TURVATAKUU - Lue lisää
KotiAfrikka-blogiLatinalaisen Amerikan 10 kauneinta kohdetta

Latinalaisen Amerikan 10 kauneinta kohdetta

28.08.2019  |  päivitetty: 06.06.2023
Näytä kaikki

Galapagos

Latinalaisessa Amerikassa matkailijaa odottavat lukemattomat satumaisen kauniit nähtävyydet.

Kiertomatkan aikana voit hämmästellä valtavia vesiputouksia, ihastua hurmaaviin siirtomaa-aikaisiin kaupunkeihin ja kierrellä muinaisten mahtikaupunkien vaikuttavilla.

Kokosimme alle Latinalaisen Amerikan 10 kauneinta kohdetta, jotka kannattaa sisällyttää jokaiseen matkaohjelmaan.

Torres del Painen kansallispuisto, Chile

Torres del Paine

Torres del Painen kansallispuisto tunnetaan henkeäsalpaavista maisemistaan, jylhistä vuoristaan, kirkkaista vuonoistaan, kauniista jäätiköistään ja lumoavista metsistään. Puistossa risteilee paljon erilaisia patikkareittejä, jotka vievät sinut keskelle koskematonta luontoa.

Kansallispuisto on saanut nimensä kolmesta mahtavasta vuoresta, joita kutsutaan nimellä torres eli ”tornit”. Torres del Painen korkein huippu on Paine Grande, joka kohoaa 2 884 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Torres del Painessa elää paljon erilaisia eläimiä, kuten laamaa muistuttavia guanakoja. Täällä tavataan myös puumia, joiden näkemiseen tarvitaan jo vähän enemmän tuuria.

Lisäksi voit nähdä vuorenhuippujen lomassa liiteleviä kondoreja, joiden siipien kärkiväli voi venyä jopa 3,2 metriin. Kansallispuiston syvänsinisiä järviä puolestaan täplittävät hempeän vaaleanpunaiset flamingot.

Siirtomaakaupunki Cartagena, Kolumbia

Cartagena

Historiallinen Cartagena sijaitsee Kolumbian Karibianmeren puoleisella rannikolla. Cartagena on Kolumbian suosituin nähtävyys, jonne matkailijoita houkuttelevat vanhojen kaupunginosien kaunis siirtomaa-arkkitehtuuri ja modernimpien kortteleiden elävä kaupunkikulttuuri.

Cartagenan historiallista keskustaa ympäröi paksu kaupunginmuuri, joka rakennettiin aikoinaan suojaamaan asukkaita merirosvojen hyökkäyksiltä. Kolumbia oli itse asiassa yksi ensimmäisistä alueista, jonne espanjalaiset asettuivat asumaan 1500-luvulla, koska tarunhohtoisen El Doradon eli kultaisen kaupungin uskottiin sijaitsevan juuri pohjoisessa Etelä-Amerikassa. Cartagena nimettiin espanjalaisen Cartagenan kaupungin mukaan.

Cartagenan historiallisen vanhan kaupungin sokkeloisilla mutta viihtyisillä kaduilla voisi helposti kävellä päiväkaupalla vain hienoja siirtomaa-aikaisia taloja ihastellen. Cartagenan siirtomaa-arkkitehtuurille ovat tyypillisiä esimerkiksi koristeelliset parvekkeet, joilla kasvatetaan värikkäitä eksoottisia kukkia.

Trendikkäässä Getsemanin kaupunginosassa voit puolestaan ihastella vaikuttavia seinämaalauksia.

Cartagenan katedraali on yksi kaupungin tunnusmerkeistä. Kauniin keltainen katedraali rakennettiin 1877, ja se on säilyttänyt harvinaisen hyvin alkuperäisen ilmeensä. Tänä päivänä katedraali on yksi Cartagenan suosituimmista nähtävyyksistä.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu

Muinainen inkakaupunki Machu Picchu sijaitsee Andien vuoristossa mystisten pilvimetsien ympäröimällä paikalla. Machu Picchu on vaikuttava ilmestys, ja se on syystäkin valittu yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä.

Tämä ikivanha mahtikaupunki, joka on rakennettu ympäröivän maaston muotoihin sopivaksi, antaa hyvän esimerkin inkojen hämmästyttävästä rakennustaidosta.

Machu Picchu rakennettiin 1400-luvun puolivälissä, mutta se hylättiin jo 1500-luvulla. Joidenkin tutkijoiden mukaan kaupungissa saivat asua vain kuninkaalliset ja aateliset. Inkat hylkäsivät kaupungin lopullisesti vuonna 1572, jonka jälkeen se unohtui vuosisadoiksi. Vuonna 1911 paikallinen perulainen maanviljelijä kertoi raunioista Hiram Binghamille, amerikkalaiselle arkeologille ja tutkimusretkeilijälle, joka palautti Machu Picchun maailmankartalle.

Machu Picchu on rakennettu vuorenrinteeseen useammalle tasolle. Raunioille erityistä on se, että niiden rakentamiseen ei aikoinaan käytetty lainkaan laastia. Inkat veistivät rakennuskivet niin, että ne sopivat vierekkäin ja päällekkäin tismalleen kuin palapelin palat.

Monet inkojen kaupungit tuhoutuivat sodissa espanjalaisia valloittajia vastaan, mutta Machu Picchua konkistadorit eivät koskaan löytäneet. Tänä päivänä Machu Picchu on yksi parhaiten säilyneistä inkakaupungeista.

Tikalin kansallispuisto, Guatemala

Tikal

Pohjois-Guatemalassa sijaitsevassa Tikalin kansallispuistossa voit tutustua mayojen korkeakulttuurin kiehtovaan arkkitehtuuriin.

Vehreän metsän siimeksessä sijaitseva Tikalin muinaiskaupunki koostuu vaikuttavista temppeleistä, koristeellisista palatseista, terasseista ja urheilukentistä. Mayat rakensivat ja asuttivat mahtavaa kaupunkia 600 eaa. ja 900 jaa. välisenä aikana.

Tikalin kansallispuiston sisällä sijaitsevaan, yli 3 000 rauniosta koostuvaan muinaiskaupunkiin viitattiin myös nimellä Yax Mutal, ja se oli mayavaltakunnan merkittävin keskus vuodesta 200 vuoteen 900.

Raunioiden merkittävimpiin rakennuksiin kuuluu vaikuttava Tikal Temppeli I eli suuren jaguaarin temppeli, joka on yksi alueen hienoimmista monumenteista. Yhdeksään tasoon rakennetun kivitemppelin huippu kohoaa peräti 47 metrin korkeuteen.

Mayaraunioita ympäröi rehevä vihreä sademetsä. Hyvällä tuurilla voit nähdä lehvien lomassa muun muassa apinoita, kettuja ja aguteja, jotka ovat kapybaraa muistuttavia kookkaita jyrsijöitä.

Salinas Grandes, Argentiina

Tunnet ehkä jo Boliviassa sijaitsevan Salar de Uyunin, mutta oletko kuullut sen vähemmän tunnetusta argentiinalaisesta pikkuveljestä eli vaikuttavasta Salinas Grandesista?

Salinas Grandes on yksi Argentiinan kiehtovimmista luontokohteista. Kuivuneen järven jälkeensä jättämä suolatasanko kattaa 535 km2 kokoisen alueen, mikä tekee Salinas Grandesista Argentiinan suurimman ja maailman kolmanneksi suurimman suolatasangon.

On ainutlaatuinen kokemus nähdä kontrasti valkoisen, halkeilevan suolapinnan ja sinisen taivaan välillä tai katsella, kuinka kauniisti pilvet heijastuvat veden pinnasta, kun valkoinen aavikko on veden peitossa.

Amazonin sademetsä

Amazon

Etelä-Amerikan upeimmista luontokohteista puhuttaessa on pakko mainita tarunhohtoinen Amazonin sademetsä.

Peräti 55 miljoonaa vuotta vanha Amazon on maailman suurin sademetsä. Valtaisa viidakko ulottuu yhdeksään maahan ja kattaa 3 % koko maapallon pinta-alasta.

Amazonin sademetsä on täynnä elämää. Sen siimeksessä kukoistaa muun muassa yli 40 000 eri kasvilajia. Amazonin vesistöissä puolestaan ui 3 000 eri kalalajia, latvuksissa lentelee yli 1 300 eri lintulajia ja puiden lomassa vipeltää noin 400 eri matelijaa ja 400 eri nisäkästä. Ja tässä ovat vasta nykyisin tuntemamme kasvit ja eläimet – uusia lajeja löytyy nimittäin jatkuvasti lisää.

Tiheän viidakon keskellä virtaa mahtava 6 400 kilometriä pitkä Amazonjoki. Amazon on maailman toiseksi pisin joki heti Niilin jälkeen.

Joki mutkittelee rehevän viidakon läpi, ja siihen virtaa satoja sivujokia.

Amazon on myös koti monille ainutlaatuisille eläimille, kuten suokaimaanille, joka voi kasvaa jopa 5 metrin pituiseksi. Muita joessa ja viidakossa viihtyviä eläimiä ovat sähköankerias, anakonda, amazonindelfiini ja jättiläissaukko, joka voi kasvaa 170 cm pitkäksi.

Iguassun putoukset, Brasilia ja Argentiina

Iguazu

Vaikuttavat Iguassun putoukset sijaitsevat Brasilian ja Argentiinan rajalla. Vesiputous on lähes 3 kilometriä leveä, ja vesi vyöryy reunan yli parhaimmillaan 85 metrin korkeudesta.

Vesiputous koostuu 275 erikokoisesta pienemmästä putouksesta, jotka yhdessä muodostavat yhden maailman kauneimmista vesiputouksista.

Joka sekunti putouksissa virtaa 1 500 kuutiometriä vettä, mikä tekee Iguassusta myös yhden maailman suurimmista putouksista.

Vesiputous itsessään on luonnollisesti alueen suurin vetonaula, mutta putouksia ympäröivä luonto on myös näkemisen arvoinen. Iguazún kansallispuistossa elää yli 2 000 eri kasvilajia, 80 eri nisäkäslajia ja 400 eri lintulajia.

Rio de Janeiro, Brasilia

Rio

Rio de Janeiro sijaitsee kenties kauniimmalla paikalla kuin mikään muu kaupunki maailmassa. Jos siis räiskyvä tunnelma, raikkaat caipirinhat ja samban syke eivät riitä houkuttelemaan sinua kaupunkilomalle Rioon, kaupungin upeat maisemat ja sitä ympäröivät monet kiehtovat luontokohteet vakuuttavat takuulla vastahakoisimmatkin.

Monelle voi tulla yllätyksenä, kuinka paljon kaunista luontoa, vehreitä puistoja ja jylhiä vuoria Rioon mahtuu. Vaikka Rio de Janeiro luokitellaan metropoliksi, sen alueella kasvaa itse asiassa varsin rehevä sademetsä! Tijucan kansallispuisto on erinomainen retkikohde, joka antaa hyvän maistiaisen Brasilian satumaisen kauniista maisemista.

Kansallispuistossa sijaitseva Corcovadovuori tunnetaan Kristus Vapahtaja -patsaasta, mutta vuoren huipulla voit myös nauttia ehkäpä parhaista näköaloista Rio de Janeiroon.

Vuorelle kannattaa suunnata vasta myöhään iltapäivällä, sillä auringonlaskut ovat täältä katsottuna yksinkertaisesti häikäisevän kauniita.

Galápagossaaret, Ecuador

Galapagos

Lumoavat Galápagossaaret sijaitsevat Tyynessämeressä noin 1 000 kilometrin päässä Ecuadorin rannikolta.

Galápagossaaret koostuvat 19 isosta saaresta ja 127 pienemmästä saaresta, saarekkeesta ja luodosta. Suurimmat saaret ovat Isabela ja Santa Cruz. Ainutlaatuisesta luonnostaan tunnetut Galápagossaaret tarjoavat paljon nähtävää ja vaihtelevia maisemia.

Monet matkustavat Galápagossaarille saariston ainutlaatuisten ja kiehtovien eläinten takia.

Mielenkiintoisimpiin eläintuttavuuksiin kuuluvat mahtavat galápagoksenjättiläiskilpikonnat, sinijalkasuulat ja merileijonat, jotka köllöttelevät saaria reunustavilla hiekkarannoilla.

Saaria ympäröivissä vesissä elää haita, pingviinejä, delfiinejä, merikilpikonnia ja valaita, ja Galápagossaaria pidetäänkin yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista.

Perito Morenon jäätikkö, Argentiina

Perito Moreno

Los Glaciaresin kansallispuistossa sijaitseva Perito Morenon jäätikkö kohoaa majesteettisena Argentojärven vaaleansinisestä vedestä.

Noin 30 kilometriä pitkä ja parhaimmillaan noin 74 metriä korkea jäätikkö saa alkunsa eteläisestä Patagonian jääkentästä, joka on luonut yhteensä 47 eri jäätikköä.

Matkailijoita varten on rakennettu näköalapaikkoja ja patikkareittejä, joita pitkin voi päästä lähelle kolossaalista jäätikköä.

Silloin tällöin jäätikön reunasta lohkeaa massiivinen jäälohkare, joka putoaa järveen mahtavan ryminän säestämänä. Irtoilevista lohkareista huolimatta Perito Moreno on yksi harvoista koko ajan kasvavista jäätiköistä. Tutkijat eivät ole varmoja siitä, miksi jäätikkö laajenee, mutta jotkut arvelevat sen johtuvan jäämassojen jyrkästä kulmasta, joka tekee jäätiköstä järeämmän.

Latinalaisen Amerikan maat ovat täynnä toinen toistaan kauniimpia nähtävyyksiä.

Jokaisesta maasta löytyy jotain ainutlaatuista, jonka näkeminen on ikimuistoinen elämys.

Jos sinulla on kysyttävää kiertomatkoistamme, voit aina ottaa yhteyttä matkailuneuvojiimme, jotka auttavat sinua toteuttamaan unelmiesi loman Latinalaisessa Amerikassa.

TourCompass – Pääse vielä lähemmäs!