Villieläimiä, henkeäsalpaavan kauniita maisemia ja värikästä kulttuuria – nämä ovat vain muutamia asioita, joita Tansanian-matkalla voi kokea. Ja sitten on vielä ruoka! Monille meistä ruoka on olennainen osa matkustamista. Sama pätee myös Liamiin, guest relations specialistiimme. Lue hänen matkakertomuksensa Tansaniasta ja Sansibarilta toukokuulta 2025 ja selvitä, millaisen roolin ruoka sai hänen matkallaan.
Kuten osa kollegoistani tietää, olen intohimoinen ruoan ystävä. Rakastan kokeilla uusia ruokia ja etsin ainutlaatuisia makuelämyksiä kaikkialta, minne matkustan. Siksi haluankin jakaa muutamia mieleenpainuvia makuelämyksiä Tansanian ja Sansibarin matkalta. Uskon, että moni matkaa suunnitteleva miettii, millaisia ruokia matkan varrella tulee vastaan!
Tansania on monikulttuurinen ja moniuskontoinen maa, ja se näkyy myös keittiössä – tarjolla on runsaasti erilaisia makuja ja tuoksuja. Aamupala tarjoiltiin usein aikaisin ja siihen kuului esimerkiksi leipää, erilaisia leivonnaisia ja kananmunia. Kaikissa majoituspaikoissamme oli mahdollisuus valita erilaisia munakkaita, ennen kuin suuntasimme päivän game drivelle. Tuoreita hedelmiä oli aina tarjolla, ja söimme usein aamiaisella ananasta ja vesimelonia. Joinakin aamuina aamiainen pakattiin mukaan, jotta pääsimme aikaisin liikkeelle etsimään arkoja yöeläimiä (rakas virtahepo – tarkoitan juuri sinua!). Nautimme eväämme jeepin katolla ihaillen Serengetin tasangon kaunista maisemaa.
Lounas tarjoiltiin usein game driven yhteydessä, ja joka päivä saimme lämpimän aterian, jonka majoituspaikkamme keittiö oli valmistanut huolella. Joinakin päivinä ruokalistalla oli kanaa riisin ja vihannesten kera, kun taas toisinaan söimme maukkaan eväspaketin, johon kuului salaatteja, hedelmiä ja sämpylöitä. En kertaakaan ollut huolissani ruoan laadusta, ja makukin yllätti usein positiivisesti. Oppaamme levitti viltin jeepin konepellille, ja nautimme aterian kansallispuistojen ja luonnonsuojelualueiden upeiden maisemien keskellä.
Illallisella valinnanvaraa riitti – halusitpa sitten kasvisruokaa tai jotain perinteisempää tansanialaista ruokaa. Annokset olivat usein kauniisti aseteltu lautaselle ja maku niin herkullinen, että teki mieli ottaa lisää. Yksi mielenkiintoisimmista asioista Tansanian matkallamme oli se, että kaikki TourCompassin vieraille valmistetut ruoka-annokset ovat huolellisesti suunniteltu yhden keittiömestarin toimesta. Hän varmistaa, että ruoka vastaa aina hänen asettamiansa korkeiden standardien mukaan ja että samoja mausteita käytetään riippumatta siitä, yövytkö wild camp- leirissä tai hotellissa. Kyseinen keittiömestari matkustaa myös säännöllisesti eri majoituspaikkojen välillä varmistaen, että ruoka tarjoillaan täsmälleen siten kuten hän itse – ja TourCompass – sen haluavat.
Ehkä matkustat Tansaniaan kokeaksesi upeaa luontoa, The Big 5- eläimet ja ainutlaatuisen kulttuurin, jolle ei löydy vertaista. Mutta voit myös iloita siitä, että pääset maistamaan tansanialaisia ja swahili makuja jokaisella aterialla (ja ehkä tulet mukaan muutaman lisäkilon kanssa). Kuten swahiliksi sanotaan: Hakuna Matata (ei huolia!)
Liam,
TourCompass- turistista matkailijaksi