet ovat kaksi metriä pitkät. Buddhat ovat tavallisesti maskuliinisia, mutta tämän Vairocana-Buddhan (Losana) kasvot ovat varsin naiselliset, ja patsaan sanotaankin muistuttavan Tang-dynastian keisarinna Wu Zetiania. Buddhaa ympäröivät opetuslapset Ananda ja Mahakasyapa sekä kaksi bodhisattvaa.

Iltapäivällä saat kyydin Luoyangin rautatieasemalle, josta alkaa junamatka luotijunalla kohti Xi’ania. Junamatka kestää alle 2 tuntia. Xi’aniin saapuessasi sinua ovat vastassa opas ja kuljettaja, jotka vievät sinut kaupungin keskustassa sijaitsevalle hotellillesi.

Xi’an on viehättävä ja viihtyisä noin 8 miljoonan asukkaan kaupunki. Xi’an oli Kiinan pääkaupunki peräti 13 eri dynastian aikana noin vuodesta 1000 eaa. vuoteen 906 jaa. Kaupunki kukoisti etenkin Tang-dynastian aikana, jolloin sen uskotaan olleen miljoonalla asukkaallaan maailman suurin kaupunki. Silkkitien itäisenä päätepisteenä Xi’an oli todellinen kulttuurien ja uskontojen sulatusuuni, ja värikkään menneisyyden voi edelleen aistia kaupunkia kierrellessä.

Sisäänkirjautumisen jälkeen on vuorossa opastettu kaupunkikierros. Kierros alkaa hotellilta. Alkumatkasta kävellään ohi legendaarisen Kellotornin, joka valaistaan kauniisti hämärän laskeuduttua. Aivan Kellotornin vieressä sijaitsee kaupungin vanhin ja kiehtovin kortteli. Muslimikorttelissa asuu islaminuskoinen hui-vähemmistö, joita Xi’anissa asuu yli 30000.

Arabit ja etniset han-kiinalaiset ovat avioituneet keskenään jo yli tuhannen vuoden ajan, joten Lähi-Idästä tulleiden kasvonpiirteitä ei juuri väestössä enää näy. Arabian kieltä osaa lukea vain osa paikallisista muslimeista, ja vielä harvempi puhuu sitä.

Kävelyretken ensimmäinen etappi on Suuri moskeija, joka on Kiinan suurin ja vanhin moskeija. Se rakennettiin Tang-dynastian aikaan vuonna 742, jolloin kaupungissa oli paljon Arabiasta tulleita kauppamatkustajia. Myöhemmin moskeijaa on kunnostettu ja laajennettu useaan otteeseen. Vaikka rakennus on moskeija, sen rakennustyyli on hyvin kiinalainen satulakattoineen, puutarhoineen ja paviljonkeineen – tosin arabialaisilla kaiverruksilla koristeltuna.

Moskeijasta matka jatkuu vilkkaaseen basaariin, jonka lukemattomissa kojuissa on kaupan kaikkea matkamuistoista taidekäsitöihin, tekstiileihin ja laukkuihin. Muista, että täällä tinkiminen kuuluu tapoihin, jos löydät jotain mielenkiintoista ostettavaa.

Kierros päättyy korttelin kaoottisille ja värikkäille kaduille, joiden varrella seisoo vieri vieressä lukemattomia katukeittiöitä. Täällä voit nähdä huiveihin pukeutuneita naisia ja miehiä, jotka käyttävät muslimien perinteistä ”kufi”-päähinettä. Kadut täyttyvät lukemattomien ruokakojujen houkuttelevista tuoksuista: tarjolla on muun muassa grillattua lammasta, mustekalavartaita, mausteisia keittoja, kananmunan kokoisia saksanpähkinöitä, tuoreita hedelmiä, kuivattua chiliä ja kaiken maailman mausteita.

Opas suosittelee sinulle muutaman hyvän ruokapaikan. Xi’anissa kannattaa ehdottomasti maistaa mykyjä eli dumplingeja, jotka ovat paikallinen erikoisuus. Dumplingit ovat pieniä höyrytettyjä taikinanyyttejä, joiden täytteenä on lihaa tai kasviksia.

Tämän jälkeen voit jäädä vielä tutkimaan aluetta itsenäisesti tai palata oppaan kanssa hotellille.

Majoitus:
Päivä 8: Terrakotta-armeija ja Iso villihanhipagodi

Xi’anin suurin vetonaula on mahtava terrakotta-armeija, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä kaupungista.

Paikalliset maanviljelijät löysivät ensimmäiset ihmisenkokoisten patsaiden sirpaleet peltotöidensä lomassa vuonna 1974. Kaivauksia jatkoivat arkeologit, jotka kaivoivat esiin historian suurimman maanalaisen patsaskokoelman: peräti 7000 savesta muovattua soturia, hevosta ja vaunua. Soturit ovat 175-191 cm pitkiä, ja jokaisella on omat yksilölliset kasvonpiirteensä, pukunsa ja kampauksensa. Ne seisovat rivissä ikään kuin valmiina puolustamaan keisari Qin Shi Huangdin hautapaikkaa, ja sanotaankin, että soturit veistettiin suojelemaan hallitsijaansa tuonpuoleisessa.

Arkeologit ja arkeologian opiskelijat työskentelevät alueella edelleen päivittäin, ja löydön päälle on rakennettu kolme suurta hallia. Kaikki soturit on restauroitu ja sijoitettu takaisin tismalleen samoihin paikkoihin kuin mistä ne alun perin löydettiin. Lisäksi alueelle on rakennettu mielenkiintoinen museo, jossa on näytteillä kaivauksissa löytyneitä ainutlaatuisia pronssi-, hopea- ja kultaesineitä.

Vaikuttava terrakotta-armeija valittiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 1987.

Terrakotta-armeijan luota palataan takaisin Xi’aniin, jossa on vuorossa vierailu Isossa villihanhipagodissa, joka on myös UNESCO:n maailmanperintökohde ja pyhä paikka buddhalaisille. Iso villihanhipagodi rakennettiin vuonna 652 säilytyspaikaksi arvokkaille buddhalaiskirjoituksille, jotka munkki Xuanzang toi mukanaan matkoiltaan Intiasta. Täältä buddhalaisuus levisi muualle Kiinaan, ja siksi Xi’an on monille Kiinan buddhalaisille tärkeä pyhiinvaelluskohde. Pagodi on osa Daci’enin temppelikompleksia, jossa Tang-dynastian aikaan asui 300 munkkia. Tänä päivänä temppeliä pitää kotinaan 20 munkkia. Opas kertoo vierailun aikana muun muassa, mistä pagodi on saanut erikoisen nimensä.

Retken jälkeen saat kyydin takaisin hotellille, ja loppupäivä on vapaata aikaa.

Päivä 9: Xi’an – Chengdu – Chengdun kaupunkikierros

Aamiaisen jälkeen saat kyydin hotelliltasi rautatieasemalle, josta alkaa junamatka luotijunalla kohti Chengdua.  Sichuanin provinssi sijaitsee Tiibetin ylängön juurella, ja siksi erityisesti provinssin länsiosissa on paljon etnisesti tiibetiläisiä kyliä, perinteitä ja tapoja.

Perille saavutaan noin 3,5 tunnin kuluttua, ja rautatieasemalta opas ja kuljettaja vievät sinut suoraan hotellillesi. Sisäänkirjautumisen jälkeen on vuorossa kaupunkikierros, jonka aikana vieraillaan mm. paikallisilla markkinoilla, Wenshun temppelissä ja Kuanzhai Alleyssa.

Tehokas ja erittäin menestynyt maatalous on yksi Chengdun tärkeimmistä saavutuksista. Kaupunki on elintarviketuotannon suhteen täysin omavarainen, ja sen asukkaat arvostavat erityisesti tuoretta lähiruokaa, niin hedelmiä ja vihanneksia kuin lihaakin. Kierroksen aikana vieraillaan paikallisella torilla, jonka myyntipöydät notkuvat värikkäitä vihanneksia ja hedelmiä, erilaisi mausteita ja tuoretta lihaa ja kalaa.

Torilta matka jatkuu Wenshun temppeliin. Temppelillä on takanaan yli 1000 vuoden kiehtova historia, ja sillä on ollut merkittävä rooli buddhalaisuuden leviämisessä Chengduun. Wenshu, joka ennen tunnettiin nimellä Xinxiang, tuhoutui tulipalossa Ming-dynastian loppupuolella. Qing-dynastian aikaan vuonna 1681 eräs buddhalainen munkki kuitenkin rakensi raunioiden keskelle kahden puun väliin pienen mökin, jossa hän saattoi asua ja harjoittaa uskonnollisia rituaalejaan. Munkin nimi oli Cidu, ja hän asui mökissään askeettista elämää viettäen aina kuolemaansa asti. Tarinan mukaan munkki Cidun ruumis poltettiin, ja roviosta nouseva savu muodosti kuvan Wenshusta, joka on kiinankielinen nimi viisauden bodhisattvalle Manjushrille. Tästä syystä Cidua alettiin pitää Wenshun reinkarnaationa. Temppelin kunnostus- ja uudelleenrakennustyöt alkoivat vuonna 1697, ja se valmistui vuonna 1706, jolloin se sai myös nykyisen nimensä. Tänä päivänä Wenshun temppeli on yksi Kiinan kauneimmista ja parhaiten säilyneistä buddhalaistemppeleistä, jossa edelleen asuu 80 munkkia.

Kierros huipentuu kävelyretkeen viihtyisässä Kuanzhai Alleyn korttelissa, joka on yksi Chengdun parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunginosia. Kortteli koostuu kolmesta samansuuntaisesta kadusta, joiden välissä on kolme nelikulmaista atriumia: Kuan Alley, Zhai Alley ja Jing Alley. Kortteli antaa hyvän kuvan vanhan Chengdun kansankulttuurista. Voit nähdä muun muassa seinämaalauksia, jotka esittävät vanhaa Chengdua, sekä viehättäviä, lyhdyin valaistuja taloja, joiden ovikoristelut ovat peräisin Qing-dynastian ajalta. Taloista osa on vanhoja ja osa restauroituja tai uudisrakennuksia. Katujen varsilla on siellä täällä viihtyisiä teehuoneita ja ruokapaikkoja sekä liikkeitä, joissa myydään kauniita käsitöitä ja koruja.

Tämän jälkeen opas saattaa sinut takaisin hotellillesi, ja ilta on vapaata aikaa.

Chengdu tunnetaan herkullisesta keittiöstään. Yksi ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ruokalaji on perinteinen Sichuanilainen hot pot, joka vastaa jossain määrin eurooppalaista fondueta. Provinssin suosikkiruokiin kuuluva hot pot koostuu lihasta ja kasviksista, jotka keitetään joko miedossa tai tulisemmassa kastikkeessa. Suupaloiksi paloiteltu liha ja vihannekset tuodaan pöytään raakoina, ja jokainen syöjä kypsentää itse omat lisukkeensa kuumassa keitossa. Ennen vanhaan hot potia pidettiin lämmittävänä talviruokana, mutta tänä päivänä sitä on tarjolla ympäri vuoden.

Päivä 10: Chengdu Giant Panda Base

Tiesitkö, että luonnonvaraisia pandoja on vain 1864? Pandat elävät 1500-3500 metrin korkeudessa Sichuanin, Shaanxin ja Gansun provinssien pilvimetsissä. 70 % Kiinan pandoista elää Sichuanin provinssissa.

Kiinalaiset pilvimetsät ovat valitettavasti häviämässä, koska niitä kaadetaan rakennusmateriaaleiksi ja raivataan maanviljelyalueiden, talojen ja teiden tieltä. Viimeisen 20-30 vuoden aikana pandat ovat menettäneet noin puolet luonnollisista elinalueistaan. Tämän seurauksena pandat ovat jakautuneet pienempiin ryhmittymiin, jolloin lisääntymiskumppanin löytämisestä on tullut vaikeampaa ja sisäsiittoisuuden riski on suuri. Lisäksi niiden tärkeimmät ravinnonlähteet eli bambut kuolevat säännöllisesti kukinnan jälkeen. Kukinta tapahtuu laajoilla alueilla samanaikaisesti, jonka jälkeen voi mennä jopa 20 vuotta, ennen kuin pandat voivat taas käyttää bambua ravinnokseen. Ongelmia syntyy, kun pandat eivät enää pääse liikkumaan vapaasti alueelta toiselle, ja tästä syystä panda onkin uhanalainen laji.

Kuten ehkä arvasitkin, tänään on vuorossa yksi koko matkan ehdottomista kohokohdista: vierailu suloisten pandojen luona Ghendu Giant Panda Base -pandakeskuksessa. Pandakeskus perustettiin vuonna 1987, ja se on tänä päivänä yksi maailman johtavista jalostus- ja tutkimuskeskuksista. Giant Panda Base kattaa 106 hehtaarin kokoisen, pandojen luonnollista elinympäristöä jäljittelevän alueen, jossa kasvatetaan monipuolisesti erilaisia kasveja, pensaita ja bambuja. Giant Panda Base -hankkeesta on tullut suuri menestys. Keskuksen ensimmäiset asukkaat olivat 6 sairasta ja aliravittua pandanpoikasta, mutta tänä päivänä täällä elää jo noin 176 tervettä ja hyvinvoivaa yksilöä.

Panda käyttää päivästään jopa 15 tuntia syömiseen. Bambu ei kuitenkaan ole kovin ravintorikas kasvi, joten aikuisen pandan on syötävä päivittäin 15-20 kiloa. Huomaatkin varmasti pian, että aikuiset pandat ovat hyvin rauhallisia muihin verrattuna, ja ne eivät käytännössä tee muuta kuin makaavat, nukkuvat tai syövät. Nuoremmilla pandoilla riittää vielä energiaa leikkiä ja härnätä toinen toisiaan!

Vierailun aikana opit paljon uhanalaisesta pandasta ja keskuksen tutkimus- ja jalostustyöstä. Pääset näkemään myös kauniin kultapandan, joka on pesukarhun kokoinen ja mustavalkoisia serkkujaan huomattavasti arempi pandaeläin.

Retken jälkeen saat kyydin takaisin Chengduun, ja loppupäivä on vapaata aikaa.

Päivä 11: Chengdu

Päivä on vapaata aikaa, jonka voit käyttää Chengduun tutustumiseen.

Chengdu on ihastuttava kaupunki, joka on täynnä elämää ja viihtyisiä teehuoneita. Missään muualla Kiinassa ei temppeleissä ja puistoissa ole teehuoneita yhtä tiheässä, ja niissä onkin mukava viettää aikaa ja jutustella höyryävän teekupillisen ääressä.

Jos haluat tutustua tavallisiin kiinalaisiin, se onnistuu kaikkein parhaiten esimerkiksi Kansanpuistossa sijaitsevissa viihtyisissä teehuoneissa. Kansanpuisto oli perustamisvuonnaan 1911 Chengdun ensimmäinen julkinen puisto, ja tänä päivänä se on edelleen yksi Kiinan parhaista kansanpuistoista. Istahda esimerkiksi pienen järven rannalla sijaitsevan Heming-teehuoneen pöytään, tilaa kupillinen teetä ja nauti tunnelmasta. Täällä raikuu iloinen puheensorina ja mahjong-tiilet liikkuvat vikkelästi, kun pelaajat ja muut asiakkaat nauttivat talon parasta teetä kupin toisensa jälkeen. Yhdessä nurkassa saatat jopa nähdä otsalampulla, pinseteillä, pihdeillä ja hanhensulista valmistetulla harjalla varustetun ammattilais-korvanpuhdistajan työnsä touhussa. Tervetuloa Chengduun!

Päivän päätteeksi voit lähteä leppoisalle kävelyretkelle Jin-joen varrelle ihastelemaan perinteisiä paikallisia satulataloja ja moderneja pilvenpiirtäjiä. Joen yli vievä puinen Anshun-kaarisilta on yksi kaupungin maamerkeistä, ja iltavalaistuksessaan se on erityisen kaunis. Sillalla sijaitsee myös yksi kaupungin suosituimmista ravintoloista.

Päivä 12: Xi’an – Guilin – Yangshuo

Aamiaisen jälkeen saat kyydin hotelliltasi rautatieasemalle, josta matkustat luotijunalla Guiliniin. Junan reitti kulkee läpi uskomattoman kauniiden maisemien, joita hallitsevat vihreäkylkiset vuoret, vesiputoukset ja pienet maalaiskylät – lentokoneesta näitä et voisi nähdä. Matka on n. 1200 kilometriä ja vie noin 6,5 tuntia. Guiliniin saavuttuasi tapaat rautatieaseman ulkopuolella oppaasi ja kuljettajasi. Ajatte yhdessä kohti luonnonkaunista Yangshuota, joka sijaitsee noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä.

Yangshuo on kuin pieni helmi, jota ympäröivä lumoavan kaunis luontomaisema tekee lähtemättömän vaikutuksen. Yangshuon ja kaupungin läpi virtaavan Li-joen kauneutta on oikeastaan mahdotonta ylistää liikaa. Täällä voit nähdä sammalenvihreitä karstivuoria, mudassa kylpeviä vesipuhveleita ja paikallisia maanviljelijöitä työskentelemässä pelloillaan. Kaikkialla vallitsee rauhallinen tunnelma, ja ilma on ihmeellisen raikasta. On helppo ymmärtää, miksi nämä maisemat ovat inspiroineet runoilijoita ja taidemaalareita jo vuosisatojen ajan. Yangshuon maisemat ovat kiinalaisille niin rakkaita, että Lijoki, kalkkikivivuoret ja riisipellot on ikuistettu 20 yanin seteliin.

Itse kaupungissa on enemmän elämää. Ravintoloita ja baareja on tiheässä, ja erityisesti West Street on suosittu kokoontumispaikka. West Street on Yangshuon vanhin katu, ja sillä on takanaan peräti 1400 vuoden historia, minkä voi edelleen nähdä kadunvarren vanhoissa viehättävissä taloissa. Voidaan sanoa, että West Streetillä itä kohtaa lännen: kadulla on todella paljon kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, joissa on tarjolla niin spagettia ja cappuccinoa kuin paikallista ”olutkalaa” ja kiinalaista vihreää teetä.

Seuraavien päivien ohjelma on avoin, joten voit itse päättää, mitä teet ja missä tahdissa.

Päivä 15: Yangshuo – Guilin – Shanghai – Puolipäiväretki Shanghaissa

Tänä aamuna on vihdoin sanottava näkemiin kauniille Yangshuolle. Sinut noudetaan hotellilta ja kuljetetaan Guilinin lentokentälle, josta lennät kiehtovaan Shanghaihin.

Shanghai on Kiinan suurin kaupunki, jota pitää kotinaan lähes 25 miljoonaa asukasta. Huangpu, mahtavan Jangtse-joen sivujoki, jakaa kaupungin kahteen osaan: joen länsipuolella on Shanghain historiallinen keskusta Puxi, itäpuolella taas uusi talouskeskus Pudong.

Shanghai on todellinen kontrastien kaupunki ja juuri siksi niin kiehtova matkakohde. Perinteiset talot, kiinalaiset puutarhat ja temppelit seisovat vieri vieressä modernien ostoskeskusten ja scifi-tyylisten pilvenpiirtäjien kanssa. Shanghai on myös kaikista kiinalaisista kaupungeista länsimaisin. Eurooppalaisten valta-aika vuodesta 1842 vuoteen 1940 on jättänyt jälkensä arkkitehtuuriin, mikä näkyy erityisesti The Bundin vanhoilla siirtokunta-alueilla ja ranskalaisessa korttelissa.

Shanghaissa käydessäsi vierailet oikeastaan samanaikaisesti kahdessa aivan erilaisessa kaupungissa ja kahdessa eri ajassa, ja juuri tämä tekee siitä niin ainutlaatuisen mielenkiintoisen kohteen. Shanghain lentokentän tuloaulassa sinua ovat vastassa oppaasi ja kuljettajasi. Saat kyydin hotellillesi, ja sisäänkirjautumisen jälkeen on aika lähteä opastetulle kävelykierrokselle tutustumaan Shanghain suosituimpiin nähtävyyksiin.

Ensimmäinen etappi on kuuluisa ostoskatu Nanjing Road. Nanjing Road on 5,5 kilometriä pitkä, joten se on myös maailman pisin ostoskatu, joka houkuttelee päivittäin noin miljoona shoppailijaa. Katu kulkee länsipäässä sijaitsevalta Jing’anin temppeliltä itään päin Shanghain kuuluisalle satama-alueelle, joka tunnetaan nimellä The Bund.

The Bundissa suuntaamme 1,5 km pitkälle satamabulevardille, joka kulkee pitkin Huangpu-joen rantaa. Täällä voit tuntea seisovasi ikään kuin kahden maailman välissä: toisella puolella jokea näkyvät The Bundin viehättävät ja hyvin hoidetut rakennukset, jotka ovat peräisin englantilaisten siirtokunnan ajalta, kun taas toisella puolella kohoavat Pudongin modernit pilvenpiirtäjät, jotka valaistaan kauniisti illan tullen. The Bund oli 1930-luvulla Shanghain vastine Wall Streetille. Täällä sijaitsivat entinen Englannin konsulaatti, Bank of China, englanninkielisen sanomalehden North China Dailyn pääkonttori, Lontoon Big Benin kopioksi rakennettu vanha tullikamari sekä Hong Kong & Shanghai Bank, joka vuonna 1923 oli maailman toiseksi suurin pankki. Tänä päivänä rakennuksissa on kalliita muotiliikkeitä, hotelleja, yökerhoja ja ravintoloita.

Päivän viimeinen etappi on Kiinan korkein pilvenpiirtäjä, Shanghai Tower. Rakennus on 632 metriä korkea, ja siinä on 128 kerrosta. 121. kerroksen näköalatasanteella voit nauttia henkeäsalpaavista näköaloista yli valoja tuikkivan suurkaupungin.

Retki päättyy tähän, ja voit palata takaisin hotellille oppaan kanssa tai jäädä tutkimaan aluetta omin neuvoin.

Päivä 16: Puolipäiväretki Shanghaissa

Tänään on vuorossa jännittävä puolipäiväretki Shanghaissa.

Opas noutaa sinut hotellin aulasta, josta lähdette yhdessä metrolla kohti Shanghai Old Streetin kiinalaista korttelia. Kävellessä kannattaa kiinnittää huomiota kadunvarren rakennuksiin, joissa näkyy arkkitehtuurin kehitys Ming-dynastiasta Qing-dynastiaan ja 20. vuosisadalle. Voit nähdä mm. satulakattoja, legendaarisia punaisia lyhtyjä ja valkoiseksi maalattuja taloja, jotka on koristeltu punaruskeilla puukaiverruksilla. Kortteli on yksi harvoista paikoista, joissa voit vielä kokea alkuperäisen Shanghain. Täällä sijaitsee myös kuuluisa Chung Feng De Yin teehuone, joka rakennettiin Qing-dynastian myöhäisempinä vuosina. Monet tulevat tänne varta vasten nauttimaan kupillisen perinteiseen tapaan valmistettua teetä.

Vilkkaalta Shanghai Old Streetiltä matka jatkuu edelleen kuuluisalle Jiuqu-sillalle, joka kulkee pienen, karppeja vilisevän järven yli. Sillalla sijaitsee Shanghain vanhin teehuone Huxinting, joka on rakennettu jo vuonna 1855. Siltaa pitkin kuljetaan myös kierroksen viimeiseen kohteeseen, joka on kuuluisa Yuyuanin puutarha, yksi Shanghain hienoimmista puistoista.

Yuyuanin puutarhan perusti Ming-dynastian aikana virkamies nimeltä Pan Yunduan, joka halusi ilahduttaa sillä vanhempiaan. ’Yu’ tarkoittaa kiinaksi ’rauhaa’ tai ’hyvinvointia’, ja juuri sellainen tunnelma puistossa onkin. Yuyuan on yksi kauneimmista perinteisen kiinalaisen puutarhasuunnittelun taidonnäytteistä. Se on rauhaisa ja vehreä keidas, jossa on pieniä karppilampia, paviljonkeja, portteja, siltoja ja puroja. Puistoa ympäröi suojaava muuri, joka erottaa sen vilkkaasta vanhasta kaupungista.

Tämän jälkeen voit palata takaisin hotellille oppaan kanssa tai jäädä tutkimaan aluetta omin neuvoin.

Päivät 17-18: Shanghai

Tänään ei ole erityistä ohjelmaa, joten voit käyttää päivän juuri haluamallasi tavalla. Shanghai on jatkuvasti muuttuva ja elävä kaupunki, joten voimme taata, että et tule ikävystymään. Tänään on vielä hyvin aikaa tehdä viimeiset ostokset ja nauttia kaupungin tunnelmasta. Halutessasi voit myös varata maksullisen lisäretken Zhujiajiaon kanavakaupunkiin, jota pidetään Kiinan Venetsiana.

Jos haluat lähteä tutkimaan kaupunkia omin neuvoin, voit vierailla monissa mielenkiintoisissa kohteissa, joille edellisenä päivänä ei ollut aikaa. Kannattaa käydä esim. kaupungin keskustassa sijaitsevassa Kansanpuistossa. Puisto on rakennettu paikalle, jossa ennen sijaitsi brittien vuonna 1862 perustama hevosurheilurata. Tänä päivänä se tarjoaa viihtyisän, vihreän ja rauhallisen henkireiän kiireisen suurkaupungin keskellä, jossa pääset seuraamaan, miten paikalliset viettävät arkeaan ja viikonloppujaan. Puistoon tullaan lukemaan, tanssimaan ja tekemään taiji-harjoituksia. Täällä järjestetään myös avioliittomarkkinoita Blind Date Corner -nimisellä alueella. Naimattomien lasten vanhemmat pystyttävät alueelle joka viikonloppu sateenvarjoja, joihin he ovat liimanneet treffi-ilmoituksia puolisoa etsivistä jälkeläisistään. Naimakauppojen tekemistä on hauska seurata!

Kansanpuistosta noin sata metriä etelään sijaitseva Kansan aukio on toinen shanghailaisten suosima kokoontumispaikka. Aukiolla sijaitsevat mm. Shanghai Grand Theatre ja Shanghain museo, jonka taidekokoelma on yksi Kiinan kiehtovimmista. Lähistöllä sijaitsevan Radisson Blu Hotelin 47. kerroksen ufoa muistuttavassa Sky Dome Barissa voit nauttia hienoista maisemista.

Yksi Shanghain mielenkiintoisimmista kohteista on viehättävä ranskalainen kortteli. Korttelin kapeiden katujen ja kujien muodostamassa labyrintissa on hauska kävellä ja katsella liikkeiden, ravintoloiden ja kahviloiden elämää. Siellä täällä on myös vehreitä puistokatuja, joiden varrella on viehättäviä ranskalaistyylisiä huviloita ja kartanoita.

Päivä 19: Kotimatka alkaa – kotiinpaluu

Tänään on aika jättää hyvästit kiehtovalle Kiinalle. Kuljettaja noutaa sinut hotelliltasi ja vie sinut lentokentälle, josta kotimatkasi alkaa.

Laskeudut takaisin Suomeen jännittävän ja tapahtumarikkaan loman jälkeen.

Milloin haluat matkustaa
Lähtöpäiviä
Hinnat ovat per henkilö
Ainutlaatuisia etuja ryhmille (min. 6 hlö) – pyydä tarjous tänään ja saa lisätietoa.
Huomaathan, että huonehinta on voimassa vain, kun matkustajia on väh. kaksi. Ota yhteyttä, jos matkustat yksin.
Arvostelut
Matkakertomuksia
ENNEN MATKAA
Hyvä tietää
Aasia
Iida Egelund Väänänen

Iida on matkustanut moniin kohteisiin ja rakastaa auttaa muita löytämään unelmamatkansa.

Aukioloajat
ma-to 10-16
pe 10-15
MIKSI MATKUSTAA TOURCOMPASSIN KANSSA?
Miksi asiakkaat valitsevat meidät

Tiedämme, että aikasi on arvokasta. Tarjoamme huomaavaista palvelua, joka takaa mukavuutesi ja turvallisuutesi koko matkasi ajan. Aina varaushetkestä kotiinpaluuseen asti hoidamme jokaisen yksityiskohdan äärimmäisen huolellisesti.

Tarjoamme laajan valikoiman kohteita. Niistä jokaisella on oma ainutlaatuinen tarinansa, joka on paikallisten kulttuurien, kiehtovan luonnon ja luonnonkauneuden muokkaama.

Suunnittelemme matkoja, jotka matka- ja maa-asiantuntijamme ovat laatineet laajojen tutkimustensa ja omien kokemustensa perusteella. Jokainen matka on suunniteltu esittelemään kunkin kohteen parasta tarjontaa.

TourCompassin matkoilla voit olla varma, että matkasi on turvallisissa käsissä. Olemme Tanskan matkatakuurahaston jäsen. Siksi voit olla matkustajana varma siitä, että matkasi korvataan, mikäli matkanjärjestäjä menee konkurssiin.

TUTKIA
Tutustu kaikkiin mahtaviin matkakohteisiimme