TURVATAKUU - Lue lisää
09 424 15 833
Avoinna tänään 10 - 16 | Aukioloajat
KotiBlogiHaukkaa pala maailmaa: 10 parasta kaupunkikohdetta kulinaristeill

Haukkaa pala maailmaa: 10 parasta kaupunkikohdetta kulinaristeill

11.05.2025
Näytä kaikki

Mies syö syömäpuikoilla ravintolassa Vietnamissa

Monille matkailijoille ruokakokemukset eivät ole vain osa matkaa – ne ovat koko matkan tarkoitus.

Istahda muovituolille bangkokilaiselle sivukadulle ja tilaa höyryävä pad thai, herkuttele perulaisen kokin valmistamalla cevichellä Limassa tai ylläty streetfood-tacoista Mexico Cityssä – juuri nämä hetket painuvat mieleen ja luovat muistoja koko loppuelämäksi.

Tässä blogikirjoituksessa esittelemme 10 upeaa kaupunkia, joissa ruokaa rakastava matkailija voi nauttia maailmanluokan makuelämyksistä.

Bangkok, Thaimaa

Nainen valmistaa Pad Thain Bangkokin markkinoilla

Bangkok on katuruokafanin mekka.

Kaikkialla kaduilla ja kujilla leijuu grillilihan, tuoreiden yrttien ja vahvojen mausteiden huumaava tuoksu. Thaimaalainen streetfood-keittiö on monipuolinen ja autenttinen, ja pienikin ruokakoju voi tarjota ikimuistoisen gastronomisen seikkailun.

Monet herkulliset thaimaalaiset ruokalajit, kuten pad thai, tom yim ja mango sticky rice, ovat suosikkeja ympäri maailman. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja sille, miltä tuntuu tilata aitoa thairuokaa Thaimaassa!

Mitä Bangkokissa kannattaa syödä?

Yksi Thaimaan suosituimmista ruokalajeista on pad thai, jota ei missään tapauksessa kannata jättää väliin. Pad thain suosion takana on sen yhdistelmä makeita, suolaisia ja happamia makuja. Tämä nuudeliruoka ei kuitenkaan ole kovin mausteinen, joten se on turvallinen valinta ihan jokaiselle.

San José, Costa Rica

Gallo Pinto munakokkelin kanssa

Costa Rican pääkaupunki San José sijaitsee Etelä-Amerikassa rehevän ylängön keskellä.

San José ei ehkä ole ensimmäinen kaupunki, joka tulee mieleen, kun puhutaan kulinaarisista elämyksistä. Se on kuitenkin Keski-Amerikassa suotta aliarvostettu helmi, mitä ruokakulttuuriin tulee.

Costaricalaisen keittiön antimet ovat yksinkertaisia, mutta maukkaita. Maassa käytetään paljon tuoreita raaka-aineita, kuten riisiä, papuja, lihaa ja eksoottisia hedelmiä. San Josén värikkäillä markkinoilla, kuten Mercado Centralissa, voit suunnata kohti ruokakojuja tuoksun perusteella. Niissä kaikissa valmistetaan autenttisia paikallisia ruokia resepteillä, jotka ovat periytyneet sukupolvelta toiselle.

San Josén ruokaskene on myös erittäin monikulttuurinen. Kaupungista löytyy laaja valikoima esimerkiksi kiinalaisia, libanonilaisia, meksikolaisia ja argentiinalaisia ravintoloita, jos haluat maistella vähän koko maailmaa yhdellä matkalla.

Mitä San Joséssa kannattaa syödä?

Jos sinun pitäisi syödä vain yksi ruokalaji San Joséssa, valinnan pitäisi ehdottomasti olla Costa Rican kuuluisin erikoisuus gallo pinto. Ruoka koostuu riisistä ja pavuista ja tarjoillaan kananmunien kera, ja paikalliset syövät sitä usein aamiaiseksi.

Hồ Chí Minhin kaupunki, Vietnam

Nainen tekee Banh Mi -voileipää Ho Chi Minh Cityssä, Vietnamissa.

Etelä-Vietnamin sydämessä sijaitsevassa Ho Chi Minhin kaupungissa ruokakulttuuri on yhtä vilkasta kuin liikennekin!

Kaupunki tunnetaan erityisesti erinomaisesta katuruoastaan, ja streetfood-kojuista voit ostaa kaikkea maksapateella ja korianterilla täytetyistä bánh mì -patongeista höyryävään pho-nuudelikeittoon. Katukeittiöillä on pitkät perinteet, ja monet kojut ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle jo useampaan otteeseen.

Vietnam on entinen Ranskan siirtomaa, ja ranskalaiset vaikutteet ovatkin edelleen vahvasti läsnä paikallisessa keittiössä. Itse asiassa kuuluisa bánh mì -leipä sai alkunsa, kun ranskalaiset toivat maahan patonkeja – ja sama pätee kahviin. Tänä päivänä voit tilata esimerkiksi vietnamilaisen egg coffeen, joka valmistetaan munankeltuaisista ja kondensoidusta maidosta.

Mitä Ho Chi Minhin kaupungissa kannattaa syödä?

Vietnamilainen täytetty patonki bánh mì on ilmiselvä valinta. Saatavilla on lukemattomia makuvaihtoehtoja, ja patonginpuolikkaiden välistä löytyy usein vietnamilaisia erikoisuuksia, pikkelöityjä kasviksia, korianteria ja tulista chiliä.

Lima, Peru

Cevicheä tarjoillaan Gourmet Food Tour -retkellä Limassa, Perussa.

Perun pääkaupunki Lima on gastronominen aarre.

Kaupungista ja koko Perusta on vuosien saatossa muotoutunut kulinaarinen sulatusuuni, sillä maan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita niin Euroopasta kuin Aasiasta ja Afrikastakin. Nykyään monet pitävät perulaista keittiötä hyvänä esimerkkinä maukkaasta fuusioruoasta.

Jopa Perun kansallisruoan eli limellä marinoidun ceviche-kalan sanotaan syntyneen, kun maahan muuttaneet japanilaiset toivat mukanaan rakkauden raakaa kalaa kohtaan.

Limassa voit maistaa monenlaisia perulaisia perinneruokia, jotka tuovat veden kielelle – ja jos rohkeutta riittää, voit tutustua perulaiseen ruokakulttuuriin testaamalla paikallisia erikoisuuksia, kuten marsua tai grillattua lehmän sydäntä.

Mitä Limassa kannattaa syödä?

Perussa on melkeinpä mahdotonta käydä maistamatta cevicheä. Tuore paikallinen kala marinoidaan limettimehussa ja maustetaan chilillä ja punasipulilla, ja jo ensimmäisen suupalan jälkeen ymmärrät, miksi kyseessä on Perun kansallisruoka!

New York City, USA

Bagel tuorejuustolla ja lohella New Yorkissa

New York Cityssä voit maistaa koko maailman yhdessä kaupungissa.

Perinteisten amerikkalaisten klassikoiden, kuten mehukkaiden hampurilaisten, pehmeiden bageleiden ja ikonisten hotdogien, lisäksi voit herkutella Nykissä maailman kaikkien eri keittiöiden antimilla – kunhan tiedät oikean osoitteen.

Kokeile kermaisia pastaruokia punavalkoisilla pöytäliinoilla Little Italiassa, korealaista BBQ:ta Koreatownissa ja dim sumeja Chinatownissa – nämä ovat vain muutamia esimerkkejä paikoista, joissa voit käydä New Yorkissa ollessasi ja kuvitella hetkeksi matkustaneesi jonnekin ihan muualle.

USA tunnetaan tietenkin myös herkullisista aamiaisruoistaan, joihin kuuluvat muun muassa donitsit, aamiaisburritot ja amerikkalaiset pannukakut. Kaikkia näitä herkkuja löytyy varmasti New Yorkin lukemattomista kuppiloista ja kahviloista!

Mitä New York Cityssä kannattaa syödä?

Bagel on varmasti New York Cityn ikonisin ruokalaji, ja yksi suosituimmista täytevaihtoehdoista on suolalohi ja tuorejuusto. Tämä ehta newyorkilainen klassikko pitää usein sisällään myös punasipulia, kapriksia ja tomaattia.

Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Eteläafrikkalainen ruokalaji, Bobotie, tarjoillaan keltaisen riisin kanssa.

Rannikolla sijaitsevasta Kapkaupungista löytyy jotain jokaiseen mielitekoon.

Eteläafrikkalainen keittiö on kuin monipuolinen seisova pöytä, joka sisältää makuja kaikkialta maailmasta – Euroopasta, Aasiasta ja muista osista Afrikkaa. Tämä tekee Kapkaupungista erinomaisen matkakohteen kaikille, jotka rakastavat ruokaa!

Kapkaupunki on maantieteellisen sijaintinsa ansiosta toiminut linkkinä moniin eri maailmankolkkiin historian saatossa, mikä on vaikuttanut myös sen ruokakulttuuriin. Etelä-Afrikassa elää muun muassa suuri intialaisväestö, joka on tuonut mukanaan muun muassa bunny chow’n ja monia muita ruokalajeja. Bobotie, Etelä-Afrikan kansallisruoka, on puolestaan peräisin malesialaisilta maahanmuuttajilta.

Vaikka kyseessä ei varsinaisesti ole ruoka, Kapkaupungilla on myös oma erikoisuutensa: viini. Etelä-Afrikka tunnetaan laadukkaista viineistään, ja monet parhaista viinialueista, kuten Stellenbosch ja Franschhoek, sijaitsevat aivan lähellä Kapkaupunkia.

Mitä Kapkaupungissa kannattaa syödä?

Kokeile perinteistä eteläafrikkalaista bobotie-paistosta! Mausteinen jauhelihavuoka höystetään rusinoilla, kuorrutetaan munamaidolla ja tarjoillaan usein riisin ja chutneyn kera. Tuloksena on makean ja mausteisen jännittävä liitto!

Tokio, Japani

Kokki valmistaa Ramenia Tsukijin kalamarkkinoilla Tokiossa.

Tokiossa voit nauttia monenlaisista makuelämyksistä, aina vilkkaiden katukeittiöiden gyoza-nyyteistä hienojen ravintoloiden eksklusiivisiin sushiannoksiin.

Japanin pääkaupunki tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden maistella erilaisia herkullisia japanilaisia jälkiruokia, vaikka niistä joidenkin maku saattaakin vaatia vähän totuttelua. Vihreä matcha-tee on sellaisenaan suuri hitti Japanissa, mutta matchalla maustetaan myös useita jälkiruokia, kuten suklaata, jäätelöä ja leivonnaisia. Monet kuvailevat sen makua makeaksi, hieman kitkeräksi ja aavistuksen ruohoiseksi.

Tokio ja koko Japani tunnetaan 7/11-tyyppisistä pikkukaupoistaan, joista käytetään nimitystä convenience stores. Ne ovat kuitenkin hyvin erilaisia kuin meille tutut kioskit. Ne tarjoavat nimittäin hyvän valikoiman tuoretta ruokaa ja välipaloja, joita on helppo ostaa mukaan otettavaksi. Suosituimpiin kuuluvat onigirit eli kolmionmuotoiset merilevään käärityt riisipallot, joiden täytteenä voi olla esimerkiksi tonnikalaa tai kanaa.

Mitä Tokiossa kannattaa syödä?

Ehdoton valinta on tietenkin ramen – höyryävä kulhollinen nuudelikeittoa, joka koostuu tavallisesti vahvasta liemestä, possunlihasta, soijakastikkeesta, kananmunasta ja kasviksista. Saatavilla on valtavasti eri variaatioita, jotka kaikki ovat maukkaita ja lämmittäviä – siis täydellistä lohturuokaa!

Mexico City, Meksiko

Lihaa valmistetaan tacoja varten ruokakojuissa Mexico Cityssä.

Suosittuja meksikolaisia ruokalajeja on valtavasti, ja Mexico City on juuri oikea paikka maistaa niitä kaikkia.

Meksikon pääkaupunki vilisee elämää ympäri vuorokauden, joten jostain löytyy varmasti sopiva ruokakoju riippumatta siitä, mihin aikaan päivästä vatsasi alkaa kurnia.

Yksi meksikolaisen katuruoan suurista klassikoista on taco, ja Mexico Cityssä niiden taso vastaa gourmet-ravintoloiden parhaita annoksia. Itse asiassa Taquería El Califa de Leónille myönnettiin ensimmäisenä tacokioskina Michelin-tähti vuonna 2024!

Nykypäivän meksikolainen ruokakulttuuri juontaa juurensa muinaisiin mayaperinteisiin. Mayat keksivät muun muassa suositut enchiladat kääriessään kalaa maissijauhoista valmistettuihin pannukakkuihin. Pääset siis vähän lähemmäs maan mielenkiintoista historiaa samalla kun herkuttelet paikallisen keittiön antimilla!

Mitä Meksikossa kannattaa syödä?

Mikään matka Mexico Cityyn ei ole täydellinen ilman tacoja. Tarjolla on paljon eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi Tacos Árabe, jonka täytteenä on juustokuminalla ja oreganolla marinoitua varraspossua, hienonnettua sipulia ja korianteria.

New Orleans, USA

Gumbo, jossa on mereneläviä

New Orleansissa ruoka ja kulttuuri kulkevat käsi kädessä.

Kaupungilla on rikas kulinaarinen historia, johon ranskalainen, espanjalainen, vietnamilainen ja afrikkalainen keittiö ovat vuosien saatossa jättäneet omat jälkensä.

New Orleansin tunnelmallisista kaupunginosista, kuten ikonisesta French Quarterista ja viehättävästä Garden Districtistä, löytyy kaikkea eleganteista ravintoloista pieniin paikallisiin dinereihin. Niissä voit maistella monikulttuurisia ruokia, kuten gumboa, jambalayaa ja beignet-munkkeja tai herkullisia tuoreita mereneläviä.

Mitä New Orleansissa kannattaa syödä?

Gumbo kuuluu erottamattomana osana neworleansilaiseen keittiöön, joka on yhdistelmä afrikkalaista, ranskalaista ja espanjalaista ruokakulttuuria. Lämmittävä, täyteläinen keitto valmistetaan lihasta tai äyriäisistä sekä okrasta ja tarjoillaan usein riisin kanssa.

Kuala Lumpur, Malesia

Nasi Lemak -annos Kuala Lumpurissa

Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa sinua odottaa kulttuurien sulatusuuni ja ruokamaailma, joka nostaa veden kielelle.

Malesian monikulttuurisuus näkyy selvästi paikallisessa keittiössä, joka on herkullinen yhdistelmä intialaisia, kiinalaisia ja malesialaisia makuja.

Voit maistella kaikkien eri kulttuurien ruokia yhdessä ja samassa katukeittiössä tai sukeltaa syvemmälle kiinalaiseen ja intialaiseen ruokakulttuuriin Chinatownissa tai Little Indiassa.

Mitä Kuala Lumpurissa kannattaa syödä?

Jos haluat kokeilla perinteistä malesialaista ruokaa, maan kansallisruoka nasi lemak on oikea valinta. Ruokalaji koostuu kookosmaidossa keitetystä riisistä, joka maustetaan indonesialaisella sambal-chilikastikkeella ja tarjoillaan paistettujen sardellien, maapähkinöiden, keitetyn kananmunan ja kurkun kera.

Oletko valmis maistamaan maailmaa?

Saiko blogi veden kielellesi?

Teki mielesi sitten mausteista katuruokaa Bangkokissa tai cevicheä Tyynenmeren rannikolla Limassa, unohtumattomat ruokaelämykset odottavat sinua ympäri maailman.

Bon Appétit!

TourCompass – Turistista matkailijaksi