TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiRuoka Etelä-Afrikassa

Ruoka Etelä-Afrikassa

28.04.2024
Näytä kaikki

Nainen ja mies kädestä pitäen viinitarhassa Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan ruokakulttuuri on kiehtova ja värikäs fuusio eri kulttuureja ja perinteitä, jotka heijastavat maan rikasta historiaa ja etnistä monimuotoisuutta.

Mutta mitä Etelä-Afrikassa sitten syödään?

Jokainen ihmisryhmä alkuperäisheimoista eurooppalaisiin ja aasialaisiin maahanmuuttajiin on tuonut mukanaan omat ainutlaatuiset makunsa ja ruoanlaittotekniikkansa, minkä tuloksena on muodostunut erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen kulinaarinen kokonaisuus.

Kokosimme tähän blogiin 10 ruokaa ja juomaa, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla matkaillessasi Etelä-Afrikassa.

Bobotie – Etelä-Afrikan kansallisruoka

Etelä-Afrikan kansallisruoka, Bobotie

Kansallisruoka bobotie on lampaan jauhelilhasta valmistettu herkullinen paistos, jossa käytetään paljon mausteita, kuten currya. Lihaseoksen päälle kaadetaan munamaito, jonka jälkeen koko komeus paistetaan uunissa ja kuorrutetaan lopuksi chutneykerroksella.

Bobotien maku on uniikki, sillä siinä yhdistyvät jännittävällä tavalla makeus, suolaisuus ja mausteisuus. Ruokalaji tarjoillaan usein keltaisen riisin, paistettujen banaanien tai grillattujen kasvisten kanssa, sillä eteläafrikkalaiset rakastavat grillaamista yli kaiken.

Biltong

Etelä-Afrikan biltong

Yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista eteläafrikkalaisista erikoisuuksista on biltong. Se on maustettua kuivalihaa, joka valmistetaan tavallisimmin naudanlihasta, mutta toisinaan myös ohuiksi lastuiksi leikatusta riistasta, kuten kudun tai strutsin lihasta. Monet tuntevatkin biltongin eräänlaisena beef jerkyn muunnelmana.

Biltongille on ominaista voimakas maku, sillä se maustetaan usein etikan, suolan, sokerin, korianterin ja muiden mausteiden seoksella.

Tämä kuivaliha ei ole vain välipala, vaan osa eteläafrikkalaista identiteettiä, ja sitä syödään kaikkialla: kaupungilla, safarilla ja patikkaretkillä.

Braai

Etelä-Afrikan grilli - braai

Toinen eteläafrikkalaisen keittiön kohokohta on “braai”, joka on afrikaansia ja tarkoittaa grillausta. Afrikaans on yksi Etelä-Afrikan 11 virallisesta kielestä.

Perinteinen braai sisältää joukon erityyppisiä lihoja, kuten makkaroita (boerewors), lammasta, kanaa ja nautaa, jotka grillataan avotulella. Lisukkeeksi pöytään voidaan kattaa ”pap” (paksu maissipuuro), ”chakalaka” (mausteinen kasvisrelissi) ja tuoresalaatteja.

Braai on paljon muutakin kuin vain grillaamista – se on sosiaalinen tapahtuma, joka tuo ystävät ja läheiset yhteen.

Melktert

Kotitekoinen eteläafrikkalainen piirakka - Melktert

Makeanhimoisille sopiva klassikko on melktert eli maitotorttu. Tämä Etelä-Afrikassa erittäin suosittu jälkiruoka on peräisin Alankomaista, josta hollantilaiset toivat sen Kapkaupunkiin 1600-luvulla.

Makea torttu koostuu rapeasta pohjasta ja sametinpehmeästä maitopohjaisesta täytteestä, jonka päälle ripotellaan kanelia. Se on kaikkien rakastama herkku, jota on usein tarjolla niin kodeissa kuin kahviloissakin ympäri maata.

Bunny Chow

Bunny chow

Bunny Chow on suosittu katuruoka, joka on kotoisin Durbanin kaupungin suuresta intialaisyhteisöstä.

Vaikka nimestä voisi niin päätellä, ruoka ei sisällä kaninlihaa. Sen sijaan se koostuu ontosta leivästä ja currysta, joka usein valmistetaan kanasta, lampaasta tai pavuista.

Etelä-Afrikassa matkaillessasi voit kokea kaikki paikallisen keittiön ainutlaatuiset maut – jokainen ateria kertoo tarinan ihmisistä, kulttuurivaikutteista ja perinteistä, jotka ovat muokanneet maan uniikkia kulinaarista maisemaa.

Rusk

Perinteinen eteläafrikkalainen keksi Rusks

Rusk on perinteinen eteläafrikkalainen kuivattu leipä, jota nautitaan usein välipalaksi tai aamiaiseksi kahvin, teen tai kuuman kaakaon kanssa.

Keksin kaltainen herkku on peräisin Etelä-Afrikan varhaisilta hollantilaissiirtolaisilta, ja se on edelleen suosittu osa eteläafrikkalaista kulttuuria.

Ruskeja valmistetaan yleensä leipomalla kakkutaikinaa muistuttava taikina, joka leikataan suikaleiksi ja kuivataan uunissa kovaksi ja rapeaksi.

Saatavilla on paljon erilaisia makuja makeasta mausteiseen. Taikinaan voidaan lisätä myös esimerkiksi pähkinöitä, siemeniä tai kuivattuja hedelmiä.

Koeksisters

Lautanen eteläafrikkalaista kakkua, Koeksistersiä

Eteläafrikkalainen koeksister on perinteinen leivonnainen, joka valmistetaan taikinasta, uppopaistetaan ja kastetaan siirappiin tai hunajaan. Nimi tulee hollannin sanasta ”koek”, joka tarkoittaa kakkua.

Ennen paistamista taikinan letitetään, jolloin leivonnaiseen saadaan kiiltävän pinnan lisäksi kaunis muoto.

Koeksisterseja syödään iltapäiväkahvin kanssa, syntymäpäivillä ja toisinaan myös aamiaisella.

Rooibos-tee

Kuppi Rooibos-teetä

Rooibos on suosittu yrttitee, joka valmistaan Etelä-Afrikassa kasvavan Aspalathus Linearis -pensaan lehdistä. Tee tunnetaan täyteläisestä maustaan ja luonnollisesta makeudestaan. Etelä-Afrikan Rooibos Councilin mukaan rooibosilla on myös hyviä terveysvaikutuksia, sillä lehdet ovat täynnä hyödyllisiä antioksidantteja, jotka voivat auttaa vahvistamaan kehon immuunijärjestelmää.

Joidenkin tutkimusten mukaan rooibos voi jopa auttaa torjumaan syöpää.

Teetä juodaan kaikkialla maailmassa, ja vaikka se nautitaan useimmiten kuumana perinteisenä teenä, siitä voidaan hauduttaa myös kylmää jääteetä.

Chakalaka

Chakalaka - eteläafrikkalainen vihannesruokakastike

Chakalaka on eteläafrikkalainen mausteinen vihannesrelissi, jota tarjoillaan perinteisesti pataruokien ja leivän kera.

Chakalakan ainesosat vaihtelevat, mutta suosituimpia ovat paprika, porkkana, peruna, kevätsipuli ja valkoiset pavut.

Eteläafrikkalainen viini

Viininmaistajaiset Franschhoekissa Länsi-Kapissa, Etelä-Afrikassa.

Etelä-Afrikassa käydessäsi sinun on ehdottomasti nautittava ainakin yksi lasillinen laadukasta paikallista viiniä. Vaikka Ranska, Italia ja Espanja usein varastavatkin huomion, Etelä-Afrikka on itse asiassa tuottanut viiniä jo vuodesta 1655. Paikalliset viinit ovat tyypillisesti kypsiä, hedelmäisiä ja kasvualueensa makuisia.

Viininviljely on enimmäkseen keskittynyt Länsi-Kapin alueelle Kapkaupungin lähistölle. Täkäläiset viinit on jaettu alueisiin ja piirikuntiin, joiden mikroilmasto ja vaihteleva maasto luovat kullekin alueelle tyypillisiä viinejä.

Etelä-Afrikan ilmasto vaikuttaa osaltaan viinien voimakkaisiin makuprofiileihin, ja paikan päällä pääset maistelemaan monia uskomattoman maukkaita viinejä, kuten Sauvignon Blanc, Chenin

Blanc ja Shiraz. Erityisen tunnettu on punaviinirypäle Pinotage, Pinot Noirin ja Cinsautin sekoitus, joka kehitettiin Etelä-Afrikassa 1900-luvun alussa.

Tutustu Etelä-Afrikan-matkoihimme täällä

TourCompass – Turistista matkalaiseksi