TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogi7 vinkkiä pitkiin lentomatkoihin lasten kanssa

7 vinkkiä pitkiin lentomatkoihin lasten kanssa

21.05.2023
Näytä kaikki

Kolme lasta odottaa lentokentällä

Pitkä lentomatka voi olla rankka kokemus itse kullekin. Lentäminen on vieläkin haastavampaa, kun yhtälöön lisätään lapset.

Kun suunnittelet kaukolentoa lasten kanssa, sinun on otettava huomioon monta eri asiaa.

Seuraavassa ovat parhaat vinkkimme siihen, miten sinä ja perheesi voitte nauttia mahdollisimman kitkattomasta ja stressittömästä lentomatkasta!

Vinkki #1: Varaa istumapaikat etukäteen

Vauva seisoo kehdon edessä

Laadi matkasuunnitelma hyvissä ajoin ennen koneeseen astumista. Useimmat lentoyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden varata istumapaikka lennolla etukäteen, jolloin voit valita juuri sinun perheellesi parhaiten sopivat paikat.

Voi olla hyvä idea istua koneen väliseinän kohdalla, jolloin lapsella on ylimääräistä tilaa leikkiä jalkatilassa.

Jos lennät alle 2-vuotiaiden lasten kanssa, lentoyhtiöt yleensä odottavat lapsen istuvan sylissäsi. Voit myös varata lapselle oman istuimen, jossa hän voi matkusta mukavasti omassa turvaistuimessaan.

Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla ihan pienille oma maksuton koppa, joka on kuitenkin useimmiten varattava etukäteen. Koppa keinuu lempeästi koneen liikkeiden mukana ja antaa pienokaiselle paikan levätä omassa rauhassaan.

Vinkki #2: Pakkaa strategisesti

Lapsi istuu matkalaukun päällä lentokentällä

Kun pakkauslistalla on monta eri asiaa (ja lapsiperheissähän tavaraa riittää!), kannattaa ladata sovellus, jonka avulla voit helposti pitää kirjaa siitä, mitä on jo pakattu ja mitä vielä tarvitaan.

Pakkaa käsimatkatavaroihin kaikki, mitä voitte tarvita matkan aikana, kuten välipalat, vaipat, lääkkeet, kosteuspyyhkeet ja vaihtovaatekerta (myös aikuisille siltä varalta, että jotain sattuu).

Isommille lapsille voi antaa oman matkalaukun. Lapset tuntevat itsensä tärkeäksi vetäessään omaa pientä matkalaukkuaan kentällä, ja samalla saat mukavasti lisätilaa tavaroille.

Lisävinkki: Joitain päällä istuttavia eli nk. ride-on-matkalaukkuja (kuten kuvassa) voi käyttää myös jalkatukena lennolla tai istuimen pidentämiseen niin, että lapsi voi käydä makuulle nukkumaan.

Vinkki #3: Luo iloista lomatunnelmaa

Lapsi leikkii iPadin kanssa lennolla

Pitkät lentomatkat ovat tunnetusti tylsiä, ja etenkin lapset voivat ikävystyä helposti. Kannattaa siis pakata laukkuun valikoima viihdyttävää tekemistä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esim. iPad, tehtäväkirja, lelu tai käsikonsoli.

On myös hyvä idea valmistella lapselle pieni yllätys, jonka voit paljastaa joko lentokentällä tai lennolla – etenkin jos kyseessä on lapsen ensimmäinen lentomatka. Monet vanhemmat antavat myös niin kutsuttuja tuntilahjoja, jolloin lapsi tietää saavansa jotain mukavaa säännöllisesti lentomatkan alusta loppuun asti. Ideana on antaa lapselle tunnin-parin välein viihdyttävää tekemistä, kuten kuvakirja, lelu, pieni välipala, palapeli, värityskirja tms. Jos lahjan vielä käärii paperiin, pelkkä paketin avaaminen on lapsesta hauskaa ja saa ajan kulumaan!

Vinkki #4: ’Comfort is key’

Poika nukkuu tyynyllä lentokoneessa

Lasten kanssa matkustettaessa mukavuus on kaiken A ja O, ja, ja tämä koskee erityisesti pitkiä lentomatkoja.

Varmista, että lapsella on mukavat vaatteet ja ota kotoa mukaan lepäilyyn ja nukkumiseen sopivia tarvikkeita, kuten viltti, pehmolelu tai muu vastaava. Niskatyyny on myös hyvä vaihtoehto, ja se on usein paljon mukavampi kuin lentokoneesta saatava tyyny.

Vinkki #5: Suojaa pieniä korvia

Pieni vauva katsoo ulos lentokoneen ikkunasta

Jos lapsella on taipumusta korvakipuun, voi olla hyvä idea ottaa mukaan pientä purtavaa nousua ja laskeutumista varten. Vauvoille sopii tuttipullo (tai rintaruokinta) tai smoothie, vähän vanhemmille taas karamelli tai purukumi.

Voit myös kysyä lääkäriltä neuvoja korvatipoista ja muista apuvälineistä.

Vinkki #6: Muista välipalat

Lapsi syö välipalaa istuimella lentokoneessa

Ruoka tarjoillaan lennoilla määrättyyn aikaan, joka ei aina sovi lapsen aikatauluun. Tuttu purtava saa aina paremmalle tuulelle, joten muista pakata käsimatkatavaroihin lapsen suosikkivälipalaa, kuten vihannestikkuja, hedelmiä, hedelmäpatukoita, keksejä jne. Näin sinulla on aina jotain mutusteltavaa käden ulottuvilla, kun nälkä tai makeanhimo yllättää.

Vinkki #7: Valmistaudu odottamattomiin tilanteisiin

Äiti odottaa lasten kanssa lentokentällä

Vaikka tekisit kaiken oikein, reissussa voi aina sattua jotain odottamatonta.

Myöhästyminen, kadonneet matkatavarat tai missattu jatkolento voivat olla todella stressaavia tilanteita, etenkin silloin kun matkustetaan lasten kanssa.

Matkustaminen matkatoimiston tai matkanjärjestäjän suunnittelemalla matkalla sen sijaan, että varaisit kaiken itse, voi tehdä todella ison eron. Tieto siitä, että voit soittaa hätäpuhelinnumeroon aina tarvitessasi apua tai neuvoja, voi antaa lisää mielenrauhaa.

Lisäksi matkatoimisto tai matkanjärjestäjä voi järjestää uuden kuljetuksen tai majoituksen ja hoitaa muita käytännön asioita puolestasi, jos matkan aikana ilmenee odottamattomia viivästyksiä tai ongelmia.

Matkustaminen lasten kanssa voi olla haastavaa, mutta pienellä suunnittelulla voit tehdä matkakokemuksesta miellyttävämmän sekä sinulle että perheellesi.

TourCompass.fi – Pääse vielä lähemmäs!