TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiVaellus Etelä-Amerikassa

Vaellus Etelä-Amerikassa

01.10.2018
Näytä kaikki

Machu Picchu

Jos etsit vähän erilaista lomaa, vaellusmatka Etelä-Amerikassa on loistava vaihtoehto.

Etelä-Amerikassa on useita maailmankuuluja vaellusreittejä.

Jännittävä patikkaretki Latinalaisen Amerikan maisemissa tarjoaa upeita vuoristonäköaloja, henkeäsalpaavia auringonnousuja ja kiehtovia kulttuurielämyksiä.

Lue lisää kolmesta mahtavasta vaellusmatkasta Peruun ja Kolumbiaan.

Lost City -vaellus, Kolumbia

Lost City

Lost City -vaellus sopii seikkailuhenkisille ja kunnon haastetta kaipaaville. Pehmeää laskua ei ole luvassa, sillä heti ensimmäisestä päivästä alkaen reitti kulkee läpi Sierra Nevadan vuoriston tiheän viidakon kohti Ciudad Perdidaa, taironakansan legendaarista kadonnutta kaupunkia.

Vaellukselle uskaltautuvan on pärjättävä erittäin kosteassa ilmassa, kestettävä korkeat lämpötilat, ylitettävä kuohuvia jokia ja majoituttava alkeellisissa leiriolosuhteissa.

Matkan varrella sisukkuus kuitenkin palkitaan upeilla viidakkomaisemmilla, minkä lisäksi pääset vierailemaan paikallisten alkuperäiskansojen kylissä. Reitti kulkee viidakon syvyyksissä, joten tiedossa on paljon ainutlaatuisia luontoelämyksiä. Toinen päivä on koko vaelluksen haastavin päivä – osaksi siksi, että Buritacajoki on päivän aikana ylitettävä peräti yhdeksän kertaa!

Kolmantena päivänä saavutat koko urakan määränpään ja kohokohdan, kun edessäsi avautuu mystinen Ciudad Perdida. Taironakansan noin vuonna 800 eaa. rakentama rauniokaupunki, joka tunnetaan kenties paremmin englanninkielisellä nimellään Lost City, on kiehtova mutta vaikeapääsyinen vierailukohde. Viimeisenä rutistuksena on noustava 1 200 jyrkkää kiviporrasta, mutta huipulla sinut palkitaan uskomattoman hienoilla näköaloilla koko 35 hehtaarin kokoisen rauniokompleksin yli. Opas kertoo kadonneen kaupungin mielenkiintoisesta historiasta samalla kun kiertelet ikivanhoilla poluilla ja terasseilla.

Historiatunnin jälkeen voit keskittyä nauttimaan raunioita ympäröivistä maisemista.

Tämän jälkeen on aika palata takaisin samaa reittiä, sillä muuta kautta kadonneeseen kaupunkiin ei pääse. Hyvien yöunien jälkeen edessä on vielä leppoisa patikointi alamäkeä, jonka jälkeen seikkailusi on ohitse ja saat kyydin takaisin hotelliisi Santa Martaan. Täällä voit ottaa rennosti ja juhlistaa saavutustasi vaikka lämpimällä kylvyllä ja kylmällä oluella!

Viisi faktaa Lost City -vaelluksesta:

Pituus: 4 päivää/3 yötä, yhteensä n. 50 km.

Vaikeustaso: Kohtalainen – vaikea

Korkein kohta: Kadonneen kaupungin rauniot, 1 200 metriä merenpinnan yläpuolella.

Majoitus: Kolme yötä viidakkoleirissä.

Miksi juuri tämä vaellus? Tämä vaellus sopii seikkailuhenkisille ja kunnon haastetta kaipaaville. Kadonneeseen kaupunkiin pääsee ainoastaan jalkaisin, joten tämä vaellus ei sovi kaikille. Vaelluksella patikoidaan noin 45 kilometriä ja kiivetään vain 1 200 metrin korkeuteen, joten vuoristotaudin vaaraa ei tällä vaelluksella ole.

Inkavaellus, Peru

The Inka Trail

Machu Picchun tarunhohtoiseen rauniokaupunkiin johtava Inca Trail eli inkapolku on todennäköisesti yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista vaellusreiteistä. Reitin määränpää on kiehtova rauniokaupunki, joka julistettiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 1983 ja valittiin yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä vuonna 2007.

Reitin varrella sisukasta vaeltajaa hemmotellaan henkeäsalpaavilla maisemilla ja mielenkiintoisilla kulttuurielämyksillä: inkapolku tarjoaa lumihuippuisia vuoria, vehreitä laaksoja, pilvimetsiä, pulppuavia jokia ja idyllisiä pikkukyliä. Maastoltaan reitti on kohtalaisen vaikea ja jyrkkä, mutta matkan varrelle osuu myös tasaisempia osuuksia, jolloin patikointi tuntuu hieman helpommalta.

Ensimmäisenä päivänä kävellään tasaisessa maastossa, mikä tarjoaa pehmeän laskun tulevaan urakkaan. Päivällä voit nauttia upeista näköaloista kartionmuotoiselle Veronicavuorelle, joka kohoaa jylhänä 5 750 metrin korkeuteen. Vaelluksen toinen päivä on kaikkein haastavin, sillä tänään noustaan 4 200 metriä merenpinnan yläpuolelle. Reitin korkein kohta sijaitsee Warmi Wañusqa -solassa eli ”kuolleen naisen solassa”. Vuoristotaudin riski on olemassa, joten oppaan neuvoja on hyvä noudattaa. Korkealla ei kuitenkaan viihdytä kovin pitkään, sillä jo saman päivän aikana laskeudutaan huomattavasti alemmas. Matkan varrella näkyy kauniita raunioita, jotka vievät ainakin hetkeksi huomion pois rankasta urakasta.

Kiehtovia raunioita on luvassa myös kolmantena päivänä, jolloin voit ihailla inkojen kivenveistomestarien taidonnäytteitä kolmannessa solassa. Täältä alkaa pitkä lasku kohti Wiñay Waynaa. Wiñay Waynaan jyrkkään rinteeseen rakennetut penkereet huokuvat historiaa, ja mitä lähemmäksi Machu Picchua päästään, sitä lähemmäksi inkojen kiehtova historia tuntuu tulevan.

Neljäntenä päivänä on vuorossa vaelluksen kohokohta ja määränpää: Machu Picchu. Kun saavut Aurinkoportille ja näet tarunhohtoisen inkakaupungin rauniot ensimmäisen kerran, tuntuu kuin aika pysähtyisi kokonaan. Edellisten päivien raskas urakka on muisto vain. Läheltä katsottuna raunioiden hämmästyttävä monimutkaisuus tekee vielä suuremman vaikutuksen. Pitkän vaelluksen jälkeen kelpaa nauttia upeista maisemista.

Machu Picchu tekee unohtumattoman vaikutuksen.

Viisi faktaa Inkapolku-vaelluksesta:

Pituus: 4 päivää/3 yötä, yhteensä n. 45 km.

Vaikeustaso: Kohtalainen – vaikea

Korkein kohta: Warmi Wañusqan sola, 4 200 metriä merenpinnan yläpuolella.

Majoitus: Kolme yötä telttaleirissä.

Miksi juuri tämä vaellus? Valitse tämä vaellusmatka, jos haluat patikoida maailmakuulua ja erittäin suosittua reittiä pitkin Machu Picchulle. Inkapolku on maisemiltaan yksi maailman kauneimmista vaellusreiteistä, ja jos sinua ei haittaa jakaa elämystä muiden vaeltajien kanssa, tiedossa on takuulla ikimuistoinen elämys. Voit vaeltaa inkapolulla myös lyhyemmällä 2 päivän inkavaelluksella.

Salkantay-vaellus, Peru

Humantay

Salkantay-vaellus ei ole yhtä tunnettu kuin inkapolku, mutta myös se vie sinut legendaarisen Machu Picchun raunioille. Salkantay-reitin maisemat ovat yhtä upeita kuin inkapolun, mutta koska muita vaeltajia on vähemmän, kokemus on intiimimpi.

Reitin varrella voit ihailla uskomattoman hienoja näköaloja: vuoria, järviä, metsiä, idyllisiä pikkukyliä, vehreää luontoa ja paljon muuta.

Salkantay-reitin lähtöpiste on Marcoccasa, ja ensimmäisen päivän etappi on 4 220 metrin korkeudessa sijaitseva Humantayjärvi. Päivän aikana maisemat vaihtelevat tiheästä kasvillisuudesta pilvimetsään ja Soraypampan laakson avariin näkymiin. Toisena päivänä on edessä vaelluksen vaativin osuus, sillä tänään noustaan Salkantayn solaan. Patikointi on raskas urakka, mutta perillä odottavat näköalat ovat ehdottomasti sen arvoisia. Noin 4 600 metrin korkeudessa sijaitseva sola on reitin korkein kohta. Täältä matka jatkuu alamäkeä, ja lähes olematon kasvillisuus muuttuu hiljalleen reheväksi sademetsäksi. Leiri pystytetään 3 300 metrin korkeuteen. Vaelluksen ensimmäiset kaksi yötä majoitutaan telttaleirissä.

Kolmantena päivänä kuljetaan pitkin ikivanhoja inkapolkuja ja ohitetaan useita kahviviljelmiä ja hedelmätarhoja. Lounaan jälkeen matkustetaan junalla Aguas Calientesin kaupunkiin, joka sijaitsee Machu Picchun juurella. Majoitut yön hotellissa, ja suosittelemme vetäytymään yöpuulle hyvissä ajoin, sillä huomenna on edessä pitkä päivä.

Neljäntenä ja viimeisenä päivänä odotus palkitaan. Varhain aamulla näet vihdoin tarunhohtoisen Machu Picchun omin silmin. Kiehtovaa rauniokompleksia ympäröivät usvaiset pilvimetsät ja jylhät vuorenhuiput. Inkat rakensivat kaupungin lähes 600 vuotta sitten, ja tänään pääset ihan lähelle muinaisen inkavaltakunnan vaikuttavia raunioita. Mielenkiintoisen opastetun kierroksen jälkeen voit kierrellä raunioita omassa tahdissa ja ihastella henkeäsalpaavan kauniita maisemia.

Olet päässyt Salkantay-reitin päähän ikimuistoiselle Machu Picchulle.

Viisi faktaa Salkantay-vaelluksesta:

Pituus: 4 päivää/3 yötä, yhteensä n. 52 km.

Vaikeustaso: Kohtalainen – vaikea

Korkein kohta: Salkantayn sola, 4 600 metriä merenpinnan yläpuolella

Majoitus: Kaksi yötä telttaleirissä ja yksi yö hotellissa Aguas Calientesissa.

Miksi juuri tämä vaellus? Jos haluat patikoida Machu Picchulle vähän vähemmän ruuhkaista reittiä pitkin, valitse Salkantay-vaellus.

Suunnitteletko vaellusmatkaa?

Vaellusmatka on loistava ja ainutlaatuinen tapa kokea kohdemaan luonto.

Oletko valmis kaivamaan vaelluskenkäsi kaapin perukoilta ja kokemaan elämäsi ikimuistoisimman matkan?

Jos sinulla on kysyttävää, olet tervetullut ottamaan yhteyttä matkailuneuvojiimme, jotka osaavat auttaa täydellisten matkaelämysten suunnittelussa.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi