TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiAfrikka linssin läpi – luontokuvaaja Ole-Arnen Afrikka

Afrikka linssin läpi – luontokuvaaja Ole-Arnen Afrikka

04.01.2019
Näytä kaikki

”Valokuvaajalle Afrikka on paratiisi – kuvauskohteita on lukemattomia…”

Ole-Arne Schlytter asuu ja työskentelee Norjan pääkaupungissa Oslossa. Vapaa-ajallaan hän on intohimoinen luontokuvaaja, joka on pienestä pitäen haaveillut matkasta Afrikkaan.

Unelmasta tuli viimein totta, kun hän YK:n rauhanturvaajana sai mahdollisuuden vierailla Egyptissä 1980-luvulla ja sai siten ensikosketuksensa Afrikan maanosaan. Sittemmin hän on vieraillut Afrikassa jo useamman kerran, mukaan lukien TourCompassin matkoilla Tansaniassa vuonna 2014 ja Etelä-Afrikassa vuonna 2017.

Luontokuvaajan elämä on hyvin erilaista Pohjoismaissa Afrikkaan verrattuna. Pohjoismaissa eläimet pelkäävät ihmisiä. Ne piiloutuvat, kun lähestyt niitä kamerasi kanssa, joten sinun on oikeanlaisia kuvia saadaksesi pystytettävä kojuja ja muita piilopaikkoja. Afrikassa tilanne on aivan toinen, Ole-Arne selittää.

”Se on suurin ero. Afrikassa safariauto sulautuu luontoon, eivätkä eläimet pelkää sitä. Ne jatkavat rauhassa omia touhujaan kuvaajasta välittämättä…”

Suosikkikuvani

Ole-Arnen lukuisat kuvat Afrikan kansallispuistojen eläimistä ja linnuista ovat selkeä osoitus hänen voimakkaasta luonnonrakkaudestaan. Ole-Arne on ottanut paljon hienoja valokuvia, joista osa on kuitenkin erityisen lähellä hänen sydäntään.

Parhaiden kuvien valitseminen on vaikeaa, mutta Ole-Arnen kiintymys gepardeihin on loppujen lopuksi ratkaiseva tekijä. Kuva kahdesta gepardista, uroksesta ja naaraasta, on yksi niistä valokuvista, joilla on hänelle eniten merkitystä.

gepardi

Serengetin kansallispuisto, Tansania, 2014

”Serengetin eteläosassa (Ndutu) tapasimme nämä gepardit makoilemassa ja rentoutumassa. Ne makasivat vierekkäin, uros kuin naarasta käpälillään syleillen. Ne nuolivat toisiaan ja kehräsivät kovaan ääneen – juuri niin kuin kissat tapaavat tehdä, kun ne nauttivat olostaan. Se oli todella koskettava kokemus.

Kuva on otettu hetkellä, jolloin uros on juuri noussut seisomaan mutta naaras makoilee vielä tassut ilmassa. On aivan kuin se hymyilisi.

Oli hienoa todistaa tällaista sosiaalista vuorovaikutusta, ja kokemus on jäänyt mieleeni yhtenä tärkeimmistä.”

Afrikka on täynnä elämyksiä

Toinen merkittävä kokemus on vielä tuoreessa muistissa, sillä se tapahtui Ole-Arnen ja hänen vaimonsa safarimatkalla Etelä-Afrikassa helmikuussa 2017. Ajellessaan Krugerin kansallispuistossa safariauton kyydissä he kohtasivat kaksi norsua, jotka ottivat rajusti yhteen.

”…Kohtasimme todella vihaisen norsun, joka tappeli lajikumppaninsa kanssa niin, että ympärillä olevat puut ja pensaat lakosivat. Hävinnyt norsu vetäytyi, mutta vihainen norsu jatkoi raivoamistaan päätään pudistellen, kärsäänsä töräytellen, jalkojaan polkien ja repien puita juuriltaan…”

norsuja

Krugerin kansallispuisto, Etelä-Afrikka, 2017

”Se oli aikamoinen näky, ja oli samanaikaisesti vaikuttavaa ja pelottavaa kokea norsun viha ja vimma niin läheltä. Norsu on mahtava ja majesteettinen eläin, jolle on syytä osoittaa kunnioitusta…”

”Luotin sataprosenttisesti oppaaseemme, joka siirsi autoa aina, kun norsu tuntui tulevan liian lähelle. Samanaikaisesti hän pysäytti kaikki ohi kulkevat siviiliautot ja varoitti niitä raivostuneesta eläimestä.

Etelä-Afrikka vai Tansania?

Ole-Arne on ollut Afrikkasafarin safarimatkalla sekä Tansaniassa että Etelä-Afrikassa. Molemmat ovat erinomaisia matkakohteita, jos harrastat valokuvausta tai haluat muuten vain nähdä eläimiä, joita elää vain Afrikassa.

Ole-Arnen mukaan kohteiden suurin ero on, että Tansaniassa ja etenkin Serengetin kansallispuistossa on paljon aukeita tasankoja ja savanneja, jolloin eläimiä on helpompi nähdä myös kauempaa.

Vuodenajasta riippuen voit päästä seuraamaan myös Great Migration -eläinvaellusta, jossa gnuuantiloopit, seeprat ja gasellit vaeltavat Tansanian Serengetistä Masai Maraan Keniassa.

Serengetin

Muissa tansanialaisissa kansallispuistoissa, kuten Tarangiressa ja Manyarassa sekä Krugerin kansallispuistossa Etelä-Afrikassa, puistoissa on enemmän puita ja pensaita, joiden takana eläimet voivat piileskellä.

Ole-Arnen mukaan molemmissa kohteissa on oma viehätyksensä:

”Elämyksiä ja nähtävyyksiä on vieri vieressä, matkakohteesta riippumatta…Sen lisäksi kummankin maan kulttuuri on omalla tavallaan rikas ja molempien historia on kiehtova.

Miksi juuri Afrikkasafari?

Ole-Arne valitsi Afrikkasafarin matkanjärjestäjäkseen ensimmäisen kerran vuonna 2014.

Hänelle mahdollisuus yksityiseen safariautoon (lisämaksusta) oli tärkeä. Silloin auto on mahdollista tarpeen tullen pysäyttää. Se on tietenkin tärkeää silloin, kun tavoitteena on ottaa mahdollisimman hyviä kuvia.

Sen lisäksi Ole-Arneen teki vaikutuksen hinta-laatusuhde:

”Afrikkasafarin hinnat ovat erittäin kilpailukykyiset, ja tarjolla on suuri valikoima lähtöpäiviä, mitä henkilökohtaisesti arvostan paljon.

Vaikka Ole-Arne on käynyt Afrikassa useita kertoja, hän ei ole lähelläkään kyllästymistä. Hän suunnittelee jo uutta reissua Etelä-Afrikkaan lähempänä vuoden loppua, jolloin luontoa hallitsevat eri värit.

”En varmasti koskaan tule kyllästymään Afrikkaan. Jokainen vierailu tuo tullessaan uusia, upeita elämyksiä. Erityisesti nyt, kun valokuvaamisesta on tullut intohimoni…”… ”Tavoitteenani on vierailla tulevaisuudessa myös Keniassa”

Voit nähdä kaikki Ole-Arnen upeat valokuvat hänen kotisivuillaan.

Haluatko matkustaa Etelä-AfrikkaanTansaniaan tai johonkin muista kohteistamme Afrikassa?

TourCompass – Turistista matkalaiseksi