Matka Malesiaan yhdistää seikkailulliset maisemat, eloisat kaupungit ja värikkään ruokakulttuurin, jonka maut kertovat tarinoita eri puolilta Aasiaa.
Malesialainen keittiö yhdistelee vaikutteita kiinalaisesta, intialaisesta ja malesialaisesta keittiöstä, luoden harmonisen yhdistelmän suolaisia, makeita ja happamia makuja
Mutta mitä sinun pitäisi syödä Malesiassa?
Tähän blogikirjoitukseen on kerätty 10 herkullista malesialaista ruoka- annosta, joita sinun on pakko kokeilla matkasi aikana.
Ikonisin paikallinen ruokalaji, johon Malesiassa voi törmätä, on epäilemättä Nasi Lemak, jota pidetään maan kansallisruokana.
Vaikka se on perinteisesti aamiaisruoka, sitä syödään nykyään pitkin päivää – aamusta iltaan
Nasi Lemak koostuu pääosin riisistä, joka on kypsennetty kookosmaidossa, mikä antaa ruualle kermaisen maun. Se tarjoillaan keitetyn kananmunan, kurkkuviipaleiden, paahdettujen maapähkinöiden, kuivattujen anjovisten sekä aasialaisen sambal-chilikastikkeen kanssa.
Laksa on mausteinen nuudelikeitto, jota on saatavilla monessa eri muodossa ympäri maata, eri alueet tarjoavat omia ainutlaatuisia versioitaan.
Penangin niemimaalla pääset maistamaan Asam Laksa -annosta, joka tarjoillaan riisinuudeleiden kanssa mausteisessa liemessä. Keitto saa makunsa kalasta, äyriäisistä, chilistä ja hapokkaasta tamarind-hedelmästä. Penangissa on suuri kiinalainen väestö, ja se näkyy paikallisessa laksassa, jossa yhdistyvät kiinalaiset ja malesialaiset makuelementit
Toinen tunnettu versio on Borneolta kotoisin oleva Laksa Sarawak, jota tarjoillaan usein katkarapujen ja kanan kanssa. Kuala Lumpurin Curry Laksa puolestaan valmistetaan kookosmaidosta, tofusta ja simpukoista. Valitsitpa kumman tahansa, saat nauttia erittäin maukkaasta keitosta.
Roti Canai on rieskatyyppinen leipä, jolla on intialaiset juuret, mutta siitä on tullut olennainen osa malesialaista katukeittiötä.
Leipä paistetaan voissa ja siinä on useita kerroksia, mikä tekee siitä päältä rapean ja sisältä pehmeän. Sitä tarjoillaan usein dhalin (linssikastikkeen) tai erilaisten curryruokien kanssa – ja se nautitaan parhaiten sormin, kuten paikallisetkin tekevät.
Roti Canai on suosittu aamiainen tai välipala. Sen valmistusta on kiehtovaa seurata, kun katukokit pyörittelevät ja paistavat taikinasta ohuita, rapeapintaisia leipiä suurilla pannuillaan.
Nasi Goreng on malesialainen termi ‘paistetulle riisille’, ja se on tunnettu ja rakastettu ruokalaji Kaakkois-Aasiassa.
Malesiassa se valmistetaan usein kananmunalla , anjoviksilla sekä vihanneksilla, kuten vesipinaatilla, sipulilla ja chilillä. Lisänä voi olla myös kanaa, katkarapuja tai naudanlihaa.
Nasi Gorengista on lukemattomia eri versioita ja sitä on saatavilla ympäri maata.
Hokkien Mee on yksi monista kiinalaisvaikutteisista annoksista, jotka ovat saaneet vakiintuneen paikan malesialaisesta keittiöstä.
Tämä annos sisältää yleensä porsaanlihaa, katkarapuja ja rapeaa porsaanrasvaa, se on täyteläinen ja voimakas makuelämys, joka soveltuu hyvin illallisruuaksi.
Kuten monista muista malesialaisista ruoista, myös Hokkien Meestä on tarjolla erilaisia paikallisia versioita, joilla on omat erityispiirteensä riippuen siitä, missä päin maata olet.
Kuala Lumpurissa Hokkien Mee tunnetaan paksuista nuudeleistaan tummassa, rikkaassa soijakastikkeessa, kun taas Penang-versio on kevyempi ja oranssimpi, ja tarjoillaan mereneläväpohjaisessa liemessä.
Mee Goreng, joka tarkoittaa ‘paistettuja nuudeleita’, on klassikko malesialaisessa katukeittiössä, ja se on erityisen tunnettu niin kutsutuista mamak-kojuista, jotka myyvät intialaismalesialaista ruokaa
Nuudelit paistetaan yhdessä ainesosien kuten tofun, perunoiden, itujen, tomaattien ja esimerkiksi katkarapujen tai kalmarien kanssa.
Kaikki sekoitetaan vahvaan ja kevyesti makeaan kastikkeeseen, jossa on vivahteita soijasta, chilistä ja tamarindista. Ruoka tarjoillaan usein limen ja marinoitujen chilien kanssa, jotka tuovat raikkaan kontrastin voimakkaille mauille.
Char Kuey Teow on täyteläinen paistettu nuudeliruoka, joka yhdistetään erityisesti Penangiin – alueeseen, joka tunnetaan erinomaisesta katukeittiöstään
Annos valmistetaan leveistä riisinuudeleista, jotka paistetaan nopeasti kuumassa wokissa kananmunan, papujen, kiinalaisen makkaran ja katkarapujen kanssa.
Char Kuey Teow’ssa on ainutlaatuinen, savun maku, sillä ainesosat kypsennetään hyvin kuumalla lämmöllä wokissa.
Satay on alkuperäisin Indonesiasta, mutta siitä on tullut todellinen klassikko Malesiassa.
Pienet marinoidut lihavartaat tarjoillaan makean ja kermamaisen maapähkinäkastikkeen, tuoreen kurkun, sipulin ja ketupatin kera, joka on palmulehteen kääritty keitetty riisikakku.
Marinadi valmistetaan kurkumasta, korianterista ja sitruunaruohosta, ja liha grillataan avotulella, mikä antaa sille intensiivisen, savuisen maun.
Tarjolla on myös versioita, joissa käytetään lampaan- tai naudanlihaa, ja joissain paikoissa voit löytää satayta, joka on tehty ankasta tai kalasta.
Hainanin kanariisi on klassikko, joka tuli Malesiaan Hainanin saarelta muuttaneiden kiinalaisten mukana.
Annos koostuu mehukkaasta, keitetystä kanasta, joka tarjoillaan riisin kanssa – riisi on keitetty kanaliemessä valkosipulin ja inkiväärin kera.
Lisukkeena tarjoillaan kirkas keitto sekä kolme olennaista kastiketta: soijakastike, inkiväärikastike ja tulinen punainen chilikastike.
Cendol on suosittu malesialainen jälkiruoka, joka voi monen silmään näyttää varsin erikoiselta.
Se koostuu vihreistä, hyytelömäisistä riisinuudeleista, jotka on valmistettu pandankasvista, sekä kookosmaidosta, palmusokerista ja murskatusta jäästä – viileä jälkiruoka sopii täydellisesti Malesian kuumaan ilmastoon.
Cendolista on olemassa monia paikallisia variaatioita, jotka eroavat toisistaan erityisesti täytteidensä osalta. Murskatun jään päälle saatetaan lisätä esimerkiksi maissia, kidney-papuja, duriania tai tahmeaa riisiä
Voitko aistia malesialaisen katukeittiön tuoksun ruutusi läpi?
Malesiassa odottaa herkullinen seikkailu täynnä makuja ja tarinoita – olitpa sitten paikallisessa katukeittiössä tai hienostuneemmassa ravintolassa.
Oletko valmis makujen matkalle?
Hyvää ruokahalua!
TourCompass – Turistista matkailijaksi