TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiAutoloma Costa Ricassa

Autoloma Costa Ricassa

18.06.2023
Näytä kaikki

Haaveiletko matkasta Costa Ricaan?

Harkitsetko autolomaa?

Lue lisää, löydä vastaus kaikkiin kysymyksiisi ja katso 10 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon autoillessasi Costa Ricassa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä autolomasta Costa Ricassa

Tienviitta ja eläimiä tiellä

Costa Rica on suosittu autolomakohde. Tarvitset ainoastaan passin ja voimassa olevan ajokortin.

Vaikka tämä Keski-Amerikan maa on mukava kokea oman auton kyydissä, monet pelkäävät ajamista vieraassa maassa, jos liikennelait ja paikalliset tavat eivät ole tuttuja.

Tässä artikkelissa pyrimme vastaamaan kysymyksiin, joita asiakkaamme usein esittävät meille.

Onko Costa Ricassa turvallista ajaa?

Lyhyesti sanottuna kyllä, Costa Ricassa ajaminen on turvallista.

Costa Rica on erittäin turvallinen autolomakohde, jossa myös vuokra-autot ovat hyväkuntoisia. On tietenkin tärkeää noudattaa liikennesääntöjä ja käyttää tervettä järkeä ajaessa – niin kotona kuin ulkomaillakin.

Millaisia tiet ovat Costa Ricassa?

Tieolosuhteet riippuvat suurelta osin sijainnistasi.

Costa Rican topografia on hyvin vaihtelevaa, joten voit nähdä matkallasi oikeastaan kaikkea vuoristoalueiden ja tasaisien peltomaiden väliltä. Myös tiet voivat olla mitä tahansa kapeista hiekkateistä mutkitteleviin vuoristoteihin ja hyvin hoidettuihin moottoriteihin.

Maan hallitus panostaa paljon tieverkoston ylläpitoon. Isoissa kaupungeissa tiet ovat pääosin hyväkuntoisia ja helposti ajettavia.

Sadekausi toisinaan runtelee teitä, ja sateet voivat jättää jälkeensä isoja kuoppia (etenkin kaupunkien ulkopuolella). Ne korjataan tavallisesti hyvin nopeasti, mutta on tärkeää kiinnittää huomiota tien kuntoon ajaessa, sillä kuoppia ei aina merkitä mitenkään.

Kun vuokraat auton Costa Ricassa, sopimukseen sisältyy aina joko GPS tai WiFi-yhteydellä varustettu matkapuhelin. Puhelimeen on asennettu valmiiksi WAZE-sovellus, jonka opastuksella voit kiertää tietyöt. Voit asentaa WAZEn myös omaan puhelimeesi. Sovellus löytyy täältä.

Millainen liikenne on Costa Ricassa?

Costa Rica on suhteellisen helppo autolomakohde. Kokemuksesi liikenteestä riippuu pitkälti siitä, missä olet tottunut ajamaan.

Vilkkainta on isoissa kaupungeissa ja niiden liepeillä, kuten San Joséssa. Muualla liikenne on kuitenkin varsin siedettävää.

Vuoristoalueilla ajaminen voi joidenkin mielestä olla hermoja raastavaa, sillä tiet ovat mutkaisia ja mutkat ovat välillä todella jyrkkiä. Kokemuksemme mukaan ajonopeus laskee täällä ikään kuin itsestään, osittain tieolosuhteiden vuoksi mutta myös siksi, että sinua ympäröivät upeat luontomaisemat – ja aina silloin tällöin on pysähdyttävä antamaan tietä suloiselle eläinperheelle.

Ylipäänsä kaikkialla Costa Ricassa on tarkkailtava ympäristöä jalankulkijoiden ja eläinten varalta.

Onko auton tankkaaminen helppoa?

Costa Ricassa on paljon huoltoasemia (bombas), ja työntekijät tankkaavat autosi puolestasi.

Huomaa, että työntekijät nollaavat bensamittarin ennen tankin täyttämistä.

Varmista aina, että tankkaat autosi ennen kuin lähdet maaseudulle, jossa huoltoasemien väliset etäisyydet ovat suurempia.

Onko pysäköintipaikan löytäminen helppoa?

Matkaohjelmiimme kuuluvissa nähtävyyksissä on tavallisesti helppo löytää parkkipaikka. Kaikissa hotelleissa ja monissa kansallispuistoissa on yksityiset pysäköintialueet. Pysäköinti voi kuitenkin joskus olla maksullista.

Monissa paikoissa on työntekijöitä, jotka pitävät autoja silmällä pientä juomarahaa vastaan.

Mitä auton vuokra sisältää?

TourCompassilla autolomaan sisältyy aina autonvuokraus ilmaiskilometreineen, yksisuuntainen vuokraus, GPS ja pakolliset vakuutukset.

Huomaa, että auton vuokraaminen Costa Ricassa on mahdollista vain yli 21-vuotiaille.

Voit pysytellä ajan tasalla käytännön asioista käytännön tietoa -sivullamme.

10 asiaa, jotka on otettava huomioon liikenteessä

Perhe autossa Costa Ricassa

Osa seuraavista asioista koskee erityisesti Costa Ricaa, toiset taas on tärkeä muistaa myös kotimaassa.

1. Costa Ricassa on oikeanpuoleinen liikenne, aivan kuten meilläkin.

2. Costa Ricassa on vähemmän tienviittoja kuin meillä. Kaupungeissa on enemmän opasteita kuin maaseudulla, missä niitä on harvassa. Siksi on hyvä käyttää GPS:ää tai WAZE-sovellusta. Kaikki kyltit ovat espanjaksi, mutta muuten ne näyttävät samalta tai ainakin muistuttavat meille tuttuja tienviittoja.

3. Costa Ricassa on käytössä metrijärjestelmä, ja kaikki etäisyydet ilmoitetaan kilometreinä.

4. Costa Ricassa käytetään paljon hidastustöyssyjä
Pidä silmällä kylttejä, joissa lukee ”reductor”. Kun näet sellaisen, on tärkeä hidastaa vauhtia. Kylttejä on tavallisesti koulujen lähellä sekä kaupunkiin ajettaessa ja sieltä poistuttaessa. Nopeusesteet eivät ehkä aina ole kovin näkyviä, mutta tunnet ne aivan varmasti, jos et hidasta vauhtia.

5. Aja vain valoisaan aikaan
Katuvaloja on vain kaupungeissa, ja Costa Rican runsaan villieläimistön, kuoppien ja edellä mainittujen hidastustöyssyjen vuoksi emme suosittele ajamista pimeällä. Hämärä laskeutuu noin klo 18 ympäri vuoden.

6. Varo ohituksia
On hyvin yleistä, että paikalliset ohittavat oikealta tai lähtevät ohittamaan tilanteessa, jossa se ei välttämättä ole turvallista, esimerkiksi vastaantulevista autoista huolimatta. Oikealta puolelta ohittaminen on laitonta, emmekä suosittele sitä! Pidä turvallinen etäisyys edellä ajavaan autoon ja noudata nopeusrajoituksia. On kuitenkin normaali käytäntö ohittaa hitaammat ajoneuvot ylämäessä vuoristoalueiden kaksikaistaisilla teillä. Huomaa, että kaksikaistainen osuus päättyy usein melko äkillisesti tien poikki kulkevaan viivaan, jossa lukee “Ceda el paso”.

7. Paikalliset käyttävät usein hätävilkkua tai vilkuttavat ajovalojaan kertoakseen, että edessä on esimerkiksi tietyömaa tai onnettomuus.

8. Älä jätä arvoesineitä (tai mitään muitakaan tavaroita) autoosi ja muista lukita autosi myös ajon aikana.

9. Costa Ricassa ei saa ajaa alkoholin nauttimisen jälkeen. Raja on 0,05 % (BAC eli veren alkoholipitoisuus).

10. Jos sinulla käy huono tuuri ja joudut onnettomuuteen, älä siirrä autoasi ennen kuin poliisi saapuu paikalle, vaikka tukkisitkin tien. Soita numeroon 911 ja sitten kumppanillemme/autonvuokrausyritykselle.

Costa Rican tutkiminen omalla autolla on mahtava kokemus.

Haaveiletko autolomasta Costa Ricassa? Kaikki Costa Rican -matkamme on mahdollista järjestää autolomana. Ota yhteyttä matkailuneuvojiimme, jos tarvitset lisätietoja.

Jos et ole varma valinnastasi, voit tutustua myös sukkulabussin ja autoloman eroja käsittelevään artikkeliimme tai lukea Christinan matkakertomuksen autolomalta Costa Ricasta vuonna 2022.

Tutustu Costa Rican -matkoihimme alla:

TourCompass – Turistista matkalaiseksi