TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiParhaat paikat nähdä norsuja Afrikassa

Parhaat paikat nähdä norsuja Afrikassa

06.06.2019
Näytä kaikki

Norsuja

Norsu on kiehtova eläin.

Jopa kuuden tonnin painoiseksi kasvava afrikannorsu on maalla elävistä nisäkkäistä suurin ja voi elää jopa 70-vuotiaaksi.

Ennen norsuja eli kaikkialla Afrikassa, mutta tänä päivänä niitä tavataan vain 20:ssä Afrikan maassa.

Vaikka norsukanta on pienentynyt huomattavasti viimeksi kuluneiden 200 vuoden aikana, norsu on edelleen tavallinen näky safarilla.

Kokosimme listan parhaista afrikkalaisista kohteista, joissa voit nähdä norsuja.

Mihin niistä sinä mieluiten matkustaisit?

Choben kansallispuisto, Botswana

Norsuja, Chobe

Botswanassa elää noin 130000 norsua, ja Botswanan norsukanta onkin koko Afrikan tihein.

Pohjois-Botswanassa sijaitsevassa Choben kansallispuistossa arvioidaan elävän peräti 50000 norsua Botswanan kuivan kauden aikana.

Kansallispuiston erilaisten ekosysteemien ja suuressa määrin myös koillisosien läpi virtaavan Chobe-joen ansiosta puiston luonto on erittäin monipuolinen.

Juuri Chobe-joki ja sen rehevä ympäristö houkuttelee kansallispuiston alueelle valtavia norsulaumoja, etenkin toukokuusta lokakuuhun kestävällä kuivalla kaudella. Voit nähdä norsuja joessa ja sen lähistöllä syömässä ruohoa, juomassa vettä ja virkistäytymässä vesileikkien merkeissä.

Okavangon suisto, Botswana

Norsu, okavangon suisto

Botswanan upeimpiin luontoalueisiin kuuluu myös 14000 km2 laajuinen Okavangon suisto, joka sijaitsee Luoteis-Botswanassa. Kuivalla kaudella suuri osa maan 130000 afrikannorsusta vaeltaa suiston alueelle ja tekee samalla Okavangosta yhden Afrikan parhaista paikoista nähdä norsuja.

Okavangon suisto on yksi maailman suurimmista kosteikkoalueista, ja jokavuotisten tulvien ansiosta se on tänä päivänä UNESCO:n maailmanperintökohde.

Alkuvuodesta sateet saapuvat Angolan ylänköseuduille. Joet alkavat tulvia, ja pian maahan ei mahdu imeytymään enää pisaraakaan enempää. Sadevesi aloittaa pitkän matkansa kohti etelää. Kuukauden tai parin sisällä se saavuttaa 1600 kilometriä pitkän Okavangojoen, joka alkaa sekin pikku hiljaa täyttyä ääriään myöten. Seuraavien kuukausien aikana Angolan ylängöltä alkunsa saaneet vesivirrat levittäytyvät kuivalle Kalaharin aavikolle ja muodostavat Okavangon suistona tunnetun kosteikkoalueen.

Suisto on paitsi merkittävä veden lähde, myös tärkeä elinalue monille maailman uhanalaisimmista isoista nisäkkäistä, kuten gepardille, isosarvikuonolle, pensassarvikuonolle, hyeenakoiralle ja leijonalle. Ja luonnollisesti täällä elää myös laumoittain norsuja, sekä ympärivuotisina asukkaina että lyhytaikaisempina vieraina kuivalla kaudella.

Tarangiren kansallispuisto, Tansania

Norsu, Tarangiren

Koillis-Tansaniassa sijaitseva Tarangiren kansallispuisto tunnetaan erityisesti norsuistaan.

Puiston maisemat ovat monipuolisia, ja Tarangire-joen rehevä ympäristö ja paksut apinanleipäpuut houkuttelevat norsuja alueelle.

Game drive -ajelulla voit usein bongata jopa useammasta sadasta yksilöstä koostuvia norsulaumoja. Kansallispuiston tasaisen maaston ansiosta voit myös päästä todella lähelle näitä mahtavia nisäkkäitä ja katsella eturivin paikalta niiden hidasta vaellusta savannin yli.

Norsut hakeutuvat usein apinanleipäpuiden läheisyyteen, sillä ne teroittavat mielellään syöksyhampaitaan paksuihin puunrunkoihin. Baobab-puut voivat kätkeä sisäänsä myös litrakaupalla vettä, johon norsut joskus pääsevät käsiksi kalvamalla kaarnaan reiän ja imemällä vettä rungon uumenista.

Amboselin kansallispuisto, Kenia

Norsuja, Amboseli

Amboselin kansallispuisto on yksi Kenian suosituimmista kansallispuistoista.

Vaikka Amboseli kuuluu maan pienimpien kansallispuistojen joukkoon, se tarjoaa suuria afrikkalaisia elämyksiä.

Puisto sijaitsee Tansanian rajalla Kilimanjaron pohjoispuolella, joten game drive -ajeluilla voit selkeällä säällä nähdä myös horisontissa kohoavan legendaarisen vuoren.

Puisto saa vetensä Kilimanjarolta. Vuorelta virtaavat sulamisvedet kulkevat pitkän matkan maan alla, kunnes ne pulppuavat pintaan Amboselissa. Nämä lähteet tarjoavat norsuille ja muille puiston eläimille vettä niin juomaksi kuin kylpemiseen.

Amboselissa elää noin 1000 norsua, jotka liikkuvat suurina laumoina. Puiston maasto on tasainen ja kasvillisuus harvaa. Siksi leppoisasti savannilla vaeltelevia norsuja on täällä varsin helppo nähdä.

Amboseli oli yksi ensimmäisistä paikoista, joissa norsuja alettiin tutkia. Monet täällä elävistä norsuista ovatkin saaneet kasvaa ja vanheta rauhassa, ja osa niistä on jo todella iäkkäitä. Hyvällä onnella voit nähdä norsuvanhuksia, joiden syöksyhampaat ovat vuosien aikana kasvaneet niin pitkiksi, että ne lähes viistävät maata.

Krugerin luonnonpuisto, Etelä-Afrikka

Norsu, kruger

Krugerin luonnonpuisto on Etelä-Afrikan suurin riistansuojelualue, jonka pinta-ala on peräti 19500 km2. Yli satavuotias Kruger on myös Afrikan vanhin kansallispuisto ja yksi Etelä-Afrikan suosituimmista turistikohteista.

Krugerin luonnonpuisto tunnetaan monista eri nisäkäslajeistaan ja tiheistä eläinkannoistaan.

Puiston alueella arvioidaan elävän noin 11000 norsua, joten tämä eteläafrikkalainen kansallispuisto on erinomainen vaihtoehto silloin, kun etsit sopivaa matkakohdetta norsuista pitävälle.
Puistossa on hyvät mahdollisuudet nähdä norsuja aamusta iltaan.

Norsut liikkuvat eniten juuri aamun ja illan tunteina, ja päivän kuumimpaan aikaan ne hakeutuvat mielellään viilentymään kansallispuiston vesistöihin. Hyvällä onnella voit siis päästä todistamaan norsujen kylpyhetkeä!

Pääse lähelle vapaana eläviä norsuja näillä matkoilla:

Afrikka tarjoaa paljon hyviä kohteita norsuista kiinnostuneille, ja joillain matkoilla voit päästä kokemaan todella ainutlaatuisia eläinelämyksiä, jotka eivät muualla ole mahdollisia.

Kokosimme tähän parhaat safarikohteet, kun haluat nähdä matkallasi norsuja luonnollisessa elinympäristössään. Jos et ole varma siitä, mikä matka sinun kannattaisi valita, voit aina ottaa yhteyttä matkailuneuvojiimme, jotka auttavat mielellään.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi