TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogi7 japanilaista ruokalajia, joita sinun on maistettava

7 japanilaista ruokalajia, joita sinun on maistettava

20.04.2018
Näytä kaikki

Okonomiyaki

Japanilaisesta ruoasta tulee monelle ensimmäisenä mieleen sushi, ja sushi onkin Japanissa erittäin suosittu ruokalaji.

Japanilainen keittiö on kuitenkin varsin monipuolinen. Japanilainen ruokakulttuuri perustuu tuoreille raaka-aineille, jotka vaihtelevat kasviksista kalaan ja moniin erityyppisiin lihoihin.

Olemme koonneet alle 7 japanilaista ruokalajia, joita jokaisen Japanin-matkaajan on maistettava.

Ramen – ラーメン

Ramen

Ramen voi hyvinkin olla Japanin vastaus klassiselle vietnamilaiselle Pho-ruokalajille. Ramen-annoksia myydään lähes kaikilla Japanin kaduilla.

Tämä vehnänuudeleita sisältävä nuudelikeitto valmistetaan usein kanaliemeen ja tarjoillaan lihan tai kalan, kasvisten ja keitetyn soijamarinoidun kananmunan kanssa. Keitossa tyypillisesti käytettäviä kasviksia ovat esim. sienet, pavunidut ja sipuli.

Ramen-keitosta on saatavilla lukemattomia eri versioita. Yleisin on nimeltään Shoy, jossa käytetään soijakastiketta.

Ramen edustaa oikeastaan koko Japanin keittiötä keiton muodossa.

Huom: Nuudelikeittoa syödessä on tapana ryystää äänekkäästi. Tapa on niin yleinen, että voit melkeinpä löytää nuudeliravintolan pelkän äänen perusteella!

Sushi – すし, 寿司, 鮨

Sushi

Japanissa käydessäsi et voi olla maistamatta sushia.

Sushi on ylellinen ja herkullinen ruokalaji, jota on saatavilla monessa eri muodossa ja erilaisina makuyhdistelminä.

Sushi koostuu raa’asta kalasta tai äyriäisistä ja riisistä sekä erilaisista lisukkeista, kuten kasviksista. Sushipalan täytteet voivat olla esimerkiksi lohta, rapua, katkarapuja, tonnikalaa ja melkeinpä mitä tahansa muuta.

Kukin sushipala on kuin pieni taideteos – todellinen mestariteos – ja sushikokeilla onkin mestarin asema. Sushikokiksi opiskelu kestää peräti kahdeksan vuotta, josta täydellisen sushiriisin valmistamisen oppimiseen kuluu jopa kolme vuotta.

Tempura – 天ぷら tai天麩羅

Tempura

Tempura on kullankeltaiseksi friteerattu herkkupala, joka koostuu ohueen taikinaan kastetuista kasviksista ja kalasta, jotka paistetaan rapeaksi seesami- tai rapsiöljyssä. Nämä yksinkertaiset suupalat ovat yksinkertaisesti syntisen hyviä.

Tempura tarjoillaan esimerkiksi riisin, soijakastikkeen tai tentsuy-dippikastikkeen kera.

Tempuraa kannattaa kokeilla ravintolassa, joka on erikoistunut tähän rapeaan ruokalajiin.

Dumplings/Gyoza – 餃子 (ぎょうざ)

Dumplings

Gyoza eli dumplings ovat pieniä mehukkaita taikinanyyttejä, jotka täytetään ravunlihalla, porsaanlihalla, naudanlihalla, kanalla tai kasviksilla.

Herkulliset liha- tai kasvistäytteiset mykyt dipataan soijaan, chiliöljyyn tai muihin maukkaisiin kastikkeisiin.

Japanilaiset syövät dumplingseja usein välipalaksi, mutta myös pääruoaksi. Ruokahalua herättävät pikku nyytit ovat kaiken lisäksi varsin edullisia.

Okonomiyaki – お好み焼き

Hiroshima okonomiyaki

Okonomiyakia syödään kaikkialla Japanissa, mutta läntisessä Japanissa se on erityisen suosittu ruokalaji. Okonomiyakia kannattaa kokeilla esimerkiksi Hiroshimassa tai Osakassa, joiden versiot tästä litteästä ruokalajista ovat aivan omanlaisiaan.

Okonomiyaki muistuttaa litteää leipää, jonka päälle on kasattu täytteeksi erilaisia aineksia. Täytteinä voidaan käyttää esim. juustoa, wasabia, kasviksia, lihaa tai kalaa.

Täytteet vaihtelevat alueittain, joten okonomiyakista on saatavilla erilaisia versioita eri puolilla maata. Hiroshimassa suositussa versiossa käytetään paistettuja sobanuudeleita.

Ruokalajiin erikoistuneissa ravintoloissa on usein mahdollista koota ja paistaa oma okonomiyaki itse oman maun mukaan.

Yakitori – 焼き鳥

yakitori

Yakitori on kanasta valmistettava varrasruoka, ja näihin herkullisiin vartaisiin käytetään kaikki kanan osat (esim. nahka, maksa, reisi). Lihapalat marinoidaan esim. soijakastikkeessa, jonka jälkeen vartaat paistetaan hiiligrillissä.

Yakitoria kannattaa maistaa niin kutsutuissa yakitori-ya-ravintoloissa, jotka ovat erikoistuneet juuri tähän ruokalajiin. Annokset ovat tavallisesti edullisia, mutta niitä on saatavilla myös hienoissa ravintoloissa, tosin hieman hintavampina versioina.

Japanissa on tarjolla monia erilaisia yakitori-ruokia, joista tunnetuimpia ovat kanan reisipaloja ja purjoa sisältävä negima, kananmaksasta valmistettu reba sekä tsukune, jossa on kananlihapullia, mausteita, kasviksia ja kananmunaa.

Sukiyaki -すき焼き

Sukiyaki

Sukiyaki on hotpot-pataruoka. Se tuodaan usein pöytään raakana ja keitetään kypsäksi valurautapadassa ruokailijoiden odottaessa.

Sukiyakin valmistus aloitetaan ruskistamalla ohuiksi viipaleiksi leikatut naudanlihapalat padan pohjalla, jonka jälkeen pataan lisätään makeaan ja suolaiseen soijakastikkeeseen perustuva warishita-liemi ja muut ainekset.

Sukiyakissa käytetyt ainekset vaihtelevat alueittain, mutta tavallisia raaka-aineita ovat esim. tofu, kasvikset ja siitakesienet. Joillain alueilla liemeen lisätään kananmunaa.

Haluatko kokea kulinaristisen Japani-elämyksen?

Nousiko vesi kielellesi artikkelia lukiessasi? Haluatko päästä maistamaan japanilaisen keittiön monia jännittäviä ja herkullisia ruokalajeja? Ei muuta kuin menoksi!

Tutustu valikoimassamme oleviin Japanin-matkoihin ja ota yhteyttä matkailuneuvojiimme, jos sinulla on kysyttävää matkoista tai tarvitset apua juuri sinulle parhaiten sopivan matkan valinnassa. Katso myös suosituksemme japanilaisista jälkiruoista.

Hyvää ruokahalua!

TourCompass – Turistista matkalaiseksi