TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogi10 luonnonilmiötä, jotka on koettava vuonna 2024

10 luonnonilmiötä, jotka on koettava vuonna 2024

03.01.2024
Näytä kaikki

Nainen vaeltaa Rainbow Mountainilla Perussa

Monelle matkailijalle ainutlaatuiset luontokokemukset ovat toivelistan kärjessä, kun suunnitelmissa on seikkailu maailmalla.

Kansallispuistoja, upeita vesiputouksia ja henkeäsalpaavia vuoria voi nähdä ympäri vuoden.

On myös uskomattomia luonnonilmiöitä, jotka tapahtuvat tiettyinä vuodenaikoina.

Kokosimme 10 ainutlaatuista luontoelämystä, jotka voit kokea vuonna 2024.

Sakura – Japani

Sakura – kirsikan kukinta Tokiossa

Japani tunnetaan erityisesti kauniista, hempeän vaaleanpunaisena kukkivista kirsikkapuistaan. Kukkia kutsutaan sakuraksi, ja kukinta on vuosittainen kohokohta sekä paikallisille että vierailijoille.

Japanin kirsikankukkakausi riippuu siitä, milloin ilmat alkavat kevään myötä lämmetä, joten voi olla vaikea ennustaa tarkkaan, mihin aikaan sakurat tarkalleen puhkeavat. Useimmiten kausi alkaa Etelä-Japanissa tammikuun tienoilla ja saapuu Kiotoon ja Tokioon yleensä maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa.

The Great Migration – Tansania ja Kenia

Gnuuantilooppeja kävelemässä pitkässä rivissä Keniassa

Afrikan savannilla todistetaan joka vuosi vaikuttavaa näytelmää, kun miljoonat gnuuantilooppilaumat lähtevät niin kutsutulle suurelle gnuuvaellukselle.
Jännittävimmillään nähtävyys on heinä-lokakuun välisenä aikana (ja erityisesti heinä-elokuussa), kun gnuut ylittävät Marajoen. Päästäkseen Keniassa sijaitsevaan Masai Maraan gnuuantiloopit joutuvat ylittämään joen, jonka pinnan alla niitä odottavat nälkäiset krokotiilit.

Eläinvaellusta voi seurata useissa eri paikoissa Keniassa ja Tansaniassa ympäri vuoden, joten kannattaa ottaa selvää, missä ja milloin voit parhaiten nähdä tämän kiehtovan eläinilmiön omalla safarilomallasi.

Rainbow Mountain – Peru

Sateenkaarivuori Perussa

Perussa on eräs ainutlaatuinen luonnonilmiö, jota voit ihastella ympäri vuoden: sateenkaarivuori.

Vuori tunnetaan myös nimellä “Vinicunca”, joka on paikallista perulaiskieltä ja tarkoittaa “värillistä vuorta”.

Kun näet sateenkaarivuoren, sinulle ei jää epäilystäkään siitä, mistä se on saanut nimensä. Vuorta nimittäin peittävät värikkäät raidat, jotka ovat muodostuneet satojen vuosien aikana monista eri mineraaleista.

Paras aika kiivetä vuorelle on maaliskuun ja marraskuun välisenä aikana, jolloin sateita on vähiten.

Revontulet – Australia

Revontulet taivaalla heijastuvat veden pintaan

Tiesitkö, että myös eteläisellä pallonpuoliskolla näkyy revontulia? Siellä niiden nimi ei tosin ole aurora borealis vaan aurora australis eli etelänpalo.

Kyseessä on kuitenkin sama ilmiö, ja hyvällä tuurilla voit nähdä taivaan puhkeavan upeaan väriloistoon myös matkaillessasi Australiassa. Valo syntyy, kun Auringosta tulevat sähköisesti varautuneet hiukkaset osuvat Maan magneettikenttään.

Vaikka etelän revontulet ovat tavallisimpia Tasmaniassa, niitä on mahdollista nähdä muuallakin. Australiassa revontulia näkyy todennäköisimmin talvikuukausina eli kesäkuusta elokuuhun.

Koyo – Japani

Koyo eli ruska Daigoji-temppelissä Kiotossa.

Syyskuukausina Japani pukeutuu upeaan väriloistoon, kun koyo eli ruska saapuu maahan.

Puiden lehdet vaihtavat väriä, ja maisema peittyy lämpimiin punaisiin, oransseihin ja kultaisiin sävyihin.

Koyo alkaa Pohjois-Japanissa syyskuun tienoilla ja siirtyy etelään loka-, marras- ja joulukuun aikana, siis päinvastaisessa järjestyksessä kuin sakura. Voit kokea tämän viehättävän luonnonilmiön monissa eri paikoissa riippuen siitä, milloin matkustat Japaniin.

Bioluminoiva plankton – Malediivit

Bioluminoivaa planktonia rannalla Malediiveilla

Jos matkustat Malediiveille, voit päästä kokemaan ainutlaatuisen luonnonilmiön: bioluminoivan planktonin.

Nämä planktonit tuottavat valoa liikkuessaan ja saavat rannikon näyttämään hehkuvalta tähtimereltä.

Voit nähdä bioluminoivaa planktonia kaikkialla Malediiveilla ympäri vuoden, mutta mahdollisuutesi ovat parhaat kesäkuun ja joulukuun välisenä aikana, jolloin planktonia on meressä runsaammin.

Okavangon suisto – Botswana

Norsuja ylhäältä katsottuna Okavangon suistossa Botswanassa

Okavangon suisto on yksi Afrikan monista mielenkiintoisista luonnonilmiöistä.

Suisto on 14 000 neliökilometrin laajuinen ja koostuu monimutkaisesta jokiverkostosta keskellä muuten kuivaa Kalaharin autiomaata. Joet tulvivat joka vuosi muodostaen suiston, joka on yksi maailman suurimmista kosteikoista.

Erityisen kiehtovaa on se, että suiston täyttävä vesi on sadevettä, joka sataa Angolan ylängöillä kuusi kuukautta ennen kuin se tulvii Okavangon jokiin ja muodostaa kosteikon – ja vieläpä aikana, jolloin Botswanassa on kuiva kausi ja sateet hyvin harvinaisia.

Suiston vesi houkuttelee paikalle monia janoisia eläimiä, joten Okavangon suisto on loistava paikka nähdä afrikkalaisia villieläimiä.

Galápagoksenjättiläiskilpikonna – Galápagossaaret

Galápagoksenjättiläiskilpikonna maalla

Galápagossaarilla voit kokea uniikkeja eläinelämyksiä ympäri vuoden.

Riippuen siitä, milloin vierailet Galápagossaarilla, sinulla on mahdollisuus päästä todistamaan osia galápagoksenjättiläiskilpikonnan elinkaaresta.

Joka vuosi kesäkuussa galápagoksenjättiläiskilpikonnat vaeltavat Santa Cruzin ylängöltä alankoalueelle pesimään. Eläinten vaelluksen aikana voit nähdä kerralla monta konnaa!
Joulukuussa ja tammikuussa pienet poikaset kuoriutuvat, ja voit nähdä niitä joukoittain rannoilla.

Jokien yhteenvirtaus – Brasilia

Joet kohtaavat Amazonissa Brasiliassa

Amazonin sydämessä Brasiliassa voit nähdä kahden joen kiehtovan yhteenvirtauksen. Ilmiö on portugaliksi ”Encontro das Águas”, mikä tarkoittaa vesien kohtaamista.

Kaksi jokea, Rio Negro ja Rio Solimôes, kohtaavat toisensa, mutta eivät sekoitu keskenään, koska niiden lämpötilat ja pH-arvot ovat erilaiset ja vedet virtaavat eri nopeuksilla. Siksi Rio Negron tummat, lähes mustat vedet ja Solimôesin saviset, okranväriset vedet voidaan erottaa selvästi toisistaan.

Tämä värikontrasti luo uskomattoman näkymän, jossa kaksi jokea ikään kuin virtaa vierekkäin, mutta niiden vedet pysyvät kuitenkin erillään.

Valassafari – Etelä-Afrikka

Valas hyppää merestä Etelä-Afrikan rannikolla

Etelä-Afrikka on loistava paikka nähdä mahtavia merten jättiläisiä.

Voit kokea valassafarin Etelä-Afrikassa monella eri tavalla: mantereelta käsin tai veneestä.

Eteläisillä rannikoilla, kuten Hermanusin rannikkokaupungissa, voit bongata valaita kävellessäsi rantakallioilla. Voit myös pukeutua pelastusliiveihin ja lähteä valaiden jäljille veneretken merkeissä.

Paras aika valaiden tarkkailuun on kesäkuun ja marraskuun välisenä aikana, jolloin valaat vaeltavat Etelämantereen kylmistä vesistä parittelemaan Etelä-Afrikan lämpimämpiin vesiin. Mitään takeita valaiden näkemisestä ei valitettavasti ole, joten voit vain ristiä sormesi ja toivoa, että ainakin yksi näistä upeista otuksista nousee merenpinnan yläpuolelle.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi