TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiMaailman hullunkurisimmat eläimet – TourCompassin Erikoisin Eläinseitsikko

Maailman hullunkurisimmat eläimet – TourCompassin Erikoisin Eläinseitsikko

23.04.2023
Näytä kaikki

Eläimet ovat kiehtovia, eikä liene yllätys, että me TourCompassilla rakastamme kaikkia eläimiä!

Villien eläinten näkeminen maailmalla matkatessa on tietenkin aina ihmeellinen elämys. Olemme kirjoittaneet jo aiemmin The Big Five -eläimistä, mutta tällä kertaa kokosimme ehdotuksemme The Funny Seven -eläimiksi eli erikoisimmaksi eläinseitsikoksi. Ehkäpä juuri sinulla on onnea nähdä yksi tai useampi niistä seuraavalla matkallasi?

Lantakuoriainen – kakassa viihtyvä voimailija

Lantakuoriainen on kiehtova otus, jolta voimme oppia paljon kierrätyksestä ja kestävyydestä. Nämä pienet hyönteiset ovat erikoistuneet lannan jalostamiseen käyttökelpoiseksi maaperäksi, ja ne jaksavat työntää ja pyörittää jopa 1 141 kertaa omaa painoaan raskaampia lantapalleroita!

Ja kakka todella on lantakuoriaisen lempiruokaa!

Kun ötökkä törmää matkallaan herkulliseen pökäleeseen, se pyöräyttää siitä pallon ja lähtee rullaamaan aarrettaan sopivampaan paikkaan. Aivan kuin ison kakkakikkareen pyörittämisessä ei olisi oma vaivansa, lantakuoriainen tekee sen kaiken lisäksi pää alaspäin ja peppu ilmassa. Siksi sen on usein pysähdyttävä tarkistaakseen, onko se menossa oikeaan suuntaan. Ja sen tämä fiksu otus tekee kiipeämällä pökälepallonsa päälle ja katselemalla tähtiä – lantakuoriainen on nimittäin ensimmäinen tunnettu hyönteislaji, jonka tiedetään suunnistavan tähtien avulla.

Missä voit nähdä lantakuoriaisia: Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Oseaniassa ja Aasiassa.

Pangoliini – elävä käpy

Pangoliini eli muurahaiskäpy on merkillinen eläin, joka nimensä mukaisesti muistuttaa kävelevää männynkäpyä. Sen koko ruumista vatsaa lukuun ottamatta peittää kova panssari, joka rakentuu samasta aineesta kuin ihmisen kynnet. Jos pangoliini tuntee itsensä uhatuksi, se kääriytyy palloksi ja käyttää kivikovia suomujaan suojautuakseen viholliseltaan.

Pangoliinilla ei ole hampaita, mutta se käyttää jopa 40 cm:n pituista kieltään termiittien, muurahaisten ja toukkien syömiseen aivan kuten muurahaiskarhu – ja siitä sen varsinainen nimikin juontuu. Itse asiassa yksi muurahaiskäpy voi mussuttaa menemään jopa 70 miljoonaa hyönteistä vuodessa! Muurahaiskävyt “pureskelevat” syömänsä ruoan mahalaukussaan nielemällä pikkukiviä, jotka auttavat ruoan pilkkomisessa, minkä lisäksi niiden mahassa on keratiinipiikkejä, jotka jauhavat ruokapalat hampaiden sijasta.

Pangoliini on erittäin uhanalainen laji, sillä sitä metsästetään suomujensa vuoksi – muurahaiskävyn suomut ovat nimittäin arvokkaita ainesosia perinteisessä lääketieteessä.

Missä voit nähdä pangoliineja: Tansaniassa, Etelä-Afrikassa ja Botswanassa.

Maasika – tehokas tonkija

Kun maasika eli termiittikaivaja etsii ruokaa muurahais- tai termiittikeosta, se käyttää kaivuuapuna pitkiä voimakkaita jalkojaan ja lapiomaisia kynsiään. Eläin on itse asiassa niin tehokas kuopsuttaja, että se voi kaivautua peräti 3–4 metrin syvyyteen vain muutamassa minuutissa. Vaikka maasika työntää päänsä suoraan maahan, se ei saa multaa nenäänsä tai keuhkoihinsa, sillä sen kuonon päässä on possunkaltainen kärsä. Sen sieraimet ovat täynnä pitkiä, vaaleita karvoja ja ihopoimuja, joiden avulla eläin pystyy sulkemaan sieraimensa. Ruokaa etsiessään termiittikaivaja joutuu usein hyönteisten puremaksi, mutta onneksi paksu iho suojaa sitä puremilta.

Termiittikaivajalla on hyvin kehittynyt ruoansulatuselimistö, mikä on välttämätöntä, koska hyönteiset ovat varsin kovaa ravintoa. Sulattaessaan ahmimiaan muurahaisia ja hyönteisiä eläimen maha toimii samaan tapaan kuin lintujen kivipiira. Tämä tarkoittaa, että maasialla on lihasmaha, jonka supistelu hienontaa ruokapalat hampaiden lailla.

Missä voit nähdä maasikoja: Afrikassa – jos sinulla on hyvä tuuri. Maasikoja voi nimittäin olla harvinaisen vaikea nähdä, sillä ne ovat yöeläimiä.

Kapybara – luonnon oma megamarsu

Kapybara on maailman suurin jyrsijä. Eläintä kutsutaan myös vesisiaksi, koska se viihtyy vedessä.

Kapybaran silmät, nenä ja korvat sijaitsevat korkealla, minkä ansiosta se voi hengittää ja suunnistaa myös uidessaan. Lisäksi kapybaralla on varpaiden välissä räpylät, jotka tekevät siitä erinomaisen uimarin. Se voi myös pidättää hengitystään jopa 5 minuuttia, mikä on tietenkin hyvä ominaisuus silloin kun sen on paettava saalistajia tai löydettävä ruokaa vedestä.

Muiden jyrsijöiden tapaan kapybarojen hampaat kasvavat jatkuvasti, joten eläimen on kulutettava niitä syömällä ruohoa ja kasveja. Ravinto on varsin vaikeasti sulavaa, ja siksi eläimet syövät myös omia ulosteitaan. Syömällä ruokansa kahdesti ne voivat varmistaa riittävän ravinnonsaannin.

Vesisika on seurallinen eläin, joka viihtyy jopa 40 yksilön laumoissa. Eläimet kommunikoivat keskenään haukkumalla, viheltämällä ja murisemalla.

Missä voit nähdä kapybaroja: Etelä-Amerikassa.

Kenkänokka – dinosaurus linnuksi

Näyttääkö tämä lintu sinusta esihistorialliselta? Siinä tapauksessa olet yllättävän lähellä totuutta! Kenkänokka nimittäin polveutuu satoja miljoonia vuosia sitten eläneistä dinosauruksista. Lintu kasvaa lähes 150-senttiseksi, ja sen nokka on tavallisesti yli 20 cm pitkä.

Puukenkää muistuttavalla nokallaan kenkänokka tuottaa “kalisevaa” ääntä, joka sekä houkuttelee kumppaneita että karkottaa saalistajia. Tätä ääntä on verrattu jopa konekivääriin. Linnut käyttävät nokkaansa myös eräänlaisena lapiona, jolla ne kauhovat vettä viilentääkseen itseään Afrikan trooppisessa auringonpaisteessa. Nokan vaarallisin tehtävä on kuitenkin toimia erittäin tehokkaana metsästysaseena. Kenkänokkaa kutsutaan joskus tappavaksi pelikaaniksi, sillä se voi helposti nokkia kitusiinsa vaikka kokonaisen krokotiilinpoikasen.

Missä voit nähdä kenkänokkia: muun muassa Ugandassa, Tansaniassa ja Sambiassa, missä ne viihtyvät etenkin suoalueilla.

Laiskiainen – maailman lunkein eläin

Hyvä uutinen on ainakin se, että hitaimmatkin ehtivät lukemaan näistä verkkaisesti liikkuvista nisäkkäistä.

Laiskiaiset tunnetaan hitaista liikkeistään ja leppoisasta luonteestaan.

Tämä näkyy muun muassa siinä, että eläimet viettävät suurimman osan päivästä nukkuen – jopa 20 tuntia vuorokaudessa. Ja jopa laiskiaisen maha toimii hitaasti. Eläimen mahalaukussa on neljä eri osastoa, ja yhden aterian sulattamiseen voi mennä kokonainen kuukausi.

Mutta tiesitkö, että laiskiaiset ovat myös erinomaisen hassuja? Ainakin niiden erikoiset kasvonilmeet ja vitkastelevat liikkeet tuovat hymyn huulille. Kun esimerkiksi katselet puuhun kiipeävää laiskiaista, on kuin katsoisit hidastettua komediaa. Selkärangan ylimääräisten nikamien ansiosta laiskiaiset voivat kääntää päätään 270 astetta molempiin suuntiin, mikä sekin on huvittava näky!

Missä voit nähdä laiskiaisia: Etelä- ja Keski-Amerikassa.

Quokka – maailman suloisin eläin

Lyhythäntäkenguru eli quokka on hellyttävä pussieläin, joka on pakko nähdä Australiassa käydessä.

Quokka tunnetaan suurista silmistään ja hymystään, joka on yksinkertaisesti valloittava!

Maailmassa on noin 10 000 quokkayksilöä, ja niistä suurin osa elää Rottnestin saarella Australian länsirannikolla. Quokka on tiineenä 27 päivää, ja poikanen on syntyessään karvaton, sokea ja vaaleanpunainen. Poikanen ryömii kuitenkin heti syntymänsä jälkeen emonsa pussiin ja elää siellä turvassa ja lämpimässä noin 6 kuukautta. Jos poikanen ei selviydy hengissä, emo voi synnyttää toisen poikasen pian sen jälkeen. Tämä on mahdollista, koska emolla on kohdussaan toinen poikanen, jonka kehitys on pysähtyneessä tilassa.

Missä voit nähdä quokkia: Rottnestin saarella Australiassa.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi