TURVATAKUU - Lue lisää
09 424 15 833
Suljettu tänään | Aukioloajat
KotiBlogiMadagaskarin eläimistö

Madagaskarin eläimistö

04.05.2025
Näytä kaikki

Sisäänkäyntimuuri vehreässä ympäristössä Madagaskarilla

Madagaskarin eläimistö on maailmanlaajuisesti hyvin ainutlaatuinen.

Saari, joka sijaitsee eristyksissä Intian valtamerellä, on maailman neljänneksi suurin – ja koti niin rikkaalle ja monimuotoiselle eläimistölle, että yli 90 % siitä ei esiinny missään muualla maapallolla. Täällä uteliaat makit hyppelevät puusta toiseen ja värikkäät kameleontit sulautuvat sujuvasti ympäristöönsä hiipiessään ovelasti tiheän kasvillisuuden läpi.

Madagaskar on kotoperäisten lajien paratiisi ja yksi kiehtovimmista kohteista luonnon ystäville ja seikkailijoille.

Kiehtooko ajatus Madagaskarin eläimistä? Lähde mukaamme tutkimusmatkalle kokemaan saaren ainutlaatuinen biodiversiteetti ja saat ensimakua siitä, millainen seikkailu sinua odottaa, kun tutustut Madagaskariin TourCompassin kanssa.

Mikä tekee Madagaskarin eläimistöstä erityisen?

Ranomafanan maisemat ylhäältä katsottuna

Madagaskarin eläimistö on elävä todiste saaren pitkästä evoluutiosta eristyksissä mantereesta.

Koska saari erosi Afrikan mantereesta noin 160 miljoonaa vuotta sitten, Madagaskarille on kehittynyt ainutlaatuisen hämmästyttävä ekosysteemi, joka luo todellakin poikkeuksellisen biologisen monimuotoisuuden.

Sen jälkeen, kun Madagaskar irtautui Afrikan mantereesta noin 160 miljoonaa vuotta sitten, saarelle on kehittynyt täysin ainutlaatuinen ekosysteemi, jonka tuloksena on täysin omanlaatuinen biodiversiteetti.

Yli 90 prosenttia Madagaskarin matelijoista ja nisäkkäistä elävät vain täältä, mikä tekee saaresta ainoan luonnollisen kodin kaikille makilajeille. Lisäksi saari on koti puolelle maailman kameleonteista ja 6%:lle maailman sammakkolajeista.

Yhteensä Madagaskarilla on nykyään yli 200 000 erilaista eläinlajia, joista noin 150 000 on kotoperäisiä – eli lajeja, joita ei löydy mistään muualta.

Madagaskarin maantieteellinen eristyneisyys Intian valtameren keskellä tarkoittaa myös sitä, että suuret afrikkalaiset eläimet, kuten leijonat, norsut ja gnuut eivät esiinny saarella.

Mitä eläimiä Madagaskarilla voi nähdä?

Madagaskar on yksi maailman biodiversiteetiltään rikkaimmista paikoista ja koti monille harvinaisille ja kotoperäisille eläinlajeille. Olemme koonneet listan seitsemästä kiehtovasta eläimestä, joihin saatat törmätä, jos olet onnekas, vieraillessasi saarella.

Makit

Makit

Makit ovat epäilemättä Madagaskarin tunnetuin eläinlaji. Nämä puoliapinoihin kuuluvat kädelliset esiintyvät luonnossa ainoastaan Madagaskarilla ja joillakin sen lähisaarilla, tehden niistä saaren ikonisimman lajin.

Nykyisten makien esi-isät saapuivat Madagaskarille arviolta 65 miljoonaa vuotta sitten, todennäköisesti ajelehtien meren yli kelluvilla puunrungoilla Afrikan mantereelta. Nykyään saarella elää yli 100 erilaista makilajia, joten todennäköisyys kohdata niitä matkasi aikana on erittäin suuri.

Yksi tunnetuimmista makilajeista on rengashäntämaki, josta on sen tunnusomaisen mustavalkoisen häntänsä ansiosta tullut Madagaskarin symboli.

Lisäksi voit kohdata indrimakin, joka tunnetaan erityisestä, melodisesta kutsustaan – tai jos olet todella onnekas, näet hiirimakin, joka on pienin makilaji ja painaa vain noin 30 grammaa.

Isomustakaija (Coracopsis vasa)

Isomustakaija (Coracopsis vasa)

Isomustakaija eroaa ulkonäöltään huomattavasti siitä, mitä yleensä yhdistämme papukaijoihin. Toisin kuin monet muut papukaijalajit, isomustakaijalla ei ole kirkkaan värikästä höyhenpeitettä, vaan sen sijaan se on pukeutunut hillittyihin harmaan, mustan ja ruskean sävyihin.

Kuten muutkin papukaijalajit, isomustakaija on luonteeltaan sosiaalinen ja kokoontuu mielellään suuriin parviin. Se eroaa kuitenkin lisääntymiskäyttäytymiseltään, sillä naaras parittelee pesimäkauden aikana useiden eri koiraiden kanssa. Näin ollen samassa poikueessa voi olla eri koiraiden jälkeläisiä.

Isomustakaijan kanta on laskussa, pääasiassa siksi että niiden metsästys on laillista Madagaskarilla, koska ne syövät viljelykasveja.

Pantterikameleontti (Furcifer pardalis)

Pantterikameleontti (Furcifer pardalis)

Alkuperältään Madagaskarilta kotoisin oleva pantterikameleontti on yksi maailman suurimmista kameleonttilajeista. Sen pituus vaihtelee tyypillisesti 43 ja 50 cm välillä, eli se on kooltaan noin kotikissan kokoinen.

Kuten muut kameleontit, pantterikameleontti kykenee nopeasti vaihtamaan väriä sulautuakseen ympäristöönsä. Pantterikameleontti ei kuitenkaan vaihda väriään vain naamioituakseen mahdollisilta vihollisilta. Väri muuttuu myös muiden tekijöiden, kuten vaihtelevien lämpötilojen ja kameleontin terveydentilan, mukaan.

Pantterikameleontin väripaletti koostuu kirkkaista sävyistä, kuten oranssista, punaisesta, tummanvihreästä ja turkoosista. Nämä eloisat värit yhdistyvät erilaisiksi kuvioiksi, joissa on täpliä ja raitoja, joka antaa kameleontille kiehtovan ulkonäön.

Tomaattisammakko (Dyscophus)

Tomaattisammakko (Dyscophus)

Tomaattisammakko, joka on saanut nimensä kirkkaan punaisesta väristään, on yksi Madagaskarin tunnusomaisimmista sammakoista, ja laji esiintyy vain Madagaskarilla. Nimestään huolimatta vain naarassammakko on intensiivisen punaisen värinen, kun taas koirasammakon väri on enemmän ruskeaoranssi.

Punainen väri toimii varoituksena muille petoeläimille. Jos väri ei yksinään riitä pelottamaan mahdollisia saalistajia, tomaattisammako voi paisuttaa itsensä ja erittää myrkyllistä ainetta ihostaan, kun se tuntee olonsa stressaantuneeksi tai uhatuksi.

Tomaattisammakko elää Madagaskarin metsissä, viettäen suurimman osan ajastaan mutaan ja lehtiin kaivautuneena. Iltaisin sammakko kuitenkin nousee esiin piilopaikastaan, ja sen erottuvia ääniä voi kuulla tuohon aikaan.

Sinikuku (Coua caerulea)

Sinikuku (Coua caerulea)

Sinikuku, joka kuuluu käkilintuihin, on yksi Madagaskarin endeemisistä lintulajeista. Sen tunnusomainen syvä sininen väri tekee linnusta upean näyn vihreiden puunlatvojen keskellä.

Toisin kuin muut käkilinnut, jotka munivat toisten lintujen pesiin ja jättävät munat kuoriutumaan, sinikoua rakentaa oman pesänsä ja hautoo itse munansa.

Sen upean sinisen höyhenpuvun takia se on tullut halutuksi saaliiksi metsästäjien keskuudessa. Tämä kaunis lintu on valitettavasti uhattu, ja sen kanta on pienenemässä.

Angonoka (Astrochelys yniphora)

Angonoka (Astrochelys yniphora)

Angonoka on laajalti tunnustettu yhdeksi maailman uhanalaisimmista kilpikonnalajeista, ja se löytyy tällä hetkellä vain Madagaskarin pohjoisosista. Arvioiden mukaan luonnossa elää alle 100 yksilöä, ja kilpikonna on suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Tällä kilpikonnalajilla on korkea kupumainen kilpi, jossa on kauniita ruskeita ja keltaisia sävyjä. Kilven alaosa on uloke, joka muistuttaa auraa, mistä kilpikonna on saanut ainutlaatuisen nimensä.

Anganoka on on kasvinsyöjä, ja sen ruokavalio koostuu pääasiassa lehdistä, ruohoista ja hedelmistä. Se suosii ruohoisia alueita, joissa se voi etsiä suojaa tiheästä pensaikosta.

Fossa

Fossa

Fossa on Madagaskarin suurin petoeläin ja yksi saaren kiehtovimmista mutta aroista eläimistä. Se kuuluu sivettieläimien heimoon ja sillä on hoikka vartalo, kullanruskea turkki ja pitkä häntä, joka antaa sille kissamaisen ulkonäön – vaikkakaan se ei ole sukua kissoille.

Alkuperäisena eläimenä fossa löytyy vain Madagaskarin luonnosta, metsästäen kaikkea pienistä jyrsijöistä lempisaaliiseensa, lemureihin. Terävät kynnet tekevät fossasta taitavan kiipeilijän, joka pystyy loikkaamaan sulavasti oksasta toiseen. Vaikka se viettää suuren osan ajastaan puissa, se liikkuu myös notkeasti maassa.

Fossa on endeeminen laji, eli se esiintyy vain Madagaskarin luonnosa, jossa se saalistaa kaikenlaisia eläimiä pienistä jyrsijöistä makeihin, jotka ovat sen suosikkisaalista. Terävät kynnet tekevät fossasta taitavan kiipeilijän, joka pystyy ketterästi hyppäämään oksalta oksalle. Vaikka se viettää suuren osan ajastaan puissa, on se myös erittäin taitava liikkumaan maassa.

Fossa on pääasiassa yöaktiivinen, mutta se voi joskus metsästää päivällä. Kokoonsa ja voimaansa nähden se on hyvin arka, ja sen näkeminen vaatii sekä onnea että kärsivällisyyttä.

Usein kysyttyä Madagaskarin villieläimistä

Missä voit kokea Madagaskarin villieläimiä?

Madagaskarin kansallispuistot ovat parhaita paikkoja kokea saaren kiehtova villieläimistö. Kansallispuistot muodostavat suojelualueita, jotka varmistavat Madagaskarin ainutlaatuisen eläimistön selviytymisen, joka muuten olisi uhattuna muun muassa metsien hakkuista johtuvan elinympäristöjen vähenemisen vuoksi.

Yhteensä lähes 25 % Madagaskarin pinta-alasta on omistettu suojelualueille, mikä korostaa maan pyrkimyksiä säilyttää ekosysteeminsä ja lajinsa.

Milloin on paras aika kokea Madagaskarin villieläimiä?

Paras aika riippuu siitä, mitä eläimiä haluat nähdä.

Madagaskarin villieläimistöä voi kokea ympäri vuoden, mutta tietyt kuukaudet tarjoavat erityisen hyviä mahdollisuuksia havaita tiettyjä lajeja:

  • Touko-lokakuu (kuiva kausi):
    Tämä on ihanteellinen aika nähdä leikkiviä makien poikasia, sillä monet makit synnyttävät tänä aikana. Voit myös havaita ryhävalaita rannikolla kesäkuun ja syyskuun välillä.
  • Marraskuu–huhtikuu (sade kausi):
    Sade kaudella eläimistö tulee aktiivisemmaksi. Värikkäät kameleontit tulevat esiin, ja monet lintulajit saapuvat saarelle pesimään, mikä tekee siitä upean ajankohdan lintujen ystäville.

Lue lisää parhaasta ajankohdasta matkustaa Madagaskarilla.

Miten parhaiten kokea villieläimistö?

Ehdottomasti paras tapa kokea villieläimistö on safari Madagaskarilla. Kun matkustat TourCompassin kanssa, viemme sinut joihinkin saaren 19 kansallispuistosta. Kyseessä ei kuitenkaan ole perinteinen safari, kuten esimerkiksi Tansaniassa ja Keniassa, vaan se tapahtuu kävellen, jolloin voit tutkia eläimistöä aivan läheltä. Sinua opastavat taitavat paikalliset oppaat, jotka tuntevat niin eläimet kuin alueetkin ja varmistavat, että sinulla on parhaat mahdollisuudet nähdä saaren jännittäviä lajeja niiden luonnollisessa ympäristössä.

Haluatko nähdä Madagaskarin villieläimiä lähietäisyydeltä?

Nainen patikoimassa Madagaskarin kansallispuistossa, Isalossa

Jos haluat kohdata harvinaisia ja ainutlaatuisia lajeja upeiden maisemien keskellä, Madagaskar ei varmasti petä odotuksiasi.

Tarjoamme erilaisia matkoja Madagaskarille, jotka antavat sinulle mahdollisuuden tutustua saaren piilotettuihin helmiin.

Tarvitsetko opastusta sopivan matkan valintaan? Matka-asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan sinua löytämään toiveitasi vastaavan matkan.

Olemme tukenasi koko matkan ajan!

TourCompass – Turistista matkailijaksi

Tutustu Madagaskariin-matkoihimme täällä