TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiMochista matchaan – tutustu 8 japanilaiseen jälkiruokaan

Mochista matchaan – tutustu 8 japanilaiseen jälkiruokaan

06.12.2023
Näytä kaikki

Kaksi henkilöä pitelee taiyaki-leivonnaisia niin, että ne näyttävät suutelevilta kaloilta

Kun ajattelet japanilaista keittiötä, mieleesi tulee kenties ensimmäisenä tuore sushi, kuuma ramen-keitto tai jokin monista muista japanilaisista suolaisista ruokalajeista.

Japanilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu kuitenkin myös iso valikoima makeita herkkuja, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla matkalla Japanissa.

Kokosimme tähän blogiin 8 houkuttelevaa jälkiruokaa ja makeaa herkkua.

1. Mochi

Mansikkamochileivonnaisia lautasella

Mochi on supersuosittu japanilainen riisileivonnainen, joka on saavuttanut jo ikonisen aseman makeiden välipalojen joukossa.

Nämä makeat pienet kakkuset valmistetaan pehmeästä, tahmeasta ja venyvästä riisitaikinasta, joka muotoillaan täytteen ympärille. Kuten monien muidenkin japanilaisten erikoisuuksien, myös mochi-makeisten makuvalikoima on todella runsas.

Riisitaikina värjätään usein matchalla tai hedelmäväreillä, joten mochia saa kaikenlaisissa kauniissa väreissä.

Kokeile esimerkiksi Ichigo Daifukua, jonka sisällä on tuore mansikka, tai erittäin suositulla japanilaisella punapaputahnalla eli ankolla täytettyä versiota.

2. Shaved Ice (Kakigori)

Shaved icea ja mansikoita kahvilassa

Kakigori on japanilainen vastine pohjoisamerikkalaiselle snow conelle.

Se on yksinkertainen, mutta hyvin uniikki jälkiruoka, joka koostuu erittäin hienoksi raastetusta jäästä, ja siksi sitä kutsutaankin myös nimellä shaved ice. Jääraaste makeutetaan ja maustetaan erilaisilla lisukkeilla.

Kakigori on täydellinen jälkiruoka tai välipala Japanin kuumina ja kosteina kesäpäivinä, sillä se on kevyt, virkistävä ja ennen kaikkea jääkylmä!

Mochin tapaan Kakigoria on saatavilla kaikissa sateenkaaren väreissä. Myös makuvaihtoehtoja on valtavasti, joten oma suosikki on helppo löytää.

3. Musta seesaminsiemen

Mustaa seesamia puulusikalla

Vaikka musta seesami ei sellaisenaan ole varsinainen jälkiruoka, se on silti mainitsemisen arvoinen maku.

Japanissa on tarjolla monenlaisia jälkiruokia ja muita tuotteita, joiden makuna on ”black sesame”. Voit maistaa esimerkiksi mustaseesamilattea, mustaseesamivanukasta, mustaseesamijäätelöä, mustaseesamimochia – ja monia muita.

Mustan seesamin maku on hyvin omaleimainen. Monet kuvaavat sitä miedoksi, makeaksi ja pähkinöihin verrattavaksi, mutta hieman kitkerämmän makuiseksi.

Musta seesami on myös oikea ”superfood”, sillä sen siemenet ovat hyvä kuitujen, proteiinin ja magnesiumin lähde. Makeiden herkkujen lisäksi mustia seesaminsiemeniä käytetään Japanissa paljon myös suolaisissa ruokalajeissa.

4. Dorayaki

Henkilö pitelee dorayaki-pannukakkuja

Dorayaki koostuu kahdesta kuohkeasta pannukakusta, joiden välissä on kerros anko-punapaputahnaa.

Pannukakkutaikinaan lisätään hunajaa, joten lettuset ovat erityisen makeita.
Dorayaki on Japanissa etenkin lasten suosikki, mikä johtuu mahdollisesti sen tärkeästä roolista suositussa japanilaisessa manga-sarjakuvassa, jossa dorayaki on Doraemon-nimisen hahmon lempiruoka!

Tätä pannariherkkua löytyy useimmista japanilaisista leipomoista, makeiskaupoista ja supermarketeista.

5. Taiyaki

Henkilö valmistaa taiyakia

Taiyaki tarkoittaa paistettua kalaa, tarkemmin sanottuna paistettua meriahventa, joten ei ole sattumaa, että tämä japanilainen jälkiruoka on kalan muotoinen.

Ainesosaluetteloon ei kuitenkaan kuulu kala, vaan makea vohveli- tai pannukakkutaikina sekä erilaiset täytteet. Suosituimpia täytteitä ovat anko, suklaa, vaniljakreemi ja erilaiset hedelmät.

Japanissa meriahven symboloi onnea ja vaurautta – ja maistamalla taiyakia tulet varmasti ainakin onnelliseksi!

6. Yuzu

Yuzu-puu kypsine hedelmineen

Aasialainen sitrushedelmä yuzu on suosittu maku japanilaisissa jälkiruoissa.

Yuzu muistuttaa tavallista sitruunaa, mutta sen makumaailma on moniulotteisempi. Se on sitruunan tavoin hapan, mutta siinä maistuvat myös mielenkiintoiset kukka- ja yrttiaromit. Makua kuvaillaan joskus sitruunan ja greipin sekoitukseksi.

Talvipäivänseisauksen aikaan on perinteenä ottaa yuzukylpy (柚子湯). Kuumaan kylpyveteen lisätään yuzu-hedelmiä, jolloin niiden öljyt ja aromit vapautuvat lämmön vaikutuksesta. Yuzun aromien ja öljyjen sanotaan olevan hyväksi terveydelle ja vahvistavan immuunijärjestelmää. Yuzu-kylpy voi siis olla loistava tapa välttää kausiflunssat kylminä talvikuukausina!

7. Konpeito

Konpeitoja pienissä kulhoissa

Konpeito on pieni värikäs tähdenmuotoinen sokerikaramelli. Nämä makeiset ovat suosittuja niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa.

Nimi ei itse asiassa ole japania vaan tulee portugalin sanasta ”confeito”, mikä tarkoittaa karamellia. Tämä johtuu siitä, että konpeito tuli aikoinaan Japaniin portugalilaisten kauppiaiden mukana.

Pieniä sokeritähtiä on saatavana monissa eri mauissa ja väreissä. Ne eivät vain maistu hyvältä, vaan ovat myös suloisen näköisiä!

8. Matchatee

Henkilö kaataa matcha-teetä laseihin

Hienojakoinen matchajauhe valmistetaan samoista teelehdistä, joita käytetään myös vihreän teen uuttamiseen.

Matchateetä voidaan valmistaa kahdella eri tavalla: usucha, joka tarkoittaa ohutta teetä, ja koicha, joka tarkoittaa paksua teetä. Usucha on tavallisin teetyyppi, ja koichaa tarjoillaan yleensä vain erityistilaisuuksissa.

Molemmat matchateetyypit valmistetaan sekoittamalla matchajauhe kuumaan veteen bambuvispilällä. Se antaa teelle hieman vaahtoavan rakenteen.

Teen lisäksi matchalla maustetaan monenlaisia ruokia, kuten leivonnaisia, suklaata ja jäätelöä. Monet kuvaavat matchan erikoista makua makeaksi, hieman kitkeräksi ja ruohoa muistuttavaksi.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi

Tutustu Japanin-matkoihimme alla: