TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiGalápagossaaret

Galápagossaaret

23.05.2019
Näytä kaikki

Galapagos diving

Galápagossaaret ovat lumoava lomakohde!

Tyynestä valtamerestä kohoava saariryhmä tunnetaan henkeäsalpaavista maisemistaan, ainutlaatuisesta luonnostaan ja Darwinin kuuluisasta vierailusta vuonna 1835.

Mutta mikä tekee Galápagossaarista niin ainutlaatuisen matkakohteen?

Mikä Galápagossaaret?

Galapagos turtle

Galápagossaaret sijaitsevat Tyynessämeressä noin 1 000 kilometriä länteen Ecuadorin rannikosta. Ecuadorille kuuluva saariryhmä koostuu 13 isosta saaresta ja sadoista pienemmistä saarista, luodoista ja kareista.

Galápago on vanha espanjankielinen sana, joka tarkoittaa kilpikonnaa. Saaret ovat siis saaneet nimensä niillä elävistä jättiläismäisistä kilpikonnista. Englanninkielisessä maailmassa saaret ovat saaneet myös lisänimen the Enchanted Islands eli ”lumotut saaret”.

Lumotut tai ei, yksi asia on varmaa: saaristo on lumoava matkakohde.

Päiväntasaajan molemmin puolin kohoavat Galápagossaaret tunnetaan etenkin ainutlaatuisesta luonnostaan ja vaikuttavista maisemistaan. Matka Galápagossaarille onkin kuin matka kokonaan toiseen maailmaan.

Galápagossaaret tulivat maailmankartalle 1800-luvulla, kun Charles Darwin käytti niitä elävänä todisteena mullistavasta evoluutioteoriastaan. Galápagossaaret nimettiin virallisesti kansallispuistoksi vuonna 1959, ja vuonna 1978 saaristosta tuli UNESCO:n maailmanperintökohde.

Galápagossaaret

Galapagos landscape

Vain neljä Galápagossaarten sadoista saarista on asuttuja (Santa Cruz, Isabela, San Cristóbal ja Floreana). Isoimpien saarten kaupungeista löytyy hotelleja ja ravintoloita, aivan kuten mistä tahansa kaupungista.

Suurimmat saaret ovat Isabela ja Santa Cruz, ja kiertomatkalla vieraillaan tyypillisesti niistä molemmilla.

Isla Isabela on saariston suurin saari ja tarjoaa jylhiä luontomaisemia. Saaren pohjoiskärjessä sijaitseva Wolf-tulivuori on Galápagossaarten korkein kohta, joka kohoaa 1 707 metrin korkeuteen merenpinnasta. Saarella on myös laaja kosteikkoalue, joka on oikea lintuharrastajan paratiisi.

Saarirykelmän keskellä sijaitseva Isla Santa Cruz on Galápagossaarten väkirikkain saari. Santa Cruzilla on myös saariston kehittynein infrastruktuuri. Täällä voit vierailla esimerkiksi Charles Darwin Research Station ‑tutkimuskeskuksessa, missä voit nähdä muun muassa darwininsirkkuja ja 11 eri kilpikonnalajia.

Asumattomat saaret on jätetty luonnontilaisiksi. Näillä saarilla voit nauttia karunkauniista maisemista ja nähdä lukemattomia ainutlaatuisia eläinlajeja. Juuri täällä Galápagossaarten lumoava luonto on parhaimmillaan.

Asumattomilla saarilla on mahdollista vierailla päiväretkellä saarihyppelyllä tai risteilyllä, jonka aikana seilataan saarelta toiselle.

Miten saaret muodostuivat?

Galápagossaaret ovat muodostuneet miljoonien vuosien aikana tulivuorten toiminnan seurauksena, ja saaret ovatkin pääosin samaan tulivuoriketjuun kuuluvien yksittäisten tulivuorten huippuja.

Geologisessa mielessä Galápagossaaret ovat vielä suhteellisen nuoria. Nuorimmat saaret ovat alle miljoona vuotta vanhoja, ja vanhimmatkin ovat muodostuneet noin 3–5 miljoonaa vuotta sitten.

Niin kutsuttu Galápagosin kuuma piste, josta saaret ovat syntyneet, on yli 20 miljoonaa vuotta vanha ja edelleen vulkaanisesti aktiivinen. Alueelle on kuitenkin täysin turvallista matkustaa.

Galápagossaarten eläimet

Galapagos sea lion

Galápagossaarten eläimistö on ainutlaatuinen.

Saarilla elää paljon endeemisiä lajeja eli eläinlajeja, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Galápagoksenjättiläiskilpikonna, merileguaani ja galapagosinmerileijona ovat vain muutama saariston kotoperäisistä eläinlajeista.

On vaikea sanoa, miten eläimet ovat päätyneet saarille, jotka ovat aina sijainneet satojen kilometrien päässä mantereelta.

Yhden teorian mukaan uima- ja lentotaidottomat maaeläimet ovat huuhtoutuneet Etelä-Amerikasta valtavien tulvien mukana, ja satumaisen hyvällä onnella ne ovat pysyneet hengissä koko pitkän matkan saarille asti. Ajan myötä eläinten oli sopeuduttava elämään karuilla tuliperäisillä saarilla. Siksi ne ovat kehittyneet monella tavalla erilaisiksi mantereelle jääneisiin esi-isiinsä verrattuna.

Tämä voi selittää, miksi Galápagossaarilla yleisiä eläimiä ei tavata missään muualla maailmassa.

Teoria selittää myös sen, miksi matelijoita on niin paljon enemmän kuin nisäkkäitä. Vaihtolämpöiset lajit olisivat nimittäin selvinneet pitkästä merimatkasta huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä.

Monet Galápagossaarten eläimistä ovat hämmästyttävän pelottomia ja päästävät ihmiset hyvin lähelle, jolloin voit saada niistä todella upeita valokuvia.

Loma Galápagossaarilla on ehdottomasti pitkän matkan arvoinen elämys!

Darwin ja Galápagossaaret

iguana

Evoluutioteoria oli Charles Darwinin elämäntyö. Galápagossaarten eläimistöstä puhuttaessa ei voi jättää mainitsematta Darwinia ja hänen evoluutioteoriaansa.

Nuori luonnontieteilijä Charles Darwin lähti vuonna 1831 viisi vuotta kestäneelle maailmanympäripurjehdukselle, joka muutti hänen elämänsä.

Galápagossaarilla Darwin havaitsi paikallisten peippolajien ulkomuodossa eroavaisuuksia kotipuolesta tuttuihin lintuihin, ja lisäksi lintujen ulkoiset piirteet vaihtelivat saarelta toiselle Galápagossaarten sisällä. Saaristossa elävien peippojen nokat olivat huomattavasti suurempia kuin eurooppalaisten peippojen nokat.

Darwin alkoi epäillä, että Galápagossaarten peipot ja eurooppalaiset peipot polveutuivat samasta kantamuodosta, mutta olivat pikkuhiljaa sopeutuneet ympäristöönsä ja muuttuneet sen mukaisesti. Näiden havaintojen pohjalta Darwin kehitteli teoriansa luonnonvalinnasta, jonka hän myöhemmin esitteli uraauurtavassa teoksessaan Lajien synty. Darwinin kirjoittama tietokirja mullisti käsityksemme biologisesta evoluutiosta, ja sitä pidetään edelleen alansa merkittävimpänä teoksena.

Haluatko kokea tarunhohtoiset Galápagossaaret?

Matka Galápagossaarille on kuin matka kokonaan toiseen maailmaan. Syrjäisten saarten satumainen tunnelma lumoaa jokaisen Galápagossaarille matkustavan.

Tylsistymistä ei ainakaan tarvitse pelätä!

TourCompass – Turistista matkalaiseksi