TURVATAKUU - Lue lisää
KotiAfrikka-blogiViisi faktaa Meksikon kuolleiden päivästä

Viisi faktaa Meksikon kuolleiden päivästä

05.10.2017  |  päivitetty: 01.12.2023
Näytä kaikki

Day of the Dead

Hymyileviä luurankoja, värikkäitä sokeripääkalloja ja riehakkaita piknikkejä hautausmailla.

Tämä on tyypillinen näky marraskuun alussa, kun Meksikossa juhlitaan kuolleiden päivää. Kuolleiden päivä on vainajien muistojuhla, jolloin kuolleiden henkien sanotaan vierailevan sukulaistensa luona.

Päivää juhlistetaan kaikkialla Meksikossa loisteliailla paraateilla ja ylenpalttisilla aterioilla, ja ihmiset maalaavat kasvonsa tai pukeutuvat kuolleiden kunniaksi luurangoiksi.

Mutta miksi kuoleman juhla on meksikolaisille niin tärkeä? Ja miten kuolleiden päivää juhlitaan?

Mikä on kuolleiden päivä?

Altar

Día de los Muertos eli kuolleiden päivä on synkästä aiheestaan huolimatta ennen kaikkea elämän juhla, jolloin muistellaan lämmöllä kuolleita läheisiä ja esi-isiä.

Uskomuksen mukaan kuolleiden henget pääsevät yhtenä päivänä vuodessa palaamaan takaisin maan päälle, vierailemaan läheistensä luona ja nauttimaan vielä kerran samoista asioista, joista he pitivät elossa ollessaan.

Suremisen sijaan meksikolaiset kunnioittavat vainajiaan järjestämällä heidän kunniakseen värikkäitä paraateja. Perhepiirissä voidaan käydä piknikillä hautausmaalla, missä syödään vainajan lempiruokia ja kerrotaan hauskoja tarinoita tämän elämästä.

Milloin kuolleiden päivää vietetään vuonna 2024?

Parade

Tänä vuonna kuolleiden päivää juhlitaan 2.11.2024 – juhlapäivä on joka vuosi marraskuun 2. päivä.

Juhlinta alkaa kuitenkin jo lokakuun 31. päivä, jolloin monissa kaupungeissa järjestetään paraateja ja koristellaan markkinapaikkoja. Juhlat kestävät aina viralliseen kuolleiden päivään saakka.

Monet meksikolaiset viettävät marraskuun 1. ja 2. päivän välisen yön hautausmaalla, missä he sytyttävät kynttilöitä ja koristelevat hautoja kukkasin. Kynttilöiden valon uskotaan auttavan kuolleiden henkiä löytämään tiensä takaisin elävien maailmaan.

Marraskuun ensimmäinen on viattomien päivä, joka on omistettu lapsena kuolleille, kun taas vanhempia vainajia muistellaan marraskuun toisena.

Kuolleiden päivän historia – mistä päivä sai alkunsa?

Skeletons

Kuolleiden päivä on ikivanha perinne, joka juontaa juurensa muinaisten asteekkien ja mayojen kulttuureihin. Sitä on siis vietetty jo 2 000 vuotta ennen kuin Espanja valloitti Meksikon.

Nykyään vainajien muistopäivän perinteet ovat yhdistelmä esikolumbiaanisia rituaaleja ja katolisen pyhäinpäivän uskonnollisia traditioita.

Kuolleiden päivä on yksi Meksikon tärkeimmistä juhlapäivistä, ja se on lisätty UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Millaisia perinteitä kuolleiden päivään liittyy?

Day of the Dead bread

Kuolleiden päivää juhlistetaan Meksikossa monella eri tavalla.

Monet osallistuvat isoihin värikkäisiin paraateihin, joihin kuuluvat iloinen musiikki ja kuolemaan viittaavat naamiaisasut. Toiset taas viettävät koko perheen voimalla päivän ja yön hautausmaalla, missä vainajia muistellaan muun muassa syömällä heidän lempiruokiaan.

Monet perheet rakentavat isoja alttareita, joille asetetaan lahjoja ja ruokaa kuolleille läheisille.

Ruoalla on tärkeä rooli kuolleiden päivänä. Lapset napostelevat vatsat täyteen sokerikalloja (calavera de azúcar), kun taas aikuiset leipovat erityistä kuolleiden päivän leipää (pan de muerto), joka koristellaan taikinasta tehdyillä ”luilla”.

Mitä kuolleiden päivänä tapahtuu?

Cemetery

Kuolleiden päivää juhlitaan kaikkialla Meksikossa.

Koko Mexico City on täynnä juhlahumua: kaduilla liikkuvat tuhannet naamiaisasuihin ja kasvomaalauksiin sonnustautuneet juhlijat, kaikkialla näkyy värikkäitä myyntikojuja ja juhlintaa tahdittavat riehakkaan musiikin rytmit.

Kaupungissa on useita hautausmaita, jonne perheet kokoontuvat kynttilöineen ja kukkasineen odottamaan kuolleiden läheisten öistä vierailua maan pinnalla.

Kuolleiden päivää vietetään myös Jukatanin mayaseuduilla. Paikalliset kokoontuvat hautausmaille, kaupunkien keskustoihin tai juhlapäivän kunniaksi järjestettäviin konsertteihin.

Jos matkasi Meksikoon osuu lokakuun loppuun ja marraskuun alkuun, voit päästä kokemaan ainutlaatuisen meksikolaisen juhlapäivän, jonka teema on synkkä mutta perinteet kaikkea muuta.

Tutustu Meksikon-matkoihimme alla:

TourCompass – Pääse vielä lähemmäs!