TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiThe Great Migration

The Great Migration

31.12.2017  |  päivitetty: 02.05.2023
Näytä kaikki

Gnuut Serengetissä

Eläimiä on silmänkantamattomiin.

Laumoittain eläimiä.

Sitä on lähes mahdotonta käsittää.

Ilmiön nimi on The Great Migration, ja se on yksi Tansanian ja Kenian tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Mikä on The Great Migration?

Gnuut savannilla

The Great Migration on suuri eläinvaellus, jossa joka vuosi kaksi miljoonaa eläintä vaeltaa Serengetin kansallispuistosta Keniaan Masai Maran kansalliselle suojelualueelle.

Laumat koostuvat pääasiassa gnuuantiloopeista, mutta mukana vaeltaa myös seeproja ja gaselleja.

Kyseessä on maailman suurin ja pisin nisäkkäiden vaellus maalla, ja tätä luonnonilmiötä pidetään yhtenä Afrikan seitsemästä ihmeestä, joihin kuuluvat myös Ngorongoro-kraatteri, Victorian putoukset ja Kilimanjaro-vuori.

Miksi eläimet vaeltavat?

Teorioita on monta. Yhden mukaan vaellusta ohjaa sade.

Kun ruoho katoaa yhdeltä alueelta, sade houkuttelee laumat kohti hedelmällisempiä maita, joissa riittää syötävää ja juotavaa. Monet eläimet kulkevat siis jatkuvasti kohti vehreämpiä ruohoalueita varmistaakseen henkiinjäämisensä vaikka matka itsessäänkin on vaarallinen.

Miten voin nähdä suuren eläinvaelluksen?

Eläimet kiertävät myötäpäivään Tansaniassa sijaitsevan Serengetin tasangoilta Keniassa sijaitsevalle Masai Mara -suojelualueelle ja taas takaisin. Matka on lähes 3000 km pituinen.

Serengeti ja Masai Mara kuuluvat samaan ekosysteemiin. Eläimet eivät piittaa maiden rajoista ja vaeltavat aina siihen suuntaan, jossa ruokaa ja juomaa on saatavilla.

Eläimet vaeltavat usein tuhansien yksilöiden laumoissa yhteistä reittiään pitkin, mutta ei ole myöskään epätavallista, että jotkut ryhmät poikkeavat ”normaalilta” reitiltä.

Milloin voin nähdä suurimmat eläinlaumat?

Afrikan suuren elainvaelluksen kartta
Suuri eläinvaellus on jatkuva prosessi, ja se tapahtuu aina uudelleen ja uudelleen vuosi toisensa jälkeen. Se ei siis ole ainoastaan jokavuotinen tapahtuma, vaan sinulla on mahdollisuus todistaa vaellusta ympäri vuoden eri paikoissa reitin varrella.

Koska kyseessä on luonnonilmiö, on vaikea määrittää vaelluksen tarkkaa ajankohtaa tai reittiä tai sitä, milloin eläimet missäkin kohdassa reittiä ovat. Alla oleva opas on siksi vain suuntaa antava.

Gnuuvaellus kuukausi kuukaudelta

1) Tammikuu-maaliskuu: Poikimiskausi

poikimiskausi Serengetissä

Tammikuussa eläinlaumat oleskelevat Serengetin kansallispuiston eteläosissa ja Ngorongoron suojelualueella eli mm. oman Ngorongoro Wild Campimme alueella.

Tähän aikaan vuodesta on eläinten poikimiskausi.

Noin kahden-kolmen viikon aikana syntyy yli puoli miljoonaa gnuunpoikasta. Poikimiskauden vilkkaimpina päivinä poikasia syntyy jopa 8000 päivässä. Pienet gnuunpoikaset nousevat nopeasti jaloilleen ja tulevat nopeasti osaksi laumaa – ainakin siinä tapauksessa, että ne eivät joudu petoeläinten, kuten leijonien ja leopardien saaliiksi.

Maaliskuun loppupuolelle tultaessa poikaset ovat syntyneet ja ruoho alkaa olla syöty, joten lauman on aika lähteä etsimään tuoretta ruokaa.

2) Huhtikuu-heinäkuu: Vaellus kohti pohjoista

Gnuut vaeltaa

Eläinlaumat liikkuvat vähitellen luoteeseen päin.

Huhtikuussa ja toukokuussa Tansaniassa on sadekausi, ja siitä syystä vaellusta voi olla hankala seurata lähietäisyydeltä.

Toukokuun puolesta välistä heinäkuuhun voit päästä näkemään eläinlaumat aivan läheltä, kun ne ohittavat oman Ikoma Wild Camp -leirimme Ikorongon ja Grumetin suojelualueiden välissä aivan Serengetin luoteisrajan tuntumassa. Täällä eläimet laiduntavat jonkin aikaa, kunnes ne jatkavat matkaansa eteenpäin.

3) Heinäkuu-lokakuu: Mara-joen ylitys

Mara-joen ylitys

Heinä-elokuussa alkaa maailmankuulu Mara-joen ylitys.

Eläinlaumojen on ylitettävä tämä joki päästäkseen Keniaan ja Masai Maran suojelualueen ruoholaitumille.

Joen ylityksestä selvinneet eläimet laiduntavat Masai Marassa jonkin aikaa, kunnes on taas aika palata Tansaniaan – ja ylittää Mara-joki uudelleen.

Joen ylitys on yksi Great Migrationin kohokohdista. Jokea ylittäviä nisäkkäitä vaanivat pinnan alla lukuisat krokotiilit, jolloin ylityksestä muodostuu dramaattinen kamppailu henkiinjäämisestä.

Heinäkuu ja elokuu ovat parhaita kuukausia kokea eläinlaumojen vaarallinen ja näyttävä rynnistys joen yli, mutta koska vaellus tapahtuu puuskittain, eläinten matkaa Maran yli voi seurata vielä lokakuussakin.

4) Marraskuu-joulukuu: Suunta etelään

Vaellus Ngorongorossa

Kun eläinlaumat ovat ylittäneet Mara-joen matkallaan takaisin Tansaniaan, ne alkavat vaeltaa takaisin etelään Serengetin kansallispuiston läpi.

Joulu-tammikuussa laumat ovat palanneet jotakuinkin sinne, mistä matka alkoikin, ja uusi poikimiskausi voi alkaa.

Haluatko nähdä suuren eläinvaelluksen?

Näe vaellus safariautosta

Keniaa ja Tansaniaa pidetään eräinä Afrikan parhaista safarikohteista, eikä syyttä.

Riippumatta siitä, mihin vuodenaikaan ja mihin kohtaan reittiä matkasi suuntautuu, The Great Migration -vaelluksen valtavien eläinlaumojen näkeminen on aivan ainutlaatuinen elämys.

Ja parhaan kokemuksen saat safariautosta käsin!

Tutustu safarimatkoihimme Tansaniaan ja Keniaan Serengetin kansallispuistoon ja Masai Maran suojelualueelle, joissa voit päästä seuraamaan suurta eläinvaellusta.

Muista kuitenkin, että vaellus on luonnonilmiö, jonka ajoitus voi vaihdella vuodesta toiseen. Suosittelemme, että otat yhteyttä matkaneuvojaamme, niin voimme yhdessä laatia juuri sinulle parhaiten sopivan matkan ja ajankohdan.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi